Αντάρτικο από δασκάλους ενάντια στον Φίλη για τα ολοήμερα σχολεία
01/06/2016 13:03
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αντάρτικο από δασκάλους ενάντια στον Φίλη για τα ολοήμερα σχολεία

«Αντάρτικο» ετοιμάζουν οι εκπαιδευτικοί σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, αρνούμενοι να αποκλείσουν παιδιά από το νέο ολοήμερο σχολείο του Νίκου Φίλη. «Αφού ο υπουργός έχει το θράσος να πάρει μια τέτοια πολιτική απόφαση, να έρθει ο ίδιος να αντιμετωπίσει τους γονείς και τα παιδιά και να τους πει ότι δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής στο ολοήμερο», ήταν η άμεση αντίδραση των νηπιαγωγών σε ανακοίνωσή τους λίγο μετά τη δημοσίευση της νέας εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας.

Από την πλευρά της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) συγκεντρώνονται στοιχεία, μετά τη λήξη της διορίας εγγραφών στις 21 Ιουνίου, για τον αριθμό παιδιών που θα αποκλειστούν από το «ανοιχτό σε όλους» ολοήμερο που θεσμοθέτησε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Πέραν των μαθητών με ανασφάλιστους γονείς που αφήνει εκτός η εγκύκλιος, οι εκπαιδευτικοί επισημαίνουν ότι η επιλογή των παιδιών γίνεται με πολλά… μέτρα και σταθμά.

Ενώ για όλα τα υπόλοιπα δημοτικά σχολεία επιβάλλεται οι γονείς των παιδιών να ανήκουν σε μία από τις τρεις κατηγορίες (και οι δύο εργαζόμενοι, άνεργοι ή σε ευπαθείς ομάδες), για τα 4θέσια και 5θέσια σχολεία η συμμετοχή στο ολοήμερο πρόγραμμα δεν απαιτεί κανένα δικαιολογητικό, μόνο το όριο του ελάχιστου αριθμού μαθητών που ορίζεται στους 10.

Αντίθετα στα Νηπιαγωγεία, που στη πλειοψηφία τους είναι διθέσια, το υπουργείο απαιτεί τις ίδιες προϋποθέσεις για τους γονείς όσον αφορά τα δικαιολογητικά και τις τρεις κατηγορίες. «Ας μας εξηγήσει κάποιος σε ποια αλλοπρόσαλλη λογική βασίζεται αυτός ο διαχωρισμός», αναρωτήθηκε η ΔΟΕ σε ανακοίνωσή της, ενώ το συντονιστικό νηπιαγωγών σχολιάζει σε πολύ πιο σκληρή γλώσσα: «Ποιος υπουργός μιας “αριστερής” κυβέρνησης θα έπαιρνε τέτοιες πολιτικές αποφάσεις; Είναι ντροπή και θρασυδειλία για την “Aριστερά” να παίρνει τέτοιες πολιτικές αποφάσεις που θα οδηγήσουν στο κλείσιμο πάρα πολλών ολοήμερων τμημάτων, θα μετατρέψουν το ολοήμερο σε φύλαξη και θα οδηγήσουν τα παιδιά προς την ιδιωτική εκπαίδευση σύμφωνα με τις επιταγές των Mνημονίων και του ΔΝΤ».

Σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο που δημοσιοποιήθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας, δικαίωμα εγγραφής στο ολοήμερο σχολείο έχουν οι μαθητές των οποίων και οι δύο γονείς αποδεδειγμένα, με την προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης, εργάζονται, αλλά και οι άνεργοι οι οποίοι θα προσκομίσουν κάρτα ανεργίας. Παράλληλα, οι μαθητές των οποίων οι γονείς/κηδεμόνες ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (μαθητές πολύτεκνων/μονογονεϊκών οικογενειών, μαθητές με γονείς με χρόνιες παθήσεις/ενταγμένους σε πρόγραμμα απεξάρτησης/φυλακισμένους) έχουν δικαίωμα συμμετοχής.

eleftherostypos.gr