Ανοιχτά της Πελοποννήσου σε διεθνή ύδατα το τουρκικό γεωτρύπανο
28/12/2017 12:05
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανοιχτά της Πελοποννήσου σε διεθνή ύδατα το τουρκικό γεωτρύπανο

Στα διεθνή ύδατα στα νοτιοανατολικά της Πελοποννήσου πλέει το γεωτρύπανο Deepsea Metro 2 το οποίο έχει μισθώσει η Τουρκία και κατευθύνεται για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως τονίζει σε δημοσίευμά της η "Καθημερινή", η άφιξη του πλωτού γεωτρύπανου θα είναι τελικά ταχύτερη από αυτήν που υπολογιζόταν και εκτιμάται από την ελληνική πλευρά ότι η τουρκική κορβέτα "Μπάφρα" έπλευσε νωρίς το πρωί στα ανοιχτά του Καφηρέα και έπειτα στο Μυρτώο Πέλαγος, προκειμένου να συναντήσει το πλωτό γεωτρύπανο και να το συνοδεύσει στον τελικό προορισμό του.

Σημειώνεται ότι ο τελικός προορισμός δεν είναι ακριβώς γνωστός και αυτό προκαλεί ανησυχία στη Λευκωσία, που δεν θα επιθυμούσε να δει ένα τουρκικό γεωτρύπανο εντός της κατατετμημένης και αποδομένης προς εκμετάλλευση κυπριακής ΑΟΖ.

Χθες έφθασε στην κυπριακή ΑΟΖ το γεωτρύπανο που είχε μισθώσει η ιταλογαλλική κοινοπραξία ENI-TOTAL στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Η είσοδος του πλωτού γεωτρύπανου "Saipem 12000" χαιρετίστηκε δεόντως από τον υπουργό Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας Γ. Λακκοτρύπη, ο οποίος καλωσόρισε την κοινοπραξία στα κυπριακά χωρικά ύδατα και συγκεκριμένα στο σημείο "Καλυψώ" του οικοπέδου 6, όπου αναμένεται να γίνουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις.

capital.gr