Ανοιξαν τα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ για μόλις 300 πρόσφυγες - Παραμένουν εγκλωβισμένοι 6.000
27/02/2016 19:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανοιξαν τα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ για μόλις 300 πρόσφυγες - Παραμένουν εγκλωβισμένοι 6.000

Άνοιξε η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ και ξεκίνησε η ροή προσφύγων από το Ιράκ και τη Συρία. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός των προσφύγων που θα τους επιτραπεί η διέλευση στη γειτονική χώρα είναι 300.

Στον καταυλισμό στην Ειδομένη περιμένοντας να περάσουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ βρίσκονται περίπου 6.000 πρόσφυγες. Ωστόσο, από προχθές το βράδυ μέχρι και το απόγευμα του Σαββάτου οι αρχές της γειτονικής χώρας δεν είχαν ανοίξει για κανέναν το σημείο διέλευσης, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην Ειδομένη.

Χθες το βράδυ, αποχώρησαν από τον καταυλισμό με λεωφορεία 80 Αφγανοί, ενώ κατέφθασαν από το κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά 3 λεωφορεία με 120 Σύρους και Ιρακινούς. Στα Διαβατά αυτή την ώρα, βρίσκονται περίπου 2.000 πρόσφυγες.

Την ίδια ώρα ανθρώπινη αλυσίδα κατά μήκος της ουδέτερης ζώνης Ελλάδας-ΠΓΔΜ έχουν φτιάξει περίπου 150 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν που διαμαρτύρονται για το κλείσιμο των συνόρων, από προχθές το βράδυ, από τις αρχές της γειτονικής χώρας.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των προσφύγων που προσέρχονται στον καταυλισμό της Ειδομενης ευελπιστώντας να περάσουν στην ΠΓΔΜ, αυξάνεται διαρκώς, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 6.000 ανθρώπους.

Πάντως, η σιδηροδρομική γραμμή, δίπλα στον υπερπληρη καταυλισμό, εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτή και τα εμπορικά δρομολόγια εκτελούνται κανονικά.

imerisia.gr