Ανοιξαν τα μπλόκα σε Τέμπη, Προμαχώνα και Ισθμό - Ένδειξη καλής θελήσης
24/02/2016 18:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανοιξαν τα μπλόκα σε Τέμπη, Προμαχώνα και Ισθμό - Ένδειξη καλής θελήσης

Σε άνοιγμα της Κοιλάδας των Τεμπών και της γέφυρας του Πηνειού στην διασταύρωση με το Στόμιο, προχώρησαν λίγο πριν τις πέντε το απόγευμα οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών σε ένδειξη καλής θελήσεως, επειδή όπως επεσήμαναν, ο καιρός επιδεινώθηκε και η κίνηση από τις εναλλακτικές διαδρομές είναι πιο δύσκολη. Αλλά και προκειμένου να διευκολυνθεί η επιστροφή των συναδέλφων τους από το μπλόκο της Νίκαιας αλλά και άλλα μπλόκα που πήγαν σήμερα στον Προμαχώνα.

Όπως αναφέρουν, η Κοιλάδα θα παραμείνει σήμερα ανοιχτή όλο το βράδυ και στην συνέχεια θα αποφασίσουν τι θα πράξουν ανάλογα και με τις εξελίξεις.

Ο Προμαχώνας στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα άνοιξε λίγο μετά τις 15:30, σε μια ένδειξη «καλής θέλησης». Το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Ανέστης Κεμανετζόγλου, ευχαρίστησε τους συναδέλφους του από όλη την Ελλάδα που έφρασαν στον Προμαχώνα και δήλωσε ότι μπορούν να συνεχίσουν την πορεία τους όλα τα οχήματα.

Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία και στην Εθνική Οδό Κορίνθου-Αθήνας, καθώς οι αγρότες άνοιξαν το μπλόκο των αγροτών στον Ισθμό της Κορίνθου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Το πρωί, οι αγρότες της Κορίνθου απομάκρυναν τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, τα οποία παράμεναν στο σημείο σχεδόν 35 ημέρες. Μάλιστα, δήλωσαν ότι από σήμερα θα προχωρήσουν σε νέες μορφές κινητοποιήσεων.

Νωριτερα, υπήρξε δικαστική παρέμβαση για να ανοίξουν τα μπλόκα, καθώς η Ευτέρπη Κουτζαμάνη με επιστολή της στους εισαγγελείς όλης της χώρας τους ζητά ουσιαστικά να "σπάσουν" στα αγροτικά μπλόκα. Η εντολή που δίνει η κα Κουτζαμάνη είναι να διαπιστώσουν αν παρακωλύεται η συγκοινωνία από τις αγροτικές κινητοποιήσεις και αν διαπιστώσουν ότι συντελείται αδίκημα να διωχθούν οι δράστες. Ερχεται δε σε μια χρονική στιγμή που έχουν καταγραφεί τα πρώτα προβλήματα στο εμπόριο, τις μεταφορές και τις εξαγωγές και οι πρώτες αντιδράσεις των ανθρώπων της αγοράς που ζητούν να σταματήσουν τα μπλόκα των αγροτών.

«Το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται το φαινόμενο του αποκλεισμού της κυκλοφορίας σε δημόσιες οδούς από τους συμμετέχοντες κλπ. στις κινητοποιήσεις των αγροτών. Η συμπεριφορά αυτή, όπως γνωρίζετε, συνιστά κατ' αρχάς την αξιόποινη πράξη της παρακώλυσης συγκοινωνιών» αναφέρει η Ευτέρπη Κουτζαμάνη στην επιστολή της και προσθέτει πως αυτονόητο καθήκον των εισαγγελέων είναι η βεβαίωση του εγκλήματος, η εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών και η δίωξή τους.

Η παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου

«Προς
τους κ.κ. Εισαγγελείς Εφετών της Χώρας και δι' αυτών στους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών της περιφερείας τους

Το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται το φαινόμενο του αποκλεισμού της κυκλοφορίας σε δημόσιες οδούς από τους συμμετέχοντες κλπ. στις κινητοποιήσεις των αγροτών. Η συμπεριφορά αυτή, όπως γνωρίζετε, συνιστά κατ' αρχάς την αξιόποινη πράξη της παρακώλυσης συγκοινωνιών (άρθρο 292 ΠΚ, όπως ισχύει). Η πρόβλεψη του εγκλήματος αυτού, το οποίο διώκεται αυτεπαγγέλτως, έγινε για την προστασία της εύρυθμης λειτουργίας των κάθε είδους συγκοινωνιακών εγκαταστάσεων, που προορίζονται για κοινή χρήση, ενδιαφέρουν το κοινωνικό σύνολο και θεωρούνται κοινωνικά αγαθά σημαντικής αξίας.

Θεωρώ υποχρέωσή μου, να υπομνήσω σε εσάς το αυτονόητο καθήκον σας για παρέμβασή σας, με τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών, με σκοπό, αφενός τη βεβαίωση του πιο πάνω εγκλήματος, ενδεχομένως δε και άλλων εγκλημάτων, και αφετέρου την εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών και τη δίωξή τους.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου».

imerisia.gr