Αναστολή επεμβάσεων στο Παίδων Πεντέλης λόγω... κόστους - Διαψεύδει το νοσοκομείο
27/06/2017 17:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αναστολή επεμβάσεων στο Παίδων Πεντέλης λόγω... κόστους - Διαψεύδει το νοσοκομείο

Σήμα κινδύνου για την αναστολή εννέα ορθοπεδικών επεμβάσεων στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, λόγω έλλειψης των αναγκαίων πόρων, εκπέμπει η ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά), όπως μεταδίδει η Καθημερινή.

Πρόκειται για σοβαρές επεμβάσεις στην σπονδυλική στήλη, που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Η διευθύντρια της Ορθοπεδικής κλινικής, Ιωάννα Πασπάτη, απευθύνθηκε στην ΕΙΝΑΠ, η όποια με τη σειρά της έστειλε επιστολή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζητώντας άμεση λύση.

"Οι ασθενείς είναι ανήλικα παιδιά με σοβαρά προβλήματα και οι επεμβάσεις αυτές θα πρέπει να γίνονται σύντομα" προειδοποιεί στην επιστολή της η ΕΙΝΑΠ.

Το ποσό που αναλογεί στους ορθοπεδικούς για την προμήθεια αναλωσίμων είναι περίπου 60.000 ευρώ ετησίως, που όμως δεν επαρκεί για τις ανάγκες των μικρών ασθενών. "Οι ανάγκες των παιδιών δε μπαίνουν σε διαπραγματεύσεις" τονίζει η ΕΙΝΑΠ.

Ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κ. Βασίλης Οικονόμου με αφορμή την είδηση αυτή έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Θλίψη, αλλά και μεγάλη έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης δεν επαρκεί για τη διεξαγωγή σοβαρών ορθοπεδικών επεμβάσεων. Αποτέλεσμα αυτού είναι η αναγκαστική μετάθεση χειρουργείων για το επόμενο έτος.

Η Κυβέρνηση, για μία ακόμα φορά, λάμπει δια της απουσίας της. Πότε άραγε θα ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα της υγείας, τα οποία πλέον χτυπούν την πόρτα και των μικρότερων σε ηλικία ασθενών; Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να σταματήσει να έχει την προσοχή της μόνο στην προετοιμασία επικοινωνιακού τύπου επισκέψεων και να σκύψει πάνω στα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες".

Τι απαντά το νοσοκομείο

Σε απάντηση σχετικών δημοσιευμάτων σε καθημερινά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης που αφορούν τη λειτουργία της Ορθοπεδικής Κλινικής, η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου "Παίδων Πεντέλης" αναφέρει τα εξής:

Η Ορθοπεδική Κλινική του Γ.Ν. "Παίδων Πεντέλης" λειτουργεί κανονικά με βάση τη στελέχωσή της παράγοντας ουσιαστικό έργο αντιμετωπίζοντας το σύνολο των περιστατικών που προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία, τακτικά και επείγοντα.

Βρίσκεται ήδη σε τελικό στάδιο η διαδικασία κρίσης για την επιλογή Ιατρού Ορθοπεδικού Επιμελητή Β’ στη μια κενή οργανική θέση που υπάρχει και η κρίση της είχε ανασταλεί από το 2010. Αυτή τη στιγμή είναι καλυμμένες οι προβλεπόμενες τέσσερις (4) οργανικές θέσεις αφού υπάρχουν τρεις μόνιμοι και ένας επικουρικός ορθοπεδικός.

Ήδη με την έγκριση της α’ τροποποίησης του προϋπολογισμού 2017 έχει αυξηθεί κατά 10.000 ευρώ (από 60.000 ευρώ σε 70.000 ευρώ) ο προϋπολογισμός για τα ορθοπεδικά υλικά και θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για τη περεταίρω αύξησή του στη διάρκεια του χρόνου με βάση πάντα τις ανάγκες και τις αντίστοιχες δυνατότητες.

Δηλώνεται κατηγορηματικά ότι κανένα προγραμματισμένο εντός του 2017 χειρουργείο δεν έχει αναβληθεί ή ακυρωθεί λόγω έλλειψης πόρων. Επομένως κρίνεται επιεικώς ατυχής ο τίτλος δημοσιεύματος "έλλειψη χρημάτων, στάση χειρουργείων" αφού όλα τα επίσημα καταγεγραμμένα περιστατικά που με βάση το νόμο περιλαμβάνονται στη λίστα χειρουργείου και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Νοσοκομείου, γίνονται κανονικά και με βάση το πρόγραμμα όλων των χειρουργικών κλινικών του Νοσοκομείου.

Η προσπάθεια που καταβάλλει η Διοίκηση του Νοσοκομείου και η Διοίκηση των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων των ΝΠΔΔ ΓΝΑ "Σισμανόγλειο- Αμαλία Φλέμινγκ" και ΓΝ "Παίδων Πεντέλης", είναι η εύρυθμη λειτουργία του ΓΝ "Παίδων Πεντέλης" , ώστε να ανταποκριθεί με απόλυτη επάρκεια στις ανάγκες νοσηλείας των παιδιών και να παίξει το δυναμικό ρόλο που του αναλογεί στο σύστημα ως το τρίτο Παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας και σε κάθε περίπτωση δηλώνει ότι περιστατικά που απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση με βάση τη βαρύτητά τους και την αντίστοιχη κατάταξη ως προς το επείγον του χαρακτήρος τους, προγραμματίζονται ανεξαρτήτως κόστους των επεμβάσεων και με τη συνεχή εποπτεία όλων των θεσμικών οργάνων του Νοσοκομείου (Επ. Συμβούλιο, Διευθ. Ιατρικής Υπηρεσίας, Συν. Χειρουργικού Τομέα, Επιτροπή Χειρουργείου).

capital.gr