Αναβλήθηκε για την Πέμπτη η απόφαση του Αρείου Πάγου για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς
23/01/2017 15:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αναβλήθηκε για την Πέμπτη η απόφαση του Αρείου Πάγου για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς

Παράταση για την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου παίρνει η υπόθεση για την απόφαση της έκδοσης ή μη των 8 Τούρκων στρατιωτικών,από το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου. Η απόφαση αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς έχει και πολιτικές προεκτάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ένα ποινικό τμήμα ανέβαλε λόγω ασθενείας ενός μέλους του ενώ τα άλλα δύο ποινικά τμήματα ανέβαλαν λόγω μη ολοκλήρωσης της διάσκεψης των αρεοπαγιτών.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Καθημερινή, η ανακοίνωση της απόφασης, είχε οριστεί αρχικά για σήμερα Δευτέρα τις 11 πρωί οπότε και ανέβηκαν στην έδρα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου οι τρεις διαφορετικές δικαστικές συνθέσεις που έχουν εκδικάσει τις υποθέσεις – σε τρεις διαφορετικές δίκες- προκειμένου να εκδώσουν την απόφαση τους.

Στο μεταξύ οι εκζητούμενοι μπορούν να προσφύγουν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο όμως μπορεί να ανατρέψει την όποια απόφαση του Αρείου Πάγου και να ασκήσει ουσιαστικά μεγάλη πίεση στην ελληνική κυβέρνηση για την απόρριψη του αιτήματος των τουρκικών αρχών.

Πάντως σε κάθε περίπτωση, αν ο Άρειος Πάγος πει «ναι» στο αίτημα και αποφασίσει να εκδοθούν οι Τούρκοι αξιωματικοί, τότε μόνον ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να αλλάξει την απόφαση και να αρνηθεί την έκδοσή τους.

Πάντως ως τώρα και οι τρεις αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, Βασιλική Θεοδώρου και Νίκος Παντελής έχουν ταχθεί ενώπιον του Αρείου Πάγου κατά της έκδοσης των οκτώ, επιχειρηματολογώντας με βάση το ευρωπαϊκό δικαστικό κεκτημένο, τη Σύμβαση της Ρώμης αλλά και με βάση την κατάσταση που επικρατεί στη γείτονα, όπου όπως ανέφεραν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι οκτώ αξιωματικοί θα τύχουν δίκαιης δίκης, αντίθετα μπορεί να υποστούν βασανισμό και να κινδυνεύσει η ζωή τους.

Το θέμα των Τούρκων αξιωματικών έχει απασχολήσει και ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, τα οποία με δημοσιεύματα θέτουν θέματα δημοκρατίας για τη χώρα μας σε περίπτωση που αποφασιστεί η έκδοση των οκτώ.

elefttherostypos.gr