Αμετακίνητοι στις θέσεις τους οι αγρότες - Μπλόκα σε όλη την Ελλάδα
25/01/2016 21:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αμετακίνητοι στις θέσεις τους οι αγρότες - Μπλόκα σε όλη την Ελλάδα

Σε αναβρασμό παραμένει ο αγροτικός κόσμος της χώρας που δείχνει αποφασισμένος να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις του, ενώ νέο «λάδι στη φωτιά» ρίχνουν δηλώσεις υπουργών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται νέα μπλόκα δημιουργούνται, την ώρα που άλλα συνενώνονται ή ενισχύονται, ανά την επικράτεια.

Άνοιγμα του τελωνείου Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, πραγματοποίησαν οι συμμετέχοντες στο μπλόκο, με τον αγροτοσυνδικαλιστή Βισαλτίας, Στέργιο Λίτο να επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το επ’ αόριστον κλείσιμο του τελωνείου ισχύει, απλώς επειδή θέλουμε να είμαστε συνεπείς στα λεγόμενά μας, πως όταν θα βλέπουμε ότι επικρατεί κυκλοφοριακό κομφούζιο στην άλλη πλευρά, θα ανοίγουμε για να μην προκαλούμε ταλαιπωρία».

Στο μεταξύ, σε επ’ αόριστον αποκλεισμό της εθνικής οδού που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Βέροια επί της Εγνατίας οδού στον κόμβο της Κουλούρας, προχώρησαν λίγο πριν τις 14.00 το μεσημέρι οι συμμετέχοντες σ’ αυτόν, αριθμώντας πάνω από 700 τρακτέρ. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών, αύριο στις 10 το πρωί θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα του ΟΓΑ στη Θεσσαλονίκη, ενώ δήλωσε ότι «δεν θα συμμετέχουμε στη συνάντηση των μπλόκων στο συνεδριακό κέντρο στη Σίνδο, στις 12 το μεσημέρι».

Αμετακίνητοι στις θέσεις τους οι αγρότες - Μπλόκα σε όλη την Ελλάδα

Τονίζεται ότι εν αναμονή της αυριανής συνάντησης, στις 12 το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη, οι συμμετέχοντες στα περισσότερα μπλόκα διατηρούν μετριοπαθή στάση. Χαρακτηριστικά, ο αγροτοσυνδικαλιστής του νομού Κιλκίς, Γιώργος Τερζής, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «είμαστε πανέτοιμοι να εντείνουμε τις κινητοποιήσεις μας και να μείνουμε στους δρόμους για όσο και αν χρειαστεί, αφού δεν έχουμε πού να πάμε».

Αύριο επίσης αναμένεται να κατευθυνθούν στα «πράσινα φανάρια», (τη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία»), αγρότες και κτηνοτρόφοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης και του Νομού Χαλκιδικής.

Αμετακίνητοι στις θέσεις τους οι αγρότες - Μπλόκα σε όλη την Ελλάδα

Όλες οι πλευρές, όπου και αν πρόσκεινται αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι θα συμμετέχουν δυναμικά στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που οργανώνεται για τις 28 Ιανουαρίου 2016, ημέρα έναρξης της Διεθνούς Έκθεσης «Agrotica».

Στο πλαίσιο αυτό, και με δεδομένο τον αποκλεισμό των δρόμων απόψε στις 19.00-21.00 στα περισσότερα σημεία που έχουν στηθεί μπλόκα, το αυριανό πρόγραμμα των αγροτικών κινητοποιήσεων περιλαμβάνει δίωρους αποκλεισμούς το πρωί (12-14.00), με «μπλοκάρισμα» και των συνόρων της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, τα Σκόπια και την Αλβανία, αφού έχουν στηθεί μπλόκα στα τελωνεία Προμαχώνα, Δοϊράνης, Ευζώνων και Κρυσταλλοπηγής.

Η εικόνα στα Μπλόκα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας

Στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, είναι συγκεντρωμένα περισσότερα από 1.600 τρακτέρ, με το μπλόκο να ενδυναμώνεται διαρκώς και να ενισχύεται με διάφορες παραγωγικές και επαγγελματικές ομάδες. Ο αγροτοσυνδικαλιστής Στέργιος Λίτος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε πως «περιμένουμε στο μπλόκο μας τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα για να συζητήσουμε».

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1 η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν συμβολικά και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι, όχι για περισσότερο από μισή ώρα κάθε φορά. Όπως ανέφερε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Παναγής, και αύριο στις 12.00-14.00 το μεσημέρι, θα κλείσει και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στο Νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στο δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα - και για ένα δίωρο, από τις 12 το μεσημέρι, θα κλείσουν και σήμερα συμβολικά το δρόμο, «εμποδίζοντας τους αυτοκινητιστές που επιθυμούν να περάσουν από το τελωνείο». Το δεύτερο μπλόκο είναι αυτό που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι αυτό πηγαίνοντας για Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή.

Στο νομό του Κιλκίς, το μπλόκο αριθμεί περισσότερα από 450 τρακτέρ και βρίσκεται επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πεστριτσίου. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιώργο Τερζή, και αύριο 12.00-14.00 θα γίνει συμβολική κατάληψη του οδοστρώματος, ενώ δύναμη του μπλόκου κατευθύνθηκε ήδη στο τελωνείο Δοϊράνης. Στο μεταξύ, περισσότερα από 180 τρακτέρ έχουν κατασκηνώσει στο τελωνείο των Ευζώνων και τονίζεται ότι πρόκειται για το μπλόκο Πολυκάστρου Νομού Κιλκίς.

Στο Νομό Πιερίας έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και στην Κατερίνη, ενώ στο νομό Πέλλας ενώθηκαν τα μπλόκα και δημιούργησαν ένα νέο στην γέφυρα Αξιού -στα φανάρια Θεσσαλονίκης-, δυναμικότητας άνω των 1.300 τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων. Και στους δύο Νομούς, γίνονται συμβολικοί αποκλεισμοί, από τις 12.00 μέχρι και τις 14.00. Στο Νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι και στα Βασιλικά ανατολικής Θεσσαλονίκης, και θα κάνουν και αύριο 12.00-14.00 το μεσημέρι, συμβολικούς αποκλεισμούς.

Στο Νομό Χαλκιδικής έχουν στηθεί τρία μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια, είναι δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και σήμερα έφθασαν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ, όπως επισημάνθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τον αγροτοσυνδικαλιστή, Γιώργο Τσακίρογλου.

Στα διόδια των Μαλγάρων υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα και αύριο θα «μπλοκάρουν» το δρόμο από τις 12 έως τις 14.00 το μεσημέρι και το απόγευμα από τις 19.00 μέχρι και τις 21.00 το βράδυ. Στο σημείο βρίσκονται από χθες περισσότερες από 100 νταλίκες, φορτηγά, ταξί και τουριστικά λεωφορεία.

Στον κόμβο Νησελίου, στην Εγνατία οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας,το μπλόκο αριθμεί πάνω από 600 τρακτέρ - και κατά τις ώρες 12.00-14.00 θα γίνει και αύριο συμβολικός αποκλεισμός.

Στο χορό των κινητοποιήσεων εισήλθαν ακόμα πιο δυναμικά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα σε Καστοριά και Φλώρινα. Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αγροτοσυνδικαλίστρια Άννα Μόσχου, «δύναμη από το μπλόκο του 'Αργους Ορεστικού της Καστοριάς, βρίσκεται στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, όπου και αύριο θα γίνει δίωρος αποκλεισμός». Μπλόκο αγροτών στήθηκε και στην εθνική οδό Φλώρινας -Έδεσσας στον κόμβο Αντιγόνου από τον δήμο Αμυνταίου και από τον Αγροτικό Σύλλογο Πύργων. Νέα μπλόκα έχουν δημιουργηθεί στη Δεσκάτη Γρεβενών και ενδυναμώνεται το μπλόκο στα διόδια στον Πολύμυλο Κοζάνης.

Μπλόκα στις εθνικές οδούς Πατρών – Πύργου και Αντιρρίου – Ιωαννίνων

Τις εθνικές οδούς Πατρών-Πύργου και Αντιρρίου-Ιωαννίνων έχουν αποκλείσει αγρότες της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Ειδικότερα, αγρότες της Αχαΐας έχουν αποκλείσει την εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας, και αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας έχουν αποκλείσει την εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στο ύψος του Κεφαλόβρυσου και στην γέφυρα του Ευήνου, κοντά στο Μεσολόγγι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποκλεισμοί αναμένεται να διαρκέσουν για περίπου δύο ώρες.

Σχετικά με τα άλλα δύο μπλόκα που υπάρχουν στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου και συγκεκριμένα στους κόμβους Μαραθιάς και Κουρτεσίου, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Επίσης, κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία και στην εθνική οδό Πατρών - Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου, όπου και εκεί υπάρχει μπλόκο των αγροτών από την Αιγιάλεια.

Ακόμη, στην Βόνιτσα της Αιτωλοακαρνανίας, υπάρχουν δύο μπλόκα των αγροτών, στις περιοχές Άγιος Νικόλαος και Κανδήλα, χωρίς όμως να προκαλούνται προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων προς Λευκάδα και Αστακό.

Κινητοποιήσεις και σε νησιά

Σε πορεία κινητοποιήσεων μπαίνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Ρεθύμνου που εναντιώνονται από κοινού με τους συναδέλφους τους από την υπόλοιπη Κρήτη για το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και αφορά και στον κλάδο τους.

Για το λόγο αυτό αποφάσισαν την ερχόμενη Τετάρτη θα αποκλείσουν από το πρωί τον κυκλοφορικό κόμβο επί της Εθνικής Οδού στον Βόρειο οδικό άξονα του Ατσιπόπουλου.

Αγρότες κτηνοτρόφοι, θα συγκεντρωθούν στα Τρία Μοναστήρια, από όπου στη συνέχεια θα κατευθυνθούν στην Εθνική οδό, την ίδια ώρα όπου αντίστοιχα θα κινηθούν οι συνάδελφοί τους σε Ηράκλειο και Λασίθι.

Στο μεταξύ, αγρότες και Κτηνοτρόφοι του νομού, θα βρεθούν αύριο Τρίτη στο Ηράκλειο, ώστε να συμμετέχουν στον επ’ αόριστο αποκλεισμό των γραφείων του ΟΓΑ στο Ηράκλειο.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι, συντονίζουν επίσης τις κινήσεις τους, ώστε όπως αναφέρουν, να είναι επιτυχημένο το παγκρήτιο συλλαλητήριο της Παρασκευής 29 Ιανουαρίου και τη συγκέντρωση της 4ης Φεβρουαρίου στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Σε συμβολικό αποκλεισμό του κτιρίου της περιφερειακής ενότητας Κέρκυρας, προχώρησαν για τρεις ώρες οι Κερκυραίοι αγρότες που έκλεισαν τις εισόδους με δίχτυα ελιάς, ενώ άναψαν φωτιά στο προαύλιο του κτιρίου.

Την κινητοποίηση, που σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΠΑΣΥ Βασίλη Αρμενιάκο, δεν ήταν ικανοποιητική, διοργάνωσαν πρωτοβάθμιοι αγροτικοί σύλλογοι κοινοτήτων του νομού με συμμετοχή και της ΠΑΣΥ, ενώ τη συμπαράστασή τους στους αγρότες, εξέφρασαν τόσο η περιφέρεια Ιονίων Νήσων όσο και ο δήμος της Κέρκυρας.

«Ο αγροτικός κόσμος του νησιού, αλλά και όσοι συμπληρώνουν το εισόδημά τους από τις αγροτικές καλλιέργειες, θα πρέπει να καταλάβουν ότι το ασφαλιστικό, αλλά και η πολιτική της κυβέρνησης τους βάζει ουσιαστικά την ταφόπλακα στα δικαιώματα και την επιβίωσή τους και θα πρέπει να αντιδράσουν» είπε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του ο Βασίλης Αρμενιάκος, ενώ κάλεσε τους αγρότες να συμμετέχουν στο παναγροτικό συλλαλητήριο που διοργανώνεται στις 4 Φεβρουαρίου.

«Φωτιά» από τις δηλώσεις Φίλη

Επίθεση στους “αγροτοπατέρες” εξαπέλυσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις ενάντια στο κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό, διαμηνύοντας πως το “πάρτι” έχει τελειώσει.

“Εάν δεν ληφθούν τώρα μέτρα και δεν σταματήσουν οι επιπτώσεις από το πάρτι υπέρ των αγροτοπατέρων και του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος, θυμάστε πώς ζύγιζαν πέτρες για να πάρουν επιδοτήσεις, θυμάστε τι έγινε με τα μπαμπάκια, αν δεν αλλάξει αυτή η νοοτροπία και η κατάσταση και αν δεν υπάρξει νέα αφετηρία θα έχουμε κάθε χρόνο όλο και πιο χειρότερη αγροτική κατάσταση”, δήλωσε ο Νίκος Φίλης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Επιπλέον, κάλεσε τους αγρότες να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.