Αλεξανδρούπολη: Ανησυχίες για τον κίνδυνο εγκατάστασης μουσουλμάνων προσφύγων στον Έβρο
16/02/2016 19:53
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αλεξανδρούπολη: Ανησυχίες για τον κίνδυνο εγκατάστασης μουσουλμάνων προσφύγων στον Έβρο

Υπαρκτό θεωρεί ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, τον κίνδυνο «εγκλωβισμού» εκατομμυρίων προσφύγων στην Ελλάδα και τελικά σημαντικού αριθμού και στον Έβρο, μετά το κλείσιμο των συνόρων με τη FYROM και τη Βουλγαρία, αλλά και με τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων από τα νατοϊκά πλοία,.

«Αντιλαμβανόμαστε όλοι τι σημαίνει αυτός ο κλοιός. Δημιουργεί την αίσθηση αλλά και τη λογική, ότι όταν εγκλωβιστούν αυτοί οι μουσουλμάνοι στην Ελλάδα θα εγκλωβιστούν και στον Έβρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο κ. Λαμπάκης, με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής του υφυπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, σχετικά με την τοποθέτηση του δημάρχου Αλεξανδρούπολης στο θέμα της εγκατάστασης προσφύγων στον Έβρο, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους οι τοπικοί θεσμικοί παράγοντες εξακολουθούν να αγωνιούν και να ανησυχούν.

Ειδικότερα σύμφωνα με τον κ. Λαμπάκη, η ανησυχία τους εδράζεται στην προσπάθεια εγκατάστασης, με σύμβαση με την Ύπατη Αρμοστεία, τουλάχιστον έξι χιλιάδων απ’ τους 86.000 πρόσφυγες στον Έβρο, όπως επίσης και στη δημιουργία προϋποθέσεων επέκτασης για τρία ακόμη χρόνια, της συμφωνίας διατήρησης των κέντρων υποδοχής, δύο εκ των οποίων είναι στη Θράκη (Ξάνθη και Ορεστιάδα).

Πρόσθετες πηγές ανησυχίας, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, αποτελούν η άρνηση του γραφείου πολιτικού ασύλου Αλεξανδρούπολης, να παράσχει πληροφορίες στη δημοτική αρχή για τον αριθμό των αιτούντων πολιτικό άσυλο, η προώθηση από την Αθήνα προσφύγων στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να ζητήσουν πολιτικό άσυλο και να παραμείνουν στον Έβρο, η διερεύνηση, μέσω κλιμακίων, άδειων κατοικιών σε όλο το μήκος του νομού «ακόμη και σε χωριά δίπλα στην Τουρκία» για να εγκαταστήσουν πρόσφυγες και το γεγονός πως, τέσσερις ημέρες μετά τη διάψευση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, απεστάλησαν στους δημάρχους και τους περιφερειάρχες, έγγραφα για τη δημιουργία από πλευράς τους, «της οικονομικής εικόνας που χρειάζεται προκειμένου να φιλοξενήσουμε, χρηματοδοτώντας η κυβέρνηση, καταλύματα για τους μουσουλμάνους που θα εγκατασταθούν στον Έβρο».

«Εάν ήθελαν να μας καθησυχάσουν, θα έπρεπε δια στόματος κυβερνητικής εκπροσώπου να μας πουν πως στον Έβρο δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα, ότι ακυρώνουν όλες τις συμβάσεις τις οποίες υπέγραψαν και όσες σας προείπα, για να είμαστε ήρεμοι και σε νομικό επίπεδο ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο» κατέληξε.

Αναφορικά με τη δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας πως «o κ. Λαμπάκης επανειλημμένως κάνει διάφορες δηλώσεις και μετά τα μαζεύει πίσω και ζητάει συγνώμη - εμένα μου χει ζητήσει τρεις φορές συγνώμη», ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης διέψευσε κατηγορηματικά ότι αφενός υπήρξαν οι τρεις συναντήσεις και αφετέρου ότι ζήτησε συγγνώμη, διερωτώμενος τι μπορεί να έχει κάνει ένας δήμαρχος στον υπουργό Εθνικής Άμυνας για να πρέπει να ζητήσει συγνώμη.

e-typos.com