Άγριες συμπλοκές στον καταυλισμό της Σούδας στη Χίο – Δύο τραυματίες [βίντεο]
04/11/2016 22:27
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Άγριες συμπλοκές στον καταυλισμό της Σούδας στη Χίο – Δύο τραυματίες [βίντεο]

Μπαρουταποθήκη έτοιμη να εκραγεί μοιάζει πλέον ο καταυλισμός της Σούδας, με τις συμπλοκές να αποτελούν πλέον κομμάτι της καθημερινότητας όσων διαμένουν εκεί. Οι κακές συνθήκες διαμονής, η στέρηση αξιοπρεπούς διαβίωσης αλλά και ο εγκλωβισμός επί μακρόν στο νησί, οδηγούν την κατάσταση συνεχώς στα άκρα.

Αυτό συνέβη και το μεσημέρι της Παρασκευής όταν ομάδα μεταναστών συνεπλάκη με άλλη ομάδα, φθάνοντας στο σημείο χρήση καδρονιών που είχαν ξηλώσει προηγουμένως από παλέτες πάνω στις οποίες είναι τοποθετημένες σκηνές.

Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν δύο μετανάστες στο πρόσωπο. Την κατάσταση ανέλαβε να εξομαλύνει η διμοιρία των ΜΑΤ που βρέθηκε στο σημείο δρώντας ακαριαία. Μόλις όμως απομακρύνθηκαν οι συμπλοκές συνεχίστηκαν αυτή τη φορά με γροθιές στο πρόσωπο και στο σώμα. Η παρουσία του ΕΚΑΒ στον καταυλισμό ήταν άμεση, προσφέροντας τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες που τελικά απομακρύνθηκαν στις σκηνές τους και η κατάσταση εξομαλύνθηκε.

Την παρουσία της στο σημείο έκανε και η Πυροσβεστική Υπηρεσία αποστέλλοντας 1 όχημα με 2 άνδρες υπό τον φόβο εμπρησμού, που συνήθως χρησιμοποιείται ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Η κατάσταση έχει ξεφύγει στα άκρα. Πλέον η κατάσταση δεν ελέγχεται και αν δεν απομακρυνθούν από τη Σούδα οι πρόσφυγες τότε σύντομα θα έχουμε χειρότερες εξελίξεις», ανέφεραν στον «π» εργαζόμενοι στον χώρο.

Οι συνθήκες διαβίωσης στην καταυλισμό της Σούδας θυμίζουν την κατάσταση που επικρατούσε στην Ειδομένη, καθώς οι σκηνές έχουν επεκταθεί σχεδόν μέχρι τη θάλασσα. Παράλληλα, με την πρόσφατη βροχή που έπεσε στο νησί της Χίου, το μέρος γέμισε λάσπες και σκουπίδια, αυξάνοντας δραματικά τον κίνδυνο εκδήλωσης ασθενειών.

Η πρωινή μπόρα που ξέσπασε πάνω από την πόλη της Χίου ήταν αρκετή προκειμένου να αναδείξει για ακόμη μία φορά την ανεπάρκεια του καταυλισμού της Σούδας ως προς τη δυνατότητα που παρέχει για τη διαμονή προσφύγων και μεταναστών με αξιοπρεπείς συνθήκες.

Μέσα σε λίγα λεπτά ο καταυλισμός πλημμύρισε με αποτέλεσμα πρόσφυγες και μετανάστες να προσπαθούν να περισώσουν τα υπάρχοντά τους αφού οι σκηνές γέμισαν με νερό.

«Η κατάσταση εκεί δεν είναι ικανοποιητική για τον χειμώνα. Η Σούδα φιλοξενεί μεγαλύτερο αριθμό από αυτόν που μπορεί και όχι σε ικανοποιητικές συνθήκες. Το προσωπικό είναι εκεί για να προλάβει ότι μπορεί όμως υπάρχουν άνθρωποι εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα και όπως έχω πει, ο καταυλισμός αυτός πρέπει να κλείσει», ανέφερε ο αντιδήμαρχος καθημερινότητας Γ. Καραμανής, παραπέμποντας στην τριμελή επιτροπή που συστάθηκε από πλευράς Δημοτικής Αρχής με τη συμμετοχή των Στρ. Γδύση, Γ. Παπαδόπουλου και Β. Ποταμούση, για το κλείσιμο του καταυλισμού.

«Αυτό που κάνω εγώ εκεί είναι η διαχείριση της καθημερινότητας και να περιορίσουμε τις άσχημες συνθήκες τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τους περίοικους», προσέθεσε.

«Δεν μιλάμε για μία κατάσταση οργανωμένη όπως ήταν πέρσι. Ο καταυλισμός δεν ενδείκνυται για μακροχρόνια παραμονή», ανέφερε λέγοντας ότι σήμερα ο αριθμός των ατόμων που φιλοξενούνται είναι οι 700, μέγεθος μη διαχειρίσιμο με δεδομένες τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί την χειμερινή περίοδο.

Πηγή: www.politischios.gr, eleftherostypos.gr