Αποκαλύψεις – φωτιά για την υπόθεση του
01/06/2015 13:24
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αποκαλύψεις – φωτιά για την υπόθεση του ''Noor One''

Πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκεινται αποκαλύψεις για μεγαλόσχημους αθλητικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες που φέρεται να βρίσκονται πίσω από την υπόθεση

Ραγδαίες δικαστικές και επιχειρηματικές εξελίξεις αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες, έπειτα και από την προφυλάκιση του επιχειρηματία Αιμίλιου Κοτσώνη για την υπόθεση του ναρκο-πλοίου με τους 2 τόνους ηρωίνης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκεινται αποκαλύψεις – φωτιά για μεγαλόσχημους αθλητικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες που φέρεται να βρίσκονται πίσω από την υπόθεση. Την ίδια στιγμή στο φως της δημοσιότητας έρχεται μέρος της δικογραφίας στην οποία περιλαμβάνονται τόσο οι απολογίες του Κοτσώνη και εφοπλιστή Γιαννουσάκη ο οποίος έχει επίσης συλληφθεί όσο και διάλογοι από «κοριό» που αποκαλύπτουν ποιοι είναι πίσω από το κύκλωμα με τα ναρκωτικά.

Οι εξελίξεις αυτές ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αθλητικές εξελίξεις, όπως π.χ. σε μεγάλες μεταγραφές ποδοσφαιριστών που θα κάνουν... πάταγο.

Όπως αναφέρει το Έθνος της Κυριακής ο Αιμ. Κοτσώνης αρνείται κάθε σχέση με το καράβι, αλλά και με την εταιρεία που συνδέεται με αυτό. «Η μοναδική αλήθεια είναι ότι ο ίδιος ουδέποτε υπήρξα κύριος του ''Noor One'', ουδέποτε είχα το οποιοδήποτε ποσοστό συνιδιοκτησίας, ουδέποτε άσκησα διαχειριστικές πράξεις αναφορικά με το επίδικο πλοίο και ουδέποτε προέβην στη ναύλωση αυτού», ανέφερε στο απολογητικό του υπόμνημα.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά, με επείγον έγγραφό της, ενέταξε τις συνομιλίες σε πόρισμα άλλης εξίσου πολύκροτης υπόθεσης όπως αυτή του «Noor One». Στους διαλόγους φαίνεται η αγωνία του Κοτσώνη να κρύψει όσο γίνεται τα ίχνη του, «να μη φαίνεται πουθενά» όπως λέει χαρακτηριστικά.

Οι διάλογοι αυτοί φέρνουν σε δύσκολη θέση τον Αιμ. Κοτσώνη, αφού ανατρέπουν την πλειοψηφία των ισχυρισμών του σχετικά με το πλοίο, την εταιρεία και τη σχέση του με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, σκιαγραφώντας τον ως τον αθέατο συνεταίρο του «Νoor One».

Στις εκατοντάδες καταγραφές, ο Αιμ. Κοτσώνης μιλάει με άλλα πρόσωπα, αλλά και συγκατηγορούμενούς του στην υπόθεση των ναρκωτικών και αναφέρεται σε όλα όσα την περασμένη Δευτέρα δήλωσε ότι... δεν γνωρίζει. Στους διαλόγους φαίνεται μάλιστα η αγωνία του να κρύψει όσο γίνεται τα ίχνη του, «να μη φαίνεται πουθενά» όπως λέει. «Δε θέλω να με δει ο δικηγόρος...», λέει σε κάποιο σημείο. «Εγώ δεν πρέπει να υπογράφω πουθενά, κατάλαβες τι σου λέω; Καλό είναι να μην ξέρει ούτε ο δικηγόρος...», συμπληρώνει σε άλλο διάλογο.

«Ποτέ δεν πήρα χρήματα ούτε μέρισμα από το πλοίο... Δεν πήγα ποτέ σε δικηγορικό γραφείο», είπε στην απολογία του ο Αιμ. Κοτσώνης, χαρακτηρίζοντας τις συζητήσεις που έκανε ως... φιλολογικές. «Δεν με ένοιαζε να ασχοληθώ με το πλοίο. Μου είχαν πει να κάνουμε μια εταιρεία και να μπουν τα αρχικά μας για να έχουμε ποσοστό... Έως τότε δεν ασχολιόμουν με πετρέλαια. Με ενδιέφερε να ασχοληθώ με τη ναυτιλία από το 2011», ανέφερε.

Σε άλλο σημείο της απολογίας του σημείωσε: «Στο Ντουμπάι δραστηριοποιήθηκα από τις αρχές του 2013, όπου έκανα δουλειές με την Οράιζον και την ΑΠΣΚΟ. Πήγαινα για λογαριασμό της εταιρείας Κάπιταλ, η οποία μου πλήρωνε όλα τα έξοδα μετάβασής μου στο Ντουμπάι. Στις πιο πολλές περιπτώσεις δεν έπαιρνα χρήματα... Ο άνθρωπος του Μαρινάκη στο Ντουμπάι θα ήμουν εγώ».

«Μπορείς τις μετοχές μου να τις έχεις εσύ;» ρωτάει σε διάλογο που κατέγραψε το βαλιτσάκι της ΕΥΠ ο Αιμίλιος Κοτσώνης τον συνέταιρό του. Σε άλλη καταγραφή, ο 52χρονος αναφέρεται και σε παράνομο εμπόριο τσιγάρων.

Υπενθυμίζεται ότι στην ίδια υπόθεση είναι κατηγορούμενα ακόμη 29 άτομα, μεταξύ των οποίων Έλληνες επιχειρηματίες, που φέρονται ότι ασχολούνται με πετρελαιοειδή και ναυλώσεις πλοίων, ο καπετάνιος και το πλήρωμα του πλοίου, που ήταν όλοι Τούρκοι. Από τους συνολικά 31 κατηγορούμενους περίπου 25 άτομα είναι στη φυλακή.

Έγινε... κατηγορούμενος

Ο Αιμ. Κοτσώνης είχε καταθέσει αρχικά ως μάρτυρας για την υπόθεση του πλοίου έμφορτου με ηρωίνη που έφτασε στην Ελευσίνα το καλοκαίρι του 2014. Συγκεκριμένα, είχε καταθέσει τον Νοέμβριο του 2014. Ωστόσο, μετά τις συμπληρωματικές απολογίες που έδωσαν άλλοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, ο ίδιος μετατράπηκε σε κατηγορούμενο.

Το νήμα που οδήγησε τις διωκτικές Αρχές στον Αιμ. Κοτσώνη ως «εγκέφαλο» της μεταφοράς ηρωίνης ήταν η ναυτιλιακή εταιρεία ARAB WAVES, με έδρα την ελεύθερη ζώνη της Χαμρίγια, στο εμιράτο Σάρτζα. Το «βαθύ λαρύγγι» του Λιμενικού -ο άνθρωπος που ξήλωσε το δίκτυο των διακινητών της ηρωίνης- είχε ενημερώσει από τον Ιούνιο του 2014, όταν δηλαδή αποκαλύφθηκε η υπόθεση, ότι μια εικονική εταιρεία είχε στηθεί η οποία «επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για τους σκοπούς της διακίνησης». Για 11 ολόκληρους μήνες, η ανακρίτρια Μαρία Σκάρπου και οι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος κράτησαν μυστική την πληροφορία, προκειμένου να εντοπίσουν τα πραγματικά ίχνη της εταιρείας.

Και η σύζυγος του πλοιοκτήτη του «Noor One», στη συμπληρωματική της απολογία, εμφανίζει τον πρώην αθλητικό παράγοντα ως έχοντα όλη την ευθύνη για το ταξίδι του πλοίου με την ηρωίνη. «Το ότι το πλοίο θα ερχόταν στην Ελλάδα μου το είπε ο Αιμ. Κοτσώνης, όταν τον είδα κάποια στιγμή στη Γλυφάδα πριν τις 17-4-2014, περί τις αρχές Απριλίου... Ο ίδιος μιλούσε με τον ''κάπτεν Τζορτζ''... Εγώ αν ήθελα να μάθω για το πλοίο, επικοινωνούσα με τον συγκεκριμένο», σημειώνεται στην κατάθεσή της.

Στην κατάθεση-ποταμό που έχει δώσει ο εφοπλιστής Μάκης Γιαννουσάκης αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι ο κάπτεν Τζορτζ του είχε μιλήσει για το φορτίο της ηρωίνης. «Τέλη 2013, ο κάπτεν Τζορτζ μου ζήτησε ένα πλοίο μου για ένα δύσκολο φορτίο, όπως μου είπε. Όταν τον ρώτησα τι ήταν αυτό το φορτίο, μου είπε ότι είναι ναρκωτικά με προορισμό την Ελλάδα. Τότε εγώ αρνήθηκα και του είπα ότι δεν έχω κανένα λόγο να το κάνω, γιατί η δουλειά μου πήγαινε πολύ καλά και είχα φτάσει από ένα πλοίο να διαχειρίζομαι έξι. Στην προσπάθειά του να με πείσει, με ενημέρωσε ότι το έχουν ξανακάνει χωρίς κανένα πρόβλημα», ανέφερε ο εφοπλιστής.

Για τον Κοτσώνη, ο Μάκης Γιαννουσάκης δήλωσε ότι από την πρώτη μέρα υπήρξε μέτοχος του καραβιού κατά 25%. Κάτι που στην πορεία της έρευνας αποδεικνύεται, δικαιώνοντας απολύτως την κατάθεσή του. Όπως φαίνεται από τη δικογραφία, τα στοιχεία που είχαν παρουσιάσει μέλη του κυκλώματος και βάρυναν τον εφοπλιστή διαψεύδονται εν χορώ από όλους τους λιμενικούς που συμμετέχουν στις παρακολουθήσεις, από στοιχεία των καταθέσεων των υπολοίπων, αλλά και από το στίγμα του κινητού του τηλεφώνου.