#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/03/2012 10:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι διαπλεκόμενες...διαδρομές του αμερικανικού κιμά!Ο Gerald Zirnstein, που εργάζονταν επί χρόνια ως επιστήμονας στο αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας, φτιάχνει τον δικό του κιμά. Γιατί; Επειδή όπως λέει, το 70% του κιμά που πωλείται στα σούπερ μάρκετ, αποτελείται από κάτι που ο ίδιος αποκαλεί «ροζ γλίτσα».

Η γλίτσα αυτή είναι τα απομεινάρια του βοδινού, που κάποτε χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για τροφές σκύλων, και μαγειρικό λίπος. Σήμερα, τα μπολιάζουν με αμμωνία ώστε να είναι ασφαλή για βρώση, και στη συνέχεια τα χρησιμοποιούν ως φτηνό συμπλήρωμα του κιμά που πωλείται στα ψυγεία των κρεοπωλείων..

Ο Zirnstein που «καρφώνει» πλέον τις παρασπονδίες της βιομηχανίας τροφίμων, είναι ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο «ροζ γλίτσα» σε επίσημο υπόμνημά του όταν ακόμη εργάζονταν στο υπουργείο, και όπως λέει δεν αγοράζει πλέον εμπορικό κιμά.

Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο δίκτυο  ABC: «πρόκειται για μια απάτη… δεν είναι φρέσκο κρέας… είναι απλά ένα φτηνό υποκατάστατο συμπλήρωμα».

Ο Zirnstein, μαζί με τον  Carl Custer, επίσης επιστήμονα, προειδοποιούν εδώ και καιρό για τους κινδύνους αυτού που η βιομηχανία τροφίμων αποκαλεί «άπαχο κρέας», αλλά που στην πραγματικότητα είναι γλίτσα. Δυστυχώς, τα αφεντικά τους στο υπουργείο απέρριψαν τις αιτιάσεις τους.

Όπως λένε οι δυο άνδρες, το προϊόν αυτό δεν είναι κρέας, αλλά ένα υπόλειμμα κρέατος, ένα λίπος που θερμαίνεται σε χαμηλή θερμοκρασία. Πρόκειται για τα απορρίμματα των σφαγείων, που όταν θερμαίνονται κατάλληλα, διαχωρίζεται το λίπος από τον μυϊκό ιστό, και στη συνέχεια τοποθετούνται σε κεντρόφυγο για ολοκληρωθεί ο διαχωρισμός. Μετά, το μείγμα περνάει μέσα από σωλήνες, όπου το ψεκάζουν με αέρια αμμωνίας για να σκοτωθούν τα βακτήρια. Τέλος το συσκευάζουν σε μορφή τούβλου, το καταψύχουν, και το στέλνουν σε κρεοπωλεία, και σούπερ μάρκετ, όπου προστίθεται στον φρέσκο κιμά.

Ο όρος «ροζ γλίτσα» δεν αναφέρεται σε καμιά συσκευασία, παρά τις αντιρρήσεις των ειδικών επιστημόνων, επειδή το υπουργείο Γεωργίας έχει στενούς δεσμούς με την βιομηχανία κρέατος, και άρα το χαρακτηρίζει κρέας!

Όπως λέει ο Custer στη συνέντευξή του στο ABC News, «ο υφυπουργός ισχυρίζεται πως αφού είναι ροζ, άρα είναι κρέας».

Όπως έμαθε το ABC News, η γυναίκα που έδωσε το τελικό οκέι αναφορικά με το μείγμα αυτό, είναι η πρώην υφυπουργός του υπουργείου Γεωργίας Joann Smith. Η απόφαση της απέφερε κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων στην εταιρία Beef Products Inc., που παράγει το μείγμα.

Όταν η Smith έφυγε από το υπουργείο το 1993, ο βασικός προμηθευτής της Beef Products Inc. την τοποθέτησε στο διοικητικό του συμβούλιο, θέση από την οποία κέρδισε πάνω από $1.2 εκατ. τα τελευταία 17 χρόνια.

Η Smith αρνήθηκε να σχολιάσει στο ABC, ενώ ο εκπρόσωπος της Beef Products Inc είπε πως η εταιρία του δεν έχει καμιά ανάμιξη στη τοποθέτησή της Smith στο Δ.Σ του προμηθευτή της.

Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας, η τοποθέτηση της Smith στο Δ.Σ μιας επιχείρησης ήταν νόμιμη εκείνη την εποχή, αλλά  με βάση τη σημερινή ισχύουσα δεοντολογία, δεν θα μπορούσε να γίνει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα μετά την λήξη της κυβερνητικής της θητείας.

blacklistednews.com

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kakiioulis avatar
  kakiioulis 10/03/2012 13:40:12

  δι αυτό, στα καθ' ημας, ο κιμάς κόπτεται εν τω κρεοπωλείο, πάντοτε παρουσία του πελάτου, αν ψωνίζετε από Σ/Μ καλά να πάθετε !

  • ΕΥΑ avatar
   ΕΥΑ @ kakiioulis 10/03/2012 14:24:49

   Θα συμφωνήσω...

 2. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 10/03/2012 14:21:13

  Τί τρώει ρέ ὁ κόσμος...,καί ὓστερα λέμε πῶς ξεφυτρώνουν τόσες ἃρρώστιες...
  Μόνο ἀπό τόν κρεοπώλη τῆς γειτονιᾶς καί ἐμεῖς στό χωριό,άπό δικούς μας κρεοπῶλες,πρέπει νά ἐμπιστευόμαστε νά ἀγοράζουμε κρέατα. Καί νά τό μετριάσουμε λίγο...,καλό κάνουμε στήν ὑγεία μας! Ἂς κάνουμε τή νηστεία τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς,θά βγοῦμε πολλαπλῶς κερδισμένοι...

  • ΕΥΑ avatar
   ΕΥΑ @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 10/03/2012 14:40:27

   Και μαζί σου συμφωνώ Κυθήριε...
   ΥΓ: Και στο πνεύμα των ημερών θα επιδείξω ποδοσφαιρικό πολιτισμό (γιατί από πολιτικό είμαστε πλήρεις )...συγχαρητήρια τελοσπάντων...

   • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
    ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ ΕΥΑ 10/03/2012 15:07:00

    Εὐχαριστοῦμε!!! Θεωρῶ τιμή τά συγχαρητήριά σου!
    ΥΓ.:Ἐκεῖνα τά τσεκούρια έγώ τά ἒχω ἢδη ξεχάσει.

 3. juliet avatar
  juliet 10/03/2012 14:49:06

  Χαιρετώ ,
  Και που να δείτε μερικές αποθήκες τροφίμων και αρτοποιίων και μακρυά από ψωμί με σουσάμι αν δεν είσαστε σίγουροι για την εντιμότητα του επαγγελματία.

  • The Saint avatar
   The Saint @ juliet 10/03/2012 15:04:15

   Ουπς! Τι είναι αυτό πάλι με το σουσάμι?
   Οχι τίποτα άλλο, αλλά εγώ έτσι και αλλιώς δεν το αγοράζω με σουσάμι, γιατί με ενοχλεί στο στομάχι, αλλά συνεχώς αναρωτιέμαι, "τόσο φθηνό τους έρχεται, και το ρίχνουν με τα φτυάρια πάνω στο ψωμί?"
   Γιά πές...

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ juliet 10/03/2012 15:08:42

   Καλησπέρα, γιατί τό σουσάμι;

   • juliet avatar
    juliet @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 10/03/2012 15:30:20

    Καλησπέρα,
    Tο σουσάμι είναι εισαγώμενο από Ιρακ,Πακιστάν.Αν δεν συντηρηθεί καλά αναπτύσσει αφλατοξίνες και πεταλούδα.Κανείς δεν το δίνει πίσω ,το καθαρίζουν ,το ψήνουν και το βάζουν ,είναι φτηνότερο.
    Θα σας δώσω και ένα άλλο συστατικό που χρησιμοποιούν στα φρουι-ζελε ,κοχενίλλη, χρωστική ουσιά από έντομα!

    • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
     ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ juliet 10/03/2012 15:38:17

     Κοίτα νά δεῖς,τίποτα δέν εἶναι ἀθῶο τελικά... ,καί νά σκεφτεῖς,ἀπό τά κουλουράκια πού παίρνω ἀπ' τό φούρνο,τό σουσάμι πού μένει τό τρώω μέ τή φούχτα! Ἂμ τό φρουί ζελέ; Εὐχαριστούμε πάντως γιά τήν ἐνημέρωση.

 4. The Saint avatar
  The Saint 10/03/2012 15:20:53

  Τώρα όσον αφορά το κρέας και ειδικά τον κιμά δεν είναι κάτι καινούργιο αυτό που μας λένε στο παρατεθέν παραπάνω κειμενο.
  Παιδιά, η συλλογιστική είναι απλή. Το κρέας και ειδικά το μοσχαρίσιο, έιναι ακριβό. Εχετε δεί τον κρεοπώλη σας την ώρα που κόβει το κρέας γιά να το τυλίξει, κόβει και κάτι μικρά κομματάκια γύρω-γυρω απο το κομμάτι που κρατάει, γιά να το "καθαρίσει". Τα κομματάκια αυτά τα πετάει συνηθως μέσα σε ένα δοχείο, η κουβά... Εσείς τι λέτε ότι τα κάνει μετά? Τα πετάει? Μπα!? Οταν το κρέας κατα μέσο όρο έχει 8€ το κιλό, σημαίνει ότι τα κομματάκια των 10 γραμ. του κοστίζουν 8 λεπτά το ένα... Πόσα τέτοια λοιπόν πιστεύετε ότι είναι διατεθειμένος να πετάξει? Μάλλον κανένα... Ολα καταλήγουν σε έτοιμα κιμαδοειδή... Γιά τους δε κιμάδες στις ταβέρνες... αφήστε καλυτερα

  • juliet avatar
   juliet @ The Saint 10/03/2012 15:33:56

   Κάτι σαν καθαρτικό ...:)

 5. marios avatar
  marios 10/03/2012 15:24:52

  Μην τρώτε καριόκες.

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ marios 10/03/2012 15:39:21

   Μπράβο,γι'αὐτές ἒχω ἀκούσει.

 6. juliet avatar
  juliet 10/03/2012 15:41:35

  Τόσα χρόνια στην αγορά ,δεν τρώω τίποτε και αν φάω είναι εις γνώση μου ότι τρώω βρωμιές.Ολα είναι θέμα πόσο ευσυνείδητος είναι ο επαγγελματίας και πόσο σέβεται τον πελάτη.
  Marie,και οι πάστες ....κατεψυγμένα αυγά ,το γάλα το σοκολατούχο είναι γάλα ληγμένο βάζουν τη σοκολάτα κα ξαναλανσάρεται με νέο λούκ.:)

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ juliet 10/03/2012 23:13:39

   ζουλιετ, γιατί δεν συγκεντρώνεις τις γνώσεις σου σε μια ανάρτηση, με αντικείμενο διατροφικά θέματα και προφυλάξεις, γενικά και για συγκεκριμένα τρόφιμα;
   Θα ήταν εξόχως χρήσιμο.

 7. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 10/03/2012 15:50:01

  Ὃπως καί τά παγωτά μέ κακάο.

 8. juliet avatar
  juliet 10/03/2012 15:53:29

  Οταν είναι φρέσκο ,καλής ποιότητας δεν είναι τσαγκό.
  Στα φρουι -ζελε μόνο με γεύση λεμόνι δεν έχει αυτή την ουσία,χρωστική βάζουν λεμόνι.

  • ΝΙΚΗ avatar
   ΝΙΚΗ @ juliet 10/03/2012 18:19:17

   juliet μας έστειλες κανονικά!!! ευχαριστούμε πάντως για τις πληροφορίες!!

   • juliet avatar
    juliet @ ΝΙΚΗ 10/03/2012 20:50:10

    ΝΙΚΗ
    αν σου έλεγα τι έχω δει ,δεν θ' έτρωγες έξω με τίποτε.Βέβαια για να δεις ότι δεν είναι προνόμιο των Ελλήνων η καθαριότητα ,θα σου πω ότι σε γαρντιτούρα κρέατος, μαρούλι ,στη Γαλλία ,είδαμε την κάμπια να κάνει περίπατο στο φύλλο.
    Σε μεγάλη αλυσίδα ,Δευτέρα πρωί πάω να πάρω παραγγελία .Βλέπω τις πωλήτριες να παρακολουθούν ποιός έμπαινε και γελούσανε.Τι γελάτε ,τους λέω και η απάντηση να δούμε πόσοι επιβίωσαν .Από τι ρωτάω .Σάββατο ,παρτίδα κοτόπουλα που δεν έβγαζε τη Κυριακή ,την έβαλαν προσφορά και έγιναν ανάρπαστα.Και αυτές γελούσανε να δούνε πόσοι επιβίωσαν την Δευτέρα.Και τώρα οι καιροί είναι χειρότεροι ,δεν υπάρχει και έλεγχος ,άστα να πάει.Αν έχεις παιδιά πρσπάθησε να τους μάθεις να τρώνε σωστά.Τα δικά μου ποτέ δεν έχουνε φάει γαριδάκια ,Σκέψου τι τους είχα πει που με το που τα έβλεπαν αηδίαζαν.
    Μια κοπέλλα μου έλεγε όταν έκανε την πρακτική της στην Αγγλία σε γνωστό φαστφουντάδικο ,έβγαζαν ανακοίνωση προσφοράς μπιφτεκιού και χρονομετρούσανε γιατί μετά από είκοσι λεπτά έπρεπε ν΄αποσυρθεί για να μην αναπτύξει μύκητες .Αυτά ,προσέχετε τι τρώτε και όχι πολύπλοκα που δεν ξέρετε τι έχουνε μέσα.

 9. juliet avatar
  juliet 11/03/2012 08:11:25

  Προφήτη,
  καλημέρα,αρχικά με τιμάς με το που το προτείνεις.Θα προσπαθήσω γιατί είναι αρκετά δύσκολο να μη γίνει παραπληροφόρηση .Τουλάχιστο τα βασικά και γενικά ν΄αρχίσουμε να είμαστε υποψιασμένοι .Είμαστε τρεις στην οικογένεια που κατέχουμε το αντικείμενο από διαφορετική πλευρά ο καθένας .Πάντως η όλη διαδικασία θα το τονίσω είναι καθαρά θέμα συνείδησης και βέβαια Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙ ΠΟΛΥ ΚΕΡΔΟΣ!!!

  • ΝΙΚΗ avatar
   ΝΙΚΗ @ juliet 11/03/2012 14:12:59

   juliet περιμένουμε το άρθρο σου. είναι πολύ ενδιαφέροντα τα σχόλια σου...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.