#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/03/2012 13:53
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανακυκλώστε στο σπίτι τα οργανικά απορρίμματα



Μιας και ανοίξαμε τη συζήτηση για τα ελληνικά προϊόντα και τη διάθεσή τους στην αγορά, ας αναφερθούμε και στην ανακύκλωση των απορριμμάτων τους, γιατί μπορούμε έτσι και οικολογική συνείδηση να αποκτήσουμε μακριά απ’ τους ψευτοοικολόγους, αλλά και οικονομία να κάνουμε πετώντας λιγότερα σκουπίδια και πρώτης τάξεως λίπασμα να έχουμε για τον κήπο  και τις γλάστρες μας.

Η διαδικασία λέγεται κομποστοποίηση και είναι πολύ απλή.

Όταν πετάμε υπολείμματα από φυτικές ύλες αυξάνουμε αδικαιολόγητα τον όγκο των απορριμμάτων και στερούμε από τον κήπο μας την ευκαιρία να αποκτήσει ένα δωρεάν λίπασμα.

Μέσα στη φύση δεν υπάρχουν φυτικές ή ζωϊκές ύλες που να μην αποσυντίθενται (διαλύονται). Όλα τα οργανικά συστατικά ξαναγυρίζουν στη γη αφού γίνουν τροφή για τους μικροοργανισμούς που λέγονται αποδομητές.   Αυτό συμβαίνει με τα φύλλα, τα κλαδιά, τα νεκρά ζώα και τα υπολείμματά τους στο δάσος:  Όλα γίνονται χώμα και μάλιστα χώμα που μυρίζει πολύ όμορφα κάθε φορά που βρέχει.

Εμείς οι άνθρωποι δεν έχουμε παρά να μιμηθούμε τις φυσικές διεργασίες για να κάνουμε κι εμείς θρεπτικό χώμα με πρώτη ύλη τα οργανικά απορρίμματά μας.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ

Σε κάποια άκρη του κήπου φτιάξτε έναν τόπο συγκέντρωσης οργανικών απορριμμάτων:   Μπορεί να είναι ένας ρηχός λάκκος ή ένα τρύπιο δοχείο. Μερικοί φτιάχνουν χώρους  από 4 παλέτες δεμένες μεταξύ τους με σύρμα. Υπάρχουν και πλαστικοί κάδοι ανακύκλωσης που μπορούν να τοποθετηθούν ακόμα και στο μπαλκόνι.

Ρίχνετε εκεί: Φρούτα και λαχανικά

Απορρίμματα κουζίνας

Αλεύρι, ρύζι

Δημητριακά, ψωμί

Υπολείμματα καφέ (ελληνικός, φίλτρου, εσπρέσο)

Υπολείμματα παρασκευής αφεψημάτων και τα έτοιμα φακελάκια μιας χρήσης.

Φίλτρα καφετιέρας

Υπολείμματα κηποτεχνίας (απανθισμένα

άνθη, φρεσκοπεσμένα φύλλα, κομμένα γκαζόν κ.α.)

Υπολείμματα κηποτεχνίας όπως ξερά φύλλα, ξερά κλαδιά ή αυτά που προκύπτουν από το κλάδεμα.

Άχυρο

Υπολείμματα επεξεργασίας ξύλου (πριονίδι και ροκανίδι)

Χαρτί (αυγοθήκες, ρολό χαρτιού κουζίνας ,χαρτοσακούλες, χαρτοκιβώτια κ.α.)

Αυγά (το τσόφλι)

Στάχτη καυσόξυλων

Ξηροί καρποί και τα περιβλήματα, κοτσάνια, τρίχες και ότι άλλο οργανικό  περίσσευμα.

 

Σκεπάζετε τα υλικά με μια φτυαριά χώμα ή με ένα παλιό καπάκι. Για να γίνει γρήγορα η διαδικασία χρειάζονται:

 

ΥΓΡΑΣΙΑ  (για να επιβιώσουν οι μικροοργανισμοί)

ΟΞΥΓΟΝΟ (για να αναπνέουν τα ζωύφια)

ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ (στην παγωνιά τα ζωύφια σκοτώνονται ή κρύβονται βαθύτερα)

ΚΑΛΥΨΗ (για να μην πηγαίνουν έντομα και τρωκτικά)

ΜΙΚΡΑ ΤΕΜΑΧΙΑ (τα μεγάλα κομμάτια αργούν να διασπαστούν)

 

Με αυτές τις βασικές οδηγίες για ξεκίνημα θα δείτε ότι τα οργανικά απορρίμματα δεν αποτελούν πρόβλημα :

Θα πετάτε λιγότερα σκουπίδια

Τα απορρίμματα αυτά περιέχουν πολύ νερό και έτσι όταν διασπαστούν μένει το 5% - 10% του πρώτου όγκου τους

Το τελικό προϊόν είναι χώμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά για τον κήπο σας.

Δαναός

ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
    ΚΥΘΗΡΙΟΣ 06/03/2012 14:12:46

    Ἂαχ ὡραῖο μου,πλούσιο,γόνιμο κι ἀφράτο τσιριγώτικο χώμα!

  2. k. avatar
    k. 06/03/2012 14:25:31

    Μπράβο για το άρθρο. Νομίζω η ανακύκλωση μέσω κομποστοποίησης είναι εφικτή στο επίπεδο της γειτονιάς, σε μικρά οικόπεδα , "κολλημένα" από οικοδομικής άποψης ή σε έκταση που θα παραχωρούσε ο δήμος π.χ σε ένα πάρκο. Και με το προϊόν να εμπλουτίζονται μικροί τοπικοί λαχανόκηποι. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την επανάκτηση αυξημένης αυτονομίας.
    Να τονίσουμε πως κάποια υλικά ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ όπως φύλλα ευκαλύπτου, πευκοβελόνες, χαρτικά με χημική επεξεργασία, τροφές κλπ.
    αναλυτικά εδώ
    http://www.awish-hellas.org/images/Dhmotika%20Pinakas%20Compost.pdf

  3. anonymous avatar
    anonymous 06/03/2012 14:57:35

    Για όσους δεν έχουν κήπο γίνεται και στο μπαλκόνι. Χρειάζεστε ένα μεγάλο πλαστικό κουβά με καπάκι, μεγέθους περίπου όσο ένα γεμάτο τσουβάλι. Ρίχνετε μέσα λίγο χώμα, εφημερίδες για να κρατάνε την υγρασία, ζωντανά σκουληκάκια για την ανακύκλωση, ανακατεύετε τακτικά και φροντίζετε να έχουν την απαραίτητη υγρασία. Καλό είναι να μην το βλέπει ο ήλιος για μην σκάσουν τα σκουλήκια.

    • Δαναός avatar
      Δαναός @ anonymous 06/03/2012 15:08:50

      Υπάρχουν και έτοιμοι κάδοι κομποστοποίησης στο εμπόριο.

      • Strange Attractor avatar
        Strange Attractor @ Δαναός 06/03/2012 17:14:01

        Τελικά ρε Δαναέ δεν μας είπες, η κομπόστα αυτή τρώγεται;
        ΥΓ-Αληθεύει ότι κάποτε ήσουν ιδρυτικό μέλος των "Ορνιθολόγων Ανταλλακτικών";

      • anonymous avatar
        anonymous @ Δαναός 06/03/2012 17:57:58

        Είναι ακριβοί, δε συμφέρουν και κάποιοι αετονύχηδες αισχροκερδούν εκμεταλλευόμενοι τις αγαθές προθέσεις του κόσμου.

  4. Δαναός avatar
    Δαναός 06/03/2012 17:19:30

    Τρώγεται.Για την ηλικία σου με γιαούρτι χωρίς πέτσα!

  5. Θύμιος avatar
    Θύμιος 06/03/2012 21:05:20

    farmer + miller + baker = NC grown bread

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.