#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/07/2011 09:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Yποβάθμιση της Ελλάδας από Moody's σε καθεστώς «υψηλού κινδύνου χρεοκοπίας»(Ανανεωμένο) Κατά τρεις βαθμίδες υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας η Moody’s, σε Ca από Caa1, βυθίζοντάς την περαιτέρω σε junk status, καθώς εκτιμά ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα υποστούν σημαντικές ζημιές.

Στην ανακοίνωσή της η Moody’s επισημαίνει ότι το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποδηλώνει πως η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας, ουσιαστικά βρίσκεται στο 100%.

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στον απόηχο της νέας υποβάθμισης . Πριν από λίγο Α, ο γενικός δείκτης τιμών υποχωρεί κατά 0,55% στις 1.279,03 μονάδες, έχοντας σημειώσει «άλμα» 5,91% την Παρασκευή.

Όπως τονίζει ο οίκος αξιολόγησης, ο συνδυασμός του προγράμματος που ανακοινώθηκε από την ΕΕ και οι προτάσεις ανταλλαγής χρέους από τα μεγάλα χρηματοοικονομικά ιδρύματα, υποδηλώνει ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα καταγράψουν μεγάλες οικονομικές απώλειες από την έκθεσή τους στο κρατικό ελληνικό χρέος.

Οι αναπτυσσόμενες προοπτικές της αξιολόγησης, αντανακλούν την τρέχουσα αβεβαιότητα για την ακριβή αξία των τίτλων που θα λάβουν οι πιστωτές στην ανταλλαγή. Όταν ολοκληρωθεί η ανταλλαγή χρέους, η Moody’s θα επανεξετάσει το πιστωτικό risk profile των υφιστάμενων ή νέων τίτλων που θα εκδοθούν από την ελληνική κυβέρνηση.

Το ανακοινωθέν πρόγραμμα της ΕΕ σε συνδυασμό με την ανακοίνωση του IIF, υποδηλώνουν ότι η πιθανότητα μιας αναγκαστικής ανταλλαγής (distressed exchange) και ως εκ τούτου μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας, είναι ουσιαστικά 100%.

Το μέγεθος της ζημιάς των επενδυτές θα καθοριστεί από τη διαφορά μεταξύ της ονομαστικής αξίας του χρέους που ανταλλάσσεται και της αξίας της αγοράς του χρέους που έλαβε. Το IIF έχει δηλώσει πως οι απώλειες των επενδυτών θα κυμανθούν στο 20%.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη υποβάθμιση της Moody’s για την Ελλάδα, ήταν την 1η Ιουνίου, όταν είχε υποβαθμίσει τα ελληνικά ομόλογα κατά τρεις βαθμίδες, σε Caa1 από το B1. Πριν από αυτό, στις 9 Μαΐου η Moody’s είχε τοποθετήσει τις αξιολογήσεις του ελληνικού χρέους υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.

Κοιτάζοντας περαιτέρω μπροστά, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι το πρόγραμμα της ΕΕ και η προτεινόμενη ανταλλαγή χρέους, αυξάνουν τις πιθανότητες η Ελλάδα να κατορθώσει να σταθεροποιήσει και εν τέλει να μειώσει το χρέος της.

Το πακέτο στήριξης για την Ελλάδα ωφελεί ακόμη όλη την ευρωζώνη, συγκρατώντας το «άγριο» βραχυπρόθεσμο ρίσκο μετάδοσης που πιθανότατα θα ακολουθούσε από μια άτακτη στάση πληρωμών ή από μεγάλα haircuts του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο, η Ελλάδα έχει ακόμη να αντιμετωπίσει μεσοπρόθεσμες προκλήσεις φερεγγυότητας. Το μέγεθος του χρέους της θα παραμείνει υψηλότερα του 100% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια και έχει ακόμη να αντιμετωπίσει πολύ σημαντικά ρίσκα εφαρμογής των δημοσιονομικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Σύντομα η ανταλλαγή ελληνικών κρατικών ομολόγων

Την εθελοντική ανταλλαγή ελληνικών κρατικών ομολόγων από τους ιδιώτες μέσα σε λίγες εβδομάδες προωθούν -σύμφωνα με πηγή της ΕΕ- αξιωματούχοι της Ευρωζώνης και τραπεζίτες, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η περίοδος που η χώρα θα βρίσκεται σε μερική χρεοκοπία.

Οι συζητήσεις συνεχίζονται και στόχος είναι να ξεκινήσει η ανταλλαγή ομολόγων στα τέλη Αυγούστου και να ολοκληρωθεί έως τις αρχές Σεπτέμβρη, διευκρινίζει η ίδια πηγή, υπογραμμίζοντας ότι «το εγχείρημα αυτό σχεδιάζεται και είναι πιθανό να λάβει χώρα τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου και τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη για όλη την Ευρώπη».

«Αυτή είναι η περίοδος που θα υπάρξει η επιλεκτική χρεοκοπία ή η περιορισμένη χρεοκοπία, σύμφωνα με τους οίκους αξιολόγησης. Μπορεί να είναι αρκετά σύντομη» είπε.

Οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας θα καταγράψουν ζημιές 21% για τα ελληνικά ομόλογα που θα ανταλλάξουν στο πλαίσιο της συνεισφοράς τους στο νέο σχέδιο διάσωσης για τη χώρα. Η συνεισφορά των ιδιωτών θα ανέλθει στα 37 δις ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια.

www.capital.gr, www.tovima.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. spiros avatar
  spiros 25/07/2011 09:35:38

  Άρχισαν τα όργανα. Άκουσα σήμερα στο ΜΕΓΑ τον πρώην πρόεδρο των αναλυτών να λέει ότι η συμφωνία είναι τόσο καλή γιτί επιτρέπει στην Ελλάδα να δανιστεί από τις αγορές.Με καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας ποιά χώρα δανίζεται; Οποία υποτίμηση της νοημοσύνης του Έλληνα. Οποία καταράκωση της αξιοπρέπειας του Έλληνα. Φυσικά και έκλεισα την TV τελείως για να μπορέσω να ηρεμήσω.

 2. geopan avatar
  geopan 25/07/2011 09:36:07

  στο mega όμως τονίζεται το ευχάριστο γεγονός ότι μετά από την υποβάθμιση έρχεται η αναβάθμιση!ευτυχείται Έλληνες, πιο κάτω δεν πάει!!ή μήπως πάει;

 3. axis avatar
  axis 25/07/2011 09:48:37

  Όποιος έβλεπε στην τηλεόραση το ΠΑΣΟΚ και τα παπαγαλάκια του να πανηγυρίζουν για τη συμφωνία θα υπέθετε ότι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης θα μας αναβάθμιζαν 10 θέσεις πιο πάνω. Αλλά φαίνεται ότι ακόμα μια φορά κορόιδεψαν τον κόσμο. Ο Σαμαράς είπε ακόμα μια φορά την αλήθεια.

 4. ataktos avatar
  ataktos 25/07/2011 10:05:34

  οδηγούμαστε σε συντεταγμένη φτώχεια ......

  • Orestios avatar
   Orestios @ ataktos 25/07/2011 17:31:11

   Και γενοκτονία

 5. Aggelos avatar
  Aggelos 25/07/2011 10:39:36

  ο Χατζηδακης τα ειπε καλα,,οτι πρεπει να περιμενουμε καμια 15αρια μερες,,για να καταλαβουμε σοβαρα τι γινεται..

  την ιδια στιγμη που τα πασοκικα προβατα πανηγυριζαν..

  πισω εχει η αχλαδα την ουρα..


  και οι πιο ειδικοι διεθνως λενε οτι παλι μεσοβεζικα ειμαστε.και πλησιασαμε στο ευρωομολογο,,αλλα μονο εκει θα ειναι ο πατος..

  ακομα και εληξε η αγωνια.

 6. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 25/07/2011 12:33:42

  Η Moodie's γνωρίζει ότι στη Γερμανία η Μέρκελ συναντά τεράστιες αντιστάσεις να επιβάλλει στους Γερμανούς φορολογούμενους το πακέτο δανεισμού, εφόσον η Γερμανία θα δώσει τα περισσότερα και φυσικά θα πάρει τα περισσότερα (δηλαδή γερμανικές επενδύσεις που υποτίθεται θα γίνουν εδώ).

  Δεν το θέλουν οι Γερμανοί με τίποτα.

  Δεν πρόκειται να το περάσει.

 7. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 25/07/2011 12:43:22

  Αλλενάκι..περιττό να σου πω ότι χθες ο Αnt1 έδειχνε γερμανική εταιρία φωτοβολταϊκών, που έφυγε από τη β. Αφρική κι εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα...και το ρεπορτάζ συνοδευόταν από εγκωμιαστικά σχόλια, φυσικά..

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ ΕΥΑ 25/07/2011 13:20:51

   Το θέμα είναι ότι η Β. Αφρική έχει απέραντες ερήμους να στήσουν τα πάνελ και τώρα με τις καταστάσεις μάλλον αναβάλλεται το Desertec.

   Εμείς τι θα ερημώσουμε; Τα βουνά μας και τα νησιά μας; Τι θέλουν οι γερμανοί; Να καλύψουμε εμείς τις τεράστιες ενεργειακές τους ανάγκες, ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΕΡΗΜΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΕΔΑΦΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΑΝΕΛΑ ΚΑΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ;

   Για να παράξεις ρεύμα σε μεγάλες ποσότητες από ηλιακά και αιολικά, απαιτούνται τεράστιες εκτάσεις! Γι' αυτό καλά το είχαν σκεφτεί αυτοί, στη Β. Αφρική που έχει το capacity των ερήμων!

   Πάντως χθες η Γερμανία πρόσφερε στη Λιβύη 100 εκ. ευρώ. πρώτη δόση στους εξεγερμένους.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ ΕΥΑ 25/07/2011 13:33:43

   Τα παίρνουν χοντρά φυσικά για τέτοια "ρεπορτάζ".

   Αυτά εννοείται ότι δεν είναι ειδήσεις και ρεπορτάζ, είναι πληρωμένες διαφημιστικές καταχωρίσεις, όχι μόνο στον Αντένα, σε όλους τους σταθμούς ραδιοσταθμούς που παίζουν ειδήσεις που αφορούν ιδιωτικές εταιρείες.

   Αυτό γίνεται φανερό έντονα στα "ρεπορτάζ" και στα "ειδησεογραφικά" για την πράσινη ανάπτυξη.
   Αντένα, Σκάι, Ρεαλ, είναι τίγκα στα πράσινα "ρεπορτάζ".

   Τους χρηματοδότες τους προβάλλουν οι άνθρωποι. Τι άλλο να προβάλλουν; Θέματα Εθνικού Ενδιαφέροντος;

   Και τα "ελληνόφωνα" σήριαλ είναι στημένα πάνω στην κινητή τηλεφωνία και στους εισαγωγείς αυτοκινήτων.

   Όλοι οι πρωταγωνιστές είναι συνέχεια με ένα κινητό στο χέρι και μιλάνε και οδηγούν αυτοκίνητα.
   Δηλαδή, οι πλοκές των ιστοριών των σημερινών ελλήνων "σειρογράφων" δομούνται ως εξής: θέλουμε ένα στόρι που να περιέχει πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες, πολλά στατικά πλάνα σαλονιών, πολλές οδικές διαδρομές, πολλά αναψυκτικά, για να πάρουμε διαφημίσεις.
   Δεν είναι αφηγήσεις ούτε διηγήματα, ούτε σενάρια.

   Στο Χόλίγουντ αυτοί όλοι θα λουστράριζαν τα παπούτσια του Τζεφ Μπρίτζες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.