#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/12/2011 23:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

WSJ: "η Ελλάδα δεν θα γλυτώσει την χρεοκοπία"Λόγω της ευφορίας που καλλιεργήθηκε  την τελευταία εβδομάδα στην Ευρώπη στο άκουσμα μίας ενδεχόμενης συνολικής λύσης  για την Ευρωζώνη η οποία υποτίθεται ότι θα εφοδιάσει τις τράπεζες με ζεστό χρήμα, οι χρηματιστηριακές αγορές απογειώθηκαν.

Ωστόσο τα μέτρα που θα ληφθούν είναι κυρίως σχεδιασμένα να αποτραπεί η μόλυνση της Ιταλίας από τα χρέη άλλων χωρών.

Μια συνέπεια που μπορεί να οδηγήσει στην διάλυση της νομισματικής ένωσης.

Τι συμβαίνει όμως στην Ελλάδα, όπου και αναπτύχθηκε ο μολυσματικός ιός;

Η ανοδική τάση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων τη στιγμή που σε άλλες προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης πέφτουν, συνιστά ότι η Ελλάδα παραμένει περίπου στα ίδια επίπεδα που βρισκόταν πριν την απειλή  εξάπλωσης της μόλυνσης  σε όλη την επικράτεια της νομισματικής ένωσης.

Οι αγορές υποστηρίζουν ότι ακόμη και αν οι ιδιώτες πιστωτές δεχθούν να υποστούν μεγαλύτερη ζημία από αυτή που συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας συμφωνίας με την ΕΕ, η Ελλάδα δεν θα γλιτώσει την χρεοκοπία.

Με ένα κράτος να βρίσκεται σε λιτότητα, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται και τα δημόσια ελλείμματα να αυξάνονται σε συνδυασμό με την αδυναμία πρόσβασης της χώρας  στις χρηματοπιστωτικές αγορές, το μόνο που θα επιτευχθεί θα είναι η πυροδότηση της δυσαρέσκειας των Ελλήνων πολιτών απέναντι στην ΕΕ.

Η μονή πραγματική εναλλακτική λύση που έχει η Γερμανία και η Γαλλία είναι να αποδεχθούν πλήρως μία ελληνική χρεοκοπία περιλαμβανομένων των απωλειών που θα υποστεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από το ελληνικό χρέος που κατέχει.

Επίσης, θα πρέπει να είναι πρόθυμες να   επιτρέψουν στην Ελλάδα να αναδιαρθρώσει την οικονομία της με πιο αργούς  ρυθμούς και να μειώσει τα μέτρα λιτότητας, ενώ θα πρέπει να δείξουν μεγαλύτερη ανεκτικότητα   όσον αφορά τα ελληνικά ελλείμματα.

Μπορεί κάτι τέτοιο να συμβεί; Μάλλον όχι.

Έτσι, η Ευρωζώνη συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο εγκατάλειψης του ευρώ από ένα κράτος- μέλος της και αφήστε του τεχνοκράτες στις Βρυξέλλες και την Ελλάδα να πιστεύουν ότι θέλουν.

Το ερώτημα λοιπόν που πρέπει να τεθεί είναι το έξης:

Θα μπορούν οι όποιες συμφωνίες της ΕΕ που θα τεθούν σε εφαρμογή στο εγγύς μέλλον - περιλαμβανομένων και των συμφωνιών σχετικά με την ενισχυμένη νομισματική ένωση και τις υποσχέσεις της ΕΚΤ περί «απορρόφησης κραδασμών»- να αντέξουν έναν νέο πανικό που είναι πιθανό να προκληθεί ανάμεσα στους επενδυτές, οι οποίοι θα  φοβούνται μία πιθανή εξάπλωση της μόλυνσης ή  την αποχώρηση κι άλλων χωρών από το ευρώ;

Αν εγκαταλείψει η Ελλάδα  το ευρώ, υπάρχει η πιθανότητα να την ακολουθήσει και η Πορτογαλία. Και τότε μπορεί να σημειωθεί το φαινόμενο ενός ανεξέλεγκτου ντόμινο.

Παρόλο που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Ιταλία, η Ισπανία κινδυνεύει περισσότερο.

Αν και τα επίπεδα κρατικού χρέους της Ισπανίας είναι μικρότερα από αυτά των περισσότερων χωρών της Ευρωζώνης, ο τραπεζικός της τομέας έχει υποστεί καταστροφή λόγω της έκρηξης της φούσκας στην αγορά ακινήτων. Όταν θα καταγραφούν όλες οι ζημιές, είναι προφανές ότι θα χρεωθούν στην ισπανική κυβέρνηση.

Άραγε, όταν υπάρξει η κρίσιμη στιγμή, θα μπει η Γερμανία ως ανάχωμα στις αγορές;

Θα δεσμευτεί να δώσει μεγάλα ποσά από τα λεφτά  των φορολογουμένων της, για να προστατέψει τις όποιες από τις παραπάνω χώρες βρεθούν αντιμέτωπες με την χρεοκοπία;

Κρατάμε μια επιφυλακτικότητα...

Πηγή: WSJ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 04/12/2011 00:09:43

  Αυτή ήταν η Γερμανία στον πόλεμο:
  http://www.youtube.com/watch?v=WpHATcEzsgk&feature=related

  Και αυτή ήταν η Γερμανία, αμέσως μετά (Ζήμενς)
  http://www.youtube.com/watch?v=X3UUzXsOlBE&feature=related

  Και ΣΟΒΑΡΑ, μιλάμε για συναίνεση σε "Κυβέρνηση" με Γερμανό Αρμοστή και Γερμανό υφυπουργό επί των Ελληνικών;

  ΣΟΒΑΡΑ περιμένει ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΑΦΕΛΗΣ κάτι καλύτερο από αυτά που έδειξε η ΝΕΤ. ΔΕΙΤΕ ΤΑ και στηρίξετε την ...Κυβέρνηση.

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 04/12/2011 01:22:20

  Η φήμη έχει δύο βάσεις:

  Η μία είναι η "ιστορική" παρέμβαση του FED και των άλλων Κεντρικών Τραπεζών προχτές: http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/11/2.html

  Από αυτήν ξεκίνησε φιλολογία περί ΔΝΤ και χρηματοδότησής του από Ευρωπαϊκά κρατη, ή από την ΕΚΤ κλπ. Αυτή η φιλολογία "ανάγκασε" το Stratfor να στείλει ραβασάκι ότι το ΔΝΤ δεν κάνει τέτοια πράγματα. Το ΔΝΤ δεν είναι FED : http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/12/3-2.html

  Παρενθετικά, η δολαριακή παρέμβαση φαίνεται πραγματι να ανακούφισε ευρωτράπεζες και κουτσομπολιά (που ΔΕΝ έχω βάση να πιστεύω αληθινά, αλλά...) λένε ότι έγινε επειδή ήταν έτοιμη να σκάσει Ευρωπαϊκή με υπαινιγμό για Γαλλική τράπεζα και κυκλοφόρησε και όνομα (και είναι στην λίστα εδώ και χρόνια)

  Η φιλολογία ωστόσο συνέχισε μέχρι που γράφτηκε ότι εμείς πάμε στο ...δολάριο.

  Και βγήκαν οι ...Ρεπουμπλικάνοι να μπλοκάρουν τέτοιες παλαβές ιδέες περί δολαρίου και γράφτηκε από οι ...Συντηρητικοί στο Κογκρεσο και στην Βουλή θα ξεκινούσαν κίνηση να μπλοκάρουν τέτοιες ιδέες (με την κομματική θεωρία ότι ο Ομπάμα χρειάζεται μη κατάρευση της Ευρώπης για κομματικούς του λόγους. Ωστόσο 2-3 μέρες πριν είχαν φάει υποβαθμίσεις ένα σωρό Αμερικανικές τράπεζες και ψιθυρίζεται από τις αρχες Νοεμβρίου ότι δεν μπορούν και θα αθετήσουν σε τυχόν σκάσιμο CDS. Αυτό εξηγεί και κουβέντες περί μη "πρακτικού" κουρέματος και ανταλλαγής ομολόγων και τέτοια.

  Να θυμίσω ότι ο Σημίτης το 2008, όταν καιγόταν η Αθήνα είχε "προειδοποιήσει" (παραινέσει) λέω εγώ για ΔΝΤ και έκτοτε παίζεται το παιχνιδάκι ότι δήθεν είμαστε αρμοδιοτητα ΔΝΤ και ΟΧΙ των δύο Μασκαράδων που μας δάνειζαν και μας λάδωναν για να ψωνίζουμε τα αγαθά τους.

  Το ιστορικό του ποιός μας σώζει (όπως το καταλαβάινω) το έβαλα στο http://www.archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/12/2008.html

  Την δεύτερη βάση των φημών την είδα δίπλα στον ΕΤ και διασταύρωσα σε Αμερικανικά σάϊτς, ότι ο Γκάϊτνερ ξανάρχεται. Να θυμίσω ότι ο Γκάϊτνερ είχε ξάναρθει μέσα Σεπτεμβρίου και είχε αποπεμφθεί όταν πρότεινε χαλάρωση και διευκόλυνση. Για να ξανάρχεται, πάει να πει ότι ίσως το κλίμα μετά την βόλτα του FED, έφτιαξε λίγο. Εάν υποθετικά συνέιζαν μη ΕυρωπαΪκές κεντρικές τράπεζες να διευθκολύνουν την ...Ευρώπη, το ευρώ θα πήγαινε στα ουράνια, και οι Γερμανοί θα πουλούσαν BMW ο ένας στον άλλο.

  Για να δούμε... Δύσκολος Δεκέμβρης... Προβλέπω, τι άλλο, τον χάρτη που υπάρχει στα σχέδια από το 1940κάτι...

 3. bruce waine avatar
  bruce waine 04/12/2011 04:09:16

  Συμφωνήθηκε ήδη να χρεοκοπήσουμε. Το λένε κάπου στις μέσα σελίδες (!) τα "Νέα":

  http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4677449

 4. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 04/12/2011 06:48:51

  Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Η σημειολογία τους τρυπάει κόκκαλα

  1) Κοιταξτε που είναι "τοποθετημένη" η Ελληνική σημαία
  2) Γιατί εχει κρεμασμέο το κεφάλι η Δούρειος Ίππος;
  3) Γιατί το σώμα του είναι καλυμμένο με χρυσά -παρακαλώ- νομίσματα;

  ΝΑ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.