#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/07/2011 11:06
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

WSJ: Το νέο σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας δεν θα πετύχει!
Τι γράφουμε τόσες ημέρες, σε πείσμα των κυβερνητικών ...παπαγάλων; "Τζίφος" η συμφωνία των Βρυξελλών λέει τώρα και το ευαγγέλιο των απανταχού οπαδών της αγοράς:

 Άλλη μια σύνοδος, άλλη μια συμφωνία, άλλη μια απογοήτευση.

Η προσπάθεια της ευρωζώνης να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική της κρίση, συνεχίζεται, με κάθε διαδοχική αποτυχία να οδηγεί και άλλα κράτη εκεί που ήδη βρίσκονται τρεις από τις χώρες μέλη της.

Η αρχική αντίδραση στη τελευταία συμφωνία ήταν η ανακούφιση αφού οποιαδήποτε εξέλιξη θεωρούνταν καλύτερη από το τίποτα. Όσο όμως περνούν οι μέρες, οι επενδυτές γίνονται όλοι και πιο επιφυλακτικοί, με αποτέλεσμα ακόμη και η Ισπανία να φτάσει σε σημείο να δανείζεται με περισσότερο από 6% για δέκα χρόνια, λίγο πιο κάτω δηλαδή από τα επιτόκια που πληρώνουν οι Ελλάδα, Ιρλανδία, και Πορτογαλία, που ήδη έχουν ζητήσει και λάβει βοήθεια.

Αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα στις διαθέσεις των αγορών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να διακόψουν τις διακοπές τους και να προσπαθήσουν να βρουν μια άλλη, πιο σωστή λύση.

Η τελευταία συμφωνία έχει τρία βασικά  ελαττώματα.

Πρώτον, δεν αυξήθηκε το μέγεθος του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, και συνεπώς δεν αρκεί για χρηματοδοτηθεί η ισπανική ή η ιταλική κυβέρνηση, πόσο δε μάλλον και οι δυο μαζί. Η διστακτικότητα των χωρών μελών να αυξήσουν τα ποσά του ταμείου στέλνει δυο βλαβερά μηνύματα: Ότι θεωρούν πιθανό πως κάποιο μέλος της ευρωζώνης δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα δανεικά. Και ότι οι χώρες μέλη δεν είναι ακόμη έτοιμες να σταθούν μαζί και ενωμένες, για να παλέψουν με τη κρίση, ότι και να γίνει.

Και αυτό ήταν το πρόβλημα εξ αρχής. Η ευρωζώνη δεν έχει την απαραίτητη δύναμη να φέρει τέλος στη κρίση. Δεν διαθέτει τη πολιτική βούληση. Οι πολιτικοί δεν πιστεύουν ότι οι ψηφοφόροι τους θέλουν το ευρώ τόσο αρκετά, ώστε να κάνουν θυσίες για τη σωτηρία του.

Η πρόσφατη συμφωνία αποδεικνύει τα παραπάνω. Ο χρόνος κυλάει, και η οποιαδήποτε αποτυχία μπορεί να αποδειχτεί μοιραία.

Το δεύτερο βασικό ελάττωμα της συμφωνίας είναι πως το ταμείο διάσωσης δεν μπορεί να δράσει μέσα σε λογικά χρονικά πλαίσια.

Οι ηγέτες συμφώνησαν πως ο μηχανισμός στήριξης (EFSF) και ο διάδοχός του θα μπορούσαν να καθορίσουν εκ των προτέρων  το πόσα ακριβώς χρήματα θα χρειαστεί μια χώρα.

Παράλληλα, συμφώνησαν πως το EFSF θα μπορούσε να ενισχύσει κεφαλαιακά τις τράπεζες, και να αγοράζει κρατικά ομόλογα στις δευτερογενείς αγορές.

Αν μπορούσε να τα κάνει αυτά σήμερα, ίσως και να αποδεικνύονταν χρήσιμο για την Ισπανία και την Ιταλία. Όμως δεν μπορεί, και άρα δεν είναι.

Εξάλλου, χρειάζεται η έγκριση των κοινοβουλίων των 17 χωρών μελών, μερικές από τις οποίες έχουν ήδη δηλώσει πως δυσανασχετούν με τα συμφωνηθέντα.

Ακόμη και αν όλες οι χώρες συμφωνήσουν και επικυρώσουν τα συμφωνηθέντα, το ταμείο θα πρέπει να βρει τα απαραίτητα ποσά στις διεθνείς αγορές, μια διαδικασία που από μόνη της χρειάζεται πολύ χρόνο. Συνεπώς, μπορεί να χρειαστεί να περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι να δούμε το ταμείο σε δράση.

Στο ενδιάμεσο διάστημα, θα μπορούσε η ΕΚΤ να παρέμβει και να αγοράσει ισπανικά και ιταλικά κρατικά ομόλογα. Έχοντας όμως χάσει τη μάχη αναφορικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών στην ελληνική διάσωση, τώρα περιμένει στην άκρη.

Το τρίτο βασικό ελάττωμα έχει να κάνει με το ότι το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα δεν θα "δουλέψει" , καθώς βασίζεται σε γελοιωδώς αισιόδοξους στόχους για έσοδα που θα προέλθουν από ιδιωτικοποιήσεις, και μια ελπίδα για τη μείωση του συνολικού ελληνικού χρέους που όμως δεν επαρκεί.

Τα μισά από τα προβλεπόμενα έσοδα υποτίθεται πως θα προέλθουν από τη πώληση ακίνητης δημόσιας περιουσίας. Όμως η ελληνική κυβέρνηση δεν γνωρίζει καν πόση γη κατέχει, και δεν μπορεί να εκτιμήσει την αξία της ακόμη και σε φυσιολογικές εποχές, πόσο δε μάλλον σήμερα, σε μια  κατάσταση έκτακτης εκποίησης.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και το εξής : Η προβλεπόμενη μείωση του χρέους με τη προτεινόμενη επαναγορά και ανταλλαγή ομολόγων, θα αφήσει και πάλι αρκετά μεγάλο υπόλοιπο χρέους σε σχέση με τη συνεχώς συρρικνούμενη οικονομία της Ελλάδας.

Οι 17 ηγέτες που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες αξίζουν της συμπάθειάς μας . Δεν είναι όλοι τους υπεύθυνοι για τα χάλια της ευρωζώνης.

Αν όμως θέλουν να βρουν μια λύση, θα πρέπει να είναι πιο τολμηροί, και να πάρουν ακόμη μεγαλύτερα ρίσκα σε σχέση με τις πολιτικές τους καριέρες.

 

S.A.-Wall Street Journal

http://online.wsj.com/article/SB10001424053111903999904576470120502776378.html?mod=WSJEUROPE_hpp_RIGHTTopCarousel_2

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. εξυπνάκιας avatar
  εξυπνάκιας 27/07/2011 11:18:37

  το απαισιόδοξο και πιο πιθανό σενάριο λέει οτι θα σώσουν ιταλια-ισπανια και εμείς θα φάμε μια ξεσυγυρισμένη κλωτσιά

  • Απορία avatar
   Απορία @ εξυπνάκιας 27/07/2011 11:32:52

   Είναι πασιφανές εδώ και μήνες ότι οι δανειστές μας προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο μέχρι να ξεφορτωθούν το χρέος μας και να χαρτογραφήσουν τις πιθανές χιονοστοιβάδες που κρύβουν τα σχετιζόμενα με το χρέος μας CDS.

   Με το που φτάσουν στον στόχο τους, και δεν αργούν, θα δεις που θα μας έχουν γραμμένους. Θα απαιτούν πλέον στα σοβαρά να τους δώσουμε ακόμα και την Ακρόπολη...

   Δυστυχώς πατριώτες επτωχεύσαμεν. Παλαιώτερα τουλάχιστον είχαμε έλληνες πολιτικούς που είχαν το θάρρος να μας το πουν. Σήμερα που όλοι τους είναι για τα μπάζα θα είμαστε η πρώτη γενιά ελλήνων που θα μας ανακοινωθεί η χρεωκοπία από το εξωτερικό...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ εξυπνάκιας 27/07/2011 13:10:43

   Πώς "θα σώσουν" ρε εξυπνάκια ιταλια - ισπανια; Το χρέος τους είναι 1,8 + 1,7 = 3,5 τρις; Που θα βρεθούν τόσα λεφτά;
   Ιταλια - ισπανια γίνεται μόνον να σώσουν τον εαυτό τους. Και μπορούν !
   Αλλά τι άλλο θα κάνετε, άν δεν σορτάρετε για τα πολιτικά αφεντικά σας - και τους ομοιδεάτες σας από Τέξας και Αριζόνα;
   Όνομα και πράμα, τελικά !

 2. anagnostopoulos panagiotis avatar
  anagnostopoulos panagiotis 27/07/2011 11:33:45

  πηγή http://www.facebook.com/groups/casss?ap=1
  Σύμφωνα με πρόσφατες ειδήσεις, η γερμανική Deutsche Bank «αποσύρεται» με γρήγορους ρυθμούς από ομόλογα του δημοσίου της Ιταλίας και της Ισπανίας – όπως επίσης της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

  Το σημαντικότερο όμως φαίνεται πως είναι η προσφάτως παρατηρούμενη, συνεχής και μεθοδική «επίθεση» στις τράπεζες της Ιταλίας (Bank run), από τις οποίες αποσύρονται μαζικά καταθέσεις, με προορισμό την Ελβετία – ένας από τους λόγους της μεγάλης ανόδου της ισοτιμίας του ελβετικού νομίσματος.

  Ίσως οφείλουμε να υπενθυμίσουμε εδώ ότι, μόνο από την Ιρλανδία έχουν «φυγαδευτεί» στο παρελθόν καταθέσεις άνω των 120 δις € - τις οποίες ουσιαστικά χρηματοδότησε (διευκόλυνε) το Ευρωσύστημα (ΕΚΤ). Κατά πολύ λιγότερες βέβαια από την Ελλάδα και την Πορτογαλία (σχεδόν μηδαμινές).

  Το γεγονός αυτό (η άνοδος της ισοτιμίας λόγω των εισροών συναλλάγματος) ανησυχεί ιδιαίτερα την Ελβετία, οι εξαγωγές της οποίας περιορίζονται, πολλές εταιρείες της φεύγουν στο εξωτερικό (λόγω μειωμένου εργατικού κόστους), ενώ οι Πολίτες της ψωνίζουν «φθηνότερα» στις γειτονικές χώρες – οπότε μειώνεται συνεχώς ο τζίρος του ελβετικού λιανεμπορίου.

  Επίσης ανησυχεί τη Γαλλία, αφού οι απαιτήσεις των τραπεζών της στην Ιταλία είναι της τάξης των 280 δις € (τέλη του 2010, σύμφωνα με την BIS). «Πάντοτε όταν οι γαλλικές τράπεζες αντιμετωπίζουν κινδύνους, ο Sarkozy εμφανίζεται στο Βερολίνο», αναφέρει γνωστός επενδυτής.

  Τέλος, το θέμα του δανειακού ορίου των Η.Π.Α. δεν φαίνεται να είναι ένα «αθώο» πολιτικό παιχνίδι - ενώ αρκετοί επισημαίνουν ότι, η πραγματική αιτία δεν είναι αυτή που φαίνεται εξωτερικά. Ας μην ξεχνάμε δε ότι ο κυριότερος δανειστής των Η.Π.Α. δεν είναι η Κίνα ή η Ιαπωνία, αλλά η Fed.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ anagnostopoulos panagiotis 27/07/2011 14:41:53

   Ιρλανδούς, Πορτογάλους, Ιταλούς ή Ισπανούς επιχειρηματίες που σορτάρουν τη χώρα τους, βρίσκεις αρκετά δυσκολότερα, σε σχέση με τους "ομοεθνείς" μας συναδέλφους τους.
   Επόμενο είναι, το ίδιο να συμβαίνει και με τους θεσμούς που επηρεάζονται από τους κατόχους του χρήματος: ΜΜΕ και πολιτικό προσωπικό ή τα ίδια τα κόμματα.
   Προχτές, Ελληνική εβδομαδιαία εφημερίδα (εις πολλάς αμαρτίας περιπεσούσα), αλλοίωσε δια της μεθόδου της "κατάλληλης μετάφρασης" μία συνέντευξη του Τρισέ που δόθηκε στη Süddeutsche Zeitung: "Για τη φουκαριάρα, τη σορτατζού τη μάνα μου".
   Πήραν και άλλοι την "πειραγμένη" συνέντευξη και την προώθησαν έντυπα και ηλεκτρονικά. Βολεύει αρκετούς το πολιτικό short.

  • anonymous avatar
   anonymous @ anagnostopoulos panagiotis 27/07/2011 15:01:56

   Σωστά αυτά που λες αλλά η Ελβετία έχει τιμές φωτιά. Καλά θα κάνει να τις ρίξει. Για τα ίδια πράγματα 30% πιο ακριβά από τη Γερμανία. Ένα τούρκικο κεμπάμπ, κάτι σαν το δικό μας σουβλάκι, λίγο μεγαλύτερο αλλά χειρότερο, κάνει 9 ελβετικά φράγκα δηλ πάνω από 6 Ευρώ και στη Γερμανία έχει 4,50 Ευρώ.

 3. aplos anthropos rotaei avatar
  aplos anthropos rotaei 27/07/2011 11:34:09

  Μετά από συσκέψεις επί συσκέψεων στην ΕΕ ένα χρόνο τώρα, λύση δεν μπορεί να βρεθεί. Εύλογα ρωτάει κάποιος, μήπως δεν ενδιαφέρεται κανείς στην ΕΕ για την διάσωση των προβληματικών χωρών αλλά και για την διάσωση του ίδιου του ευρώ εφ όσον αυτό κινδυνεύει? Για κάποιον που παρακολουθεί τις εξελίξεις - παλινοδίες ένα χρόνο τώρα, απλά πιστεύει ότι το ευρώ & η ΕΕ είναι στην δύση τους. Ισως μέχρι το 2020 να γραφούν οι τίτλοι τέλους.

 4. remai avatar
  remai 27/07/2011 11:55:19

  τι χαρα ε; να παρετε την εξουσια πανω στο πτωμα μας ; μα εσεις ειστε χειροτεροι και απο τον Παπαντρεου.

  • noldor avatar
   noldor @ remai 27/07/2011 12:13:20

   Αυτό δεν γίνεται

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ remai 27/07/2011 13:05:41

   Σορτάρουν, σορτάρουν, "στο τέλος, κάτι θα μείνει".
   Ο ένας πούλησε "τα λεφτά υπάρχουν". Άλλοι θα πουλούσαν και τη μάνα τους για μια πρωθυπουργία, χα χα.

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 27/07/2011 13:03:27

  Βλέπετε, η δική τους φασιστοχώρα (πετρελαιο-Τέξας και γενικά αποσχιστικός Nότος + Wall Street) πετυχαίνει! Βοηθά ιδιαίτερα και ο ιδιοκτήτης της κωκοφυλάδας, ο Μέρντοχ, χα χα.
  Je m'en fous για τους Dixies και τα golden boys: Δουλειά του Ομπάμα είναι να τους "ταπώσει" - και ξέρει καλά πώς θα το κάνει, στο τέλος.
  Η δική μας δουλειά, είναι τι θα κάνουμε που γεμίσαμε ακόμα και στην Ελλάδα τσάτσους της Wall Street και του Tea Party. Δυστυχώς τα ξεροτήγανα της κας Μαρίκας δημιούργησαν υπερβολικά σταθερές φιλίες.

 6. Enzo avatar
  Enzo 27/07/2011 13:26:21

  Παγκοσμιο ντομινο ξεκινησε ο γαπ.
  Προσωπικα του βγαζω το καπελο, ειναι φοβερος!

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Enzo 27/07/2011 13:56:21

   Ποιός είναι, ο Χουντίνι;

 7. koinos_nous avatar
  koinos_nous 27/07/2011 13:35:21

  "Μετά από συσκέψεις επί συσκέψεων στην ΕΕ ένα χρόνο τώρα, λύση δεν μπορεί να βρεθεί".
  Αν οι δικοι μας πανε με προτασεις ταχα οτι θα κανουν αυτο η εκεινο, θα παρουν μετρα και θα τα φτιαξουν ολα χωρις να απαιτουν αξιοπιστη και βιωσιμη λυση, γιατι να την δωσουν οι αλλοι απο μονοι τους χανοντας χρηματα?
  Μακακες ειναι?

 8. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 27/07/2011 15:05:39

  Είμαι σίγουρη ότι θα σωθεί η Ελλάδα..την επόμενη όμως φορά, γιατί ο Βενιζέλος θα γίνει πρωθυπουργός και θα ξαναβάλει τον Παπακ επικεφαλής

 9. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 27/07/2011 15:05:39

  Τα συμπτώματα της γεροντικής αρρώστειας της σκληρής δεξιάς, και στις 2 ακτές του Ατλαντικού, είναι κοινά: Εθνικο-λαïκισμός παντού, ευρωσκεπτικισμός (από δώ) - αντι-Ομοσπονδιακή πολιτική (οι απέναντι), χαμηλοί φόροι στους πλούσιους (χα χα, τι σας θυμίζει), εμπιστοσύνη στις απορρυθμισμένες "αγορές" - όχι στην Δημόσια αναδιανομή, αντι-περιβαλλοντικός τεχνοκρατισμός.
  Οι ευρωπαικές "λαικο"-δεξιές ΕΙΝΑΙ ό,τι το Τea Party, το Τea Party ΕΙΝΑΙ ό,τι οι ευρωπαικές "λαικο"-δεξιές. Αγώνα κοινό κάνουν, κοινός και ο αγώνας των αντιπάλων τους.
  Υ.Γ.: Υπάρχουν και αρκετοί Ρεπουμπλικανοί μετριοπαθείς (εν πάσει περιπτώσει, όχι φονταμενταλιστές των "αγορών"). Δεν ισοπεδώνω.

  • ό παγωτατζής avatar
   ό παγωτατζής @ Ο Θείος 27/07/2011 19:02:24

   Ενώ οι Ευρωπαικές Σοσιαλ-αριστερές και εργατοφιλελεύθερες πολιτικές βρίθουν οραματιστών ηγετών ε;;;
   Αλλά, μας κάνεις την χάρη...... ΔΕΝ ισοπεδώνεις!
   Πάς καλά ρε Θείο;;;;
   Η από την ζέστη ό Ευρωπαικίστικος εκσυγχρονιστικός σου οίστρος,παρέδωσε τό πνεύμα;;;
   Η επειδή τα "πουλέν" σου ξεφτυλίζονται με τά πλαστά μεταπτυχιακά(και τα οράματα πού προσφέρουν);;;
   Μήπως να σου θυμίσω ονόματα;;
   Τελικά μήπως ή Ευρώπη πού σού αρέσει ζεί μόνο στην φανατσία σου;;;
   Κάτι άλλο πρέπει να φταίει πού δεν μπορείς να ζήσεις τον Ευρωπαικό σου μύθο...Ψάξτο καλύτερα Θείο!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.