WSJ: Ο Τσίπρας οδηγεί την Ελλάδα στην καταστροφή
12/03/2015 12:55
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

WSJ: Ο Τσίπρας οδηγεί την Ελλάδα στην καταστροφή

Ο Αλέξης Τσίπρας ρισκάρει και οδηγεί την Ελλάδα στην καταστροφή, ενώ έχει μόλις λίγες ημέρες για να επαναφέρει την χώρα από το χείλος του γκρεμού, γράφει ο Simon Nixon.

Επικρίνοντας έντονα την ελληνική κυβέρνηση για μία ακόμη φορά, ο Νίξον σημειώνει πως τρεις μήνες αφότου ο Τσίπρας οδήγησε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές και έξι εβδομάδες από τότε που ανέλαβε τα ηνία της χώρας, κατέστρεψε την ελληνική οικονομία, διέκοψε την ανάκαμψη, τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου, οι τράπεζες άδειασαν από καταθέσεις (πάνω από 20 δις ευρώ), τα όρια δανεισμού ανέβηκαν και οι επενδύσεις «πάγωσαν». Από στιγμή σε στιγμή η χώρα μπορεί να ξεμείνει από χρήματα, τονίζει.

Όπως σχολιάζει, «κανείς δεν ξέρει πότε μπορεί να συμβεί αυτό, καθώς η Αθήνα αρνείται να επιτρέψει στους αξιωματούχους της Ευρωζώνης να μελετήσουν τα βιβλία της. Κάποιοι λένε πως ούτε ο Βαρουφάκης γνωρίζει ποια είναι η πραγματική εικόνα. Πλέον η Ευρωζώνη ελάχιστα εμπιστεύεται τα λόγια του, καθώς έχει φθαρεί η αξιοπιστία του». ΟΓερούν Ντάισελμπλουμ πρόσφατα εμφανίστηκε ανήσυχος επειδή έχει χαθεί πάρα πολύς χρόνος. Η λίστα Βαρουφάκη με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις έγινε δεκτή με γέλια –και ειδικά το σημείο που είχε να κάνει με τους ιδιώτες εφοριακούς. Κι όλα αυτά από μια κυβέρνηση που προετοιμαζόταν εδώ και τρία χρόνια να ανέλθει στην εξουσία και είχε ως προτεραιότητες την πάταξη της φοροδιαφυγής και το να διώξει τους ολιγάρχες. Η λίστα της κυβέρνησης δείχνει πως δεν έχει βάθος και ότι έχει ξεμείνει από ιδέες. Στην πραγματικότητα, η Αθήνα φαίνεται να έχει μόνο μια επιτακτική ιδέα: να αναγκάσει την Ευρωζώνη να προσφέρει στην Ελλάδα μετρητά άνευ όρων.

Η Αθήνα, γράφει ο Νίξον, περίμενε πως θα της έρθουν χρήματα (άμεσα ή έμμεσα) από την ΕΚΤ, μέχρι που εκείνη είπε πως δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει κυβερνήσεις. Εν συνεχεία, προσπάθησε να πείσει τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να μειώσουν τις απαιτήσεις τους για μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα να πάρει δάνεια και τώρα κάνει διαπραγματεύσεις και αμέσως παίρνει πίσω ότι υπόσχεται στηριζόμενη στην εποικοδομητική ασάφεια της συμφωνίας. Καθώς ο χρόνος τρέχει και η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεοκοπία, η Αθήνα φαίνεται να ποντάρει στο γεγονός ότι η ΕΚΤ και το Eurogroup θα υποχωρήσουν, επισημαίνει.

Η στρατηγική του Τσίπρα είναι πως αν πιέσει την Ευρωζώνη να του δώσει γρήγορα ευρώ δίχως όρους, τότε θα ακολουθήσουν και άλλα χρήματα και θα αλλάξει η φύση της Ένωσης. Αυτή η στρατηγική, όμως, δεν πρόκειται να επιτύχει. Τα πάντα στην Ευρωζώνη έχουν να κάνουν με τους νόμους. Ορισμένοι τραπεζίτες ανησυχούν πως η ΕΚΤ δεν είναι σκληρή αρκετά με την Ελλάδα. Κανονικά θα έπρεπε να στείλει μήνυμα στις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν τις εκμεταλλεύσεις τους από το ελληνικό χρέος και να συγκεντρώσουν κεφάλαιο, εν μέσω ανησυχιών για τη ζημιά που θα έθετε η οικονομική κρίση στους δείκτες ρευστότητας και φερεγγυότητάς τους.

Ομοίως, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν μπορεί να καταβάλει μετρητά στην Ελλάδα χωρίς ένα συμφωνημένο πρόγραμμα διάσωσης που θα βασίζεται σε μια αξιόπιστη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Ήδη, έχει δανείσει την Ελλάδα με πολλαπλάσια χρήματα από την καθιερωμένη ποσόστωση που έχει για τις φτωχές χώρες. Επομένως αν το ΔΝΤ αρνείται να δανείσει, ποια χώρα θα συμφωνήσει να δώσει χρήματα;

Σε σχέση με το 2012 που ο κίνδυνος μετάδοσης ήταν μεγάλος, τώρα δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, λέει ο Νίξον. Η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία που κινδύνευαν, τώρα ανήκουν στις χώρες που αναπτύσσονται γοργά, μειώνουν την ανεργία, προσελκύουν επενδύσεις και τα ομόλογά τους κινούνται σε πολύ καλά επίπεδα. Οι αγορές θα αντιδράσουν αρνητικά αν υπάρχει μια συμφωνία που θα δίνει το δικαίωμα και σε άλλα ριζοσπαστικά κόμματα να διεκδικήσουν ανάλογη αντιμετώπιση στο μέλλον. «Άλλωστε οι οικονομικές επιπτώσεις των πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να ειδωθούν και στη Βενεζουέλα, από όπου το συγκεκριμένο κόμμα παίρνει έμπνευση. Είναι η χώρα που οι κάτοικοί της δεν έχουν ούτε χαρτί τουαλέτας» σχολιάζει δηκτικά ο αρθρογράφος.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι όλοι αδιαφορούν για τους κινδύνους ενός Grexit. Αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη φύση των πολιτικών αντιδράσεων σε όλη την Ευρώπη, έτσι όπως θα προκύψουν από μια πιθανή κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Κανείς δεν θέλει να βρεθεί αντιμέτωπος με μια πλήρη άνθηση της ανθρωπιστικής κρίσης στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια ελληνική έξοδος θα δημιουργούσε τεράστιες προκλήσεις. Οι περισσότεροι φορείς χάραξης πολιτικής της ευρωζώνης παραμένουν προσκολλημένοι στην ελπίδα ότι η Αθήνα θα τηρήσει, τελικά, τους κανόνες της ευρωζώνης και θα παραμείνει στην νομισματική ένωση.

Ωστόσο, η απόφαση αυτή δεν είναι πλέον στα χέρια της ευρωζώνης. Εάν η Ελλάδα παραμείνει μέλος, δύο πράγματα μπορεί να συμβούν: είτε ο Τσίπρας θα πρέπει να αποκηρύξει πολλές από τις προεκλογικές του υποσχέσεις, είτε η Ελλάδα θα πρέπει να αποκηρύξει τον Τσίπρα. Αυτή τη στιγμή, κανένα από αυτά δεν φαίνεται πιθανό.

www.wsj.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διογένης avatar
  Διογένης 12/03/2015 14:03:02

  Η πρώτη παράγραφος του άρθρου είναι όλο το ζουμί.

  • Vassilis avatar
   Vassilis @ Διογένης 12/03/2015 14:24:35

   Ξερει κατι περισοτερο....... Από στιγμή σε στιγμή η χώρα μπορεί να ξεμείνει από χρήματα, τονίζει.

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Vassilis 12/03/2015 19:09:32

    Δυστυχώς εκεί μας έφτασαν στοχευμένα οι σημερινοί συγκυβερνώντες. Οι ημέρες που διατρέχουμε μου θυμίζουν μια επανάληψη του ΓΑΠ που ενώ η Ελλάδα βούλιαζε και όδευε ακάθεκτη προς τη χρεοκοπία, έκανε δηλώσεις που δυσκόλευαν ακόμη περισσότερο την κατάσταση χωρίς να κάνει ΤΙΠΟΤΑ ουσιαστικό να αλλάξει την πορεία με τα απαραίτητα μέτρα μείωσης δαπανών και προσέλκυσης επενδύσεων. Τα ίδια και τώρα. Μεγάλα λόγια, ανούσια αντιπαράθεση με τους Γερμανούς σε λάθος στιγμή, δουλειά μηδέν. Μας βλέπω σε καραντίνα πολύ σύντομα...

 2. airman avatar
  airman 12/03/2015 15:20:38

  "Κι όλα αυτά από μια κυβέρνηση που προετοιμαζόταν εδώ και τρία χρόνια να ανέλθει στην εξουσία ..." Η αλήθεια είναι ότι το σχέδιο φαίνεται πως πηγαίνει πολύ καλά, άρα και η προετοιμασία αντίστοιχα ήταν άψογη! Όσο για εκείνους που παραμένουν προσκολλημένοι στην ελπίδα ότι η Αθήνα τελικά θα τηρήσει τους κανόνες, σκόπιμο είναι πλέον να κάνουν και δεύτερες σκέψεις. Έχουν να διαχειριστούν μια "ασύμετρη απειλή" και ως εκ τούτου μάλλον θα έπρεπε να σκεφτούν εγκαίρως ώστε να μπορούν να ελπίζουν τόσο αυτοί όσο και εμείς. Τώρα πλέον μάλλον ελπίζουν για να μη σκέφτονται πως έφτασαν εδώ τα πράγματα, αλλά αυτό είναι το πρώτο στάδιο της μοιρολατρείας.

 3. Ewiak Ryszard avatar
  Ewiak Ryszard 12/03/2015 19:08:19

  Δεν είναι μόνο η Ελλάδα πνίγεται στο χρέος. Πού πηγαίνουμε τώρα; Η Αγία Γραφή λέει: «Και [ο βασιλιάς του βορρά] θα γυρίσει στη γη του με μεγάλη ποσότητα αγαθών [1945], και η καρδιά του θα είναι εναντίον της άγιας διαθήκης [η εχθρότητα προς τους Χριστιανούς]. Και θα ενεργήσει [υψηλή δραστηριότητα στη διεθνή σκηνή] και θα γυρίσει στη γη του [1991-1993. Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και της Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Τα ρωσικά στρατεύματα επέστρεψαν στη γη τους]. Τον προσδιορισμένο καιρό θα επιστρέψει [αυτό σημαίνει κρίση, η οποία θα επισκιάσει την Μεγάλη Ύφεση, η διάλυση όχι μόνο της ευρωζώνης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Πολλές χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ θα επιστρέψει στη ρωσική σφαίρα επιρροής]». (Δανιήλ 11:28, 29α)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.