WSJ: Η τύχη της Ελλάδας είναι στα δικά της χέρια, όχι του Βερολίνου
30/03/2015 12:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

WSJ: Η τύχη της Ελλάδας είναι στα δικά της χέρια, όχι του Βερολίνου

Η εφημερίδα επικρίνει για μία ακόμα φορά τους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα αναφορικά με το πρόγραμμα διάσωσης

«Η τύχη της Ελλάδας είναι στα χέρια της Αθήνας, όχι του Βερολίνου» είναι ο τίτλος άρθρου του Σάιμον Νίξον στη Wall Street Journal, στο οποίο επικρίνει για μία ακόμα φορά τους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα αναφορικά με το πρόγραμμα διάσωσης, καταγράφει ωστόσο την αισιοδοξία Γερμανών αξιωματούχων ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός μπορεί να επιτύχει μία συμφωνία με τους θεσμούς που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Στο άρθρο του, ο Νίξον εκτιμά πως ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της νέας κυβέρνησης είναι ότι θεωρεί πως η μοίρα της βρίσκεσαι στα γερμανικά χέρια. «Επί δύο μήνες αρνούνταν να συζητήσει με την "τρόικα", μετονομάζοντάς την σε "θεσμούς" και στη συνέχεια σε "Brussels Group". Ήταν διστακτική ακόμη και να διαπραγματευτεί με το Eurogroup, που έχει την πολιτική ευθύνη για την επίβλεψη όλων των πακέτων διάσωσης της Ευρωζώνης», γράφει προσθέτοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας πίστευε ότι η τύχη της Ελλάδας κρέμεται σε μια «πολιτική συμφωνία» με το Βερολίνο.

«Επί δέκα ώρες, στη συνάντησή τους τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στη γερμανική πρωτεύουσα, η γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ προσπαθούσε να του αποδείξει ότι κάνει λάθος: έχει υπερτιμήσει τη δύναμη της Γερμανίας και έχει υποτιμήσει το πόσο σημαντικό είναι να σεβαστεί τους κανόνες και τις διαδικασίες της ευρωζώνης».

Ο κ. Τσίπρας ίσως έχει ο ίδιος σκάψει τον λάκκο του υποσχόμενος στους ψηφοφόρους του ότι θα τερματίσει το πρόγραμμα αλλά η κ. Μέρκελ δεν μπορεί να κάνει πολλά για να τον βγάλει από αυτόν, συνεχίζει ο αρθρογράφος τονίζοντας ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι η Μέρκελ αδιαφορεί για τη μοίρα της Ελλάδας».

«Η γερμανίδα καγκελάριος δεν χρειάζεται κηρύγματα για να κατανοήσει πόσο σημαντικό είναι να διατηρήσει ανέπαφη την ευρωζώνη: στο κάτω - κάτω αψήφησε τις εσωτερικές αντιδράσεις στη χώρα της όταν το 2012 συμφώνησε σε ένα πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα που απέτρεψε το Grexit, λέγοντας τότε πως «αν αποτύχει το ευρώ, αποτυγχάνει και η Ευρώπη», μια θέση που επαναλαμβάνει και σήμερα.

Ο Νίξον υπογραμμίζει πάντως ότι οι Γερμανοί αξιωματούχοι παραμένουν αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει συμφωνία, αν και αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι μακριά, ενώ σημειώνουν ότι υπάρχουν πάντοτε περισσότεροι τους ενός δρόμοι για την επίτευξη του ίδιου στόχου. Αυτό, όμως, που δεν είναι διαπραγματεύσιμο, προσθέτει η εφημερίδα, είναι ότι οι προτάσεις της Αθήνας πρέπει να αποτιμηθούν πλήρως από τους θεσμούς, να συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα και να εφαρμοσθούν ορισμένες μεταρρυθμίσεις, για να γίνει δυνατή η εκταμίευση κάποιας χρηματοδότησης.

«Για παράδειγμα, εάν ο κ. Τσίπρας θέλει να διαθέσει μεγαλύτερα ποσά για την ανθρωπιστική βοήθεια, θα μπορούσε να τα χρηματοδοτήσει με τη μείωση των αμυντικών δαπανών. Αντίστοιχα, εάν μπορεί να εισπράξει επιπλέον 3 δισ. ευρώ από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την αύξηση της φορολογίας των πλουσίων, μπορεί να μη χρειασθεί να αυξήσει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου ή να καταργήσει τη δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης για κάποιους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα» σημειώνει το δημοσίευμα.

Η καθυστέρηση στην εκταμίευση πρόσθετης χρηματοδότησης από την Ευρωζώνη σημαίνει ότι η Αθήνα πρέπει να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις στο τέλος του μήνα και τη δόση του δανείου ύψους 460 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου. «Οι Έλληνες πιστεύουν εύλογα ότι μπορούν να κάνουν τις πληρωμές αυτές», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ. Έλληνες αξιωματούχοι αναγνώρισαν ότι δεν είναι πιθανή μία συμφωνία με τους θεσμούς αυτή την εβδομάδα, αναφέρει η Wall Street Journal, αλλά ένας δήλωσε: «Θεωρούμε ότι θα υπάρξει κάποιας μορφής λύση έως τις 9 Απριλίου. Υπάρχει αρκετός χρόνος έως τότε».

Σε άλλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας αναφέρεται πως το EuroWorking Group θα συνεδριάσει την Τετάρτη προκειμένου να συζητήσει για τις ελληνικές προτάσεις μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης οι οποίοι θεωρούν πάντως ελάχιστα πιθανό να συνεδριάσει το Eurogroup πριν από τα μέσα Απριλίου για να εγκρίνει νέα χρηματοδότηση για την Ελλάδα.

Οι αξιωματούχοι θεωρούν, όπως σημειώνει η εφημερίδα, ότι οι ελληνικές προτάσεις για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας δεν είναι τόσο λεπτομερείς, ώστε να ικανοποιήσουν τους διεθνείς πιστωτές της χώρας, καθιστώντας πιθανότερο ότι η Αθήνα θα χρειασθεί να περιμένει αρκετές ακόμη εβδομάδες για να λάβει την πρόσθετη χρηματοδότηση που έχει ανάγκη. Η εργασία σε τεχνικό επίπεδο, πρέπει να συνεχιστεί αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, οι οποίοι πρόσθεσαν ότι ενώ οι συζητήσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο ήταν σε φιλικό κλίμα, η δυσπιστία σε πολιτικό επίπεδο συνεχίζει να σιγοβράζει μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Οι ελληνικές προτάσεις, σημειώνει το δημοσίευμα της Wall Street Journal, εστιάζει στη βελτίωση της συλλογής φόρων και την αντιμετώπιση της διαφθοράς, αλλά η Ευρωζώνη ενδιαφέρεται περισσότερο για το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας, την αγορά εργασίας της και τις αποκρατικοποιήσεις. Η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ θέλουν να μειώσουν την ανάγκη για μεγάλες κρατικές επιχορηγήσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος και να συνδέσουν στενότερα τις παροχές συντάξεων με τις εισφορές, κάτι που θα μπορούσε να απαιτήσει πρόσθετες μειώσεις των συντάξεων. Οι θεσμοί θέλουν, επίσης, περισσότερες μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τους κανόνες της αγοράς εργασίας, για να φέρουν μεγαλύτερη ευθυγράμμιση με τις πρακτικές άλλων χωρών. Και θέλουν να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει τις αποκρατικοποιήσεις σύμφωνα με τον προγραμματισμό που είχε γίνει. Η ελληνική κυβέρνηση περιέλαβε την πώληση ποσοστού της συμμετοχής του δημοσίου στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ), σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, σημειώνει το δημοσίευμα, ενώ η Ευρωζώνη θέλει να διασφαλίσει ότι θα προχωρήσουν και άλλες ιδιωτικοποιήσεις.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.