#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/04/2011 13:06
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Wikileaks για Παπανδρέου: Συζητάμε τα πάντα στο Αιγαίο εκτός από τα νησιά...[caption id="attachment_94712" align="alignnone" width="600" caption="Συνάντηση Παπανδρέου - Ερντογάν 9/10/2009"][/caption]

Όταν διαβάσαμε το σχετικό δημοσίευμα στην "Καθημερινή" με τίτλο "Ο Παπανδρέου είχε προτείνει προσφυγή στη Χάγη" νομίσαμε ότι ήταν πρωταπριλιάτικο. Τόσο απίστευτα πράγματα έγραφε. Φαίνεται όμως πως δεν είναι.

Διαβάστε λοιπόν  όσα απίστευτα  φέρεται να λέει λίγες ημέρες μετά την εκλογή του ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, στον Τούρκο ομόλογό του Τ. Ερντογάν, σύμφωνα με όσα διέρρευσε το WikiLeaks.

Από την "Καθημερινή", της Δωρας Aντωνίου

Την παραπομπή στη Χάγη για επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο πρότεινε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες μόνο ημέρες μετά την εκλογή του, στις 9 Οκτωβρίου 2009, όταν επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη με αφορμή την υπουργική Διάσκεψη της Συνεργασίας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυτό αποκαλύπτεται από τηλεγράφημα των Wikileaks, που παρουσιάζει αποκλειστικά η «Κ» και φέρει ημερομηνία 14 Οκτωβρίου 2009. Ο συντάκτης του, ο τότε Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, συναντήθηκε με τον κ. Παπανδρέου μαζί με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Brookings, Στρομπ Τάλμποτ, στις 12 Οκτωβρίου 2009.

«Αν θέλετε τα νησιά μας, δεν πρόκειται ποτέ να βρούμε λύση», είπε ο κ. Παπανδρέου στον κ. Ερντογάν, σύμφωνα με το τηλεγράφημα, το οποίο συνεχίζει: «Αλλά, πρόσθεσε ότι εάν το ενδιαφέρον της Τουρκίας είναι να αποκτήσει πρόσβαση στα διεθνή ύδατα, στον εναέριο χώρο, στην υφαλοκρηπίδα και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, αυτά τα θέματα μπορούν να λυθούν. Ο Παπανδρέου πιστεύει ότι θα πρέπει να φέρουν αυτά τα θέματα σε ένα τρίτο, ουδέτερο μέρος, όπως η Χάγη, για να αποφασίσει μια δίκαιη λύση, ενώ θα μπορούσαν να διαπραγματευθούν σχεδόν τα πάντα, εκτός της εθνικής κυριαρχίας. Απέρριψε τη θεωρία των “γκρίζων ζωνών”, για την οποία πιστεύει ότι υιοθετήθηκε τα τελευταία χρόνια ως πολιτικός ελιγμός και δεν εδραιώνεται σε καμιά νομική βάση. Ωστόσο, ακόμα και γι’ αυτό άφησε ένα παράθυρο, λέγοντας ότι ενώ η Ελλάδα θα απορρίψει με σφοδρότητα οποιονδήποτε ισχυρισμό θίγει την εδαφική ακεραιότητα, κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει μια χώρα από το να φέρει όποιο θέμα επιθυμεί στη Χάγη».

Ο κ. Σπέκχαρντ, όπως αναφέρει σε σχόλιό του το οποίο ακολουθεί, διαβλέπει στις τοποθετήσεις Παπανδρέου διαφοροποίηση της ελληνικής θέσης: «Πρόκειται για σημαντική μετακίνηση, εάν ισχύει. Στο παρελθόν, ενώ οι Ελληνες ήταν ανοιχτοί σε προσφυγή στη Χάγη για τις οικονομικές ζώνες, εμφανίζονταν απρόθυμοι να προσθέσουν όλο το φάσμα των θεμάτων του Αιγαίου, από φόβο ότι οι Τούρκοι θα επιχειρούσαν να τους κάνουν να εγκαταλείψουν τα διεθνή νομικά δικαίωμα που πιστεύουν ότι έχουν από τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας και άλλες συνθήκες, μέσα από ένα τουρκικού τύπου παζάρι», επισημαίνει.

Ο κ. Παπανδρέου φέρεται, επίσης, να επισημαίνει στον Τούρκο ομόλογό του ότι η δυνατότητα να κλείσουν αυτά τα ζητήματα έχει χρονικό ορίζοντα. «Είπε στον Ερντογάν ότι θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα, καθώς πίστευε ότι είχε περιθώριο ενός χρόνου, το πολύ δεκαοκτώ μηνών, για να επιτύχει κάτι, δεδομένων των περιορισμών που θέτει η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία πιθανότατα θα του δέσει τα χέρια πολιτικά, καθώς τα πράγματα θα γίνονται όλο και πιο δύσκολα».

Με άλλα λόγια ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να συζητά με την Τουρκία την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και στην ουσία την πρόσβαση της Τουρκίας σε πλουτοπαραγωγικές πηγές του Αιγαίου. Κι αυτό πρέπει να γίνει "μέσα σε 18 μήνες" γιατί όπως αφήνει να εννοηθεί το τηλεγράφημα ο κ. Παπανδρέου δεν πίστευε ότι θα αντέξει περισσότερο.

Τι άλλο να σχολιάσει κανείς γι αυτό το τηλεγράφημα; θα το διαψεύσει η κυβέρνηση, ή ΘΑ ΤΡΕΛΛΑΘΟΥΜΕ;

Σε κάθε περίπτωση υπενθυμίζουμε ότι το πρώτο επίσημο ταξίδι του Γ. Παπανδρέου στην Τουρκία ήταν στις 9 Οκτωβρίου 2009

Συνάντηση Παπανδρέου – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη

Υπέρ της ένταξης της Τουρκίας η πρώτη επίσημη δήλωση του κ. Παπανδρέου

Έγινε και η παραλαβή στα Ελληνοτουρκικά

 

 

http://folders.skai.gr/main/wikileak?id=36&locale=el


 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. pilot avatar
  pilot 03/04/2011 13:09:13

  Οκτωβρίου 2009 +18 MHNES= ?

  • Έρεβος avatar
   Έρεβος @ pilot 03/04/2011 13:16:32

   14/4/2011

 2. ΒΡΑΧΟΣ avatar
  ΒΡΑΧΟΣ 03/04/2011 13:17:22

  xxxxx

  • factorx avatar
   factorx @ ΒΡΑΧΟΣ 03/04/2011 14:12:06

   Factorx: δεν λέμε την λέξη που αναφέρεις επειδή θα μας πάνε δεμένους μέσα. Και επειδή εσυ την λες και νομίζεις οτι είσαι και επαναστάτης δύο πράγματα συμβαίνουν: ή δεν έχεις συναίσθηση της πραγματικότητας, ή θες να κάνεις ζημία – κι αυτά για να μην διαμαρτύρεσαι οτι σε “κόβουμε”. Δεν μπορείς να εκφραστείς διαφορετικά;

   • ΒΡΑΧΟΣ avatar
    ΒΡΑΧΟΣ @ factorx 03/04/2011 18:57:52

    Φάκτορα, δεν είπα να το πείτε εσείς.
    Άλλοι πρέπει να το πουν...αλλά ντρέπονται...
    Ζημιά δεν θέλω να κάνω σε κανέναν, αλλά αίσθηση της πραγματικότητας θέλω να πιστεύω ότι έχω.
    Τι άλλο πρέπει να κάνει κανείς για να χαρακτηριστεί όπως εγώ - ο επαναστάτης ( :lol: ) - τον χαρακτηρίζω; Να δώσει και τα κλειδιά στο Μαξίμου να τελειώνουμε...

 3. kp8 avatar
  kp8 03/04/2011 13:19:07

  "θα το διαψεύσει η κυβέρνηση ή θα τρελαθούμε?" Και να το διαψεύσει τι έγινε ? Θα την πιστέψουμε ? Να τρελαθούμε ? ΄Τώρα να τρελαθούμε ? Εχουμε τρελαθεί εδώ και καιρό (συγκεκριμένα 17 μήνες πριν) όταν επιτρέψαμε με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο να βγει αυτή η κυβέρνηση που έχει αναλάβει έξωθεν εντεταλμένη υπηρεσία να διατελέσει.

 4. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 03/04/2011 13:27:18

  Εχω κ αλλη απορια !!
  "δεδομένων των περιορισμών που θέτει η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία πιθανότατα θα του δέσει τα χέρια πολιτικά, καθώς τα πράγματα θα γίνονται όλο και πιο δύσκολα"

  Ηξερε για οικονομικη κατασταση απο 9-14/10/09 !!!!!! χαχαχαα ο Πινοκιος!!!
  Αλλη μια αποδειξη του ποσο Πρωταπριλιατικη Κυβερνηση ειναι το ΠΑΣΟΚ.
  Πρωταπριλιατικο Σοσιαληστικο Κινημα. ΤΕΛΟΣ..-

  Να τους παρουν αμπαριζα τα ΜΜΕ.. λεμε τωρα... η ΝΔ και ολοι εμεις.. οπου τους πετυχουμε!

  ΠΠ

 5. Posidonas avatar
  Posidonas 03/04/2011 13:33:18

  Δεν αποτελει ειδηση οτι ο παπανδρεου δεν θα ειχε καμια αντιρηση να δημιουργησει συνθηκες μεσα στο πλαισιο μιας αλλης αντιληψης που εχει για τις διαφορες που χωριζουν την Ελλαδα και Τουρκια. Βεβαια, εκεινο που ξεχνα, ειναι οτι ξεκινα απο μια αφετηρια,οχι ισχυος, αλλα αδυνατου, αυτο και μονο τον καθηστα αρκετα επικίνδυνο, τοσο τον ιδιο οσο και αυτους που τον περιβαλλουν. Εχει δημιουργησει την ομαδα αυτη που στο τελος το αναθεμα και η προδοσια θα εχει το ονοματεπονυμο του, αν πιστεψουμε σε ο,τι διαβασα παραπανω. Ο,τι διαβαζει κανεις πρεπει να τα περνα απο πολλα κοσκινα.

 6. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 03/04/2011 13:36:25

  ΗΙS TONE!!! and overall position on moving to the Hague was one that could offer the opportunity for a real breakthrough.

  He sees this as UNFINISHED BUSINESS FROM WHEN HE WAS FOREIGN MINISTER and is ready to be bold if the Turks join him to resolve the Aegean disputes.

  Μας τη φύλαγε ο τύπος.
  Και περίμενε υπομονετικά και ψυχρά να πέσει η Ελλάδα στα χέρια του να ξηλώσει το φράχτη από όλες τις μεριές.

  Βέβαια από τα ίδια τα λεγόμενά του φαίνεται ότι το κοστούμι που ευχαρίστως δέχθηκε να φορέσει είναι πολύ στενό.

 7. Orestios avatar
  Orestios 03/04/2011 13:38:08

  Το νόημα της πρότασης είναι συγκρουσιακό.
  "Συζητάμε τα πάντα στο Αιγαίο εκτός από τα νησιά".
  Κάτι δεν δένει. Αν βγάζει εκτός τα νησιά τότε δεν συζητούν τα πάντα και η πρόταση θα έπρεπε να διατυπωθεί διαφορετικά.
  Μήπως "πειράχθηκε" το κείμενο?

 8. GSV avatar
  GSV 03/04/2011 13:54:25

  Το προβλημα θα μετατεθει στη Κρηρη! παρτε το χαμπαρι! Εκει ειναι το ζουμι!! Γιατι καιγονται με το Καστελοριζο? Ενωνει τις αξιωσεις των Τουρκων για την ΑΟΖ τους με το λιβυκο πελαγος οπου βρεθηκαν τεραστια κοιτασματα φυσικου αεριου! Και εμεις κοιμομαστε τον υπνο του δικαιου! Το Αιγαιο εχει ηδη ξεπουληθει απο την εποχη των Ιμιων. Απλα οργανωσαν ολο αυτο το παραμυθι με τα Ιμια για να πιστεψει ο λαος οτι υπαρχει ορατη απειλη! Η Ελλαδα εχει περιοριστει στα 6 ναυτικα μιλια με αποτελεσμα την συνεκμεταλευση του Αιγαιου. Γιατι προσπαθουν να ανεξαρτητοποιηθει η Θρακη? Τιθεται θεμα και με τα κοιτασματα της Θασου!

  Και μια τελευταια ερωτηση προς ολους! Απο συστασεως του Νεοελληνικου κρατους, πόσες φορες εχει βρεθει ηττημενη η Ελλαδα απο τη Τουρκια?

 9. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 03/04/2011 14:01:40

  Το αναφέρει και ο ΠΠ, ο Παπανδρέου είχει πλήρη εικόνα για την οικονομία.
  Μερικές απορίες ακόμα:
  1. Ο πολυς Στρομπ Τάλμποτ πρώην συντάκτης του περιοδικού ΤΙΜΕ, διετέλεσε υφυπουργός εξωτερικών επι Κλίντον με αρμοδιότητες την περιοχή μας. Δεν έτρεφε και τα καλύτερα αισθήματα για τη χώρα μας.

  2. Γιατί επέλεξαν να δημοσιοποιήσουν τώρα αυτά τα τηλεγραφήματα; Ο κ. Σπέκχαρντ που φέρεται να είναι ο αποστολέας, έχει ήδη αποχωρήσει από το διπλωματικό σώμα των ΗΠΑ, είναι Πρόεδρος στην PROTON BANK.

 10. GSV avatar
  GSV 03/04/2011 14:14:57

  Να ρωτησω και κατι αλλο? Παρακαλω να μου απαντησει καποιος. Γιατι η Ελληνικη κυβερνηση διατυμπανιζε ενεργο συμμετοχη στις επιχειρησεις στη Λιβυη την στιγμη που η Τουρκικη πλευρα αρνιοταν οποιαδηποτε συμμετοχη? Γιατι ξαφνικα η Ελληνικη κυβερνηση αλλαξε σταση σαν φοβισμενο μαθητουδι και ταυτοχρονα οι Τουρκοι εγιναν αρχιστρατηγοι των επιχειρησεων?

 11. Aris. A avatar
  Aris. A 03/04/2011 14:22:01

  O Δρούτσας είναι ο επιπλέον επικίνδυνος υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου.

  Οταν πήγε να φυτέψει το δένδρο στο Καστελόριζο γιατί δεν του ζήτησαν να πάει να το φυτέψει στην Ζουράφα ή στα Ιμια.

  Αν για κάποιον υπουργό πρέπει να καταθέσει πρόταση μομφής η ΝΔ είναι για τον Δρούτσα.

  Πρέπει να το κάνει πρώτον για να τον αδυνατίσει πολιτικά ώστε να μην προχωρήσουν στις παραχωρήσεις που ετοιμάζουν δεύτερον για να δείξουν στην κοινή γνώμη ότι υπάρχουν σοβαρότερα θέματα από το οικονομικό τρίτον για να φέρουν τα υπόλοιπα κόμματα προ των ευθυνών τους.

  Οσο η ΝΔ χαιδεύει τον φίλο από τον γυμναστήριο του Γιώργου που δεν τον ενδιαφέρει η πολιτική καριέρα και άρα μπορεί να πάρει το κόστος που απαιτούν εθνικά ξεπουλήματα γίνεται συνένοχη των κολεγιόπαιδων.

  Επειδή προκάλεσε η ΝΔ μια προημερησίας συζήτηση στην βουλή δεν σημαίνει ότι παλεύει μαχητικά τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

 12. Κεφαλλονίτης avatar
  Κεφαλλονίτης 03/04/2011 15:57:07

  Καλά βρε Πόρτα-Πόρτα τώρα κατάλαβες ότι η οικονομική κατάσταση ήταν γνωστή και στον ΓΑΠ και στον ΚΚ πριν ακόμα αλλάξει η κυβέρνηση;
  Μάλλον χρειάζεσαι λίγο φροντιστήριο. Σε βλέπω να χάνεις σχολικά έτη.

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Κεφαλλονίτης 03/04/2011 20:11:17

   εχω μπει σε ταχυρυθμα... στο κρυφο σχολειο του Φακτωρα !!

   ΠΠ

 13. Σταύρος avatar
  Σταύρος 03/04/2011 17:06:43

  Είναι "βαριά κουβέντα" το άρθρο.
  Δεν είναι δυνατόν η Καθημερινή να κρεμά στα μανταλάκια, κυριολεκτικά, τον Γεώργιο Ανδρέα Παπανδρέου.
  Όταν αμολάει μελάνι η σουπιά, τα πράγματα θολώνουν.
  Σουπιά η κα. Αντωνίου;
  Τις γιγνώσκει;

  • Σταύρος avatar
   Σταύρος @ Σταύρος 03/04/2011 20:28:07

   Συμπληρώνω ότι αποφάσισα να αποκαλώ τον κ. Παπανδρέου με το πλήρες ονοματεπώνυμό του.
   Δεν είναι ο "κανένας" ο οποίος τύφλωσε τον Πολύφημο.
   Είναι ο Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου και έτσι πρέπει να μείνει γνωστός στις επόμενες γενεές!
   Άλλωστε εις την Αμερικανικήν το gap έχει την έννοια του κενού, χάσματος.

 14. Giorgos avatar
  Giorgos 03/04/2011 18:02:14

  Ελληνες.
  Ο ΓΑΠ και το συναφι του ακολουθουν την πολιτικη των Ιμιων και της αποδοχης του σχεδιου Ανναν για την Κυπρο.

  Ερωτησι: Εχει το δικαιωμα να δημιουργισει τετελεσμενα γεγονοτα/συμφωνιες με την Τουρκια?

 15. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 03/04/2011 18:52:54

  Ακόμη το Γουδή είναι ανοιχτός χώρος.
  Αλλά και να το χτίσουν τί συντελεστή να έχει?
  4% ? 2% ?
  Πάντως 200 τ.μ ανοιχτωσιά θα έχει.
  Δε θα έχει?

  • Σταύρος avatar
   Σταύρος @ ΣΟΝ ΠΕΝ 03/04/2011 20:39:34

   Μου αρέσεις!
   Ακόμα και με 20 τ.μ.!!!
   Όλοι οι κακοί χωράνε!!!

   • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Σταύρος 03/04/2011 21:21:48

    ρε παιδια μιλαμε σε τρισδιαστατο χωρο!!! οχι σε 2 διαστασεις!!!

    μα σε 20 μα σε 200 μ2 χωρανε παρα πολλοι ο ενας πανω στον αλλον!! :)

    ΠΠ

 16. ΤΑΚΗΣ avatar
  ΤΑΚΗΣ 04/04/2011 01:10:27

  Φωτια και τσεκουρι στους προσκυνημενους

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.