#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/08/2011 13:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Wikileaks: Τα αμαρτωλά ΜΜΕ κυβερνούν την ΕλλάδαΣύμφωνα με απόρρητα τηλεγραφήματα που διέρρευσαν μέσω της Wikileaks, τα ελληνικά ΜΜΕ είναι «συνώνυμα της διαφθοράς, με κακοπληρωμένους δημοσιογράφους, και δημοσιεύματα γεμάτα μεροληψία και αντί-αμερικανισμό».

Οι σχέσεις μεταξύ των ιδιοκτητών των ΜΜΕ, και των πολιτικών είναι «σχέσεις αιμομιξίας, όπως αυτές των Θεών του Ολύμπου…», γράφει ο πρώην Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Charles Rhys, στα πλαίσια εμπιστευτικής αναφοράς του προς το State Department το 2006.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό διπλωμάτη, «τα ελληνικά ΜΜΕ ελέγχονται από μια μικρή ομάδα ανθρώπων που δημιούργησαν ή κληρονόμησαν περιουσίες μέσω της ναυτιλίας, των τηλεπικοινωνιών, των τραπεζών, του πετρελαίου, κλπ. Είναι διασυνδεδεμένοι μεταξύ τους, μέσω προξενιών και γάμων, αλλά και με πολιτικούς και αξιωματούχους».

Ο πρέσβης πίστευε πως τα ΜΜΕ της Ελλάδας διοικούνται από μεγιστάνες, που καλύπτουν τη χασούρα τους σε αυτά, από τα κέρδη τους σε άλλου είδους επιχειρηματικές δραστηριότητες, έτσι ώστε «να μπορούν να ασκούν πολιτική και οικονομική επιρροή». Όπως είπε, η ειδησεογραφική εικόνα και κάλυψη που παρουσιάζουν τα ελληνικά ΜΜΕ είναι ολόιδια, και διαφέρει μόνο ως προς τη κομματική χροιά.

Τα σύγχρονα ελληνικά ΜΜΕ, όπως κάποτε ο Όμηρος, χρησιμοποιούν ένα χαρμάνι γεγονότων και φαντασίας, με μια δόση deus ex machina (εξωτερικών παραγόντων) για να ελέγχουν τα γεγονότα. Οι πρώτες ελληνικές εφημερίδες ιδρύθηκαν επί τουρκοκρατίας στη Βιέννη και στο Παρίσι, και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην μετέπειτα απελευθέρωση της Ελλάδας. Από το 1830 και μετά, δημιούργησαν μια παράδοση του να κατηγορούν τις ξένες δυνάμεις για όλα τα δεινά της χώρας, παράδοση που συνεχίζει να ισχύει μέχρι σήμερα όσον αφορά στις ΗΠΑ.

Η Ελλάδα σήμερα διαθέτει περίπου 160 εφημερίδες, 180 τηλεοπτικούς σταθμούς, 800 ραδιοφωνικούς, 3.500 περιοδικά, και μόλις 10 εκατομμύρια πληθυσμό. (Η Πορτογαλία, με τον ίδιο πληθυσμό, έχει 35 εφημερίδες, 62 κανάλια, και 221 ραδιοφωνικούς σταθμούς).

Πως μπορούν λοιπόν όλα αυτά τα ΜΜΕ να έχουν κερδοφορία; Δεν έχουν. Επιδοτούνται από τους ιδιοκτήτες τους, που απλά τα χρησιμοποιούν για να ασκούν πολιτική και οικονομική επιρροή. Οι ελληνικές εφημερίδες δεν λειτουργούν με συνδρομές ούτε παραδίδονται στα σπίτια. Πωλούνται στα περίπτερα, και στόχος τους είναι ο περαστικός πελάτης. Έτσι, ακόμη και η πιο απλή ή ακριβής δημοσίευση, θα διαθέτει και έναν εντυπωσιακό, παραπλανητικό τίτλο, που συνήθως δεν έχει καμία σχέση  με το περιεχόμενο του δημοσιεύματος. Ο εντυπωσιασμός είναι το βασικό όπλο προσέλκυσης αναγνωστικού κοινού και τηλεθέασης, τα οποία καθορίζουν τη διανομή του διαφημιστικού χρήματος. Παράλληλα, οι εφημερίδες μοιράζουν  DVD και βιβλία για να αυξήσουν τις πωλήσεις τους.

Τα περισσότερα καθιερωμένα ΜΜΕ (εφημερίδες, κανάλια, κλπ) δημιούργησαν και διαδικτυακά portals, που όμως δεν έχουν ακόμη «απογειωθεί». Το ελληνικό διαδίκτυο δεν φαίνεται να διαθέτει κάτι ανάλογο του “Salon” ή του  “Drudge Report.” Οι Έλληνες ενημερώνονται κυρίως από τη τηλεόραση, με τις εφημερίδες να προσφέρουν αναλύσεις. Στη χώρα κυριαρχούν τα αθηναϊκά ΜΜΕ με το 80% της αναγνωσιμότητας και της τηλεθέασης. Τα περιφερειακά μέσα απλά αναμεταδίδουν τις ειδήσεις από τη πρωτεύουσα. Τα κρατικά μήντια έχουν ένα πολύ χαμηλό ποσοστό σε σχέση με τα ιδιωτικά. Όσον αφορά στο ίντερνετ, μόλις το 6% των Ελλήνων το προτιμά για την ειδησεογραφική του ενημέρωση. Αν και το κύρος γενικά των ΜΜΕ όλο και μειώνεται, οι Έλληνες συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τη κλασική φράση «το είπε η τηλεόραση-το έγραψε η εφημερίδα» όταν αναφέρονται σε κάτι, αληθινό ή μη. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του 2005, το 71% των Ελλήνων θεωρεί τον τύπο «κίτρινο», όμως οι πιο  «κίτρινες» εφημερίδες είναι αυτές που πουλάνε τα περισσότερα φύλλα.Ένας πολιτικός σχολιαστής περιέγραψε τη κατάσταση ως μουσακά, με πολλά στρώματα υλικών. Όπως, λέει, οι Έλληνες δεν πολυδίνουν σημασία στα ΜΜΕ. Οι δημοσκοπήσεις όμως δείχνουν ισχυρά αισθήματα αντιαμερικανισμού, και γενικά άρνησης απέναντι στη κυβέρνηση, στο καθεστώς, ή σε οτιδήποτε. Ο κόσμος θέλει να ξεθυμαίνει, αλλά σε γενικές γραμμές, λέει, το κοινό είναι ικανοποιημένο με τις όποιες κυβερνητικές αποφάσεις, ακόμη και αν είναι φιλοαμερικανικές.

Τα ΜΜΕ της Ελλάδας αφιερώνουν τεράστιο χώρο και χρόνο στα καθημερινά προβλήματα του απλού Έλληνα, στην ιδιωτική ζωή των πολιτικών, στη διασκέδαση, και στα αθλητικά, αντί στα διεθνή ζητήματα. Η συμμετοχή της Ελλάδας στο Σ.Α. του ΟΗΕ δεν καλύφτηκε επαρκώς, ενώ σπάνια αναλύονται οι αποφάσεις της ΕΕ. Τα σημαντικά διεθνή γεγονότα καλύπτονται ευρέως, αλλά μόνο μέσα από τα διεθνή πρακτορεία και δίκτυα. Ό λόγος για αυτό είναι ο εθνοκεντρισμός των Ελλήνων, αλλά και η απροθυμία των καναλαρχών κ.ά. να διαφημίσουν τυχόν επιτεύγματα της όποιας ελληνικής κυβέρνησης.

Τα ελληνικά ΜΜΕ είναι διαπλεκόμενα. Υπάρχουν στενές κρυφές και φανερές σχέσεις μεταξύ των μέσων, των επιχειρηματιών, των πολιτικών, και της εκάστοτε κυβέρνησης. Πριν μερικούς μήνες, ένας υπουργός χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως μαριονέτα των «διαπλεκόμενων συμφερόντων». Το σχόλιό του δεν άρεσε σε κανέναν, αλλά περιέργως, ο υπουργός παρέμεινε στη θέση του. Οι σημερινές σχέσεις λοιπόν, είναι κατά πολύ πιο μπερδεμένες και αιμομικτικές από τις αντίστοιχες των Θεών της μυθολογίας.

Τέλος, όσον αφορά στους Έλληνες δημοσιογράφους, πρόκειται για μια τάξη κακοπληρωμένων εργαζομένων,  που αναγκάζεται να κάνει πολλές δουλειές για να μπορεί να πληρώνει τους λογαριασμούς. Δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο, ένας δημοσιογράφος εφημερίδας που καλύπτει ένα συγκεκριμένο υπουργείο, να εργάζεται παράλληλα και στο γραφείο τύπου αυτού του υπουργείου! Και οι δημοσιογράφοι αυτοί έχουν σαφή συνείδηση των πολλαπλών τους ρόλων και αφεντικών. Μια παλιά δημοσιογράφος του Mega Channel, αναφέρει πως θυμάται μόνο μια φορά (στα τόσα χρόνια), που κάποιος από τους πέντε ιδιοκτήτες του σταθμού δέχθηκε κάποια κριτική (από τα κανάλι). Παράλληλα, θεωρείται αποδεκτό, οι δημοσιογράφοι να δέχονται δώρα ή ακόμη και χρήματα από αυτούς για τους οποίους γράφουν! Η Ολυμπιακή Επιτροπή του 2004 ήταν διάσημη για αυτό ακριβώς: Πλήρωνε δημοσιογράφους για να γράφουν ευνοϊκά άρθρα…

GR Reporter, Hellenic Antidote

http://www.grreporter.info/en/wilileaks_incestuous_ancient_gods_are_relations_greek_media/4295

http://hellenicantidote.blogspot.com/2011/03/wikileaks-understanding-who-runs-greece.html

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Scarface avatar
  Scarface 28/08/2011 13:59:54

  Μήπως να κάνουμε εξαγώγιμο προϊόν τη διαπλοκή, να μολύνουμε και τους ξένους και να μην γκρινιάζει κανένας?
  Άσε που θα έχουμε και τη γνώση του προϊόντος!!!

 2. φωνη avatar
  φωνη 28/08/2011 14:18:37

  Τον αντι-αμερικανισμό που τον είδαν;
  Καταρχάς δεν υπάρχει Πρωθυπουργός που να υποστηρίχτηκε τόσο από τα ΜΜΕ όσο ο Σιμήτης των Ιμίων και του Ευχαριστώ στους Αμερικάνους.

  Δεύτερον κοπανήθηκε αγρίως ο Καραμανλής που έκανε το άνοιγμα στους Ρώσους.

  Τρίτον τα μεγάλα ελληνικά κανάλια αγοράζουν συνεχώς αμερικανικά προγράμματα. Ρεάλιτι, σίριαλ, τηλεπαιχνίδια.

  Τέταρτον οι δισκογραφικές των καναλιών προωθούν εντελώς την αμερικάνικη νοοτροπία μουσικής.

  • Πέτρος avatar
   Πέτρος @ φωνη 28/08/2011 16:51:19

   +1000000

  • Κωστας avatar
   Κωστας @ φωνη 29/08/2011 19:24:08

   Μιλαει για τον ελληνικο λαο και οχι για την κυβερνηση.Διαβασε ξανα τι γραφει.

 3. anonymous avatar
  anonymous 28/08/2011 14:41:30

  Αυτά που γράφουν οι Αμερικάνοι έχουν επισημανθεί στα σχόλια εδώ κι ένα χρόνο τουλάχιστον. Απλά μας επιβεβαιώνουν.

 4. zap-zap avatar
  zap-zap 28/08/2011 14:51:29

  γράψτε και για την ξεφτίλα που έπαθε ο Alexis Παπαχελάς...

  • Theo avatar
   Theo @ zap-zap 28/08/2011 15:15:52

   εχεις απολυτο δικαιο! νομιζω οτι αυτο ηταν και το πιο σημαντικο κομματι των Wikileaks!

   • bunker avatar
    bunker @ Theo 28/08/2011 16:46:45

    παντως να αναγνωρισουμε οτι το μεμο της πρεσβειας ειναι ιδιαιτερα καλογραμμενο ζωντανο και ακριβεστατο

    και επιτελεους δεν τα λεει κανενα ανωνυμο μπλογκ κουκουλοφορων. η πρεσβεια τα λεει.

    ξεφτιλιστηκαν τα μμε φυσικα δεν θα ακουστει τιποτα.

 5. LEWNIDAS avatar
  LEWNIDAS 28/08/2011 15:08:25

  αυτα ειναι πταισματα! να βγουν ποιοι τα επαιρναν και ποσο απο γνωστη εταιρεια δημοσιων σχεσεων τοτε με το σχεδιο αναν. γιατι αυτο ειναι κακουργημα!!!

 6. Γιάννης Κ. avatar
  Γιάννης Κ. 28/08/2011 17:35:55

  Η κακή καθημερινή που τολμά να ασκεί κριτική στον Αντώνη μας που είναι στην εικόνα πιο πάνω;

  Το τηλεγράφημα έχει δημοσιευτεί εδώ και κανενα εξάμηνο μόλις. Σκίζετε σαίνια.

 7. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 28/08/2011 18:06:18

  Το άρθρο μιλάει σωστά, μόνο που κομίζει γλαύκα εν Αθηναις, βέβαια κανένας μας δεν θα συμφωνήσει ότι τα ΜΜΕ διακατέχονται από Αντιαμερικανισμό. Πάντως και πάλι δεν βλέπω ονόματα ( δεν πρέπει να εκθέτουμε τους ανθρώπους;)!!

  • Deals avatar
   Deals @ ΝΤΙΝΟΣ 28/08/2011 18:31:42

   +1000

 8. mlvzero.blogspot avatar
  mlvzero.blogspot 28/08/2011 20:01:44

  ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΜΑΡΤΩΛΟ CDS ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ
  ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΛΙ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ
  ΑΥΤΗ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΕ ΚΑΤΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΛΕΤΕ.....ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΟΤΕ ΤΟ ΔΝΤ
  ΣΤΗΝ ΜΕΓ.ΒΡΕΤ ΕΓΙΝΑΝ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
  ΜΕΤΑ ΑΥΤΗ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΑΝΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
  ΣΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΕΙΑ ΕΝΝΟΙΑ
  ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ.ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΑΝΕΠ,ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ,ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ,ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ,ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ,ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ,ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ,ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΠΡΩΗΝ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ......
  ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ Η ΘΑ ΜΕ ΠΙΑΣΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΛΟΓΚΣ?

 9. ΣΠΥΡΟΣ avatar
  ΣΠΥΡΟΣ 28/08/2011 23:30:46

  Δίνουν βραβεία οι ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΓΚΑ από μεριάς καναλιών και από δημοσιογράφους στον ΠΑΠΑΧΕΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΤΣΙΜΟΠΡΕΤΕΝΤΕΡΙΔΕΣ. Α ΚΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΚΥΡΙΑ.

 10. alldeal avatar
  alldeal 31/01/2012 11:35:06

  Σωστός!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.