#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/01/2014 08:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

We delivered, σειρά έχουν οι δανειστέςH τρόικα μπορεί να συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα στην κυβέρνηση, ζητώντας, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, πράγματα που από πολιτικής αλλά και κοινωνικής πλευράς είναι αδύνατο να γίνουν δεκτά, ωστόσο διάχυτη είναι η εκτίμηση στις Βρυξέλλες πως έχει ήδη ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση εντός της ευρωζώνης για την επίλυση του μείζονος ελληνικού ζητήματος, δηλαδή της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους.

Η δημόσια προτροπή του προέδρου της Ευρωβουλής προς τους εταίρους να επιδείξουν την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό, λαμβάνοντας τις ενδεδειγμένες αποφάσεις που θα επιτρέψουν στη χώρα να εξυπηρετήσει το χρέος, χωρίς να «σκοτώσει» την ανάπτυξη, αποτυπώνει το γενικότερο θετικό κλίμα καθώς ο κ. Σουλτς μόνο τυχαίος δεν είναι. Επίσης, η θερμή υποδοχή που επιφύλαξε η μεγάλη πλειονότητα των ευρωβουλευτών στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος πήγε στην Ολομέλεια του σώματος για να παρουσιάσει το πρόγραμμα της ελληνικής προεδρίας, είναι μια ένδειξη ότι το κλίμα έχει αλλάξει. Και πως όλοι αναγνωρίζουν ότι ο ελληνικός λαός έκανε μεγάλες θυσίες, οπότε τώρα ήρθε η ώρα να υπάρξει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά.

Προς το παρόν συνεχίζουν να μας ταλαιπωρούν οι εκπρόσωποι των δανειστών, ωστόσο το κάνουν συνειδητά, γιατί γνωρίζουν ότι είναι μία από τις τελευταίες ευκαιρίες, αν όχι η τελευταία, που έχουν και θα επιδιώξουν να αποσπάσουν όσο το δυνατόν περισσότερα. Έχουν λάβει, όμως, το μήνυμα, την τελευταία φορά την Τετάρτη στο Στρασβούργο, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό: πως η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα στην κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, γιατί είναι προς το συμφέρον της χώρας, αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα μέτρο που θα θίγει ευθέως τους πολίτες, δηλαδή μειώσεις μισθών, συντάξεων, ούτε νέοι φόροι.

Κόντρα για το 2014-15

Η τρόικα ζητάει μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού το 2014 και το 2015, ανεβάζοντας το ποσό σε πολύ ψηλότερα επίπεδα από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης. Οι θέσεις μεταξύ της Αθήνας και των εκπροσώπων των δανειστών δεν έχουν συγκλίνει και για το λόγο αυτό η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η επόμενη δόση (4,9 δισ. ευρώ), που ήταν να συζητηθούν στην προσεχή συνεδρίαση του Εurogroup στις 27 Ιανουαρίου, παραπέμπονται για την επόμενη συνεδρίαση, στις 17 Φεβρουαρίου. Συμφωνία θα υπάρξει, έστω και με καθυστέρηση, όχι όμως με τα μέτρα που ζητάει η τρόικα, αλλά περισσότερο προς την κατεύθυνση των ελληνικών θέσεων.

Η συμφωνία είναι απαραίτητη όχι μόνο για την εκταμίευση της δόσης, αλλά γιατί -με την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης- θα γίνουν γνωστές και οι ακριβείς δανειακές ανάγκες της χώρας για το δεύτερο εξάμηνο του 2014, δεδομένου ότι το παρόν πρόγραμμα τελειώνει χρηματοδοτικά τον Ιούνιο. Η κάλυψη του κενού για το 2014 εκτιμάται ότι θα απαιτήσει 5-5,5 δισ. ευρώ, ποσό που θα αναζητηθεί είτε από το περίσσευμα του δανείου που έλαβε η χώρα μας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είτε από άλλη πηγή.

Τα ζητούμενα είναι να μην υποχρεωθούν οι εταίροι να πάνε στα Κοινοβούλιά τους να ζητήσουν έγκριση για νέο δάνειο ούτε να υπάρξει νέο Μνημόνιο, γιατί το μείζον θέμα σήμερα είναι να απαλλαγούμε από την τρόικα το συντομότερο και όχι να ανανεώσουμε την παραμονή της.

Μειώνοντας το χρέος

Η παραπάνω διαδικασία, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, δεν εμποδίζει την έναρξη των συζητήσεων, προς το παρόν ανεπίσημων, για την ελάφρυνση του χρέους. Όπως είπε και ο κ. Σαμαράς την Τετάρτη ενώπιον των ευρωβουλευτών, εμείς κάναμε το χρέος μας επιτυγχάνοντας το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, τώρα είναι η σειρά των εταίρων να τηρήσουν τη δική τους δέσμευση. Και θα το κάνουν, οι συζητήσεις ξεκίνησαν ήδη και προχωρούν.

Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρξει ονομαστικό «κούρεμα» των δανείων. Δεν είναι σωστό, άλλωστε, και από ηθικής πλευράς να απαιτήσουμε από τους Ευρωπαίους φορολογουμένους να διαγράψουν -και κατ’ επέκταση να επωμιστούν οι ίδιοι- μέρος των δανείων που έδωσαν στη χώρα μας.

Αντίθετα και στο πλαίσιο της καλώς εννοούμενης αλληλεγγύης, θα υπάρξουν άλλες αποφάσεις που θα διευκολύνουν την εξυπηρέτηση του χρέους. Πρόκειται για την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων (53 δισ. ευρώ) του πρώτου προγράμματος διάσωσης και, κυρίως, την επιμήκυνση στα 50 χρόνια, από 30 σήμερα, του χρόνου αποπληρωμής των δανείων. Τα δύο μέτρα θα μειώσουν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους στα περίπου 5 δισ. ευρώ ετησίως ή 2,5% του ΑΕΠ. Στην ουσία θα είναι ένα έμμεσο κούρεμα, γιατί η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός θα συρρικνώσουν σε βάθος χρόνου το χρέος.

Η άποψη που εκφράζουν ορισμένοι ότι χωρίς ονομαστικό κούρεμα το χρέος δεν είναι βιώσιμο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ανάπτυξη. Κάτι που θα υπάρξει γιατί η επίτευξη συμφωνίας για την ελάφρυνση χρέους με τον παραπάνω τρόπο θα στείλει σαφέστατο μήνυμα στις αγορές και τους υποψήφιους επενδυτές για την οριστική παραμονή της χώρας μας στο ευρώ. Σήμερα η αβεβαιότητα αυτή λειτουργεί ανασταλτικά στους κόλπους των επενδυτών, κυρίως των Ευρωπαίων, που απουσιάζουν από τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων.

Η δημόσια «δίκη» της τρόικας

Την ίδια στιγμή που έχουν δημιουργηθεί σημαντικές προσδοκίες για την ελάφρυνση του χρέους, η τρόικα δέχεται οξύτατη κριτική όχι μόνο για τα «κατορθώματά» της στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες μνημονιακές χώρες. Το προσχέδιο της πρώτης έκθεσης της διερευνητικής επιτροπής της Ευρωβουλής είναι «κόλαφος» για τους εκπροσώπους των πιστωτών, αλλά και για τους πολιτικούς τους προϊσταμένους, όπως τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Ολι Ρεν. Η έκθεση προσάπτει στους τροϊκανούς πολλά, όπως έλλειψη διαφάνειας και λογοδοσίας, λάθη στην εκπόνηση των προγραμμάτων, αδιαφορία για τις κοινωνικές επιπτώσεις. Είναι πλέον προφανές ότι η τρόικα με τη σημερινή της δομή θα εξαφανιστεί, ενώ ήδη τα καλά ενημερωμένα γερμανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης άρχισαν να προαναγγέλλουν το τέλος της.

Νίκος Μπέλλος, στον «Τύπο της Κυριακής»

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μαρία Πενταγιώτισσα avatar
  Μαρία Πενταγιώτισσα 19/01/2014 09:42:19

  Στους ...''ντελιβεράδες'' όμως, δεν καταβάλλεται πάντοτε και το προσδοκώμενο ...φιλοδώρημα. Αυτό εναπόκειται στην ...ευγένεια και τη μεγαλοψυχία των ...πελατών. Αυτό είναι και ΤΟ πρόβλημα (μας)!

 2. Δαρβινος avatar
  Δαρβινος 19/01/2014 10:16:21

  Οι επικοινωνιολογοι του κ. Σαμαρα πρεπει να ειναι προσεχτικοι. Aυτο το "delivered" παραπεμπει στο "ντελιβερι" ... κι απο εκει, κατευθειαν στις πιτσες !

 3. Hans avatar
  Hans 19/01/2014 11:32:25

  Το πρόβλημα στην Ελλάδα ειναι πρωτίστως πολιτικό. Η οικονομία αργά ή γρήγορα, με πολλές θυσίες, θα φτιάξει. Σε 1, 2,3 ή 10 χρόνια. Αλλά το θέμα είναι ότι, ακόμα και αν φτιάξει, τί μένει μετά; Αν είναι να ορθοποδήσουμε οικονομικά και να συνεχίσουμε να έχουμε π.χ. τον Χρυσοχοΐδη και τον Αβραμόπουλο Υπουργούς, τον Σημίτη και τον Πάγκαλο να ακούγονται, όντως, από την κοινωνία ως πολιτικοί σχολιαστές, τον Καραμανλή να σιωπά, τον Άκτορα να τσεπώνει τα εκατομμύρια, τον ΔΟΛ να κάνει παιχνίδι και εμείς να πληρώνουμε χρέη τύπου Μέγαρο, τον Ντερμπεντέρη να υπαγορεύει την ψήφο μας, το ΕΣΠΑ να μοιράζεται σε οφίκια, τότε, αγαπητοί, δεν έχουμε λύσει κανένα πρόβλημα.

  Και αργά ή γρήγορα, εδώ θα είμαστε, σε 10-20 χρόνια το πρόβλημα θα φανεί πάλι.

  • aris 1. avatar
   aris 1. @ Hans 19/01/2014 20:32:09

   Αν είμαστε ακόμα εδώ σε 10-20 χρόνια φίλε Hans μην ανησυχείς καθόλου. Αυτό θα σημαίνει οτι λύσαμε οριστικά το πρόβλημα. Ολοι οι συγκυβερνώντες που το δημιούρησαν, είτε θα έχουν φύγει για πάντα είτε θα κυκλοφορούν με το πι.

 4. πρωτοβουλία avatar
  πρωτοβουλία 19/01/2014 12:28:07

  συμφωνούμε με τον Χάνς

 5. blue nile avatar
  blue nile 19/01/2014 12:42:37

  Αν απλά επιμηκύνουμε τις δανειακές συμφωνίες χωρις κούρεμα του ονομαστικού χρέους καταδικάζουμε τη χώρα σε μισό αιώνα αναιμικής ανάπτυξης.
  Γιατί το τεράστιο χρέος θα σκιάζει κάθε επενδυτική προσπάθεια.
  Οπότε ανάπτυξη σωστή δεν θα δούμε ποτέ.
  Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι δεν είναι ηθικό ένα κούρεμα του ονομαστικού χρέους γιατί θα επιβαρύνει τους πολίτες των χωρών που μας δάνεισαν.
  Δεν υπάρχει πιο γερμανόδουλη απαντηση.
  Η σωστή απάντηση είναι ας πρόσεχαν.
  Γιατί τα χρηματα των μνημονιακών δανείων έσωσαν τους συμπατριώτες τους τραπεζίτες και όχι εμάς σε μια δόλια μετατροπή του χρέους της Ελλάδας από ιδιωτικό (σε τράπεζες) σε δημόσιο (σε κράτη).
  Οπότε ας στείλουν τον λογαριασμό στις κυβερνήσεις τους.
  Αν δεν κουρευτεί το ονομαστικό χρέος το μόνο που μας σώζει είναι η διασύνδεση των ρυθμών αποπλρωμής με την ανάπτυξη όταν την έχουμε.
  Εδώ τώρα παίζεται όλη η διαπραγμάτευση.
  Να θέσουμε απαράβατο όρο ότι θα δεχτούμε μη κούρεμα του ονομαστικού χρέους μόνο αν υπάρξει ρήτρα ανάπτυξης.
  Αυτό όμως δεν θα το πάρουμε χωρίς μεγάλο αγώνα.
  Η ώρα της αλήθεια για τον Σαμαρά έφτασε.
  Ή διεκδικεί την ελπίδα ή η ιστορία θα του επιφυλάξει μια θέση πολύ χειρότερη από τον μνημονιακό πωτεργάτη ΓΑΠ.

  • tasos1 avatar
   tasos1 @ blue nile 19/01/2014 18:22:07

   blue nile συμφωνούμε απολύτως! Ελπίζω να του έστειλες εκείνο το εργαλείο... Ας τους κάνει και λίγο ... μπαλάκι του πιγκ - πογκ τους τροϊκανούς... Και όχι μόνο αυτούς!

 6. Pyrros avatar
  Pyrros 19/01/2014 21:21:50

  Blue nile

  Πολυ μεγάλη "εξυπνάδα" το "ας πρόσεχαν αυτοι που μας δάνεισαν".Δηλαδή να κούρέψουμε τα 3 δισ. ευρώ που μας δάνεισε ο φουκαράς ο Πορτογάλος που υποφέρει περισσότερο από μας, να κουρέψουμε τα 15 δις του Ισπανού, τα 25 δις του Ιταλού, να κουρέψομε τον Κύπριο, τον Ιρλανδό. Ετσι γιατί είμαστε μάγγες! Οι άλλοι ας πρόσεχαν! Μα αν πρόσεχαν τώρα θα ετρωγες βελανίδια...

  • blue nile avatar
   blue nile @ Pyrros 20/01/2014 02:53:13

   Πύρρο μας δάνεισαν χρήματα για να ξεπληρώσουμε τις δικές τους τράπεζες γιατί αν το 2010 πτωχεύαμε όπως έπρεπε να κάνουμε, θα είχαμε κλυδωνίσει κι άλλο το ήδη από το 2008 βαρύτατα πληγωμένο τραπεζικό σύστημα.
   Ο Όλι Ρεν πριν από λίγες μέρες παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα το 2010 έγινε Ιφιγένεια προς χάριν των τραπεζών.
   Ο Στρος Καν συμβούλευε τον ΓΑΠ από το φθινόπωρο του 2009 ότι πρώτα έπρεπε να κουρέψει τα χρέη προς τράπεζες και μετά να μπει στο μνημόνιο.
   Τότε η Μέρκελ με τον Σαρκοζύ να σιγοντάρει είπε ένα απαράδεκτο ΟΧΙ (για να μην πληγωθούν οι Γαλλογερμανοί τραπεζίτες που μετά δεν θα μπορούσαν να κρύψουν την χρεοκοπία τους) και με τα μνημόνιο μετατρέψαμε το ιδιωτικό χρέος σε δημόσιο.
   Πρέπει να αρχίζουμε να επιμένουμε για κούρεμα του ονομαστικού χρέους και όταν τελικλά στην διαπραγμάτευση μας ζορίσουν τότε να δεχτούμε την άποψη τους εφόσον και μόνο εφόσον η αποπληρωμή των χρεών διασυνδεθεί με ρήτρα ανάπτυξης.
   Αλλά όταν ο Στρουρνάρας σε συνέντευξη του παραδέχεται ότι τον έπιασαν Λαγκάρτ και Τόμσεν και του είπαν να συμμαχήσουν για να δεχτεί η Γερμανία κούρεμα του ονομαστικού χρέους, τους απάντησε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πάρα πολύ καλό αλλά ο Σόιμπλε του είχε ήδη πει ότι: Γιάννη ξέχνα του...και ο Στουρνάρας το ξέχασε, τότε τι περιμένεις;

 7. Pyrros avatar
  Pyrros 20/01/2014 18:58:58

  Ποιος ρε φίλε? ο Ισπανός? ο Πορτογάλος? ο Ιρλανδός? ο Μαλτέζος? ο Σλοβένος? ο Κύπριος? Αυτοι μας δάνεισαν για να σωσουν τις τράπεζές τους? Με την ίδια λογική τη δική σου θα πρέπει και οι Πορτογάλοι να ζητήσουν κούρεμα και οι Κύπριοι. Αυτή είναι η θέση του Τσίπρα, δηλαδή παλαβομάρες περι διακανονισμού του χρέους και διεθνείς διασκέψεις.
  Εάν εχεις πρόβλημα με τους Γερμανούς οι άλλοι τι σου φταίνε και γιατί θα πρέπει να πληρώσουν για μας? Τόσο μάγκες είμαστε?
  Το ας πρόσεχαν το λέει ο Τσίπρας, να μην το λέμε και εμείς...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.