Wall Street Journal:«Το ΔΝΤ να ζητήσει συγγνώμη από την Ελλάδα»
14/06/2014 12:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Wall Street Journal:«Το ΔΝΤ να ζητήσει συγγνώμη από την Ελλάδα»

Την προηγούμενη εβδομάδα η Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε συγγνώμη από την Βρετανία. Τί κρίμα που η επικεφαλής του Δ.Ν.Τ δεν προχώρησε σε παρόμοια αβροφροσύνη προς την Ελλάδα...

«Την προηγούμενη εβδομάδα η Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε συγγνώμη από την Βρετανία. Τί κρίμα που η επικεφαλής του Δ.Ν.Τ δεν προχώρησε σε παρόμοια αβροφροσύνη προς την Ελλάδα. Καμία ζημιά δεν προκλήθηκε από την χοντροκομμένη προειδοποίηση του Ταμείου προς την βρετανική κυβέρνηση ότι «παίζει με την φωτιά» επειδή εφάρμοζε τη δική της στρατηγική μείωσης του ελλείμματος, αφού εν τέλει αποδείχθηκε πως η Βρετανία εισήλθε σε μία αξιοθαύμαστη ανάκαμψη. Όμως, τα λάθη του Δ.Ν.Τ στην Ελλάδα είχαν πραγματικές επιπτώσεις». Αυτά σημειώνει μεταξύ άλλων ο Σαίμον Νίξον σε άρθρο του στην εφημερίδα Wall Street Journal και με τίτλο: «Πού είναι η συγγνώμη του Δ.Ν.Τ προς την Ελλάδα;

Και συνεχίζει ο Νίξον:«Η άρνηση του Ταμείου να δεχθεί ότι η Ελλάδα θα επετύγχανε πρωτογενές πλεόνασμα εντός του 2013 οδήγησε σε επτάμηνη καθυστέρηση της εκταμίευσης σημαντικών δόσεων του προγράμματος, με επακόλουθο την καθυστέρηση της επιστροφής της χώρας στις αγορές, επιστροφή που πυροδότησε την τόνωση της εμπιστοσύνης.

Ακόμη όμως και αν το Δ.Ν.Τ δεν μπόρεσε να αρθρώσει τη λέξη που αρχίζει από "Σ", η τελευταία έκθεσή του για το ελληνικό πρόγραμμα φέρει σημάδια μετάνοιας. Γίνεται λόγος για "σημαντική πρόοδο προς την εξισορρόπηση της οικονομίας", ενώ αναγνωρίζεται ως "εξαιρετικό επίτευγμα διεθνώς" η μετατροπή της ασθενέστερης κυκλικά προσαρμοσμένης θέσης στην ευρωζώνη σε ισχυρότερη, μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια. Στην έκθεση αναφέρεται ότι "οι δομικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν, αν και άνισα", ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη ενδέχεται να αυξηθούν το 2014, ενώ εκφράζεται "συγκρατημένη αισιοδοξία" για το μέλλον.

Η αναγνώριση αυτή της προόδου της Ελλάδας είναι δικαιολογημένη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς είναι ειλικρινά αποφασισμένος να μεταμορφώσει την Ελλάδα σε χώρα με σύγχρονη οικονομία. Τα αποτελέσματα είναι ορατά από την απότομη μείωση σχεδόν όλων των τιμών, από την ενέργεια μέχρι τα κόμιστρα και το βρεφικό γάλα. Οι επιπτώσεις θα γίνονται περισσότερο αισθητές όσο η οικονομία ανακάμπτει, οι συμπεριφορές θα αλλάξουν σταδιακά και νέοι επιχειρηματίες θα επωφεληθούν από τις νέες ευκαιρίες. Το σημαντικότερο είναι ότι η Ελλάδα επιβίωσε από τον μεγαλύτερο άμεσο κίνδυνο για την ανάκαμψη. Η αποτυχία του ριζοσπαστικού ΣΥΡΙΖΑ να καταγράψει αποφασιστική νίκη στις ευρωεκλογές ενίσχυσε την κυβέρνηση συνασπισμού, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιβίωσής της, τουλάχιστον μέχρι την εκλογή νέου Προέδρου το 2015, πιθανότατα και μετά από αυτήν. απόφαση του κ. Σαμαρά να τοποθετήσει ως υπουργό Οικονομικών έναν σεβαστό τεχνοκράτη στέλνει μήνυμα ότι η κυβέρνηση γνωρίζει τις σκληρές αποφάσεις που πρέπει να λάβει χωρίς πολιτικές παρεμβολές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. NikosP avatar
  NikosP 14/06/2014 14:43:59

  Βασικά οι αποφάσεις του ΔΝΤ ειναι και πολιτικές. Πρώτον διότι η οικονομική επιστήμη δεν παρέχει ακόμα αξιόπιστα εργαλεία προβλέψεων και αντιμετώπισης οικονομικων προβλημάτων κρατών. Δεύτερον διότι χρεωμένες ειναι όλες σχεδόν οι χώρες του κόσμου, άρα δεν υπάρχει χώρα πρότυπο την οποία μπορεί το ΔΝΤ να αντιγράψει. Εν πολλοίς το ΔΝΤ ήταν μια τεραςτια παγίδα στην οποία δεν έπρεπε να πέσουμε , και όφειλαν οι πολιτικοί με τις κατάλληλες κινήσεις να το αποφύγουν εγκαίρως. Άρα πρώτα απο όλους θα την πληρώσει το πολιτικό σύστημα διότι αυτοι εχουν την τελική ευθύνη. Οταν ανακαλύψεις ότι η επιχείρηση σου υποφέρει απο κακοδιαχείριση αλλάζεις την διοίκηση όχι τον πωλητή και τους εργάτες.

 2. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 14/06/2014 19:20:28

  ΔΝΤ προς Αγγλία: Θέλετε να σας καταστρέψουμε; Αγγλία προς ΔΝΤ: Βρε δεν πάτε στον διάολο; Δντ προς αγγλία: Με συγχωρείτε. Είπα μήπως... Ελλάδα προς ΔΝΤ: Σας παρακαλώ, ελάτε να μας γ......ε ΔΝΤ προς Ελλάδα: Ευχαρίστως! Ελλάδα προς ΔΝΤ: Με συγχωρείτε αν δεν το απολαύσατε αρκετά!

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Άπαντα Επιστάμενος 14/06/2014 21:02:57

   Σήμερα είναι η μέρα σου στα φανταστικά σενάρια. (Που δεν απέχουν βέβαια και πολύ απ' την αλήθεια).

 3. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 14/06/2014 21:30:37

  Σήμερα είναι η μέρα σου στα φανταστικά σενάρια. (Που δεν απέχουν βέβαια και πολύ απ' την αλήθεια). Το νόημα του σχολίου μου είναι ότι είναι παράλογο να σου ζητήσει συγγνώμη κάποιος τις (κακές) υπηρεσίες του οποίου, τις ζήτησες παρακαλετός σε μία στιγμή μαζοχισμού, αδυναμίας ή και βλακείας.

 4. η Dimi avatar
  η Dimi 14/06/2014 22:59:02

  “Η Στάση σου, και Όχι η Επάρκειά σου, Θα Καθορίσει το Υψόμετρό σου.” “Your Attitude, Not Your Aptitude, Will Determine Your Altitude.” ~ Zig Ziglar

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.