#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/12/2013 13:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

To... success story του ελληνικού εργασιακού ΜεσαίωναΤα στοιχεία που παρατίθενται είναι συγκλονιστικά και ασφαλώς δεν επιβεβαιώνουν κανένα success story στο χώρο της εργασίας, στον ιδιωτικό τομέα. Αντιθέτως δείχνουν ότι επικρατούν συνθήκες Μεσαίωνα τις οποίες κάποιοι μεγαλόσχημοι στην κυβέρνηση θα πρέπει κάποτε να δουν αντί να επιδίδονται σε αυτοκολακείες για το πόσο καλή δουλειά κάνουν και πόσο καλά πάει η χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, λοιπόν, ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι δεν αμείβονται κανονικά, δηλαδή δεν παίρνουν στην ώρα τους το κόπο της δουλειά τους. Μόλις τέσσερις στους δέκα εργαζομένους παίρνουν μισθό χωρίς καθυστέρηση στον ιδιωτικό τομέα. Οι υπόλοιποι έξι στους δέκα παίρνουν έναντι, περιμένουν πότε θα πληρώσει ο εργοδότης και γενικά βρίσκονται σε μια απίστευτη ομηρεία.

Επίσης, παρά το γεγονός ότι έως τις 21 Δεκεμβρίου έπρεπε να δοθεί το δώρο Χριστουγέννων, αυτό αποτελεί… όνειρο για χιλιάδες ιδιωτικούς υπαλλήλους αν και οι εργοδότες θα έπρεπε να πάνε φυλακή ή να φάνε γερό πρόστιμο. Τι άλλο κάνουν οι εργοδότες; Δίνουν αντί για χρήματα, δωροεπιταγές σε σούπερ μάρκετ ή σε πρατήρια καυσίμων, αναγκάζουν υπαλλήλους να υπογράφουν ότι δεν διεκδικούν κανένα δώρο ή τους δίνουν μέρος αυτού υποχρεώνοντάς τους να υπογράψουν ότι το πήραν ολόκληρο.

Στον τομέα της μισθοδοσίας γίνονται, πάντως, τα μεγαλύτερα εγκλήματα. Υπάλληλοι έχουν να πληρωθούν έξι μήνες ή και παραπάνω ενώ πι καταγγελίες που έχουν κατατεθεί στη ΓΣΕΕ είναι συγκλονιστικές:

Εργαζόμενοι σε εισαγωγική εταιρεία καταγγέλλει: «Έχουμε απομείνει μόλις 20 εργαζόμενοι στην εταιρεία μας, από 75 που ήμασταν πριν από την κρίση. Είμαστε περίπου έξι μήνες απλήρωτοι και προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα με τα 100 - 200 ευρώ τον μήνα που μας δίνουν έναντι. Στον εμπορικό χώρο, όλα είναι μια αλυσίδα. Εκεί που τα πράγματα πήγαιναν ρολόι, με τακτικές καταβολές μισθών και μπόνους, ανατράπηκαν όλα μέσα σε λίγα χρόνια. Βασικός υπεύθυνος για την κατρακύλα της εταιρείας είναι οι επισφάλειες των πελατών που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους αλλά και η πλήρης έλλειψη στήριξης από τις τράπεζες. Έτσι, η εταιρεία χρωστάει με τη σειρά της στους προμηθευτές, οι οποίοι αρνούνται να στείλουν νέα προϊόντα ή ζητούν προκαταβολές που δεν μπορούν να πληρωθούν, με αποτέλεσμα να διευρύνεται ο φαύλος κύκλος. Είμαι παντρεμένη με δυο ανήλικα παιδιά και βρίσκομαι σε απόγνωση, αφού είμαι πολλά χρόνια στη συγκεκριμένη εταιρεία και διστάζω να αποχωρήσω με τη θέλησή μου, προκειμένου να μη χάσω την αποζημίωση που, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα ήταν μια λύση που θα μας επέτρεπε να ζήσουμε για περίπου δύο χρόνια».

Σούπερ μάρκετ στη Β. Ελλάδα πρότεινε στους εργαζόμενους να δώσει σε τρόφιμα αντί για χρήματα το Δώρο.

Πρατήριο υγρών καυσίμων στην Πάτρα ήθελε να δώσει δωροεπιταγή για πετρέλαιο θέρμανσης ή βενζίνη αντί για Δώρο.

Αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στην Αθήνα πρότεινε στους υπαλλήλους να συμψηφίσουν χρωστούμενους μισθούς και Δώρο με ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.

Εμπορικό στον Κορυδαλλό Αττικής πρότεινε ρούχα αντί για χρήματα στους υπαλλήλους του.

Υπάρχουν τέλος και οι νέου τύπου συμβάσεις που καταστρατηγούν κάθε έννοια εργασιακής προστασίας.

Αλυσίδα ξενοδοχείων ζητούσε προσωπικό τον Απρίλιο δίνοντας υπόσχεση για καταβολή μισθού τον Αύγουστο.

Ξενοδοχείο στην Κρήτη ζήτησε από τους εργαζόμενους να συναινέσουν στη σταδιακή καταβολή των δεδουλευμένων μέχρι τον Μάρτιο ανάλογα με τις δυνατότητες της επιχείρησης (φαίνεται πως παγώνει μετά τις αντιδράσεις).

Εταιρεία security έδωσε στους εργαζόμενους σύμβαση που προέβλεπε καταβολή μισθών ακόμα και μετά από 90 ημέρες. Μετά τον σάλο, τροποποιήθηκε.

Ιδιοκτήτης ξενοδοχειακής μονάδας στην Αίγινα με αγγελία ζητούσε καμαριέρα, προσφέροντας αντί για μισθό δωρεάν διαμονή και φαγητό.

Κατά τα λοιπά, μη θίξουμε το κομματικό κράτος, μην πειράξουμε την ιερή αγελάδα του Δημοσίου. Στον Καιάδα όλοι οι υπόλοιποι αρκεί οι κομματικοί στρατοί να μείνουν στο απυρόβλητο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Βούλα Ελευθεριάδου avatar
  Βούλα Ελευθεριάδου 22/12/2013 13:49:33

  οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι δεν ψηφίζουν;

  • MCA avatar
   MCA @ Βούλα Ελευθεριάδου 22/12/2013 19:25:31

   Έλα ντε. Στο σύνολο αποτελούν τουλάχιστον το 80% των ψηφοφόρων.

  • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
   ΣΤΕΛΙΟΣ @ Βούλα Ελευθεριάδου 23/12/2013 15:50:03

   Δυστυχώς είναι ανοργάνωτοι,αντίθετα με την οργανωμένη μειοψηφία των Κρατικοδίαιτων που κυβερνά τη χώρα .

   Ο πολιτικός που θα είχε το θάρρος να φτύσει τους κρατικοδίαιτους και να ΠΕΙΣΕΙ την πλειοψηφία των μη προνομιούχων του ιδιωτικού Τομέα ότι εκπροσωπεί τα συμφέροντά τους ,θα αποκτούσε δύναμη που δεν την είχε ουτε ο Περόν! Αλλα αυτό θέλει brass balls!

 2. kritwn avatar
  kritwn 22/12/2013 14:22:44

  Ούτε σε δέκα χρόνια δεν πρόκειται να ορθοποδήσει η Ελλάδα. Οι δε ξερόλες του ΥΠΟΙΚ αντί για φόρους και χαράτσια θα έπρεπε να ελέγξουν πόσοι από τους εργοδότες έχουν πραγματικό πρόβλημα ή βρίσκουν αφορμή με την κρίση για να μην πληρώνουν.

 3. cp avatar
  cp 22/12/2013 15:47:03

  Αυτό ονομάζεται μείωση της ρευστότητας.Λόγω αποπληθωρισμού δε το φαινόμενο θα ενταθεί.Μπράβο στους ηρωικούς εργαζόμενους και εργοδότες που έστω και έτσι επιβιώνουν.

 4. Ηχώ avatar
  Ηχώ 22/12/2013 16:10:33

  Υπάρχει κάποιος να τα πεί έτσι σκληρά και αφιλτράριστα στον ίδιο τον Πρωθυπουργό; Ας τον τραβήξει ένας ΔΙΚΟΣ του στην ...''Αγορά'', να δει κατάματα όλη την αλήθεια. Τότε μονάχα θα έχει μιάν ελπίδα κι εμείς μιάν ευκαιρία. Έτσι που τον κρατούν αιχμάλωτο μες στο Μαξίμου, τον αποδυναμώνουν και μας καταδικάζουν να στεκόμαστε ενάντιοι, απέναντι. Με πιο πολύ θυμό, διάθεση εκδίκησης και δικαιολογημένη αγανάκτηση, την κάθε μέρα που περνάει.

 5. Jimakos avatar
  Jimakos 22/12/2013 17:31:54

  Ειναι χαρακτηριςτικό οτι από την εμφάνιση της κρίσης μέχρι σήμερα, δεν έχει καθυστερήσει μισθός στο δημόσιο ουτε για μία μέρα. Σε μια χώρα που η κρίση είναι λόγω δημόσιου χρέους.

  • Μπαρμπαθωμας avatar
   Μπαρμπαθωμας @ Jimakos 22/12/2013 21:55:52

   Μπραβο σαινη μου, βρηκες την λυση: αφου δεν πληρονονται στον ιδιοτικο τομεα, να σταματησουν να πληρονονται και του δημοσιου!

   • Jimakos avatar
    Jimakos @ Μπαρμπαθωμας 23/12/2013 14:03:01

    Δεν μου κάνει εντύπωση που δεν καταλαβαίνεις ή δεν θέλεις να καταλάβεις. Το αντίθετο, θα ανησυχούσα αν με καταλάβαινε ένας ΔΥ.

 6. tk avatar
  tk 22/12/2013 18:46:49

  Σωστό αυτό που λες φίλε μου, αλλά... αν ένας Πρωθυπουργός χρειάζεται να τον "τραβήξουν έξω" για να δει την αλήθεια, αν τον "κρατούν αιχμάλωτο" στο "παλάτι" με αποτέλεσμα να μην έχει ιδέα τι παίζεται έξω κλπ κλπ... τότε είναι άξιος της τύχης του και μεις της δικής μας που τον πιστέψαμε!!! Στην τελική ένας τέτοιος Πρωθυπουργός είναι άκρως επικίνδυνος.

  • Μαθηματικός avatar
   Μαθηματικός @ tk 23/12/2013 00:29:44

   Δεν θα μπορούσα να το θέσω καλύτερα !!!!!!!!!! +10000000

 7. Mars avatar
  Mars 22/12/2013 19:24:41

  Που θα πάει, θα καταλάβετε όλοι πως σκοπός ΔΕΝ είναι να ορθοποδήσει καμία χώρα αλλά να κατακτηθούν όλα από πολυεθνικές και να μετατραπεί ο λαός σε μια δεξαμενή εξαθλιωμένων σκλάβων. Λίγη ιστορία του νεοφιλελευθερισμού να διαβάζατε θα τα καταλαβαίνατε όλα. Όμως προτιμούμε να είμαστε ταγμένοι και να πιστεύουμε ό,τι μας πασάρουν οι ηγεσίες.

  • Jimakos avatar
   Jimakos @ Mars 23/12/2013 14:06:04

   Έχεις δει εσύ κανένα νεοφιλελεύθερο καθεστώς να υπερασπίζεται με πάθος το κράτος;

 8. Nick63 avatar
  Nick63 22/12/2013 19:55:34

  Και δεν θα καθυστερήσει μισθός Jimakos μέχρι να βάλει λουκέτο και η τελευταία ιδιωτική επιχείρηση.
  Ξενοδοχειακή μονάδα, διαβάζω, προσλαμβάνει προσωπικό τον Μάρτιο, με τη προϋπόθεση ότι ο πρώτος μισθός θα καταβληθεί...τον Ιούλιο.
  Πατρίκιοι και πληβείοι. Εργασιακός μεσαίωνας στην Ευρώπη του 21ου αιώνα...

 9. Χρήστος avatar
  Χρήστος 22/12/2013 23:42:30

  Καλά, αυτή η λογική ¨Να ψοφήσει και η κατσίκα του γείτονα" τη θεωρείτε κάποιοι από σας πολιτική σκέψη; Δηλαδή, για να καταλάβω, πως θα βελτιωθεί η ζωή του ανέργου ή του γλίσχρα αμειβόμενου αν συμπεριφερθεί και το δημόσιο σαν τους ιδιώτες εργοδότες; Τη συμπεριφορά των οποίων, κατά τα άλλα καυτηριάζετε. Εν τέλει, είστε υπέρ αυτής της εργατικής πολιτικής ή όχι. Αυτή είναι η ουσία, όλα τ' άλλα είναι φθόνος και εκδίκηση για κάποιους που παίρνουν έναν κουτσουρεμένο πλέον μισθό. Για να προλάβω επιθετικές ερωτήσεις, διευκρινίζω πως είμαι δάσκαλος με 8 χρόνια στο δημόσιο και έχω από το παρελθόν 23 σαν φοροτεχνικός ελεύθερος επαγγελματίας, με 3 παιδιά και 980 μισθό καθαρά.

  • Γιώργης Α. avatar
   Γιώργης Α. @ Χρήστος 23/12/2013 07:54:57

   Ε μπορείς να καταλάβεις ότι ο φθόνος που όντως υπάρχει για την κατσίκα του γείτονα οφείλετε στο γεγονός ότι η άτιμη η κατσίκα παλαιότερα έτρωγε το μποστάνι του χωριού. Οπότε έχει συσσωρεύσει αρκετά στην πλάτη της. εσύ μπορείς να δεις και τις δύο όψεις μιας και ήσουν "έξω¨23 χρόνια .

  • Jimakos avatar
   Jimakos @ Χρήστος 23/12/2013 14:19:25

   Μέχρι εκεί φθάνει ή σκέψη σου; Εσύ τώρα που τα λες αυτά πέρι φθόνου και εκδίκησης είσαι δάσκαλος και διδάσκεις σε παιδάκια; Και πριν ήσουν φοροτεχνικός; Δημόσιο, το ασφαλές καταφύγιο της κάθε μετριότητας.

  • Eva avatar
   Eva @ Χρήστος 23/12/2013 16:50:20

   Η περίπτωσή σας δεν είναι χαρακτηριστική και δεν καταλαβαίνω γιατί την αναφέρετε,

   Πληρώνω τα ρουσφέτια του πάσα 'ενα βουλευτάκου απο το 80.

   Τώρα πληρώνω τις συντάξεις των 50ρηδων εγώ η άνεργη.

   Μη μου λέτε λοιπόν για κατσίκες και άλλα φαιδρά, γιατί με υβρίζετε.

 10. Nik avatar
  Nik 23/12/2013 07:39:15

  Ο Τζιμάκος αντηχεί την δικαιολογημένη αγανάκτηση αυτών που υφίστανται τον εξευτελισμό και μετά τους αποκαλούν κλέφτες διότι τυχαίνει να δουλεύουν με μπλοκάκι και θεωρούνται "επιτηδευματίες".

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.