28/10/2008 01:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

TO OXI TOU 1940

[youtube I6yuiI54v3E&feature=related]

_____________________________________________________________ 

Νύχτα πάνω στη νύχτα βαδίζαμε ασταμάτητα, ένας πίσω απ' τον άλλο, ίδια τυφλοί.
Με κόπο ξεκολλώντας το ποδάρι από τη λάσπη, όπου, φορές, εκαταβούλιαζε ίσαμε το γόνατο.
Επειδή το πιο συχνά ψιχάλιζε στους δρόμους έξω, καθώς μες στην ψυχή μας.
Και τις λίγες φορές όπου κάναμε στάση να ξεκουραστούμε, μήτε που αλλάζαμε κουβέντα,
μονάχα σοβαροί και αμίλητοι, φέγγοντας μ' ένα μικρό δαδί, μία-μία εμοιραζόμασταν τη σταφίδα....
 

...Μόνε σα να πηγαίναμε μπουλούκι ανάκατο, θαρρούσες, απ' όλες τις γενιές και τις χρονιές,
άλλοι των τωρινών καιρών κι άλλοι πολλά παλιών πού χαν λευκάνει απ' τα περίσσια γένια.
Καπεταναίοι αγέλαστοι με το κεφαλοπάνι, και παπάδες θερία, λοχίες του 97 ή του 12, μπαλτζήδες βλοσυροί πάνου απ' τον ώμο σειώντας το πελέκι, απελάτες και σκουταροφόροι με το αίμα επάνω τους ακόμη Βουργάρων και Τουρκών. Όλοι μαζί, δίχως μιλιά, χρόνους αμέτρητους αγκομαχώντας πλάι-πλάι, διαβαίναμε  τις ράχες, τα φαράγγια, δίχως να λογαριάζουμε άλλο τίποτε.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σπύρος avatar
  Σπύρος 28/10/2008 02:09:45

  Factor:
  Θα σέ καταγγείλουν η Φιλελευθερη Συμμαχία και οι λοιποί ψευτοπροοδευτικοί Εφιάλτες ΄επ΄εθνικισμώ΄.!!!!!!!!!!
  Βάλε καλύτερα κανενα βιντεάκι τού Πεταίν και τών πουρκουάδων να δείς πώς θα σέ χειροκροτήσουν..
  Δείχνεις τώρα τούς Ξυπόλητους πού τάβαλαν μέ τους ΄Πολιτισμένους΄?
  Πρόσεχε μην βάλεις και κανένα αφιέρωμα για το Ε.Α.Μ. γιατί θα σού γράψουν πώς αυτού τού τύπου οι αντιστάσεις καταστρέφουν την ΄Φιλία τών Λαών΄.

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 28/10/2008 08:13:16

  Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης

  (αν θυμηθούμε βέβαια ότι ο Εκτωρ το είπε, και είπε «πάτρης» και όχι «πάρτης»)

 3. osaperas avatar
  osaperas 28/10/2008 08:31:48

  "Αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίται της όγδοης μεραρχίας.Ο πρέσβης της Ιταλίας εν ΑΘήναις εζήτησεν από την κυβέρνησιν ημών να εισέλθη ο ιταλικός στρατός εις το έδαφος μας. Η κυβέρνησις απέρριψε την αίτησιν ταύτην και διέταξεν αντίστασιν και απόκρουσιν της εισβολής.
  Ήδη διανοίγεται το στάδιο της εκτελέσεως του υπερτάτου προς την πατρίδα καθήκοντος δι αντιστάσεως μέχρις εσχάτων, συμφώνως προς το σχέδιον ενεργείας."
  Ημερήσια διαταγή 28ης Οκτωβρίου του υποστρατήγου Κατσιμήτρου.

  Όπως σωστά παρατηρεί ο Σπύρος(@1)έχουμε φθάσει σε σημείο να φοβόμαστε να μιλάμε για την πατρίδα μας, μπας και μας "κακοχαρακτηρίσουν".

 4. περαστικος ξανα avatar
  περαστικος ξανα 28/10/2008 09:03:22

  Το σλογκαν της εποχής ηταν:
  Αν θέλετε να επισκεφτητε τη Ρωμη, καταταχθειτε στον Ελληνικό Στρατό.

 5. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 28/10/2008 10:08:35

  Εκείνος που θα κακοχαρακτήριζε μια λιτή, προσεγμένη και αξιοπρεπή ανάρτηση όπως ετούτη σχετικά με το Ελληνικό έπος του ’40 θα ήταν παντελώς ανάξιος να επηρεάσει τη σκέψη ή τη διάθεση του οποιοδήποτε.

  Οι κακοχαρακτηρισμοί ξεκινούν όταν τέτοια πράγματα, είτε παρουσιάζονται με λανθασμένο τρόπο είτε γνωρίζεις κάποια πράγματα παραπάνω σε σχέση με αυτόν που τα προσεγγίζει.

  Εσύ ας πούμε osapera που στο blog σου έχεις αναφερθεί στην ομοφυλοφιλία ως «διαστροφή» και όχι απλά σεξουαλικό προσανατολισμό ή ταυτότητα σε ένα σου post και διερωτάσαι σε επόμενο αν και κατα πόσο «έχει γεμίσει xxxx αυτή η χώρα», με το που θα πεις τη λέξη «πατρίδα» δίνεις εικόνα πατριώτη συγκεκριμένης υποκατηγορίας που απορρίπτεται συνολικά από μερίδα του κόσμου (όχι απαραίτητα ομοφυλόφιλους).

  Θέλω να πω δηλαδή, πως αν κάποιος/κάποιοι σε κάνουν να φοβάσαι να πεις τη λέξη «πατρίδα», δεν είναι η λέξη καθ’ εαυτή και όσα συμβολίζει, αλλά το γεγονός ότι συνδέεται το ενδιαφέρον σου για αυτή με συγκεκριμένη κοινωνική στάση απέναντι σε άλλα ζητήματα. Δεν επιτίθενται στην πατρίδα, σε εσένα επιτίθενται, την πατρίδα την παίρνουν απλά οι αδέσποτες. Άρα κάποιους θα τους βρίσκεις απέναντί σου είτε πεις «πατρίδα» είτε «έθνος» είτε «σημαία» είτε «ωραίος καιρός σήμερα». Και το άσχημο είναι ότι στην τελική καταλήγει να πληρώνει τη νύφη η πατρίδα, το έθνος, η σημαία ή ο καιρός που δεν φταινε και σε τίποτα στο κάτω-κάτω. Τολμώ να τα προεξοφλώ όλα αυτά για την περίπτωσή σου σχετικά με κάποιους που σε κάνουν να έχεις φτάσει στο σημείο να φοβάσαι για τον πατριωτισμό σου, γιατί θεωρώ πως η θέση που έχεις για την ανδρική ομοφυλοφιλία συνηθίζεται να πηγαίνει πακέτο και με άλλες θέσεις που προκαλούν οργή σε αρκετούς μας. Πιστεύω οτι σε αυτή την κατηγορία ανήκουν όσοι σου έχουν επιτεθεί, έχουν προτείτερα εντοπίσει και άλλα πράγματα στα πιστεύω σου που τους ενοχλούν.

  Όποιος προσεγγίζει σωστά και με μέτρο ζητήματα που έχουν να κάνουν με την χώρα που ζει, είτε πρόκειται για εθνικά θέματα είτε κοινωνικά, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Όποιος χάνει το μέτρο και πίσω από τον πατριωτισμό του κρύβει συγκεκριμένες αντιλήψεις που έχουν κουράσει και ταλαιπωρήσει αρκετά, έχει.

  Και είμαι βέβαιος πως οι περισσότεροι που ισχυρίζονται με παράπονο οτι δεν τολμάνε πλέον να μιλήσουν για πατρίδα, αν προσέχουν το πως μιλούν για την πατρίδα και με τι είδους κοσμοθεώρηση πλαισιώνουν τον πατριωτισμό τους, θα δουν οτι σιγά-σιγά ο κόσμος που τους κακοχαρακτηρίζει θα σταματήσει να το κάνει. Και επιπλέον, ίσως έτσι βάλουν ένα χεράκι κι αυτοί να αποσυνδεθεί η εικόνα του «πατριώτη» από κάμποσα άλλα αρνητικά παρελκυόμενα ως στερεότυπο.
  Αν υπάρχουν όντως μερικοί που χωρίς να συντρέχει κάτι το ύποπτο στον πατριωτισμό κάποιου, σπεύδουν να αντιδράσουν αρνητικά απλά και μόνο στο άκουσμα της λέξης "πατρίδα", εκεί πράγματι έχουμε να κάνουμε με φοβική εμμονή. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να τους μεταπείσεις, θα τους συνοδεύει για όλη τους τη ζωή μάλλον.

  Συγνώμη αν σε προσέβαλλα, σε τόσα άλλα πράγματα που γράφεις στο blog σου, δίνεις την εικόνα σοβαρού ανθρώπου. Δεν σε κατατάσσω στο στερεότυπο του «κολλημένου συντηρητικού». Αλλά δεν ξέρω τι είδους δικαιώματα έχεις δώσει σε άλλους, ώστε να εισπράττεις αρνητική αντίδρασή τους στην καθημερινή σου ζωή, όταν μιλήσεις απλώς για πατρίδα.

 6. περαστικος ξανα avatar
  περαστικος ξανα 28/10/2008 10:24:48

  Μιλώντας για πατριώτες μερα που ειναι:
  Οταν το 43 η μεραρχία της Αοστης παραδόθηκε στην Θεσσαλία στον ΕΛΑΣ οι αντάρτες βγάλανε τους Ιταλούς αιχμαλώτους στο οροπεδιο της Νεβρόπολης (σημερινη λιμνη Πλαστηρα) και απο εκει τους μοιράσανε στα χωρια των Αγράφων. Οι ανθρωποι που ειχαν πολεμήσει εναντίον τους το 41, οικογένειες που ειχαν νεκρούς στην Αλβανία τους πειρανε σπιτια τους, τους γλίτωσαν από την πείνα και τη δυσεντερια και μέχρι την απελευθέρωση δεν ανοιξε ρουθούνι.
  Βλέπετε οι αγράμματοι ορεισιβιοι του 40 νιωθανε αυτό που δε νιωθουνε πολλοι πατριωτες διανοουμενοι σημερα. Οτι πατριωτισμός σημαινει να υπερασπιζεσαι την πατριδα, να πεθαινεις γι αυτό χωρις να πάψεις να εισαι ανθρωπος.
  Μην μπερδευετε τα κηρυγματα μισους και μισαλλοδοξιας με τον πατριωτισμό των προγόνων μας γιατι μαγαρίζετε το μεγαλειο του μερα που ειναι.

 7. (Α)θανάσης avatar
  (Α)θανάσης 28/10/2008 10:25:22

  Μην μολύνετε το ποστ και την ημέρα με το γλοίασμα της φιλελεύθερης συμμαχίας παιδιά.

 8. περαστικος ξανα avatar
  περαστικος ξανα 28/10/2008 10:43:21

  Επετειακό Ανάγνωσμα
  Διαβαστε το Βιβλίο του Καπετάν Μπουκουβάλα "η Ταξιαρχία Ιππικού του ΕΛΑΣ" Ενα από τα καλυτερα , νηφαλιότερα βιβλία-μαρτυρίες για την Εθνική Αντισταση. Βλέπετε ο συγγραφέας ειχε την 'τύχη" να συλληφθεί από το 1946. Η ψυχή του και η μνημη του γλίτωσε από το αδελφοκτόνο όργιο που ακολούθησε.

 9. osaperas avatar
  osaperas 28/10/2008 10:54:11

  ξένος δάκτυλος
  Τα προσωπικά ζητήματα του καθενός είναι προσωπικά.
  Όταν τα μετατρέπει ο καθένας δημόσια, με την συμπεριφορά του, τότε είναι για να τα συζητάμε και για να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε.
  Στην ζωή χρειαζόμαστε πρότυπα και ο καθένας διαλέγει αυτό που του ταιριάζει.
  Δεν με εκφράζει το πρότυπο του Βαλλιανάτου,τουναντίον με ενοχλεί.
  Όπως με ενοχλεί η κακόβουλη σκέψη του κάθε πολιτκού να πάρει κοντά του τον Βαλλιανάτο (ή τον κάθε τούρκο πολιτικό) αποβλέποντας στα κομματικά ωφέλη όλων εκείνων που θα ψηφίσουν τον Βαλλιανάτο όχι για αυτά που πιστεύει ο ίδιος για την κοινωνά γενικά, αλλά για αυτό που είναι στην προσωπική του ζωή και θέλει να μας το πλασάρει σαν πρότυπο κοινωνίας (όπως αντίστοιχα και τον τούρκο της Θράκης που θέλει να φέρει στην χώρα μας όχι ειρήνη δημοκρατία πολιτισμό αλλά το τουρκικό κράτος, να δημιουργήσει προβλήματα στην χώρα μου)
  Το γεγονός ότι φοβόμαστε σήμερα να μιλήσουμε για την πατρίδα μας οφείλεται κυρίως στα κόμματα της αριστεράς που τότε(από πολύ παλιά) και μέχρι τώρα μπέρδευαν τον διεθνισμό τους και την αλληλεγγυη των λαών με την εθνική μας ανεξαρτησία και κυριαρχία. Γνωστά είναι αυτά.
  Και άφησαν τα νούμερα τους ακροδεξιούς να καπηλεύονται για ότι είναι εθνικό και πατριωτικό
  σε αυτή την χώρα.

 10. Κάλος avatar
  Κάλος 28/10/2008 11:09:17

  Αγαπητέ Φάκτορα,μήπως θα έπρεπε να αναφέρεις πως το κείμενο της ανάρτησης ανήκει στον Οδυσσέα Ελύτη;

 11. latris tis poiisis avatar
  latris tis poiisis 28/10/2008 11:45:14

  @Κάλος
  Καλά που το ανέφερες! Εγώ μέχρι τώρα νόμιζα ότι είναι του Σάκη Ρουβά!

 12. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 28/10/2008 12:01:39

  osaperas δεν νομίζω οτι προσπαθεί να σου πλασάρει τίποτα ως «πρότυπο κοινωνίας». Αν στον γιο σου αρέσουν οι γυναίκες, θα του αρέσουν οι γυναίκες όσο Βαλλιανάτο και αν δει στην τηλεόραση. Αν του αρέσουν (και) οι άντρες, ο Βαλλιανάτος ίσως τον βοηθήσει να καταλάβει οτι πρέπει να αγωνιστεί ενάντια σε συγκεκριμένα κοινωνικά ταμπού για να κερδίσει το δικαίωμά του στον έρωτα σε αυτή την κοινωνία.
  Ξεκίνησε αξιοπρεπής και μετρημένος υποστηρικτής των ομοφυλόφιλων κάποτε, οπότε δεν γινόταν να μη βγει δημόσια το συγκεκριμένο προσωπικό του δεδομένο. Με όποιο ατομικό κόστος συνεπάγεται κοινωνικά. Στην πορεία βέβαια το χάλασε πολύ και έπεσε στο επίπεδο γραφικής υστέρως. Πράγμα κατανοητό όταν συμβαίνει στον μέσο ομοφυλόφιλο που αντιδράει αντεπιτιθέμενος με σφοδρή προκλητικότητα επειδή έχει σιχαθεί να τον αντιμετωπίζει άσχημα το κύριο σώμα της Ελληνικής κοινωνίας, αλλά όταν είσαι «πρόεδρος του σωματίου» οφείλεις να κρατάς κάποιο επίπεδο όσο και αν έχεις φρικάρει.
  Σε σχέση και με τον Σεργιανόπουλο πάντως που θίγεις, να σου θυμίσω οτι ο Καβάφης στην Αλεξάνδρεια είχε πάρει αμπάριζα (επί πληρωμή) ένα τάγμα μαυριδερούς Άραβες. «Διεστραμμένο» δεν νομίζω να τολμήσει να τον χαρακτηρίσει κανείς ποτέ. Σε καμία περίπτωση δεν εξισώνουμε τον Σεργιανόπουλο με τον Καβάφη, αλλά όχι και να φτάσουμε σε σημείο όπου θα πρέπει ένας gay να είναι ογκόλιθος της διανόησης και της τέχνης ώστε να μη βαφτίζεται αυτό που του συμβαίνει ως "διαστροφή". Διαστροφή είναι να πηγαίνεις με κατσίκες ή με παιδάκια κάτω των 14.
  Αλλά ας το τερματίσουμε εδώ αυτό γιατί μπλέκει Βαλλιανάτος, Σεργιανόπουλος, Καβάφης, κατσίκες και δεκατετράχρονα με την 28η Οκτωβρίου του post και δεν είναι ότι λογικότερο.

 13. Ego avatar
  Ego 28/10/2008 12:03:51

  Αυτό που θα γράψω δεν είναι απόλυτα σχετικό με την ανάρτηση. Θα το γράψω όμως εδώ γιατί σχετίζεται με Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό.

  Μέχρι πριν λίγο καιρό μπορούσαμε να δούμε κανονικότατα ERTworld μέσα απο το website του Μετσόβειου πολυτεχνείου. Όλο το πρόγραμμα του καναλιού - που ήταν συμπίληση των καλύτερων εκπομπών των άλλων κρατικών καναλιών - ήταν διαθέσιμο δωρεάν 24 ώρες.

  Τώρα όμως στη σελίδα βγαίνει μια ανακοίνωση ότι η παρακολούθηση επιτρέπεται μόνο στους χρήστες εντός του πολυτεχνείου.

  Σίγουρα θα γράψει κάποιος πως δεν χάνω και τίποτα. Σίγουρα κάποιος άλλος θα πει πως όλα τα προγράμματα των ελληνικών καναλιών είναι διαθέσιμα από το greek-movies με κάποια καθυστέρηση.

  Θέλω όμως να προλάβω όλες αυτές τις αντιρρήσεις και να επισημάνω το συμβολισμό αυτής της κίνησης.

  Υ.Γ. και για τους κακόπιστους...ναι, πληρώνω ΔΕΗ (και άρα ΕΡΤ) στην Ελλάδα για ένα σπίτι στο οποίο δεν μένω.

 14. Κάλος avatar
  Κάλος 28/10/2008 12:17:47

  Λάτρης της ποίησης ή λάτρης της οίησης;

 15. Θοδωρος. avatar
  Θοδωρος. 28/10/2008 13:00:22

  Εχετε δει, τα σκιτσα και τις εικονες απο το μετωπο,(εχει βγει και βιβλιο, με τιτλο, "Ετσι πολεμουσαμε", του ζωγραφου Αλεξανδρακη.
  Δειτε μερικες, αν δεν τις εχετε δει, και πειτε μου.
  http://www.cslab.ntua.gr/~phib/hellas/alexandrakis.htm
  Πως θα ενοιωθε ο ταλαιπωρος καλοθρεμενος Ιταλος, βλεοντας αυτες τις ΜΟΡΦΕΣ της πρωτης εικονας που σας βαζω, να αντεξει και να μην τραπει σε φυγη;
  Εγω,οταν τις ειχα πρωτοδει, τρομαξα.
  Τωρα, τι εχει μεινει απ αυτο το σθενος και την αποφασιστικοτητα, εγω δε γνωριζω. Ευχομαι, οταν ποτέ,χρειαστει, να ξαναγινουν τετοια και καλυτερα,αλλα, εχω, τις αμφιβολιες μου.
  Η τρυφή, εχει κοστος.

 16. latris tis poiisis avatar
  latris tis poiisis 28/10/2008 13:04:01

  Καλό! Τουσέ...

 17. Θοδωρος. avatar
  Θοδωρος. 28/10/2008 13:06:59

  Για να κανω ενα πτωμα, το φιλο παραπανω, θα γραψω κατι, που τομαθα τωρα τελευταια.
  Πριν απο πολλα χρονια, στην Ελλαδα, υπηρχε μια παρεα, που ηταν φαν του Οσκαρ ουαιλντ.
  Εμαθαν λοιπον, οτι αυτος, ηταν ομοτετοιος, και ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ, να γινουν κι αυτοι, για να του μοιασουν 100%.Και εγιναν.
  Περασε καιρος, και ω του δραματος, ανακαλυψαν μιαν ωραια ημερα, οτι ο Ουαιλντ, ηταν ενεργητικος, και οχι παθητικος.
  Το τελος,δεν το ξερω.

 18. συνταξιούχος - παλιό γυμνασιόπαιδο avatar
  συνταξιούχος - παλιό γυμνασιόπαιδο 28/10/2008 14:33:43

  για όποιον ξέρει πραγματικά:

  αυτές οι σκηνές που βλέπουμε κάθε 28 οκτωβρίου στην τηλεόραση κλπ... η πορεία στο χιόνι ή το "αέραααα"...
  είναι από πραγματικά φιλμς της εποχής , π.χ. της υπηρεσίας των στρατιωτικών επίκαιρων

  ή

  από τις ταινίες του Τζέιμς Πάρις "Οχι" και άλλες σχετικές άλλων παραγωγών την εποχή της χούντας;

  μου θυμίζουν καταπλήκτικά την ομώνυμη ταινία τπυ τζέιμς πάρις, οπότε ποιος έκανε clopy ποιον; (αν...)

 19. άνω σχώμεν avatar
  άνω σχώμεν 28/10/2008 14:38:03

  EΛΛΑΣ ΓΛΥΚΕΙΑ ΜΟΥ ΠΑΤΡΙΔΑ...

 20. άνω σχώμεν avatar
  άνω σχώμεν 28/10/2008 14:40:45

  δείτε κι αυτό αν θέλετε:

  youtube.com/watch?v=VQ3RpZ3pVuc

 21. Μπτίλια στο πέλαγος avatar
  Μπτίλια στο πέλαγος 28/10/2008 19:15:43

  Η ιστορία υπάρχει για να δείχνει το δρόμο.
  Οι σχολιαστές το πιστοποιούν με σεμνό τρόπο, δείχνοντας ότι αυτοί που πρόσφεραν στον αγώνα εξακολουθούν να ζουν με το φρόνημα των παιδιών τους.

 22. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 28/10/2008 22:22:07

  Φίλε #17 «ομοτέτοιος», «ετεροτέτοιος», «αμφιτέτοιος» γεια σου.
  Δεν με έκανες απλά πτώμα, με συνέτριψες στα βράχια. Από τούδε και στο εξής θα προσέχω τα λόγια μου γιατί με την παρουσία σου υπάρχει κίνδυνος να εκτεθώ όπως τώρα με το τεκμηριωμένο, βαρυσήμαντο και μεγίστης σπουδαιότητας περιστατικό που αναφέρεις. Το οποίο φυσικά αποδομεί και κατακρημνίζει ολόκληρο το συλλογισμό και βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Τα σέβη μου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.