To Eurogroup χαιρετίζει την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας
01/04/2014 12:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

To Eurogroup χαιρετίζει την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας

Το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση 8,3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Η χώρα έχει καλύψει τις ανάγκες της για το επόμενο 12μηνο και προετοιμάζεται το έδαφος για να έλθει η Αγκελα Μέρκελ στην Αθήνα

Προς απογοήτευση του ΣΥΡΙΖΑ, που θα ήθελε την Ελλάδα εκτός Ευρώπης και ίσως σε κάποια νοτιοαμερικανική ένωση, 28 Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών είναι αυτή τη στιγμή στην Αθήνα.

Προς απογοήτευση του κ. Τσίπρα, αυτοί οι υπουργοί λαμβάνουν θετικές αποφάσεις για την Ελλάδα. Αναγνωρίζουν την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, δέχονται τις θυσίες του ελληνικού λαού και προετοιμάζουν το έδαφος για μια συνολική λύση για το χρέος.

Προς απογοήτευση του ΣΥΡΙΖΑ στο κέντρο της Αθήνας δε γίνεται της… Βενεζουέλας, δεν σκοτώνονται ακόμη στους δρόμους και δεν χτυπάνε κατσαρόλες όπως στην Αργεντινή.

Η Ελλάδα σήμερα και αύριο θα βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής. Εκτός από τις αποφάσεις για την εκταμίευση των δόσεων που εκκρεμούν, λαμβάνονται αποφάσεις και για την τραπεζική ένωση. Την υλοποίηση ουσιαστικών κανόνων που θα ισχύουν σε όλες τις τράπεζες της Ευρώπης, γεγονός που είναι η αρχή για την οικονομική ενοποίηση της Γηραιάς Ηπείρου. Κι αυτό επιτεύχθηκε στην ελληνική προεδρία.

Εν πάση περιπτώσει, σε ότι αφορά την Ελλάδα, εκταμιεύονται οι δόσεις, η χώρα έχει καλύψει τις ανάγκες της για το επόμενο 12μηνο, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα με το ΔΝΤ ενώ προετοιμάζεται το έδαφος για να έλθει η Αγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, πιθανότατα πριν το Πάσχα ώστε να δώσει την απαραίτητη πολιτική στήριξη στην κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό.

Η ανακοίνωση του Eurogroup δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για την πρόοδο της ελληνική οικονομίας. Το ποσό των 8,3 δις ευρώ θα δοθεί σε τρεις δόσεις με την πρώτη δόση στα 6,3 δισ. ευρώ.

Οι ευρωπαίοι εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο και καθιστούν σαφές μέσω της ανακοίνωσης ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε νέες μεταρρυθμίσεις με έμφαση σε Δημόσιο, ενέργεια και αγορές. Παράλληλα, σημειώνουν ότι θα βοηθήσουν την Ελλάδα να προχωρήσει στην ανάπτυξη και τη δημιουργία της κατάλληλης στρατηγικής.

Ξέρουμε πόσο μεγάλες ήταν οι προκλήσεις, σημείωσε ο Όλι Ρεν προσθέτοντας ότι θέλει να το αναγνωρίσει αυτό σήμερα από την Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο Μάριο Ντράγκι σημείωσε ότι τώρα η Ελλάδα αρχίζει να βλέπει τα θετικά στοιχεία του προγράμματος. Ξέρουμε ότι ο πόνος είναι μεγάλος αλλά η εικόνα αλλάζει. «Το πιο σημαντικό είναι να εφαρμοστούν πλήρως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που συμφωνήσαμε». Είναι σημαντικό να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και στα φορολογικά.

Από την πλευρά του, ο Κλ. Ρέγκλινκ του EFSF σημείωσε ότι το Ταμείο είναι έτοιμο για τις πληρωμές προς την Ελλάδα και αυτές θα γίνουν αμέσως μόλις καλυφθούν οι δεσμεύσεις.

Οι ευρωπαίοι χαιρετίζουν την αύξηση κεφαλαίων της Πειραιώς και της Alpha και σημειώνουν ότι «περιμένουμε και οι άλλες δύο συστημικές τράπεζες να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες γρήγορα, πρώτα και κυρίως από ιδιώτες επενδυτές».

Η ανακοίνωση του Eurogroup

Το Eurogroup χαιρετίζει το αποτέλεσμα της τέταρτης αποστολής για την αναθεώρηση, στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα. Το Eurogroup επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για τις προσπάθειες που έκαναν οι Έλληνες πολίτες και σημειώνει με ικανοποίηση ότι η δημοσιονομική απόδοση οδεύει προς την υπέρβαση των στόχων του προγράμματος το 2013 και προς την υλοποίησή τους το 2014, επιτρέποντας στην Ελλάδα να παράσχει επιπλέον χρηματοδότηση για την εξυπηρέτηση του χρέους και να αναλάβει κάποιες έκτακτες δαπάνες το 2014 για να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή. Καλή πρόοδος έχει επίσης επιτευχθεί στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Την ίδια ώρα, η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να συνεχιστεί ώστε να ενισχυθεί η προοπτική ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, δημιουργώντας ευκαιρίες για απασχόληση και ένα υγιές επενδυτικό περιβάλλον. Από αυτήν την άποψη, το Eurogroup καλωσορίζει την ισχυρή δέσμευση των αρχών στην εφαρμογή μιας ευρείας γκάμας μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων (αγαθών και υπηρεσιών) καθώς και θεσμικών μεταρρυθμίσεων.

Προετοιμάζονται «συμπαγή» μέτρα για την απελευθέρωση των μεταφορών και της αγοράς ενοικιάσεων και για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Οι τολμηρές και εμπροσθοβαρείς περικοπές στις συνεισφορές της κοινωνικής ασφάλισης αναμένεται να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και να ενισχύσουν την ανάπτυξη. Επιπλέον, οι αρχές έχουν δεσμευτεί για μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας και στην ενίσχυση της ιδιωτικοποίησης των περιουσιακών στοιχείων των ΔΕΚΟ και των ακινήτων, που θα παράσχει χρηματοδότηση στην κυβέρνησης ξεμπλοκάροντας την ίδια ώρα την ιδιωτική επένδυση.

Είναι επίσης σημαντικό να συνεχίσει να επιτελείται πρόοδος στον τομέα των μεταρρυθμίσεων της δημόσιας διοίκησης, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα και η αποδοτικότητα των υπηρεσιών που παρέχει ο δημόσιος τομέας στους πολίτες, καθώς και στις μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας.

Το Eurogroup αναγνωρίζει τις δράσεις και τις δεσμεύσεις των αρχών για να εξασφαλιστεί η αντοχή του τραπεζικού κλάδου, που θα στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη. Μετά την κοινοποίηση των στρες τεστ και την αξιολόγηση της ποιότητας ενεργητικού από την Τράπεζα της Ελλάδας, δύο από τις τέσσερις δομικές τράπεζες έχουν ήδη αντλήσει με επιτυχία περισσότερα κεφάλαια από όσα απαιτεί το εποπτικό όργανο (βάσει του κεντρικού σεναρίου) εξ ολοκλήρου από ιδιώτες επενδυτές. Αυτό είναι ενθαρρυντικό μήνυμα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών. Τώρα περιμένουμε ότι και οι δύο άλλες δομικές τράπεζες θα αντλήσουν τα κεφάλαια που χρειάζονται άμεσα και πρωτίστως από ιδιώτες επενδυτές.

Το Eurogroup θεωρεί ότι υπάρχουν πλέον τα απαραίτητα στοιχεία για να ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την έγκριση της επόμενης δόσης από το EFSF των 8,3 δισ. ευρώ. Η δόση προβλέπεται να εκταμιευθεί σε τρία τμήματα. Το πρώτο τμήμα των 6,3 δισ. ευρώ αναμένεται να εγκριθεί από το EWG και το δ.σ. του EFSF, μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων και την οριστικοποίηση των απαιτούμενων διαδικασιών σε εθνικό επίπεδο από τα κράτη-μέλη.

Η εκταμίευση του δεύτερου και του τρίτου τμήματος, που θα είναι 1 δισ. ευρώ έκαστο, συνδέονται με την εφαρμογή των ορόσημων που συμφωνήθηκαν μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών της τρόικας.

Το πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτημένο για τους επόμενους 12 μήνες, όπου συμπεριλαμβάνεται και η προσωρινή άντληση χρηματοδότησης από πηγές όπως οι καταθέσεις φορέων της γενικής κυβέρνησης. Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης υπενθυμίζουν τη δέσμευσή τους να παράσχουν επιπλέον στήριξη μέχρις ότου να ανακτήσει η Ελλάδα πλήρη πρόσβαση στις αγορές, με την προϋπόθεση ότι η χώρα συμμορφώνεται πλήρως με τις προϋποθέσεις και τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής. Αυτό θα συζητηθεί περαιτέρω στην επόμενη αναθεώρηση.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Aegean times avatar
  Aegean times 01/04/2014 13:04:51

  Γιατρέ μου θα αντέξω επιπλέον μεταρρυθμίσεις? Γιατρέ μου την δόση δεν την δίνουν όλη μαζί, μάλλον φοβούνται τις παρενέργειες. Γιατρέ μου θα αντέξω το ίδιο σκηνικό όπως με το πολυνομοσχέδιο κάθε φορά που είναι να πάρω την δόση μου? Πολλά και βασανιστικά τα ερωτήματα γιατρέ!

  • mih avatar
   mih @ Aegean times 01/04/2014 13:09:12

   http://www.kathimerini.gr/760729/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/enteinetai-h-piesh-sthn-ekt-gia-nea-metra

   • riot avatar
    riot @ mih 01/04/2014 13:33:24

    Εμείς είμαστε ήδη σε φάση αποπληθωρισμού.

 2. Αιρετικός avatar
  Αιρετικός 01/04/2014 15:18:18

  Μου μεταφράζετε το ότι -κατά το άρθρο- η Άνγκελα Μέρκελ έρχεται για να προσφέρει την α ν α γ κ α ί α σ τ ή ρ ι ξ η στην ελληνική κυβέρνηση και στον ελληνικό λαό? (Θα πονέσω γιατρέ?)

  • Θρίαμβος avatar
   Θρίαμβος @ Αιρετικός 01/04/2014 17:31:31

   Όχι, θα γίνει ακαριαία. Δε θα νιώσεις το παραμικρό.

 3. Wolf avatar
  Wolf 01/04/2014 17:29:31

  Έκτακτο: πληροφορίες λένε ο #alexis ετοιμάζει πρόταση #momfis στο Eurogroup για να μπλοκάρει την εκταμίευση της δόσης των 8.3 δις.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Wolf 01/04/2014 22:26:28

   Καλό...

 4. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 01/04/2014 17:41:10

  Εδώ να τονίσω την απίστευτη ψευδολογία-μπουρδολογία του σύριζα που έλεγε χθες στη βουλή κατά τη συζήτηση της μομφής κατά του Μεϊμαράκη (160-70 το αποτέλεσμα με αποχή από πρωτοκλασάτους συριζαίους βουλευτές για όποιον δεν το ξέρει) ότι η αρχική μομφή κατά του Στουρνάρα δεν είχε στόχο την δόση και η κυβέρνηση έλεγε ψέμματα για την λήψη απόφασης για τη δόση. ΣΗΜΕΡΑ ελήφθη η απόφαση και αν υπήρχε συζήτηση στη Βουλή της μομφής κατά του Στουρνάρα και δεν είχε ψηφιστεί το νομοσχέδιο ΔΕΝ θα εγκρινόταν η δόση. Αυτά για όσους ακούνε το σύριζα σε όσα λέει και νομίζουν ότι θα ακούσουν κάτι αληθινό. Για πολλά γέλια και κλάματα. Και τέλος οι εκβιασμοί αν δε το καταλάβατε. Δεν έχουμε να πάρουμε άλλα χρήματα που να πιεζόμαστε να αποπληρώσουμε παλαιά χρέη και με την έξοδο στις αγορές παύει η εξάρτηση από το ΔΝΤ σε 1-2 μήνες. Που είναι αυτοί που φοβούνταν το αγγλικό δίκαιο; Και που με τη διαρκή υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας προσπαθούσαν να μας φέρουν ξανά στη χρεοκοπία και να εκλπηρώσουν με το ζόρι τις προφητείες τους σε βάρος της Πατρίδας; Ξυπνάτε Έλληνες. Φάγαμε πολύ δούλεμα. Πρώτα από τον ΓΑΠ (για όσους τον πίστεψαν) και μετά από τους λαϊιστές ψευδο-αντιμνημονιακούς που τρέφονται πολιτικά από το μνημόνιο και τώρα που τελειώνει οριστικά πεθαίνουν από απελπισία και κινούνται πιο τυχοδιωκτικά από ποτέ. μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης λοιπόν ο Σαμαράς και μαζί του η Ελλάδα μας. Και βγήκαμε από τις Συμπληγάδες Πέτρες τραυματισμένοι αλλά ζωντανοί και δυνατοί να συνεχίσουμε με νέο αέρα. Επιτέλους να αφήσουμε τη μιζέρια της καθημερινότητας που πάντα μίζερη είναι για τον πολύ κόσμο και ας κοιτάξουμε μπροστά και πάνω. Υπάρχει μέλλον για την ΕΛλάδα μας και τους Έλληνες. Δε χάθηκε το παν. Ίσα-ίσα.

 5. η Dimi avatar
  η Dimi 01/04/2014 17:45:34

  “Reuters: Κοντά σε μια από τις ταχύτερες επανόδους η Ελλάδα | Naftemboriki.gr | Τρίτη, 1η Απριλίου, 2014, 15:20 | Η Ελλάδα μπορεί να είναι πολύ κοντά στην επίτευξη μίας από τις ταχύτερες επανόδους που έχουν καταγραφεί ποτέ για χώρες που έχουν χρεοκοπήσει, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters. Οι εκτιμήσεις για το πιθανό κόστος δανεισμού της Ελλάδας κυμαίνονται από 3,25% έως 6,5% - δείχνοντας ότι και στο πλέον αισιόδοξο σενάριο είναι υπερδιπλάσιο από το 1,5% που είναι το κόστος δανεισμού από την Ε.Ε., αναφέρει το Reuters. Προκαλώντας έκπληξη στους καταστροφολόγους, οι οποίοι μόλις πριν από δύο χρόνια θεωρούσαν ότι το χρέος ήταν τόσο μεγάλο ώστε μόνο η επιστροφή σε μία υποτιμημένη δραχμή θα έσωζε τη χώρα από δεκαετίες καταστροφής, η Ελλάδα εξετάζει τώρα την πώληση πενταετών ομολόγων στο επόμενο τρίμηνο, αναφέρει το πρακτορείο. Σημειώνει, ωστόσο, πως εάν η Αθήνα μπορέσει να πείσει τους ιδιώτες επενδυτές να αγοράσουν ομόλογα αξίας 1,5-2 δισ. ευρώ τόσο σύντομα μετά τις ζημιές που υπέστησαν, αυτό μπορεί να είναι μία καθοριστική εξέλιξη που θα ενισχύσει τη δυνατότητα να αποπληρώνει η χώρα το χρέος της με προσιτά επιτόκια. «Δεν θα αύξανε μόνο την εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ελλάδας να χρηματοδοτείται με δικές της δυνάμεις και θα βοηθούσε στην ανάκαμψη της οικονομίας της, αλλά προσφέρει επίσης στην Ευρώπη τη δυνατότητα να υποστηρίξει ότι η έντονα επικριθείσα θεραπεία των σκληρών περικοπών και της λιτότητας ήταν αναγκαία και τελικά επιτυχής», εκτιμά το Reuters. Αναφέρει, μάλιστα, πως από το 1997, που η Μογγολία έγινε η πρώτη χώρα που αναδιάρθρωσε τα κρατικά της ομόλογα, η μέση διάρκεια επιστροφής στις αγορές για τις χώρες ήταν 4,5 έτη, ενώ σχεδόν οι μισές από αυτές παραμένουν ακόμη αποκλεισμένες, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF). Εάν ληφθούν υπόψη μόνο οι χώρες που έχουν επανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές, ο μέσος χρόνος επιστροφής ήταν 3,3 έτη. Ένας αριθμός 34 χωρών αναδιάρθρωσαν τα ομόλογά τους στα 17 χρόνια που πέρασαν από το 1997, ενώ προηγουμένως οι χώρες επαναδιαπραγματεύονταν μόνο δάνεια.” * * * “Η Ελλάδα οδηγεί το ράλι των ομολόγων” Κέρδη 439% θα εξασφάλιζαν οι επενδυτές αν είχαν τοποθετήσει σε ελληνικά χρεόγραφα τον Ιούλιο του 2012 “ | Τρίτη, 01 Απριλίου 2014, 07:00 | Αναδημοσίευση από «Ναυτεμπορική» (απόσπασμα)

 6. Hunter avatar
  Hunter 01/04/2014 18:24:51

  Μπράβο μπράβο! Σειρά έχουνε τώρα οι μεταρρυθμίσεις! 1.) Απόλυση μερικές εκατοντάδες χιλιάδων "παραπανίσιων" δημοσίων υπαλλήλων που προσελήφθησαν ρουσφετολογικά και δεν έχουν καν αντικείμενο 2.) Αποκρατικοποίηση όλων των ζημιογόνων ΔΕΚΟ για να λειτουργήσουν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ προς όφελος του πολίτη 3.) Άνοιγμα των "κλειστών" επαγγελμάτων 4.) Πάταξη της φοροδιαφυγής με φυλάκιση και άμεση κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων των παραβατών καθώς και των οικογενειών τους (σύζυγοι, τέκνα) 5.) Πάταξη όλων των καρτέλ σε οποιοδήποτε προϊόν ή υπηρεσία παρατηρείται μη λαμβάνοντας υπόψη το βεληνεκές των "βαρόνων" που αποτελούν το καρτέλ (είτε πολυεθνικές είτε μεγάλοι επιχειρηματίες της ημεδαπής και της αλλοδαπής). Πάταξη του καρκινώματος των μεσαζόντων και αεριτζήδων 6.) Διάλυση των "αμαρτωλών" συνδικάτων και των συντεχνιών. Απαξίωση των "επαγγελματιών συνδικαλιστών" (δεν γίνεται οι "συνδικαλιστές" της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του Περάματος να βρίσκονται στις Σκουριές στη βόρεια Ελλάδα και να πετάνε βόμβες στην Αστυνομία) 7.) ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Κίνητρα για μακροχρόνια άνεργους. Κίνητρα για νέους επιχειρηματίες με έμφαση στις καινοτόμες επιχειρήσεις. Κίνητρα για επιχειρηματίες να προσλαμβάνουν άνεργους και νέους πτυχιούχους για να μην φεύγει η νεολαία στο εξωτερικό. Το κράτος για οποιαδήποτε υπηρεσία ή προϊόν χρειάζεται, να κάνει ΑΝΟΙΧΤΟ διαγωνισμό και να λαμβάνει μέρος όποιος θέλει άνευ προϋποθέσεων (STOP οι φωτογραφικοί διαγωνισμοί κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα μιας εταιρείας) 8.) Σταδιακή ΑΠΕΛΑΣΗ όλων των ΛΑΘΡΟμεταναστών στις χώρες προελεύσεως. Αρχικά μένουνε μόνο οι μετανάστες από χώρες/μέλη της συμφωνίας Schengen και όποιοι άλλοι έχουνε άδεια παραμονής κι εργασίας σε ισχύ, έχουνε νόμιμη εργασία, ΑΦΜ, παιδιά στα σχολεία και δεν έχουνε διωχθεί ποινικά 9.) Συμμάζεμα του ΕΣΥ. Αυτό θα γίνει σε μεγάλο βαθμό με την απέλαση των ΛΑΘΡΟμεταναστών αλλά κυρίως με το να φύγει η πρωτοβάθμια περίθαλψη από τα νοσοκομεία. Όποιος γιατρός δεν δέχεται στο ιατρείο του ασφαλισμένους από τα ταμεία άνευ πληρωμής από τον ασθενή (με επίδειξη και χρέωση της κάρτας ασφαλισμένου) θα του αφαιρείται η άδεια εξάσκησης επαγγέλματος (αυτό το "δέχεται μόνο με ραντεβού" πρέπει να σταματήσει). Θα αποφορτιστούν τα νοσοκομεία, θα δουλεύουνε και οι γιατροί 10.) Συμμάζεμα της Παιδείας. Πάταξη της παραπαιδείας. "Αποπολιτικοποίηση" των ΑΕΙ/ΤΕΙ (σπουδαστών και καθηγητών) Κι άλλα τέτοια δέκα βηματάκια θέλει. Να γίνουμε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ μια πολιτισμένη ευρωπαϊκή και οσονούπω κι ευημερούσα χώρα κι εμείς. Να ξεφύγουμε από τη μιζέρια των Βαλκανίων και των πάλαι ποτέ σοβιετικών προτεκτοράτων.

 7. η Dimi avatar
  η Dimi 01/04/2014 23:34:16

  Σαμαράς: "Κερδίζουμε τη μάχη, με τις θυσίες μας η οικονομία παίρνει μπροστά" ~MSN Ειδήσεις/Πολιτική | Τρίτη, 1η Απριλίου 2014, 19:37 | «Τα Μάρμαρα της Ακρόπολης κάνουν έκκληση στα Μάρμαρα που λείπουν» είπε ο πρωθυπουργός στους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, με φόντο την Ακρόπολη - «Πετύχαμε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή» - «Οι αριθμοί δεν ήταν με το μέρος μας, αλλά διαψεύσαμε τα καταστροφικά σενάρια» Μία νέα, καλύτερη και ισχυρότερη Ελλάδα αναδύεται από την κρίση, ανέφερε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο δείπνο προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μουσείο της Ακρόπολης και πρόσθεσε ότι και η ΕΕ γίνεται επίσης καλύτερη και ισχυρότερη από ποτέ. Η οικονομία μας τώρα παίρνει μπροστά, δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Η κοινωνία διατήρησε τη συνοχή της, η δημοκρατία μας άντεξε όλες τις πιέσεις. Ανταπεξήλθαμε και προχωρούμε. Κερδίζουμε αυτή τη μάχη! Έχουμε νικήσει το χειρότερο κομμάτι του εαυτού μας. Ανοίξαμε τις καλύτερες προοπτικές για το μέλλον μας· για το κοινό μας μέλλον... Η δημοκρατία δεν μπορεί να πορευθεί μόνη της». «Χρειαζόμαστε και οικονομική ανάπτυξη· και μάλιστα βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη... Η κατάρρευση της οικονομίας οδηγεί συνήθως στην κατάρρευση και της δημοκρατίας, αλλά και της κοινωνίας συνολικά. Διότι καμία δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει μέσα σε χρόνια κοινωνική καθίζηση. Χρειαζόμαστε, επίσης, κοινωνική συνοχή, που θα στηρίζεται σε δικαιοσύνη και σε ευκαιρίες για όλους. Καμία δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει με μια μεσαία τάξη να βουλιάζει και με αυξανόμενη την κοινωνική αναταραχή» σημείωσε ακόμη. Ο πρωθυπουργός έκανε εκτεταμένη αναφορά και στην κρίση των περασμένων χρόνων: “Πριν από τέσσερα χρόνια η Ελλάδα βρέθηκε σε μια σοβαρή κρίση. Υπήρξε τότε ευρέως διαδεδομένη η ανησυχία ότι μια τέτοια κρίση θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική όχι μόνο για την ίδια την Ελλάδα· ότι θα μπορούσε να εξαπλωθεί πέρα από την Ελλάδα και να βλάψει σοβαρά την Ένωσή μας. Ακούσαμε κάθε είδους καταστροφικά σενάρια για την υποτιθέμενη "αναπόφευκτη κατάρρευση" της Ελλάδας· για την υποτιθέμενη "αναπόφευκτη κατάρρευση" της νομισματικής Ένωσής μας και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τους διαψεύσαμε, για τα καλά! Ναι, οι αριθμοί δεν ήταν με το μέρος μας... Ούτε η δυναμική των μακροοικονομικών μεγεθών ήταν με το μέρος μας... Αλλά η αλληλεγγύη μας αποδείχθηκε ισχυρότερη απ' ό,τι οι "γυμνοί" αριθμοί. Η βαθιά αφοσίωσή μας στη δημοκρατία, την πρόοδο, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αποδείχθηκαν πολύ ισχυρότερες από τις επιφανειακές προβλέψεις που βασίζονταν σε μοντέλα. Οι Έλληνες αποδείχθηκαν πολύ διαφορετικοί από τα στερεότυπα που υπήρχαν γι' αυτούς και εναντίον τους. Και, με τις θυσίες μας, κάναμε την οικονομία μας να πάρει μπροστά”. Συνέχισε με τα όσα πέτυχε ο ελληνικός λαός και όσα μπορεί πλέον να προσδοκά: “Πετύχαμε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, στο συντομότερο χρονικό διάστημα. Αλλά υποστήκαμε και τις μεγαλύτερες απώλειες ΑΕΠ σε καιρό ειρήνης! Υποφέραμε ως λαός πολύ. Και εξακολουθούμε να υποφέρουμε. Ποιο είναι το "ηθικό δίδαγμα της ιστορίας;". Το ηθικό δίδαγμα είναι ότι η επιτυχία ανήκει μόνο σε χώρες που ενθαρρύνουν την ατομική πρωτοβουλία και τις επιχειρήσεις· όχι σε εκείνες που προσπαθούν να τις μειώσουν. Και η Ελλάδα έχει πλέον γίνει μία από αυτές τις χώρες”. Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη των εταίρων: “Οι εταίροι μας, μας βοήθησαν πράγματι. Απέδειξαν ότι η αλληλεγγύη δεν είναι απλώς μια "ωραία λέξη" στην Ένωσή μας. Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της Ενωμένης Ευρώπης μας. Και εσείς, όλοι σας εδώ απόψε, σε αυτή τη συγκέντρωση, διαδραματίσατε τον πιο καθοριστικό ρόλο για να γίνει πραγματικότητα αυτή η αλληλεγγύη. Εμείς, οι Έλληνες, μετατρέψαμε μια επώδυνη κρίση σε ευκαιρία για να αλλάξουμε τη χώρα μας και να απελευθερώσουμε τις δυνατότητές μας. Όλοι οι Ευρωπαίοι μπορούμε πλέον να είμαστε περισσότερο αλληλοεξαρτώμενοι. Αλλά, την ίδια στιγμή, είμαστε πιο ανεξάρτητοι από την ανάγκη να δανειζόμαστε συνεχώς. Στεκόμαστε στα πόδια μας, απελευθερώνουμε το δυναμικό μας· είμαστε σε θέση να ανταγωνιστούμε σε παγκόσμιο επίπεδο· είμαστε όλο και πιο αποτελεσματικοί στη διασφάλιση των συνόρων μας και στην ανάπτυξη των δικών μας ενεργειακών πηγών. Και το κάνουμε χωρίς να καταφεύγουμε σε "τείχη προστατευτισμού". Διότι η αντίληψή μας για το παγκόσμιο εμπόριο είναι απολύτως συμβατή με τις φιλελεύθερες απόψεις που υιοθετούμε στο εσωτερικό της Ένωσής μας. Έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε. Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε. Αλλά, ως Ευρωπαίοι, είμαστε πλέον πολύ πιο σίγουροι, πιο αυτοδύναμοι και με περισσότερη αυτοπεποίθηση απ' ό,τι οποτεδήποτε πριν”. Ο κ. Σαμαράς έκανε εκτεταμένη αναφορά στα «κλεμμένα Μάρμαρα του Παρθενώνα από τον Λόρδο Έλγιν» και σημείωσε ότι «τα Μάρμαρα της Ακρόπολης κάνουν έκκληση στα Μάρμαρα που λείπουν». «Ό,τι και αν έκαναν οι Έλληνες στο διάβα της Ιστορίας, αυτή η περιοχή όπου στεκόμαστε απόψε ήταν πάντα στο επίκεντρο της μάχης, στο επίκεντρο της συζήτησης, στο επίκεντρο της δημιουργίας, της ανέγερσης μνημείων αισθητικής, λογικής και φιλοσοφίας» είπε χαρακτηριστικά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.