#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/04/2013 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

To χαράτσι στα ακίνητα «καίει» τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγώνΗ σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη θα λάβει την τελική απόφαση για το τι θα γίνει τελικά με το χαράτσι στα ακίνητα. Η σύσκεψη υπό τον Γ. Στουρνάρα και με τη συμμετοχή των Φ. Σαχινίδη από το ΠΑΣΟΚ και Δ. Χατζησωκράτη από τη ΔΗΜΑΡ δεν έβγαλε ειδήσεις, ενδεικτικό της δυστοκίας που υπάρχει στην εξεύρεση μιας λύσης που θα ικανοποιεί τους πάντες. Και την τρόικα που απαιτεί να εισπραχθούν τα έσοδα από τα ακίνητα, κάτι που μπορεί να γίνει μέσω της ΔΕΗ, αλλά και τα κόμματα που αντιδρούν.

Το πρόβλημα με τα ακίνητα έχει μπει στην πρώτη γραμμή των «αγκαθιών» καθώς απειλεί την κυβερνητική συνοχή. Η ΔΗΜΑΡ διαμηνύει ότι δεν θα ψηφίσει τη νομοθετική ρύθμιση για τη διατήρηση του ΕΕΤΗΔΕ και το 2013 ενώ και το ΠΑΣΟΚ λέει ότι θα ακολουθήσει την ίδια γραμμή. Αλλά και «γαλάζιοι» βουλευτές είναι στα… κάγκελα αφού πιέζονται από την εκλογική τους βάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα αντιπροτείνει μια μείωση 15%-20% στο χαράτσι στα ακίνητα ώστε να ελαφρυνθούν οι φθηνές και μεσαίες ιδιοκτησίες. Εκτιμάται ότι θα μπει κάποιο πλαφόν στα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου και στην αξία του (δε θα υπάρχει κούρεμα πάνω από τα 2.000 ευρώ/τ.μ.). Επίσης, προκειμένου να μη χαθούν έσοδα θα προταθεί αύξηση των συντελεστών ΦΑΠ για το 2013.

Σε κάθε περίπτωση, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί καλούνται να ξεπεράσουν το πολύ σοβαρό εμπόδιο πριν έρθει η τρόικα και συναντηθεί με τον Γ. Στουρνάρα την Πέμπτη.

Σε ότι αφορά το άλλο καυτό θέμα, των απολύσεων στο Δημόσιο, ο Αντ. Μανιτάκης παραδέχθηκε τη Δευτέρα ότι… ψάχνει να βρει τους 25.000 υπαλλήλους για την κινητικότητα. Ουσιαστικά ζητά από την τρόικα παράταση λέγοντας ότι αποσυνδέεται το θέμα με τις διαπραγματεύσεις κι ετοιμάζεται απλά να καταθέσει την πρότασή του για τους επίορκους.

Όμως, η τρόικα φαίνεται να αντιδρά στη νέα κωλυσιεργία και μπορεί να έχουμε νέο… ντέρμπι.

Το τρίτο και κρισιμότατο θέμα που θα απασχολήσει τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών είναι η συγχώνευση Εθνικής – Eurobank και τα εμπόδια που αίφνης βάζει η τρόικα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποκρούσει το αίτημα για αντιστροφή του deal και τη δύσκολη αποστολή να πειστούν οι τροικανοί έχει αναλάβει ο Γ. Στουρνάρας που θα προσπαθήσει να τους μεταπείσει.

Πάντως, είναι απολύτως ύποπτο το γεγονός ότι ενώ από τη συγχώνευση εξοικονομούνται 3 δις ευρώ, εντούτοις η τρόικα ξαφνικά το ξεχνάει αυτό κι εγείρει διάφορες αξιώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 02/04/2013 10:05:58

  Δεν ξερω για τη συγχωνευση αλλα στα άλλα δυο θεματα ειναι προφανες οτι η τροικα ζητει απλως την εφαρμογη των συμφωνημενων.

 2. Δρυς avatar
  Δρυς 02/04/2013 10:12:29

  Και τι θα γίνει με τη συνταγματικότητα του μέτρου; Το "προσωρινό" μακραίνει από τα 2 στα 3 χρόνια και όλα εντάξει;

  • Γεωργία avatar
   Γεωργία @ Δρυς 02/04/2013 12:07:28

   Δεν θα είναι το μοναδικό αντισυνταγματικό μέτρο που θα εφαρμοστεί.
   Υπενθυμίζω την σαφέστατη αντισυνταγματικότητα των τελευταίων περικοπών στις συντάξεις.
   Πλέον ζούμε σε εποχές εκτροπής της συνταγματικής νομιμότητας, είτε μας αρέσει, είτε όχι.
   Και όλα ξεκίνησαν με τον νόμο του Ραγκούση.

 3. The Camel avatar
  The Camel 02/04/2013 11:24:12

  Δεν μπορεί να την πληρώνουν τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και να μένουν απέξω όλα τα άλλα, π.χ. κλειστά σπίτια, μαγαζιά, οικόπεδα κ.τ.λ..
  Δεν είναι ούτε δίκαιο, ούτε σωστό.
  Δεν μπορεί να υποθέτει η κυβέρνηση οτι η φοροδοτική ικανότητα του ιδιοκτήτη ακινήτου συνδέεται με το μέγεθος του ακινήτου/ητων. Πολύ περισσότερο οταν προέρχονται απο κληρονομιά κ.τλ. και σήμερα δεν μπορούν να πουληθούν.
  Υπάρχουν άτομα που παίρνουν χαμηλούς μισθούς ή είναι άνεργοι και έχουν ακίνητο ή ακίνητα αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν. Οπως υπάρχουν άλλοι που είναι υψηλόμισθοι και είτε νοικιάζουν οπότε δεν πληρώνουν χαράτσι είτε έχουν ακίνητο αλλά μπορούν να ανταπεξέλθουν.

 4. Θόδωρος 17.06.2012 avatar
  Θόδωρος 17.06.2012 02/04/2013 11:41:41

  "Σε ότι αφορά το άλλο καυτό θέμα, των απολύσεων στο Δημόσιο, ο Αντ. Μανιτάκης παραδέχθηκε τη Δευτέρα ότι… ψάχνει να βρει τους 25.000 υπαλλήλους για την κινητικότητα. Ουσιαστικά ζητά από την τρόικα παράταση λέγοντας ότι αποσυνδέεται το θέμα με τις διαπραγματεύσεις κι ετοιμάζεται απλά να καταθέσει την πρότασή του για τους επίορκους."

  Σε μια ερώτηση που του έγινε, ο Μανιτάκης απάντησε: "Και που να τους βρω τους υπαλλήλους? Ντομάτες είναι?"

  Που τους βρήκαμε αυτούς, ρε? Στη λοταρία τους πετύχαμε?

  Λοιπόν, η υπομονή έχει ήδη εξαντληθεί.

  Θα αρχίσω να μην πληρώνω πια. Ήδη τα καθυστερώ (μέχρι να τα μαζέψω δλδ.) και όταν τα μαζεύω θα τα καθυστερώ κι άλλο επίτηδες!

  Άντε, Πρόεδρε..

 5. νεφέλη avatar
  νεφέλη 02/04/2013 12:23:53

  Στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα στο Βερολίνο, το Λονδίνο, το Παρίσι, τη Ρώμη, τη Σόφια, κλπ, ελλήνων φορολογουμένων, μπαίνει το χαράτσι; Κι αν όχι, γιατί:::

  • Μ.Γ avatar
   Μ.Γ @ νεφέλη 02/04/2013 13:44:55

   Αυτο σε μαρανε εσενα ; Η επεκταση της αντισυνταγματικοτητας, της αρπαγης και της παρανομιας ; Δηλαδη εαν εμπαινε χαρατσι και σε οσους την εχουν "κοπανησει" στο εξωτερικο θα εισουνα ικανοποιημενη ; Τοτε θα ενοιωθες οτι υπαρχει "δικαιοσυνη" στην αρπαγη ;

   • νεφέλη avatar
    νεφέλη @ Μ.Γ 03/04/2013 00:38:06

    Αφού κυνηγάνε αλύπητα τους κατόχους ηλεκτροδοτουμένων ακινήτων στην ημεδαπή,
    γιατί να εξαιρούν κι εκείνους της αλλοδαπής;
    ..ή μήπως δεν ηλεκτροδοτούνται αυτά!

    Το χαράτσι είναι ληστρικό και άδικο.
    Ο φόρος πρέπει να αγκαλιάσει αναλογικά όλους τους έλληνες φορολογούμενους κατόχους ακινήτων, ηλεκτροδοτουμένων ή όχι, οικιστικών, επαγγελματικών, βιομηχανικών, στην ημεδαπή ή αλλοδαπή, οικοπέδων, αγροτεμαχίων κλπ.

    Περισσότεροι να πληρώνουν λιγότερο και δικαιότερο φόρο... κι όχι χαράτσια κι υπεραυξημένα επί ΓΑΠ ΦΑΠ!!!

 6. χαρης avatar
  χαρης 02/04/2013 13:30:12

  μπράβο στην κυβέρνηση το χαράτσι συνεχίζεται,οι επίορκοι μένουν στην θέση τους ακόμα,καμία μείωση σε φπα σε εστίαση και πετρέλαιο, αποκρατικοποιήσεις μηδέν,το επάγγελμα του φαρμακοποιού κ.α είναι ακόμα κλειστα,οι τιμές είναι στα ύψη,οι τράπεζες δίνουν χρηματοδότηση μόνο στο μεγάλο κανάλι την ώρα που υγιείς εξαγωγικές επιχειρήσεις δεν παίρνουν ούτε ένα ευρώ και βρίσκονται σε ασφυξία,το έσπα ξεχάστε το γιατι θέλει συμμετοχή 50% από ιδιωτικά κεφάλαια που δεν υπάρχουν γιατι απλά οι τράπεζες δεν δανείζουν οπότε μην ελπίζετε σε ανάσχεση της ανεργίας το μόνο θετικό μέσα σε αυτή τη μαυριλα είναι ο τουρισμός αλλά και εδώ κρατάω επιφυλάξεις για φέτος γιατι δεν ξέρω πως θα αντιδράσουν οι ρώσοι τουρίστες μετά το πατατράκ στην κύπρο

 7. Μαριος Σιδας avatar
  Μαριος Σιδας 02/04/2013 15:20:59

  δηλαδη για να καταλαβω. το μοναδικο μας προβλημα ειναι το χαρατσι? η υπερχρεωση των νοικοκυριων αλλα κ των επιχειρησεων κ η ιλιγγιώδης ταχύτητα με την οποια γινεται δεν ειναι θεμα? 1 στους 3 φορολογούμενους και 2 στις 3 εταιρείες οφείλουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο! συμφωνα με στοιχεια στις 31/12/2012 συνολικα γυρω στα 2,5 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και 148.500 επιχειρήσεις χρωστούσαν στο Δημόσιο 55,7 δισ. ευρώ!
  και επιπλέον μέσα στους 2 πρώτους μήνες του 2013, περίπου 1,3 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και 36.000 εταιρείες επιβαρύνθηκαν με νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ!
  πραγματικα δεν μπορω να καταλαβω. τι ακριβως κυνηγαμε να πετυχουμε?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.