#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/01/2013 13:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

To φιάσκο με τους Σεΐχηδες, τα λάθη του ΤΑΙΠΕΔ και το στοίχημα της κυβέρνησης

[caption id="attachment_199978" align="alignleft" width="600" caption="O Εμίρης του Κατάρ, Σεΐχης Hamad Bin Khalifa Al Thani"][/caption]

 

Η ηχηρή αποχώρηση των σεϊχηδων του Κατάρ από τη διεκδίκηση της αξιοποίησης του Ελληνικού, μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί ως μεγάλο Βατερλώ για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και εκμετάλλευσης της περιουσίας του Δημοσίου. Ένα φιάσκο που σε πολύ μεγάλο βαθμό θα πρέπει να χρεωθεί στην κυβέρνηση Παπανδρέου, που έστρωσε το κόκκινο χαλί στα πετροδολάρια, έταξε τα πάντα, αλλά τελικά δεν κατάφερε να φέρει τις πολυαναμενόμενες επενδύσεις.

Θυμόμαστε όλοι τα ταξίδια του κ. Παμπούκη, τις Χίλιες και Μια Νύχτες του άτυπου συμβούλου, Νίκου Παπανδρέου, και τις φιέστες ένα Σάββατο πρωί στο Μαξίμου όταν ο Σείχης Αλ Θάνι υπέγραφε συμφωνίες με τον Γ. Παπανδρέου αλλά και με εκπροσώπους του ομίλου Μπόμπολα (τότε ήταν για το χρυσό).

Στην περίπτωση του Ελληνικού οι φωστήρες της κυβέρνησης Παπανδρέου είχαν τάξει λαγούς με πετραχήλια στους Σεΐχηδες διότι πίστευαν ότι με τα πετροδολάρια και τα καθρεφτάκια για τους ινδιάνους, θα κάνουν τον κόσμο να ξεχάσει την πείνα του.

Τότε, φέρεται να τους είχαν τάξει διακρατική συμφωνία αντί για διεθνή διαγωνισμό, κάτι που ήταν αντίθετο με το κοινοτικό δίκαιο. Τους είχαν τάξει ότι στο Ελληνικό θα μεταφερθεί όλη η δημόσια διοίκηση, θα δημιουργηθεί ένα κυβερνητικό πάρκο με υπουργεία. Επίσης, ότι θα δημιουργηθούν χιλιάδες διαμερίσματα που θα αγοραστούν από δημόσιους υπαλλήλους με παροχή κινήτρων. Ακόμη φορολογικές ελαφρύνσεις και υψηλούς συντελεστές δόμησης. Πιθανότατα να τους είχαν τάξει κι άλλα που δεν τα γνωρίζουμε, ίσως μάλιστα να υπήρξαν και πολλές μίζες που ποτέ δε θα μάθουμε. Διότι η δουλειά είναι μεγάλη.

Όταν λοιπόν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, έγινε ο διαγωνισμός και η διακρατική συμφωνία πετάχτηκε στο καλάθι των αχρήστων, οι Καταριανοί έκαναν πίσω, αφήνοντας μόνο τρεις διεκδικητές του Ελληνικού, οι οποίοι όμως δεν έχουν ούτε το μέγεθος ούτε τη δύναμη για να αντέξουν ένα τέτοιο έργο το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να απορροφήσει περί τα 5 δισ. ευρώ.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πρωθυπουργός ήταν να κάνει ταξίδι στην Αραβία για επενδύσεις, κάτι που φαίνεται να αναβάλλεται επ' αόριστον.

Ωστόσο, δεν πρέπει να μείνει στο απυρόβλητο και το ΤΑΙΠΕΔ καθώς έβλεπε (ή μήπως όχι;) το ναυάγιο με τους Άραβες και δεν έκανε ή δεν κάνει απολύτως τίποτε. Υπάρχουν αρκετοί που λένε ότι ο διαγωνισμός έτσι όπως έχει στηθεί είναι λανθασμένος και ότι θα έπρεπε να χαραχθεί νέα στρατηγική από την αρχή χωρίς δογματισμούς και υπόγειες διεργασίες.

Πριν μερικές ημέρες γράφαμε στο antinews «Κάποιοι γνωρίζοντες τα πράγματα για το Ελληνικό, προειδοποιούν ότι γίνονται πολύ «περίεργοι» χειρισμοί από το ΤΑΙΠΕΔ και αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή θα πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλο». Ελπίζουμε να διαψευστούμε.

Προτού είναι λοιπόν πολύ αργά για την παρούσα κυβέρνηση, και προκειμένου να μη χρεωθεί τα λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης και τις αστοχίες του ΤΑΙΠΕΔ, μήπως πρέπει να κάτσει στο τραπέζι με 4-5 σοβαρούς ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα του Ελληνικού, και να βρει ένα νέο σχέδιο; Να δώσει μια νέα προοπτική και στρατηγική για το μεγαλύτερο στοίχημα της χώρας στον τομέα της αστικής ανάπλασης;

Η υπόθεση του Ελληνικού ξεπερνά πολλά θέματα που απασχολούν την κυβέρνηση. Είναι μείζον ζήτημα για την ανάπτυξη, ας ξυπνήσουν κι ας τραβήξουν και ορισμένα αυτιά.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Aγγελος avatar
  Aγγελος 19/01/2013 13:56:31

  Δεν υπάρχει πρόβλημα. Η Λάτσειος Ανάπτυξις (L. Development) παραμένει στο παιχνίδι και ήδη πήρε και το golden hall. Eτσι η ανάπτυξη παραμένει σε Ελληνικά χέρια. Αλλωστε οι ντόπιοι νταβατζήδες είναι προτιμώτεροι απο τους ξένους...
  Aκατανόητη η μανία με τις ξένες επενδύσεις, τη στιγμή που τα ΄"ελληνικά" κεφάλαια είναι το μόνο που περισσεύει στη χώρα μας, ανεξαρτήτως αν φυλάσσονται εκτός Ελλάδος...

 2. Άνεργος avatar
  Άνεργος 19/01/2013 14:11:25

  εαν δεν ειναι μεσα..ο εθνικος κατασκευαστης, θα προκειται για μεγαλο σκανδαλο, το ομολογω.

 3. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 19/01/2013 14:26:19

  Είναι σοβαρό θέμα η εκμετάλλευση μέρους της έκτασης του πρώην αεροδρομίου. Πρέπει να γίνει πλάνο με πάρκο, με μικρό αεροδρόμιο για λίαρ τζετς, με πίστα καρτ, με διάφορα που θα το χαίρεται ο λαός και θα φέρει και θέσεις εργασίας. Το πράσινο είναι υποχρεωτικό σε μεγάλο ποσοστό όμως!

 4. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 19/01/2013 14:43:45

  Μαζί μ’ όλους τους άλλους, χάλασαν κι οι Εμίρηδες και γίναν κακομοίρηδες. Πάνε οι παλιές δόξες σαν τον Ιμπντ Σαούντ, που μοίραζε στο Καβούρι χρυσά ρόλεξ, σε όποιον εύρισκε μπροστά του. Ο Καντάφης (..φίλος όοοολης της Οικογένειας), τη χάλασε τη πιάτσα

 5. ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
  ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 19/01/2013 15:02:51

  Αν γνωρίζετε καλά τους ΄Αραβες, τότε θα ξέρετε ότι είναι μεγάλοι ...μυγχάουζεν.

  • Gema avatar
   Gema @ ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 22/01/2013 18:43:04

   Εχεις απόλυτο δικιο!!!! Ειναι ανελέητοι και ξεδιάντροποι απλά κ ειδικά οι καταριανοί

 6. η Dimi avatar
  η Dimi 19/01/2013 15:27:46

  “Δεν τον μεθύσαμε τον ήλιο, Μάνο. Τώρα τι γίνεται;”
  http://bit.ly/VcZSht

  Στίχοι: Μανώλης Ρασούλης - Μουσική/Ερμηνεία: η Χάρις
  Ακούγεται μέρος από το τραγούδι "Καλημέρα Ήλιε" του Μάνου Λοΐζου
  Δίσκος: "Η Τρίπλα" (2012)

 7. Κοσμάς Πανέσιος avatar
  Κοσμάς Πανέσιος 19/01/2013 16:10:57

  Τα στερεότυπα για τους Άραβες δεν είναι χρήσιμα. Το Κατάρ είναι ένας από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους επενδυτές (http://business.blogs.cnn.com/2011/09/05/qatar-tiny-country-making-big-power-plays/). Η αποχώρησή του είναι πράγματι τεράστιο πλήγμα για την αξιοπιστία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
  Η πραγματικότητα είναι ότι πολλές μεγάλες επιχειρήσεις εγκαταλείπουν την Ελλάδα παρά τις εύλογες προσπάθειες της κυβέρνησης να εμφυσήσει κάποια αισιοδοξία.
  Όπως και στα περισσότερα Υπουργεία, έτσι και στο ΤΑΙΠΕΔ, χρειάζεται επειγόντως ένα reset ανθρώπων και πλαισίου. Το ΤΑΙΠΕΔ υπό τον έλεγχο του "πνιγμένου" Στουρνάρα και του ευθυνόφοβου Χατζηδάκι δεν θα πάει μακρυά. Για τα Ελληνικά δεδομένα αποτελεσματικότερη ρύθμιση θα ήταν η ανάθεση των αποκρατικοποιήσεων σε υπουργό "τσάρο" αποκρατικοποιήσεων και έμπιστο του πρωθυπουργού. Ο υπουργός, σε αντίθεση με τον Αθανασόπουλο, θα μπορούσε να εισηγηθεί στη Βουλή τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για τη γρήγορη διεκπεραίωση του έργου.

 8. Κοσμάς Πανέσιος avatar
  Κοσμάς Πανέσιος 19/01/2013 16:31:11

  Τα στερεότυπα για τους Άραβες δεν είναι χρήσιμα. Το Κατάρ είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές διεθνώς. Οι επενδύσεις του επιδιώκουν το κέρδος και κτίζουν την εικόνα του Κατάρ. Η αποχώρηση του είναι ασφαλώς μεγάλο πλήγμα για την αξιοπιστία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων αλλά και της προσπάθειας προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.
  Η αλήθεια είναι ότι η μια μετά την άλλη φεύγουν οι μεγάλες επιχειρήσεις από την Ελλάδα παρά την εύλογη προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφυσήσει κάποια αισιοδοξία.
  Όπως και στα περισσότερα υπουργεία έτσι και στο ΤΑΙΠΕΔ χρειάζεται ένα reset ανθρώπων και πλαισίου.
  Το ΤΑΙΠΕΔ είναι υπό τον έλεγχο του "πνιγμένου" Στουρνάρα και του ευθυνόφοβου Χατζηδάκι. Είναι δύσκολο να τα καταφέρει.
  Για τα Ελληνικά δεδομένα θα ήταν καλύτερα με υπουργό "τσάρο" αποκρατικοποιήσεων. Ο υπουργός σε αντίθεση με τον Αθανασόπουλο θα μπορούσε να φέρει νόμους στη Βουλή και να μην εξαρτάται από άλλους υπουργούς και τον περίγυρό τους.

 9. Δημοκράτης avant-garde avatar
  Δημοκράτης avant-garde 19/01/2013 16:51:02

  Kαλλίτερα που έφυγαν, δεν μου αρέσουν τα πετροδολάριά τους μου μυρίζουν ισλάμ. Προτιμώ επενδυτές απο δυτικές χώρες που δεν έχουν άλλα σχέδια στο μυαλό τους

  • Ελλην-1821 avatar
   Ελλην-1821 @ Δημοκράτης avant-garde 19/01/2013 17:06:15

   να ερθουν οι Ρωσσοι ας πουμε; ειναι και ομοδοξοι θα κτισουν εκκλησιες και θα εχουμε πλατες και την μαφια.

 10. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 19/01/2013 17:02:15

  Εμαθα πως μόλις προσκλήθηκε ο Τσάκας στου Μαξίμου, αληθεύει?

 11. μεταρρυθμιστής avatar
  μεταρρυθμιστής 19/01/2013 21:01:33

  Όχι άλλες αραβικές επενδύσεις στην Ελλάδα...Πήξαμε πια....μας φλόμωσαν στα πετροδολλάρια...Επιτέλους σιγά-σιγά φαίνεται ο πραγματικός χαρακτήρας των Αράβων και καταλαγιάζει η αραβολαγνεία που μαζί με άλλα τόσα δεινά μας κληροδότησε ο Ανδρέας. Σιγά την απώλεια...Χάσαμε τους χρηματοδότες της Χαμάς, της αραβικής άνοιξης και των Σύρων ισλαμιστών. Οι Καταριανοί είναι κολλητοί του Ερντογάν και μαζί με τη Σαουδική Αραβία χρηματοδοτούν ο,τι αντιδραστικότερο υπάρχει στον ισλαμικό κόσμο. Μακριά κι αγαπημένοι. Το Ελληνικό θα το πάρουν είτε Έλληνες επιχειρηματίες είτε Εβραίοι, προτιμότεροι αμφότεροι από τους Καταριανούς...

 12. Νεοδημοκράτης συνδρομητής avatar
  Νεοδημοκράτης συνδρομητής 19/01/2013 22:38:36

  ας πούμε ότι έχετε 5 δις. θα τα επενδύατε στο Ελληνικό; και σε τί ακριβώς, το οποίο θα δικαιώσει την επένδυση σε ένα χρεοκοπημένο κράτος με τους πολίτες του που δεν έχουν να διαθέσουν χρήματα ούτε στη θέρμανση των σπιτιών τους;
  ποιός θα πάει να κάνει καρτ; ο Βωβός με τον Τζίγκερ;
  προσγειώνονται πολλά λίαρ τζετ σε ιδιωτικό αεροδρόμιο στη Βουλγαρία η στην Ουγγαρία;

 13. Hellenic development beteiligungs ag avatar
  Hellenic development beteiligungs ag 20/01/2013 01:38:15

  Υπαρχη σοβαρός λόγος φυσικά να μην προβάλλεται από κανέναν η πρόταση που ειχε κατατεθη τον Οκτώβριο του 2011 από ελληνική τότε εταιρεία για να κατασκευαστη μητροπολιτικό οικιστικό πάρκο ελλήνων πολιτεία ! Www.ellinonpoliteia.org

 14. Hellenic development beteiligungs ag avatar
  Hellenic development beteiligungs ag 20/01/2013 10:05:31

  Στα διεθνή πρότυπα στο ευρωπαϊκό δίκαιο σε διαδικασίες διαγωνισμών στα διεθνή πρότυπα και το διεθνές δίκαιο ως εταιρεία επενδύουμε για να σπάσουμε στην Ελλάδα την οικογενειακή ολιγαρχικη καθεστωτική οικονομία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.