#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/10/2013 09:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

To τέλος των ψευδαισθήσεων...Τελειώνοντας το σχολείο, με ρώτησε ο πατέρας μου εάν θέλω να σπουδάσω στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Επειδή σύμφωνα με το «ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα» ήμουν «κακός» μαθητής (έννοια με πολλαπλά νοήματα) απάντησα: «εάν σπουδάσω στην Ελλάδα, δε θα μάθω τίποτα, εάν σπουδάσω στο εξωτερικό, σίγουρα κάτι θα μάθω». Έτσι, μετά από προετοιμασία, έδωσα εισαγωγικές εξετάσεις σε ένα Πανεπιστήμιο του εξωτερικού, όπου έγινα δεκτός.

Δίδακτρα δεν κατέβαλα, αφού το Πανεπιστήμιο αυτό είναι δημόσιο, δηλαδή συντηρείται με τα λεφτά των εκεί φορολογουμένων, εντάσσεται δε στο top 10 των Πανεπιστημίων.

Προβληματίστηκα λοιπόν και σκέφτηκα: Πως γίνεται λοιπόν ένας «κακός» μαθητής να αριστεύει; Και γενικότερα, τι είναι αυτό που κάνει τους Έλληνες να αποτυγχάνουν στην Ελλάδα και να αριστεύουν στο εξωτερικό;

Κατ’ αρχήν επικεντρώνομαι στην έννοια των Πανελλαδικών ή Πανελληνίων εξετάσεων. Πουθενά στο κόσμο δεν υπάρχει αντίστοιχο σύστημα εξετάσεων. Δεν έχω ακούσει ποτέ για Πανγερμανικές,Πανγαλλικέςή Παναμερικανικές εξετάσεις. Και πουθενά στο κόσμο δεν θυσιάζει το «επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα» τόσο πολλά στην παραπαιδεία.

Το εκπαιδευτικό μας σύστημα, δεν καθρεφτίζει παρά μόνο μία από τις πολλές πτυχές της Ελληνικής κουλτούρας. Η Ελληνική κουλτούρα, με την έννοια της ταυτότητας, διακατέχεται από ενοχικά σύνδρομα πολιτιστικής, πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής, εθνικής και θρησκευτικής φύσης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δόγματα και «κλισέ».

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γονείς, δεν εξηγούν επαρκώς στα παιδιά τους για τη ζωή που τα περιμένει μετά την «ακαδημαϊκή τους κατάρτιση». Δημιουργούνται μύθοι ότι σπουδάζοντας κανείς, γίνεται επιστήμονας και αμέσως χαίρει σεβασμού, αναγνώρισης και διασφαλίζει τα μελλοντικά του οικονομικά έσοδα. Η δε εύρεση εργασίας παρουσιάζεται ως κάτι αυτονόητο και θεωρείται ότι σε κάθε περίπτωση και με «κάποιον τρόπο» θα «εξασφαλιστεί» μια δουλειά.

Ως νοοτροπία, ξεκινάμε λοιπόν ανάποδα. Δεν εκπαιδευόμαστε σε τεχνικές επιβίωσης, αλλά θεωρούμε ότι η ζωή επιφυλάσσει «ελιτίστικη» διαχείριση για όσους έχουν τη δέουσα ακαδημαϊκή κατάρτιση. Αυτή είναι η νοοτροπία με την οποία γαλουχήθηκαν οι περισσότεροι Έλληνες τα τελευταία 40 χρόνια. Αντίθετος σε αυτή τη νοοτροπία πορεύομαι από μικρός και συνεχίζω να παλεύω.

Οι δικές μου επιλογές περιορίστηκαν στο που και στο τι θα σπουδάσω. Παρ’ όλο που μετά το πέρας των σπουδών μου είχα προτάσεις να εργαστώ στο εξωτερικό τόσο στον ακαδημαϊκό τομέα, όσο και στον ιδιωτικό, διάφοροί λόγοι με έκαναν να επιστρέψω στην Ελλάδα.

Οι λόγοι αυτοί δεν ήταν μόνο προσωπικοί και συναισθηματικοί. Στην απόφασή μου αυτή, με οδήγησε και η ελπίδα ότι «κάτι» θα άλλαζε στην Ελλάδα και ότι με τις γνώσεις που απέκτησα στο εξωτερικό θα συνέβαλλα και εγώ στις αλλαγές αυτές.

Έκανα λάθος. Φάνηκε σιγά-σιγά ότι στην Ελλάδα οι όποιες ουσιαστικές αλλαγές δεν θα γίνονταν εύκολα. Τώρα βλέπω ότι εάν αλλάξει κάτι, ίσως γίνει επ’ ευκαιρία της κρίσης που περνά η χώρα, όπως συνήθως γίνεται όταν ένας Λαός έρχεται αντιμέτωπος με μεγάλες προκλήσεις. Αναφέρω συνειδητά τη λέξη «κρίση» και όχι «Μνημόνιο, Τρόικα, κλπ» διότι πιστεύω ότι οι αλλαγές έπρεπε να ξεκινήσουν από εμάς τους Έλληνες, αρκετά χρόνια πριν το 2009, ώστε η προσαρμογή να είναι σταδιακή και ηπιότερη.

Έχω λοιπόν να προτείνω στους νεότερους να μην τρέφουν αυταπάτες. Πρέπει να φροντίσουν τον εαυτό τους και κάνουν ότι χρειάζεται για να επιτύχουν μία στοιχειώδη επιβίωσή. Οι νεότεροι πρέπει να καταλάβουν ότι ελάχιστα μπορούν να προσφέρουν στην Ελλάδα, και αυτό όχι επειδή δε θέλουν ή δεν μπορούν, αλλά επειδή θα πρέπει πρώτα να δείξει η Ελλάδα σημεία ότι είναι έτοιμη να αλλάξει. Διαφορετικά θα βρεθούν στη θέση που βρίσκονται οι παλαιότεροι, οι οποίοι αναρωτούνται διαρκώς, εάν έπραξαν σωστά που μετά τις σπουδές τους επέστρεψαν στην πατρίδα τους.

Η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να δεχτεί τους νεότερους, μόνο όταν το επί δεκαετίες σύστημα, που δημιούργησαν οι κρατούντες σε όλους τους χώρους, και το οποίο δεν αφήνει τίποτα και κανέναν να κινηθεί, αποδυναμωθεί. Πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι τα πρόσωπα αυτά δεν βρίσκονται μόνο σε υψηλά αξιώματα του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα. Βρίσκονται στην καθημερινότητα μας και επιμένουν να θεωρούν κεκτημένα, πράγματα για τα οποία δε ρίσκαραν, δε δούλεψαν και για τα οποία άλλοι εργάστηκαν και κόπιασαν. Πολύ απλά, όταν τους δόθηκε η ευκαιρία και ανέβηκαν στην εξουσία, δόμησαν τα πάντα με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην είναι δυνατό να μετακινηθούν από τις θέσεις τους. Δεν θέλω να επεκταθώ, παραδείγματα υπάρχουν πολλά.

Εάν οι νέοι έχουν όρεξη για εργασία, πρέπει να καταλάβουν ότι το σπίτι τους θα το βλέπουν ελάχιστα. Δεν πρέπει να τους ενδιαφέρει για το εάν εργαστούν στην πατρίδα τους ή στο εξωτερικό. Οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, βρίσκονται σε απόσταση 2 ωρών με το αεροπλάνο από την Ελλάδα. Στις μέρες μας, η μετακίνηση είναι εύκολη. Ακόμα και η επικοινωνία έχει απλοποιηθεί με την βοήθεια του διαδικτύου.

Αυτό που πρέπει να ενδιαφέρει τους νέους, είναι εάν εκεί που επιθυμούν να σπουδάσουν ή να δουλέψουν, επικρατούν στοιχειώδεις συνθήκες αξιοκρατίας!!! Μόνο διά της αξιοκρατίας διασφαλίζεται πραγματικά η ύπαρξη κράτους δικαίου και κοινωνικής πρόνοιας. Με άλλα λόγια, μόνο με την αξιοκρατία διασφαλίζεται ότι ο μόχθος της εργασίας δεν θα έχει μόνο βραχυπρόθεσμο οικονομικό αντίκρισμα, αλλά ανταποδοτική αξία μακροπρόθεσμα.

Είναι λοιπόν σωστό, οι νεότεροι να μη νιώθουν δέσμιοι υλιστικών νοοτροπιών και να είναι απαλλαγμένοι από ενοχικής φύσεως ψευδεπίγραφες ηθικές υποχρεώσεις. Αυτό το λέω επειδή συνήθως πρόσωπα του στενότερου και ευρύτερου κύκλου, θέτουν πολλές φορές ψεύτικα ηθικά διλήμματα, τα οποία κατά κύριο αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση ιδίων συμφερόντων και όχι αυτά των νεότερων.

Εάν οι νεότεροι δεν φροντίσουν κατ’ αρχήν τον εαυτό τους, δεν μπορούν να φροντίσουν για άλλους. Αυτό σημαίνει ότι δε θα μπορούν να φροντίσουν τους γονείς τους, τον ή την σύντροφό τους, τα παιδιά τους και την πατρίδα τους την Ελλάδα. Δεν προτρέπω σε εγωιστική συμπεριφορά, αλλά ζητώ από όλους μας να σκεφτούν ρεαλιστικά και με το ενδεδειγμένο για κάθε περίσταση συναίσθημα.

Η ζωή δεν είναι άσπρο ή μαύρο, καλό ή κακό. Η ζωή κινείται σε γκρίζα ζώνη. Μέσα σε αυτή τη γκρίζα περιοχή καλούνται οι νέοι να επιβιώσουν. Καλούνται να συμβιβάσουν πράγματα φαινομενικά ασυμβίβαστα. Καλούνται να πράττουν έτσι ώστε το δικό τους καλό, να είναι καλό και για όλους τους άλλους.

Αυτό λοιπόν που θα πρέπει να απασχολεί τους νέους (αλλά και όλους μας) δεν είναι τι και που θα σπουδάσουν, αλλά εάν αυτό που θα σπουδάσουν θα τους βοηθήσει να πορευτούν στη ζωή τους τόσο σαν άτομα, όσο και σαν πολίτες δημιουργικά εξελισσόμενοι.

Ο καλύτερος τρόπος για να ζει κανείς είναι να εργάζεται, δηλαδή να πράττει. Οι πράξεις φέρνουν φαγητό στο τραπέζι, οι κουβέντες όχι. Και δυστυχώς από αυτές -κυρίως διά των πολιτικών μας- έχουμε μπόλικες στην Ελλάδα. Ας σιωπήσουμε λοιπόν και ας συνεχίσουμε την πραγματική και την -όσο ασήμαντη και εάν νομίζουμε ότι είναι- εργασία μας.

Ιππο-Κριτής

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Βούλα Ελευθεριάδου avatar
  Βούλα Ελευθεριάδου 31/10/2013 09:58:46

  αν τώρα τελείωσαν οι ψευδαισθήσεις είσαι τυχερός αγαπητέ Ιππ0-Κριτή

 2. Κάνω ότι δεν βλέπω avatar
  Κάνω ότι δεν βλέπω 31/10/2013 10:10:00

  Ιππο-κριτή, το άρθρο σου διακατέχεται από το σύνδρομο του άνθρωπου που αρνήθηκε να περάσει από το πυρ και τον σίδηρο των τότε Πανελλαδικών, Πανελληνίων κλπ. Πολλοί από εμάς που δώσαμε εξετάσεις, περάσαμε και τα καταφέραμε, δεν έχουμε αυτήν την άποψη. Τα επιχειρήματά σου σχετικά με το ότι δεν υπάρχουν αντίστοιχες εξετάσεις στο εξωτερικό είναι ασυνάρτητα και λογικά δεν συνδέονται μεταξύ τους.
  Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έριξε άμμο στη διαδικασία των Πανελλαδικών είναι η σύνδεσή τους με την αποκατάσταση των Ελλήνων στον δημόσιο τομέα και όχι με την ακαδημαϊκή, επαγγελματική κλπ κατάρτισή τους.
  Είχαμε πολλούς συμμαθητές που σαν κι εσένα πλήρωναν σε κάτι ιδρύματα για να τους εγγράψουν σε πανεπιστήμια της Αγγλίας και της Αμερικής, άλλοι έτρεχαν σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Ιταλία, και γενικά λοξοδρομούσαν σε άλλες χώρες για να αποφύγουν την βάσανο των Πανελλαδικών μη τυχόν στρωθούν και διαβάσουν.
  Αφού όλοι εσείς κλείσατε το ματάκι στους πολιτευτές σας και πνίξατε όλοι την μοναδική αξιοκρατική διαδικασία, τώρα πάρτε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια με τα υψηλά δίδακτρα για τα παιδάκια σας για να έχετε να πορεύεστε.
  Καληνύχτα και καλή τύχη.
  ΥΓ. Τον νταλγκά και τα απωθημένα του καθενός δεν θα τα ανάγουμε σε καλές και δόκιμες πρακτικές. Μην τρελαθούμε τελείως.

  • old visitor avatar
   old visitor @ Κάνω ότι δεν βλέπω 31/10/2013 13:27:00

   +++++
   Θα συμφωνήσω απόλυτα!

   χωρίς βέβαια να ασπάζομαι την κρίση για τον ιππο-κριτή, μια και δεν τον ξέρω τον άνθρωπο, απλά διαφωνώ κάθετα και οριζόντια με το κείμενό του και μόνο.

  • ff avatar
   ff @ Κάνω ότι δεν βλέπω 31/10/2013 16:08:57

   Δυστυχως φίλε μου έχοντας σπουδάσει και σε ελληνικό και σε αγγλικό πανεπιστήμιο ή διαφορά τους είναι η εξής... Η διαφορά του Ολυμπιακού με την Μάντσεστερ (για να το πω όσο πιο απλά και λαικά μπορώ) Επειδή όμως δεν υπάρχει champions league στα πανεπιστήμια για να βλέπουμε τις διαφορές παραμυθιαζόμαστε ότι εμείς έχουμε την καλή ομάδα.

  • sos avatar
   sos @ Κάνω ότι δεν βλέπω 31/10/2013 19:49:57

   +++

   Συμφωνώ απόλυτα.

  • Nik avatar
   Nik @ Κάνω ότι δεν βλέπω 01/11/2013 01:03:50

   Είσαι εντελώς εκτός θέματος, δεν κατάλαβες τι λέει ο άνθρωπος.

   Ποια είναι τα ιδρύματα που σε εγγράφουν πχ στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου επί πληρωμή; Δήλωσε το να το μάθουμε όσοι ιδρώσαμε με τα GCEs για να μπορέσουμε να σπουδάσουμε στην Αγγλία.

   Εχεις περάσει ποτέ το κατώφλι αξιόλογου πανεπιστημίου για να αισθανθείς και μόνο την ατμόσφαιρα, να δεις την καθαριότητα και να νιώσεις ντροπή για το χάλι των δικών μας ωλάδικων με τις αφίσες και τους ντουντουκολόγους να δημιουργούν απόλυτη χάβρα;

 3. old visitor avatar
  old visitor 31/10/2013 10:10:18

  Πάλι η κοινωνία ευθύνεται...

  1. Το πρόβλημα δεν είναι ότι ο νέος σπουδάζει αυτό που του αρέσει και αγαπάει, αλλά ότι δεν μπορεί να το αξιοποιήσει σε αυτό το καθεστώς.
  Μα εξαιτίας της δομής των πανεπιστημίων με την εισχώρηση των φοιτητικών παρατάξεων, μα η απαξίωση του να εισάγεται κανείς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με βαθμό κάτω της βάσης !, μα το γεγονός ότι το πολιτικό σύστημα φύτεψε παντού παρασχολές για να καλύψει το κενό της τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι μόνο, οι σπουδές στην Ελλάδα διασύρθηκαν.

  2. Επειδή το σύστημα έχει επιβάλλει την καθολική αναξιοκρατία, ως μοναδικό τρόπο επιβίωσης, δεν αναγνωρίζονται πολλοί θήλακες αξιοκρατίας στην χώρα μας.
  Ο μόνος τρόπος να μην βάλει κανείς μέσο για να εισαχθεί στο πανεπιστήμιο, είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις, στο βαθμό διαβλητότητας που μπορεί να υπάρχει, ποτέ δεν ξέρει κανείς.
  Αλλά πάντως είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού (και αν) τέτοιοι θεσμοί στην Ελλάδα.
  Να τους καταργήσουμε λοιπόν.

  3. Σπουδές δεν σημαίνει ....επαγγελματικός προσανατολισμός, αλλά μεράκι!
  Το μεράκι συνεπάγεται ...άριστους επαγγελματίες, δουλευταράδες και παθιασμένους με το αντικείμενό τους.
  Όποιο και αν είναι αυτό.
  Είναι η πληροφορική, είναι η οικονομία, είναι οι τέχνες, είναι οι κοινωνικές επιστήμες, είναι η ιατρική, είναι οι τεχνολογικές σπουδές κ.λπ...

  Ας δούμε λοιπόν με μεγαλύτερη ευκρίνεια τι διώχνει τα καλύτερα μυαλά από την Ελλάδα και όχι να ευλογούμε την φυγή, ούτε να καταριόμαστε τις σπουδές.
  Ας γίνει και η πρέπουσα κριτική κάποτε εκεί που πρέπει.
  Διότι πάντα το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι, γιατί πολύ απλά στην κορυφή βρίσκονται οι έχοντες το μαχαίρι και το καρπούζι.
  Αυτοί διαμορφώνουν τον πληθωρισμό σχολών, τμημάτων, υποτμημάτων και εισακτέων, με την αποδοχή και συνενοχή καθηγητών του κομματικού σωλήνα.

  Η δουλειά όμως των πρώτων, είναι να έσονται έσχατοι, κατά τη χριστιανική διδασκαλία, γι' αυτό τους ανέθεσε η κοινωνία την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, ώστε να την διακονούν δίκαια και με οξυδέρκεια.
  Όχι με το να υποδαυλίζουν όσους πήγαν να σπουδάσουν, ή να εργαστούν, ή κάποτε απέκτησαν ένα κομμάτι γης το οποίο τώρα δημεύει πάλι αυτό το ανίκανο πολιτικό καθεστώς, μη μπορώντας να προβεί σε ουσιαστικές πολιτικές μεταρρυθμίσεων και ανάταξης της κοινωνίας.
  Με λίγα λόγια, με το να λειτουργεί καταχρηστικά και άδικα...

  • old visitor avatar
   old visitor @ old visitor 31/10/2013 13:44:37

   *θύλακες αξιοκρατίας :)

 4. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 31/10/2013 10:32:03

  "Προβληματίστηκα λοιπόν και σκέφτηκα: Πως γίνεται λοιπόν ένας «κακός» μαθητής να αριστεύει; "

  Προφανώς, το γεγονός ότι το πανεπιστήμιο που φοίτησες ήταν πολύ πιο εύκολο απο το αντίστοιχο ελληνικό και στο να εισαχθείς αλλά και στο να πάρεις πτυχίο, με την αντίστοιχη ασφαλώς αρνητική επίπτωση στην ποιότητα σπουδών.

  Ίσως ήταν καλύτερο να γίνεις αγρότης γιατί ήδη έχουμε πολλούς αποφοίτους πανεπιστημίων και να μην λαμβάνεις σαν αυτονόητο ότι το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας που φοίτησες είναι σοφότερο απο το ελληνικό.

  Έχω δει άπειρους φοιτήσαντες στην αγγλία να μην μιλάνε καλά - καλά αγγλικά παρότι έζησαν εκεί αρκετά χρόνια. Διαβάζοντας την διπλωματική ενός απο αυτούς του είπα: "αποκλείεται να το έχεις γράψει εσύ αυτό, δεν έχεις τέτοιο επίπεδο ούτε στα ελληνικά, όσο για τα αγγλικά άστο καλύτερα"
  Χαμογέλασε ένοχα και μου είπε ότι αυτό που χρειάστηκε για να πάρει πτυχίο ήταν "ευελιξία".

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Γιώργος Αχαιός 31/10/2013 13:40:19

   Στα χρονια τα δικα μου αυτο που περιγραφετε γινοταν στις Ανατολικες χωρες, κατα κορον μαλιστα και με ....ποικιλα ανταλλαγματα. Φαινεται η ΕΕ απογειωσε το φαινομενο.....

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ Ρηνα 31/10/2013 14:28:07

    Δεν μίλησα καν για Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία Σοβιετία, Μπανανία όπου κάποιοι καθηγητές σε περνάνε αν τους πάς μερικά μπουκάλια λάδι.Ούτε για Ιταλία όπου έχουν φτιάξει μία φάμπρικα απορρόφησης ελλήνων φοιτητών.

    Μίλησα για Αγγλία. Εκεί δεν παίζει δωροδοκία καθηγητή, αλλά το σύστημα είναι τόσο χαλαρό που σε πολλά πανεπιστήμια ακόμη και οι χειρότεροι των ελλήνων μαθητών διαπρέπουν. Ο φίλος μου δεν έδωσε κάποιο αντάλλαγμα. Απλά απαντούσε σε διαγωνίσματα με ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών (γιατί τα αγγλικά του είναι για κλάματα) και στο τέλος έδωσε μία πτυχιακή, προϊόν συρραφών, λαθροχειριών, αντιγραφής και επικόλλησης. Αυτό είναι το επίπεδο.

    Ένας φίλος μου, ιταλός (μένει ιταλία, μιλάει ελληνικά γιατί έχει ελληνίδα μάνα) πριν χρόνια προετοιμαζόνταν να εισαχθεί σε κάποια νομική σχολή της ιταλίας. Διάβαζε ένα βιβλίο με πιθανές ερωτήσεις. Τον ρώτησα να μου πει τι λένε οι ερωτήσεις. Μία ερώτηση ήταν αν ο βεζούβιος είναι: ηφαίστειο, νησί ή βουνό!!!! Όλες οι ερωτήσεις ήταν σε αυτό το στυλ, γελοιοδώς εύκολες. Άρχισα να γελάω και τότε ο Φάμπιο με πληροφόρησε ότι στοχεύει σε μία απο τις 5 καλύτερες νομικές της ιταλίας!!!!!!!! Αυτό είναι το επίπεδο.

    • Γιώργος Αχαιός avatar
     Γιώργος Αχαιός @ Γιώργος Αχαιός 31/10/2013 15:33:12

     γελοιωδώς εύκολες

    • Valter avatar
     Valter @ Γιώργος Αχαιός 31/10/2013 16:56:47

     Καλά τώρα αυτό εσύ το πιστεύεις?
     Φίλε μου συγγνώμη αλλά αυτά είναι ιστορίες για αγρίους.
     Η πραγματικότητα τα λέει αλλιώς από εσένα, με το σύστημα μέτρησης QS υπάρχουν 4 Ιταλικές νομικές πολύ ψηλότερα από την πρώτη δικιά μας, αν το κατάφεραν με ερωτήσεις όνομα , πράγμα , φαγητό τότε είναι πολύ εξυπνότεροι από εμάς , δεν νομίζεις?

     Οι αστικοί μύθοι γύρω από το θέμα είναι πολύ διαδεδομένοι και όλοι μοιάζουν με την δική σου ιστορία "μου είπε ένας φίλος ότι έδωσε εξετάσεις και του έπεσε ερώτηση πως σε λένε , ποιο είναι το αγαπημένο σου χρώμα και ποιο φαγητό σου αρέσει".
     Η αλήθεια είναι ότι τους πίστευα και εγώ , αύξανε και την περηφάνια του επιτυχόντα που δεν ήταν επιτυχών όπου και όπου , αλλά στην Ελλάδα που το επίπεδο είναι πολύ ψηλότερο από την δύση!
     Μετά τα χρόνια πέρασαν ήρθα με επαφή με επιστήμονες από πολλές χώρες και κατάλαβα ότι όλα αυτά ήταν μπούρδες.
     Στην Ελλάδα είναι υποβαθμισμένα τα πάντα , αυτονόητα είναι υποβαθμισμένες και οι σπουδές, πως είναι δυνατόν να ήταν διαφορετικά?
     Έχετε δει το χάλι των πανεπιστημίων μας? Πως στο καλό το επίπεδο είναι ψηλό? Με μάγια?

     Παίζει ρόλο και το μαρτύριο των πανελληνίων σε αυτό, όποιος πέρασε επιτυχώς αυτό το μαρτύριο δεν θέλει να του λένε ότι έφτυσε αίμα για να περάσει σε υποβαθμισμένες σχολές , το καταλαβαίνω.
     Για αυτό υπάρχει τόση αντίδραση όταν πει κάποιος κάτι τέτοιο. Δεν υπερασπίζονται το πανεπιστήμιο που έχουν σπουδάσει αλλά τον ιδρώτα που έχυσαν.

     Τα ίδια περίπου λέγονται και για την μέση εκπαίδευση που πολύ πιστεύουν πως παρά το μπάχαλο , τα κάκιστα βιβλία, τις καταλήψεις και την ανοργανωσιά το επίπεδο είναι λέει ψηλό!
     Πως ρε παιδιά?
     Μύθος και αυτό φυσικά , οι αξιολογήσεις μας βάζουν πάνω από μόλις μια Ευρωπαϊκή χώρα , την Τουρκία.

     Ο Φάμπιο σε δούλευε ...

     • Γιώργος Αχαιός avatar
      Γιώργος Αχαιός @ Valter 31/10/2013 18:26:56

      Ο Φάμπιο είχε μπροστά του το βιβλίο με τις ερωταπαντήσεις, δεν ξέρω ιταλικά αλλά δεν είχε λόγο να υποβαθμίζει την δυσκολία των ερωτήσεων με τις οποίες εισήχθη στην σχολή. Μπορεί να μην είπε την αλήθεια για το πόσο καλή είναι η σχολή στην οποία τελικά εισήχθη; Πιθανόν. Αλλά λέτε να υπάρχει τόσο τεράστια διαφορά της καλύτερης νομικής στη ιταλία απο την χειρότερη; Δεν είναι φυσικό. Στην ίδια χώρα δικηγορούν όλοι!

      Δεν ξέρω τι είναι η μέτρηση "QS". Σοβαροφανής δείκτης φαίνεται....

      Είναι καλό που αναγνωρίζετε ότι κάποιος που έφτυσε αίμα να περάσει πανελλήνιες δεν θέλει να ακούει ανοησίες....
      Αλλά από την άλλη ένα ξένο πανεπιστήμιο αληθινός εισαγωγεύς "κουμπούρων" γίνεται να είναι καλό; Δεν παιζει ρόλο και το σημείο εκκίνησης των φοιτητών;

      "Η πραγματικότητα τα λέει αλλιώς..."
      Χα χα η πραγματικότητα! Η πραγματικότητα είναι πολλές όπως λένε κι αναρχικοί. Την δικιά σου πραματικότητα την αμφισβητώ.

      Οι μητρήσεις λένε, πραγματικότητα λέει, η τουρκία ευρωπαική χώρα. Πολλά μας τα πες...

     • mara M. avatar
      mara M. @ Γιώργος Αχαιός 31/10/2013 23:12:05

      Αγαπητες Αχαιέ στην Ιταλία κάθε σχολή ανακοινώνει το νούμερο φοιτητών που θα δεχτεί. Οντως όταν οι φοιτητές είναι λιγότεροι απο τις θέσεις, θεωρούνται όλοι ικανοι όλοι και οι ερωτήσεις είναι απλές. Οταν όμως μπείς στη σχολή δεν τελειώνεις με τίποτα αν πραγματικά δεν αφιερώσεις ώρες ατελείωτες και ιδρώτα πάνω απο τα βιβλία. Γι αυτό το λόγο και μεγάλο ποσοστό Ελλήνων φοιτητών στην Ιταλία αδυνατεί να πάρει πτυχίο. Αυτό που αναφέρατε είναι η μια όψη του νομίματος.

     • Γιώργος Αχαιός avatar
      Γιώργος Αχαιός @ mara M. 01/11/2013 08:34:34

      Δεν αμβισβητώ ότι τα πανεπιστήμια της Ιταλίας πρέπει να είναι πιο δύσκολα απο τις ερωταπαντήσεις εισαγωγής. Αλοίμονο αν δεν ήταν!

     • MCA avatar
      MCA @ Valter 31/10/2013 18:28:52

      ...."Έχετε δει το χάλι των πανεπιστημίων μας? Πως στο καλό το επίπεδο είναι ψηλό? Με μάγια?''.....Το επίπεδο των πανεπιστημίων μας ίσως είναι χαμηλό,των φοιτητών όμως που μπήκαν σε σχολές με ψηλές βάσεις,όχι.

  • Nik avatar
   Nik @ Γιώργος Αχαιός 01/11/2013 01:09:54

   Αχαιέ,

   προβάλλεις την συνήθη μπαρούφα που προσφέρεται σε υπεράσπιση των εδώ ΑΕΙ που μόνο πανεπιστήμια δεν θυμίζουν.

   Δεν υπάρχουν εύκολα πανεπιστήμια στην Αγγλία για τον απλό λόγο ότι τις εξετάσεις δεν τις οργανώνουν αυτοί που σε διδάσκουν αλλά η κεντρική διοικητική πτέρυγα του πανεπιστημίου για όλα τα κολλέγια του. Ολοι περνούν από την ίδια στενωπό την ίδια μέρα και ώρα κάτω από τις ίδιες συνθήκες. Οταν καθόμουν εξετάσεις στην Αγγλία δεν γράφαμε ούτε το όνομα μας στο γραπτό, μόνο τον αριθμό μητρώου. Ο κριτής των γραπτών μας ήταν άγνωστος και παρέμενε άγνωστος ακόμη και αν γινόταν επανεξέταση του γραπτού. Σε αντίθεση με τα εδώ και τις προφορικές εξετάσεις.

 5. CC avatar
  CC 31/10/2013 11:44:28

  Αγαπητέ Ιππο-Κριτή,
  Συμφωνώ και επαυξάνω σε όλα που ανέφερες. Εγώ έφυγα για μεταπτυχιακά στο εξωτερικό και από τότε είμαι ακόμα στο εξωτερικό κοντά 28 χρόνια, δεν έτυχε ποτέ να εργαστώ στην Ελλάδα αλλά έτυχε να εργαστώ σε 6 άλλα κράτη Ευρώπη και Αμερική. Και γι’ αυτό σε καταλαβαίνω.
  Ο νέος που προσπαθεί να ξεκινήσει στη ζωή του έχει να αντιμετωπίσει το θυμό της Ελληνικής κοινωνίας (που έβαλε άτομα κατωτέρου επίπεδου στη Βουλή) και την αποχή από τα κοινά ανθρώπων που θα μπορούσαν να προσφέρουν και σε αυτόν και στην κοινωνία. Αναλύσεις όμως μπορούμε να έχουμε πολλές και εσύ πολύ σωστά δίνεις αυτές τις συμβουλές στους νέους. Λύση για αυτούς δεν υπάρχει. Όπως δεν υπήρχε και για μένα όταν έφυγα εξωτερικό.
  Λύση θα υπάρξει μόνο όταν αυτοί που ζουν σε περιβάλλοντα αξιοκρατίας θα έχουν την δυνατότητα να διαμορφώσουν την Ελληνική “πραγματικότητα”. Και αυτό γίνεται με το να δοθεί η δυνατότητα σε Έλληνα που έχει Ελληνικό διαβατήριο η ταυτότητα να ψηφίζει από όποιο μέρος του κόσμου και αν βρίσκετε. Αυτή η λύση δεν αρέσει σε αυτή την “πραγματικότητα”. Όταν γίνει αυτό τότε και εγώ θα πειστώ ότι κάτι αλλάζει στην Ελλάδα.

 6. AM avatar
  AM 31/10/2013 11:51:57

  πικρές αλήθειες...

 7. Κωστας avatar
  Κωστας 31/10/2013 12:07:09

  +1.000.000 αγαπητε.Η ελλαδα ειναι μονο για διακοπες πλεον.

 8. Darki avatar
  Darki 31/10/2013 12:41:00

  Ο τελευταιος να κλεισει την πορτα.Ηδη η κορη μου εργαζεται στη Γερμανια,και οσονουπω(μετα τη θητεια,δε θελουμε να χρωσταμε σε κανεναν π...η),φευγει και ο υιος.Ο υποφαινομενος,σε μερικα χρονια.Με 35 χρονια βαρεα,σε μερος με 23% ΦΠΑ ΔΕΝ ΜΕΝΩ.

 9. ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
  ΓΙΩΡΓΟΣ 31/10/2013 13:13:54

  Oσον αφορά το θέμα των Πανελλαδκών έχεις απόλυτο δίκαιο φίλε Ιππο-κριτή.
  Ειναι μια Παγκόσμια ιδιαιτερότητα που πιστεύω οτι ενας μη πουλημένος υπουργός παιδείας της Ελλάδος, οφείλει να τις καταργήσει την ΠΡΩΤΗ ημέρα της θητείας του και απ' την επομένη να αρχίσει μαζί με όλους τους φορείς της παιδείας μία σύσκεψη με χρονικό όριο πχ. 1 εβδομάδα, με στόχο την επίλυση του "προβλήματος παιδεία" με καταργημένες τις Πανελλαδικές. Στο τέλος αυτής της σύσκεψης θα υπάρχει ενα νέο εκπαιδευτικό σύστημα που θα είναι ακριβές αντίγραφο του καλύτερου αυτή τη στιγμή στην ΕΕ που είναι το Φνλανδικό. Μετα την εφαρμογή αυτού του συστήματος για 12 χρόνια πχ., αν χρειαστούν προσαρμογές και βελτιώσεις, θα γίνουν πάλι με τον ίδιο τρόπο.
  Οσον αφορά το θέμα τις αξιοκρατίας θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Σε όλες τις χωρες υπάρχει αναξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο στην παιδεία, αφου ο κανόνας είναι παντού οτι το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό.
  Στην Ελλάδα υπάρχει το "μέσον" στη Γαλλία υπάρχει το "πιστόνι" , στην Ιταλία το "βύσμα" και εν γένει παντού κάποιοι ευνοούνται απο το "σύστημα" όταν έχουν μαζί του καλές ή ακόμα καλύτερα οικογενειακές σχέσεις. Απλά όσο πιό βόρεια πάμε, τόσο πιό συγκεκαλυμμένα είναι τα προνόμια των "από πάνω" που υπάρχουν παντού. Βεβαίως οι λιγώτερες κοινωνκές ανισότητρες είναι στα Σκανδιναυικά κράτη αλλά και εκεί υπάρχουν. Σε εμάς, επειδή είμασταν και είμαστε η πλέον υπανάπκτη χώρα της Ευρωζώνης, οι κοινωνικές ανισότητες είναι μεγαλύτερες και τα προνόμια των "απο πάνω" πιο φανερά έως προκλητικά.
  Η διαφορά μας με τους Βόρειους είναι οτι εδώ έχουν έστω και μικρή πρόσβαση στα προνόμια και οι "κλεφτοκοτάδες" ήτοι οι πληβείοι της κοινωνίας, ενώ στους Βόρειους τα προνόμια παραμένουν όπως και στο μεσαίωνα αποκλειστικό δικαίωμα των "σύγχρονων ευγενών=λεφτάδων". Είναι χαρακτηριστικό οτι όλοι οι πρόεδροι πχ. της Γαλλίας τα τελευταια 40 χρόνια καταλήγουν υπόδικοι για χρηματισμό και τις περσσότερες φορές καταδικάζονται, ακολουθούμενοι απο τα μεγαλοστελέχη τους αλλά και τους αντίστοιχους "νταβατζήδες" τύπου πχ. Μπερνάρ Ταπί ή Ρολάν Ντυμά...
  Επειδή και εγώ έζησα την εμπειρία της ξενιτιάς και επέστρεψα στην Ιθάκη μου, δεν το μετάνιωσα ακόμα και τώρα που χωρίς ποτέ να το υποψιαστώ και χωρίς να έχω φταίξει σε τίποτε,( διότι πάντα ζούσα κατω απο τις δυνατότητές μου εκ πεποιθήσεως και ουδέποτε ψήφισα κυβέρνηση), έπεσα θύμα της κρίσης, εξακολουθώ να πιστεύω οτι η Ελλάδα ανήκει στους 2-3 εναπομείναντες παραδείσους επι γής, γι αυτό είναι και όνειρο για κάθε Βορειοευρωπαίο να βγεί στη σύνταξη και να εγκατασταθεί για να ζήσει επ τέλους σαν άνθρωπος στην Ελλάδα.
  Στους νέους μας λοιπόν συνιστώ να παλαίψουν για την Ελλάδα, είτε μένοντας εδώ και αγωνιζόμενοι με κάθε μέσον κατά των μνημονίων και των τοκογλύφων-μπάνκστερς, είτε μεταναστεύοντας για λίγο, εκμεταλλευόμενοι τα κενά του συστήματος ,προς απόκτηση του απαραιτήτου κεφαλαίου που θα τους επιτρέψει να επανέλθουν ισχυρότεροι στην Ελλάδα και να αγωνιστουν γι αυτήν απο καλύτερες θέσεις.
  Αλλωστε αν πετύχουν επαγγελματικά στο Βορρά θα προηγούνται των ξένων που θέλουν σπίτι στην Ελλάδα...

  • je ne regrette rien avatar
   je ne regrette rien @ ΓΙΩΡΓΟΣ 31/10/2013 21:09:42

   Γειά σου βρέ Γιώργο, στην Ελλάδα μας αυτήν την στιγμή υπάρχουν 2 κατηγορίες πολιτών :
   Οι γνωστοί Ερωλιγούρηδες πού έλεγε ο Ζουράρις.. και υμνούν κάθε τι μη ελληνικό και
   οι άλλοι πού έχουν πέσει σε τέτοια απαισιοδοξία-κατάθλιψη πού θεωρούν μάταιη κάθε προσπάθεια πού γίνεται σε αυτήν την πολύπαθη χώρα.
   Εσύ Γιώργο ανήκεις σε μία μειοψηφία (στην οποία ανήκω και εγώ) πού πιστεύει και "επενδύει" ψυχικά στην Ελλάδα μας και σε καμία περίπτωση δεν σκοπεύει να κάνει χώρο σε αυτόν τον Παράδεισο γιά να τον κατοικίσουν άλλοι...

   • ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
    ΓΙΩΡΓΟΣ @ je ne regrette rien 31/10/2013 22:07:04

    Πάντα αγαπητή αμετανόητη, εμείς οι Διγενείς Ακρίτες φυλάγαμε Θερμοπύλες. Απλά γιατί ζήσαμε και το έξω και το μέσα, έχοντας το μυαλό μας καθαρό σαν τον ουρανό μας, και ξέρουμε...
    300 + ημέρες το χρόνο ήλιος λαμπρός .
    150 + ημέρες το χρόνο θάλασσα κολυμβήσιμη.
    365 ημέρες το χρόνο ανθρώπινες καλημέρες.
    Ιστορία 10.000 + χρόνων. Κάθε χωριό και αρχαιολογικός χώρος.
    Και μόνο αυτά αξίζουν περισσότερο απο τα 4 τετράκις εκατομμύρια δολλάρια το χρόνο που τζιράρουν οι Μπάνκστερς...Και αυτά ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΡΕΙ. Πολύ περισσότερο που ποτε δεν τους αρνηθήκαμε τη φιλοξενία μας...

    • je ne regrette rien avatar
     je ne regrette rien @ ΓΙΩΡΓΟΣ 01/11/2013 09:42:39

     Γιώργο συμφωνώ και επαυξάνω, με αυτά πού πρόσθεσες κατάλαβα ότι γνωρίζεις πολλά...
     Διόρθωση στο προηγούμενο σχόλιό μου :
     από τη βία (βιασύνη, ε;) έγραψα ερωλιγούρηδες αντί ...Ευρωλιγούρηδες βεβαίως, βεβαίως !
     Καλημέρα και καλό μήνα σε όλους !

     • ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
      ΓΙΩΡΓΟΣ @ je ne regrette rien 01/11/2013 14:03:54

      Μακάρι να ήταν ερωλιγούρηδες!...
      Με την αγάπη μου, πάντα να είσαι καλά. Ολα
      θα γίνουν με το πλήρωμα του χρόνου.

     • je ne regrette rien avatar
      je ne regrette rien @ ΓΙΩΡΓΟΣ 01/11/2013 16:34:05

      Γένοιτο, Γιώργο, γένοιτο !

      Βεβαίως μακάρι να ήταν ερωλιγούρηδες ! (καλό!)
      γλώσσα λανθάνουσα...

  • old visitor avatar
   old visitor @ ΓΙΩΡΓΟΣ 31/10/2013 22:00:53

   Διαφωνώ Γιώργο.
   Η Ελλάδα ζούσε σε κοινότητες και είχε πλήρη ελευθερία, ακόμη και μέσα στο σκοτάδι του Οθωμανικού ζυγού, που εξαιτίας της ικανότητάς μας στο εμπόριο και σε άλλες παραγωγικές δραστηριότητες, μπόρεσε να διατηρηθεί σε μικρότερο βαθμό βέβαια, από ότι συνέβαινε πριν.
   Η Ελληνική κοινωνία δεν γνώρισε κοινωνικές ανισότητες και οφίκια.
   Αντίθετα η μετάβαση των ευρωπαϊκών χωρών στην κατάσταση της αντιπροσώπευσης, από την κατάσταση της δουλοπαροικίας, του ανήκειν στον φεουδάρχη συνιστούσε πρόοδο.
   Για τις ελληνικές κοινότητες ο εξευρωπαϊσμός συνιστά οπισθοδρόμηση.
   Και ο τελευταίος έγινε με όρους των κομματαρχών, εμπεδωμένος από την εποχή της βαυαροκρατίας (συμβολικά) συνεπεία της τραγικής δολοφονίας του Καποδίστρια.
   Ο εξευρωπαϊσμός λοιπόν για την Ελληνική κοινωνία, δεν συνιστά πρόοδο αλλά οπισθοδρόμηση, ενώ δεν είχε άδικο ο Παπαδιαμάντης όταν κατέκρινε τον πιθηκισμό.
   Συνεπώς η λύση δεν είναι να καταργηθεί ο μοναδικός ίσως θεσμός που είναι αδιάβλητος στην Ελλάδα, προς εφαρμογή του φινλανδικού μοντέλου, αλλά η αξιοποίηση του ιδρώτα των μαθητών και η μη εκπαραθύρωσή τους στο εξωτερικό, όπως εξώθησαν τα συμφέροντα και οι συντεχνίες διαχρονικά την ελληνική αστική τάξη, η οποία διέπρεψε στο εξωτερικό, προκειμένου οι εγχώριοι κηφήνες να νέμονται το κράτος.

   Κάτι που κατά τραγική ειρωνία συμβαίνει και σήμερα...

 10. Thraphsorchis avatar
  Thraphsorchis 31/10/2013 13:20:05

  Αφού σας απασχολεί τόσο το θέμα της αξιοκρατίας και μάλιστα στην ανώτατη εκπαίδευση, ερευνήστε το πόσοι καθηγητές στην Ιατρική Σχολή του Καποδιστριακού έβαλαν τα παιδία και τα ανήψια τους μέσα στις έδρες.
  Ύστερα ξαναδιαβάστε την θριαμβευτική ανάρτησή σας για την πρόσφατη επανεκλογή του Προέδρου της Σχολή με ποσοστό Τσαουσέσκου.

  • ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
   ΓΙΩΡΓΟΣ @ Thraphsorchis 31/10/2013 16:09:04

   Kι ο γιός του Σαρκοζί ο 23χρονος Ζαν, πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι του πτυχίου του , απέκτησε ως πρώτο επάγγελμα της ζωής του, το Διευθύνων Σύμβουλος στο τιμόνι της δημόσιας υπηρεσίας EDAP, για να διαχειριστεί έργα ύψους 20 δις ευρώ!!!
   Σκεφτείτε τι γίνεται στα παρακάτω κλιμάκια...

   • Mariana avatar
    Mariana @ ΓΙΩΡΓΟΣ 31/10/2013 16:48:31

    Τουλάχιστον αυτός ήταν σε μια υπηρεσία. Το βιογραφικό του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου που διαχειρίζεται "χώρα", το έχετε μελετήσει?

    • ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
     ΓΙΩΡΓΟΣ @ Mariana 31/10/2013 22:15:56

     Δεν διαφωνούμε αγαπητή Μαριάννα. Και ο Βενιζέλος παρόμοιο "μέσον" με τον Ζαν Σαρκοζί είχε, τηρουμένων των αναλογιών ανάμεσα στις δύο χώρες και των ηλικιών ανάμεσα στα δύο πρόσωπα...
     Τώρα μάλιστα που ο Ολαντρέου (τον γλωσσόφαγε ο Τσίπρας μάλλον) διελύθη εις τα εξ ων συνετέθη, και ο πατήρ Σαρκοζί επιστρέφει δριμύτερος, το πιθανώτερο είναι (σύμφωνα με την πλειοψηφία των Γάλλων) ο υιός Ζαν να διαχειρίζεται την δεύτερη πυρηνική υπερδύναμη του κόσμου νωρίτερα απο την σημερινή ηλικία του Μπένυ...

     • Mariana avatar
      Mariana @ ΓΙΩΡΓΟΣ 31/10/2013 23:22:52

      Εφόσον μιλάμε για εκλεγμένους, μάλλον έχει ευθύνες κι ο λαός κι ας πάψει να χαϊδεύεται. Το Σαρκοζάκι με εκλογές έγινε Διευθύνων Σύμβουλος? Μάλλον όχι. Μπορεί ο γαλλικός λαός να μην το ανεχτεί στο μέλλον. Εδώ εμείς όμως, επί 70 χρόνια ενώ ξέρουμε πολύ καλά το ποιόν του καθενός, στην κάλπη το ξεχνάμε...
      Μάλλον η κάλπη βγάζει τον αληθινό εαυτό μας.

     • ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
      ΓΙΩΡΓΟΣ @ Mariana 01/11/2013 10:11:13

      Το Σαρκοζάκι έγινε Διευθ. Σύμβουλος σε μια απο τις μεγαλύτερες ΚΡΑΤΙΚΕΣ εταιρείες με "εκλογές" βεβαίως απο τους αντιπροσώπους-μετόχους του λαού στο Δ.Σ. της εταιρείας. Οπως και σε μας οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί μας, σαν τον Παντοδύναμο Ακη που μας φόρεσαν το χρέος και οι "δανειστές" μας ζητάνε τα ρέστα αφού οι "αντιπρόσωποί" μας υπέγραψαν, όπως και για το Σαρκοζάκι.... Οι αναλογίες τηρούνται απόλυτα. Καί οι Γάλλοι τα τελευταία 40 χρόνια, ενώ ξέρουν πολύ καλά το ποιόν και των καραγκιοχοσαρκοζήδων και των Ολαντρέου και των φασιστολεπένηδων, στην κάλπη το ξεχνάνε.
      Για να μη μιλήσουμε για τους ακόμα πιο πολιτικοποιημένους Ιταλούς που ψηφίζουν Τσιτσιολίνες, Μπερλουσκόνηδες και Μπέπε-Γκρίλους...

 11. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 31/10/2013 13:20:40

  Oἱ ἀνάγκες τοῦ καθενός εἶναι προσωπικές καί ἐκεῖνος ξέρει τί πρέπει νά κάνει καλύτερα,γιά νά τίς ἰκανοποιήσει.Εἴτε πρόκειται γιά σπουδές,εἴτε γιά ἐργασία,ἐδῶ ἤ στό ἐξωτερικό.
  Ἐπειδή ὅμως κάπου εἶδα στό ἄρθρο καί ἀναφέρθηκε καί ἀπό συσχολιαστές,ὅτι πρέπει μέ κάποιον τρόπο νά βοηθήσουμε τήν Πατρίδα μας,ἔχουμε σκεφτεῖ τό ἐνδεχόμενο,πῶς καί ἀπό ποιούς θά δοθεῖ αὐτή ἡ βοήθεια ὅταν ἐμεῖς θά λείπουμε στό ἐξωτερικό; Ἀπό τούς γέροντες γονεῖς μας,ἤ ἀπό τούς μετανάστες,λαθραίους καί νόμιμους;
  Γιά μένα λοιπόν ὅποιος ἐπιλέγει νά φύγει στό ἐξωτερικό γιά σπουδές ἤ γιά μόνιμη ἐργασία,δέν τόν κατηγορῶ,ἀλλά φροντίζει μόνο τόν ἑαυτό του.
  Ὅποιος ἐπιλέγει νά μεῖνει πίσω,ἐν γνώση του ὅτι θά παλαίψει σκληρά,ὅπως καί στό ἐξωτερικό,ἐκεῖνος φροντίζει καί γιά τήν Πατρίδα του.

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Κυθήριος 31/10/2013 16:17:27

   Σωστα Κυθηριε!!!!!!! οποιος τελικα αποφασισει να παλεψει, θα παλεψει με το εγω του πρωτα και μετα με ολα τ αλλα.

  • CC avatar
   CC @ Κυθήριος 31/10/2013 16:51:38

   Αγαπητέ Κυθήριε,
   ----Γιά μένα λοιπόν ὅποιος ἐπιλέγει νά φύγει στό ἐξωτερικό γιά σπουδές ἤ γιά μόνιμη ἐργασία,δέν τόν κατηγορῶ,ἀλλά φροντίζει μόνο τόν ἑαυτό του.
   Ὅποιος ἐπιλέγει νά μεῖνει πίσω,ἐν γνώση του ὅτι θά παλαίψει σκληρά,ὅπως καί στό ἐξωτερικό,ἐκεῖνος φροντίζει καί γιά τήν Πατρίδα του.----
   Διαφωνώ ριζικά με αυτή την τοποθέτησή σου. Όλα αυτά τα χρόνια οι εντός Ελλάδος Έλληνες χρησιμοποιούν την ίδια δικαιολογία, όπως οι χωριανοί έλεγαν τα ίδια για τους Αθηναίους τα παλιά τα χρόνια. Εγώ πιστεύω ότι κάνω πολύ περισσότερα (μένοντας στο εξωτερικό και με αυτά που κάνω στο εξωτερικό) για την πατρίδα από έναν που μένει στην Ελλάδα. Άντε να το αποδείξεις το αντίθετο. Αδύνατον. Να ξέρεις υπάρχουν πάρα μα πάρα πολλοί Έλληνες που έχουν κάνει πολλά για την πατρίδα χωρίς να το ξέρει καν η πατρίδα. Το ξέρεις όμως ποια είναι η διαφορά μας? Ότι εγώ για να ψηφίσω πρέπει να πάρω αεροπλάνα και ανάλογα με το που βρίσκομαι να κάνω από 6 έως 26 ώρες μετ’ επιστροφή ταξίδι. Δεν σε κατηγορώ για την άγνοιά σου (συμφωνώ ίσως σε 99% των σχολίων σου). Υπάρχουν εκατομμύρια Ελλήνων του εξωτερικού που είναι αποκομμένοι από την Ελλάδα επειδή το Ελληνικό ¨σύστημα¨ δεν τους θέλει γιατί αυτοί πραγματικά με την ψήφο τους μπορούν να το διαλύσουν.
   Φιλικά πάντα
   CC

   • Valantis avatar
    Valantis @ CC 31/10/2013 17:21:09

    CC,

    συμφωνώ απόλυτα!!!

    Εγώ γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στο εξωτερικό.
    Έρχομαι στην Ελλάδα 6 εβδομάδες το καλοκαίρι (ενίοτε και Πάσχα, Χριστούγεννα) με 15-20 χιλιάρικα (τόσα δεν ξοδεύει ένα ανδρόγυνο όλο το χρόνο στην Ελλάδα) για να τα ξοδεύω με την οικογένειά μου χωρίς να μιζεριάζουμε στα ελληνικά μαγαζιά (όπου κάθομαι να πιω καφέ στις 15:00 και έρχεται η απόδειξη χτυπημένη στις 11:25), όλο και κάνουμε και κανα μερεμέτι στο σπίτι...
    Επιπλέον έβγαλα ΑΦΜ στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού, ώστε να κάνω Ε9 και να πληρώνω φόρους και χαράτσια για 3 ακίνητα (στα οποία δεν κατοικώ ούτε ενοικιάζω συνεπώς δεν μου αποφέρουν εισόδημα) και με τον καινούριο νόμο επιπλέον και για κάτι αμπέλια που έχουνε να καλλιεργηθούν από το 1934 που γεννήθηκε ο πατέρας μου και ο παππούς μου αποφάσισε να αφήσει την αμπελουργία και να ασχοληθεί με τα αγώγια.
    Κάθε μήνα στέλνω στην Ελλάδα 3-4 κατοστάρικα στους γονείς που επαναπατρίστηκαν πριν λίγα χρόνια, γιατί με bypass, ζάχαρα, άσθματα, γόνατα πλαστικά κτλ. οι συντάξεις από τη Γερμανία δεν φτάνουν για τα φαρμακεία και τους ιδιωτικούς ιατρούς καθώς και για τα ταξί από το χωριό στα Γιάννενα στους εν λόγω ιατρούς (εφόσον στο ΙΚΑ σε έχουν γραμμένο)...

    Σαν εμένα ξέρω πάρα πολλούς.

    Κι έχεις μετά κάποιους εδώ να θέλουν να κάνουν "μέτρηση" της προσφοράς προς την πατρίδα...
    Είδαμε την προσφορά και την "φροντίδα" των γηγενών Ελλήνων προς την πατρίδα, για αυτό έφτασε σε αυτό το χάλι...

    • Γιώργος Αχαιός avatar
     Γιώργος Αχαιός @ Valantis 31/10/2013 18:37:34

     "Είδαμε την προσφορά και την “φροντίδα” των γηγενών Ελλήνων προς την πατρίδα, για αυτό έφτασε σε αυτό το χάλι…"

     Μην λες πολλα για το χάλι της Ελλάδος φίλε μου γιατί οι καιροί είναι περίεργοι και δεν ξέρεις ποιος θα βρίσκεται σε χάλι αύριο και ποιος όχι...

     Είναι καλό που συντηρείς τα ακίνητα στην ελλάδα. Θα μπορείς να επιστρέψεις πιο εύκολα αν προκύψει κανένα χάλι εκέι που μένεις.

    • Καβαλιώτης avatar
     Καβαλιώτης @ Valantis 31/10/2013 22:29:05

     "Εγώ γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στο εξωτερικό".
     Στην ανάρτηση της 22.10.2013 με θέμα "H NΔ δεν είναι "Κολυμβήθρα του Σιλωάμ" για το ΠΑΣΟΚ", κάποιος Valantis γράφει (23.10.2013 στις 3.18 a.m.), ότι ήταν επί σειρά ετών στο εκτελεστικό της ΟΝΝΕΔ, ότι είχε σχεδόν "μετακομίσει" Μπενάκη και Νικηταρά και ότι έδινε αγώνες στα πανσπουδαστικά.
     Αν είστε ο ίδιος (και δεν πρόκειται περί κοινού nickname), δεν είναι λίγο αντιφατικά αυτά?

     • Γιώργος Αχαιός avatar
      Γιώργος Αχαιός @ Καβαλιώτης 01/11/2013 08:38:24

      Χα χα ρε φίλε! Τι έχεις εκεί πέρα αρχείο με όλες τις απαντήσεις μας!!! Εντυπωσιακό!

      Πάντως το Valantis είναι μάλλον ασυνήθιστο όνομα για να το έχουν πάνω απο 1 σχολιαστές.

     • Καβαλιώτης avatar
      Καβαλιώτης @ Γιώργος Αχαιός 01/11/2013 09:23:51

      Όχι φίλε μου, δεν έχω κανένα αρχείο.
      Απλώς θυμόμουν το σχόλιο του Valantis, μου έκανε εντύπωση και ανέτρεξα στην σχετική ανάρτηση.

     • Valter avatar
      Valter @ Καβαλιώτης 01/11/2013 09:12:05

      Πολλοί μόνιμοι κάτοικοι Γερμανίας ήρθαν για σπουδές στην Ελλάδα εκμεταλλευόμενοι το ότι έμπαιναν με πολύ λιγότερα μόρια, δεν είναι αντιφατικό , είναι συνηθισμένο.
      Εγώ αυτό που δεν κατάλαβα είναι πως στο καλό δυο συντάξεις Γερμανίας (είπε "ΟΙ συντάξεις") δεν φτάνουν σε δυο συνταξιούχους που ζουν στο χωριό, αυτό είναι τραβηγμένο!!

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ CC 31/10/2013 17:23:40

    Ἀγαπητέ CC,εὐχαριστῶ γιά τήν εὐγενική τοποθέτησή σας.
    Πιστεύω ὅτι κατά βάθος δέ διαφωνοῦμε,κι ἐγῶ ἔχω συγγενεῖς καί γνωστούς στό ἐξωτερικό-εἶναι γνωστή ἡ Κυθηραϊκή παροικία στήν Αὐστραλία-πού ἔχουν κάνει καί κάνουν πολλά γιά τήν Πατρίδα μας,ὅπως σίγουρα πιστεύω κι ἐσεῖς,ὅπου κι ἄν βρίσκεστε.
    Ἡ σκέψη μου εἶχε ὡς ἀναφορά τούς νέους,πού ἀπ' ὅ,τι κατάλαβα διαβάζοντας τήν ἀνάρτηση,κι ἄν φύγουν γιά σπουδές καί γιά δουλειά στό ἐξωτερικό μποροῦν κι ἀπό κεῖ νά βοηθήσουν.Δέν ἀντιλέγω,ἀλλά τό θεώρησα ὡς ἔμμεση προτροπή γιά νά φύγουν στό ἐξωτερικό.Δέν μιλῶ ὅμως γιά τούς ἤδη καί γιά χρόνια ξενιτεμένους.
    Συμφωνῶ βεβαίως ἀπολύτως μέ τό θέμα τῆς ψήφου τῶν ὁμογενῶν πού ἀναφέρετε.
    Νά εἶστε καλά πάντα!

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ Κυθήριος 31/10/2013 18:31:51

   "ὅπως καί στό ἐξωτερικό,ἐκεῖνος φροντίζει καί γιά τήν Πατρίδα του."

   Όποιος πάει στο εξωτερικό φροντίζει κυρίως ή αποκλειστικά το τομάρι του.

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ Γιώργος Αχαιός 31/10/2013 21:03:54

    Ἄν πιάσεις ἀπό τήν ἀρχή τήν πρόταση,θά δεῖς ὅτι τό ξεκαθαρίζω.

    • Γιώργος Αχαιός avatar
     Γιώργος Αχαιός @ Κυθήριος 31/10/2013 21:52:14

     Δεν διαφωνώ μαζί σου, οι απόψεις σου είναι πάντα ισορροπημένες.

     Απλά καθιστώ τις δικές μου θέσεις μου σαφείς.

     • Κυθήριος avatar
      Κυθήριος @ Γιώργος Αχαιός 31/10/2013 22:41:56

      Μᾶλλον δέν κατάλαβα καλά,σοῦ ζητῶ συγνώμη.

   • Κωστας avatar
    Κωστας @ Γιώργος Αχαιός 01/11/2013 01:15:22

    Ασχημη τοποθετηση αχαιε....μαλλον δεν ξερεις τι θα πει ανεργια η' μισθος 400 ευρω και χωρις κανενα εργασιακο δικαιωμα.Σου ευχομαι να μην βρεθεις ποτε σε αυτη την θεση γιατι τοτε θα δουμε τι θα κανεις εσυ για το τομαρι σου.

 12. MCA avatar
  MCA 31/10/2013 18:43:46

  Οι πανελλήνιες απαιτούν προσπάθεια και ικανότητες. Όποιος τα διαθέτει,καταφέρνει να πετύχει την είσοδο του στις σχολές που επιθυμεί.

  • ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
   ΓΙΩΡΓΟΣ @ MCA 31/10/2013 22:25:05

   Γι αυτό εγώ ουσιαστικά προτείνω αντί να γίνονται μία φορά στη ζωή κάθε Ελληνα, να "απλωθούν" σε όλη την εκπαίδευση απο το Δημοτικό μέχρι και το Πανεπιστήμιο, κατα το Φινλανδικό πρότυπο. (αναλογικά με το εκάστοτε επίπεδο του μαθητή εννοείται). Ετσι ο μαθητής θα έχει συνεχή σοβαρό έλεγχο και θα ζεί εξοικειωμένος με τις δύσκολες εξετάσεις που θα γίνονται ανα πάσα στιγμή, ως μέρος της εκπαίδευσης και δεν θα παίζεται η αξία του στά ζάρια μιας ώρας...Ετσι θα καταργηθεί και η παραπαιδεία που μόνο στην Ελλάδα υπάρχει, εξ αιτίας ακριβώς του θέματος οτι οι Πανελλαδικές γίνονται άπαξ, οπότε πληρώνεις τους καλύτερους φροντιστές και τις περνάς δουλεύοντας μόνο 2 χρόνια, αντί για 18 όπως οι προηγμένοι λαοί, που δεν έχουν άπαξ πανελλαδικές και φροντιστήρια, αλλά έχουν ΣΥΝΕΧΗ ΕΛΕΓΧΟ της μάθησης απο σχολείο και γονείς.

   • MCA avatar
    MCA @ ΓΙΩΡΓΟΣ 01/11/2013 00:13:13

    Οι εξετάσεις και η βαθμολόγηση για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ πρέπει να παραμείνουν ως είχαν, χωρίς δηλαδή την παρεμβολή του σχολείου και την προσωπική επαφή καθηγητή, μαθητή.
    Εάν παρόμοιου τύπου εξετάσεις, μερικές εκ των οποίων θα μετρούν στο τελικό αποτέλεσμα για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, απλωθούν σε μικρότερες τάξεις, είναι άλλο θέμα,αρκετά ενδιαφέρον.

    • ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
     ΓΙΩΡΓΟΣ @ MCA 01/11/2013 14:15:48

     Επι της ουσίας δεν διαφωνούμε φίλε MCA.
     Ως πρώτη δόση εγώ θα πρότεινα παρόμοιου τύπου με τις Πανελλαδικές εξετάσεις, οι οποίες θα μετρούν στο τελικό αποτέλεσμα για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, να είναι οι εξετάσεις απο το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, οι απολυτήριες εξετάσεις Β' και Γ' γυμνασίου, εξετάσεις εισαγωγής απο το γυμνάσιο σε λύκειο με κατευθύνσεις τουλάχιστο Δύο, κλασσική και θετική,
     οι απολυτήριες εξετάσεις και των τριών τάξεων του Λυκείου και οι Πανελλαδικές 'οπου τα θέματα θα βάζει η κάθε Πανεπιστημιακή σχολή ανάλογα με τις ανάγκες της. Με το σύστημα των Πανελλαδικών επίσης θα πρέπει να γίνονται και οι προαγωγικές εξετάσεις σε όλα τα έτη του Πανεπιστημίου όπου θα πρέπει να καταργηθεί η μεταφορά μαθημάτων πέραν δύο υποχρεωτικών και δύο προαιρετικών.

 13. CHRIS avatar
  CHRIS 31/10/2013 18:53:42

  Οι πανελλαδικές, όπως γινόταν μέχρι τώρα, ήταν αδιάβλητες και αξιοκρατικές. Αν βάλεις να κάνει τις εισαγωγικές εξετάσεις κάθε Πανεπιστήμιο, ποιος εγγυάται ότι κάποιοι τυχεροί δεν θα έχουν τα θέματα και τις απαντήσεις από πριν;

  • old visitor avatar
   old visitor @ CHRIS 31/10/2013 21:02:59

   Ακριβώς...
   Αυτή άλλωστε είναι η πάγια πρακτική που ακολουθείται, εξ ου και υπονομεύεται ο μόνος αξιοκρατικός θεσμός εν Ελλάδι.

   • ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
    ΓΙΩΡΓΟΣ @ old visitor 31/10/2013 22:53:40

    Αρα θα συμφωνήσεις αφού είναι αξιοκρατικές, να επεκταθούν προσαρμοσμένες αναλογικά σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης απο το Δημοτικό μέχρι το δίπλωμα του Πανεπιστημίου, ιδίως τώρα που με τα κομπιούτερ και το Ιντερνετ αυτό είναι απόλυτα εφικτό.
    Είναι απαράδεκτο ένας τέτοιος αξιοκρατικός θεσμός να γίνεται μια φορά στη ζωή του Ελληνα και όλα τα άλλα αναξιοκρατικά.

    • old visitor avatar
     old visitor @ ΓΙΩΡΓΟΣ 01/11/2013 00:15:25

     Γιώργο κάθε ηλικία και κάθε τάξη έχει διαφορετικά κριτήρια ανάπτυξης.
     Πιο παιδαγωγικά -για ευνόητους λόγους- στο δημοτικό, πιο μαθητικά-εξεταστικά στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, πιο δημιουργικά-ανταγωνιστικά/ακαδημαϊκά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
     Αν θες την γνώμη μου, θα πρέπει να χαλαρώσουν τελείως οι εξετάσεις στην κλίμακα του δημοτικού και να γίνει πιο διαδραστική η εκπαίδευση, να διατηρηθούν οι πανελλαδικές αλλά να μην είναι καθοριστικές ούτε να διαμορφώνουν το απολυτήριο μόνο οι αρχικές αλλά να υπάρχει δυνατότητα να κριθούν δυο-τρεις φορές οι μαθητές γιατί συμβαίνουν και ατυχίες.

     Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είμαι της άποψης να φύγουν ορισμένοι καθηγηταράδες που δεν πατάνε το πόδι τους και να υπάρξουν "τρελοί" που αγαπάνε την επιστήμη, κάθε ένας να έχει μια ομάδα υποψήφιων ερευνητών -για όλους ανεξαιρέτως τους φοιτητές- και να δημοσιεύουν εργασίες προς εγχώρια και διεθνή (κυρίως) αξιολόγηση.
     Να υπάρχει επίσης η καθολική δυνατότητα πρακτικής άσκησης.

     Στο δε μεταπτυχιακό επίπεδο, μιλάμε με όρους πια εφαρμοσμένης επιστήμης, δυναμικής ερευνητικής διαδικασίας, που θα έπρεπε να υποστηρίζεται και από την Ε.Ε, σε ανάλογα με τον παραγωγικό τομέα δραστηριοποίησης.

     Εν τέλει, λίγο-πολύ συμφωνώ με τον πυρήνα της σκέψης σου, αλλά θα ήθελα πιο ευέλικτα κριτήρια ανάλογα με την εκπαιδευτική βαθμίδα.

     -Διαδραστικά στην πρωτοβάθμια

     -Μαθησιακά-διαρκώς εξεταστικά στην δευτεροβάθμια

     -Ακαδημαϊκά-δυνάμει ερευνητικά στην τριτοβάθμια

     -Επιστημονικά εφαρμοσμένης έρευνας στο μεταπτυχιακό επίπεδο.

     Να είσαι καλά, καλό βράδυ φίλε Γιώργο

     • ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
      ΓΙΩΡΓΟΣ @ old visitor 01/11/2013 14:22:24

      Φίλε old visitor σε διάβασα μετά τη απάντησή μου στο φίλο MCA παραπάνω και συμφωνώ σχεδόν σε όλα. Ισως λόγω της θετικης μου κατεύθυσης να μην εκφράζω πολύ αναλυτικά τη σκέψη μου αλλα προφανώς εσύ με κατανόησες πλήρως.
      Οπως κατονοούμε όλο και περισσότερο οτι το μέλλον μας ιδιαιτέρως ως Ελληνες, είναι η Παιδεία και η γνώση. Με άλλα λόγια η ΕΠΙΣΤΗΜΗ και η ΕΡΕΥΝΑ που κι αυτήν οι Ελληνες ανακάλυψαν.

 14. Αντίθεσις avatar
  Αντίθεσις 31/10/2013 22:33:24

  > Πανγερμανικές,Πανγαλλικέςή Παναμερικανικές εξετάσεις

  Μπορεί να μην βλέπετε παγγερμανικές και παγγαλικές εξετάσεις, αλλά παγκινεζικές υπάρχουν και είναι άκρως ανταγωνιστικές. Και σίγουρα γνωρίζετε την σχετική (διάβαζε υψηλότατη) κατάταξη των κινέζων στο σύνολο των φοιτητών στα πανεπιστήμια όλου του κόσμου.

  Υ.Γ. Το τελικό νι μιας λέξης που ενώνεται με μιαν άλλη, όταν η δεύτερη αρχίζει με γάμμα (ή κάππα ή χι) μετατρέπεται επίσης σε γάμμα.

  • ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
   ΓΙΩΡΓΟΣ @ Αντίθεσις 31/10/2013 22:49:23

   Σωστή παρατήρηση. Σε λίγο δεν θα διαφέρουμε σε τίποτε απ' τους Κινέζους,
   εκτός βεβαίως απο τις τράπεζες που οι Μπάνστερς ποτέ δεν θα αφήσουν να κρατικοποιηθούν όπως στην Κίνα.

 15. Nik avatar
  Nik 01/11/2013 01:35:55

  Στα αγγλικά δεν υπάρχει όρος για το "φροντιστήριο". Πέρασα από αγγλικό γυμνάσιο, (O levels), λύκειο (A levels) και πανεπιστήμιο και δεν συνάντησα όυτε ΕΝΑΝ συμμαθητή ή συμφοιτητή που να πέρασε από ενισχυτική ή υποστηρικτική εξωσχολική βοήθεια. Ιδιαίτερα δεν υπήρχαν ούτε για μουσικά όργανα, διότι και αυτά τα πρόσφερε το δημόσιο σχολείο.

  Οσο για την είσοδο σε πανεπιστήμιο, αφόυ γίνει αποδεκτό το μηχανογραφικό έντυπο επιλογών, (πρώτο και ανώνυμο πεδίο αξιοκρατείας) ακολουθεί η βάσανος της προσωπικής συνέντευξης με κύρια και πιεστικά ερωτήματα "γιατί αυτή την επιστήμη" και "γιατί εδώ στο δικό μας πανεπιστήμιο" που αποκλείουν τους καιροσκόπους και όσους δεν έχουν κλίση και όρεξη για τον συγκεκριμένο τομέα σπουδών. Είναι μεγάλο πλεονέκτημα να σπουδάζεις ανάμεσα σε άτομα που πραγματικά ενδιαφέρονται για το θέμα που σπουδάζουν.

  Δεν χρεάζεται να τονιστεί ιδιαίτερα η καθαριότητα και καταλληλότητα των χώρων. Θυμάμαι παλιούς συμμαθητές από το δημοτικό που με επισκέφθηκαν στο Λονδίνο να μένουν έκπληκτοι επειδή στις τουαλέτες του πανεπιστημίου είχαμε ζεστό νερό και βαμβακερές πετσέτες. Λεπτομέριες αισθητικής; Ισως, αλλά τα μικρά συνθέτουν τα μεγάλα.

  Η πρώτη μου επίσκεψη σε ελληνικό πανεπιστήμιο ήταν ένα πολιτισμικό σοκ. Η μια και υπερπιεσμένη γραμματέας στον άθλιο χώρο της Νομικής δεν μπορούσε να με εξυπηρετήσει και με πέρασε κατευθείαν στον Πρύτανη (μετέπειτα υπουργό) που εκείνη την ημέρα ασκούσε, εξ ανάγκης, καθήκοντα βοηθητικού διοικητικού υπαλλήλου. Εξω στην υποδοχή γινόταν της πόπης από ντουντουκάδες και οι τοίχοι ήταν καλυμμένοι από στρώματα αφισών. Αυτό θέλουν μερικοί να συγκρίνουν με το Senate House του Λονδίνου και το τραγικό είναι ότι το εννοοούν σοβαρά!

 16. Mariana avatar
  Mariana 01/11/2013 11:59:50

  Πόσες χώρες από αυτές που αναφέρετε εκποιήθηκαν στους πιστωτές τους μέσω δανειακών συμβάσεων παραίτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων? Νομίζω πως υπάρχουν κάποιες διαφορές. Διαφορές αποικίας-μητρόπολης. Οι λαοί έχουν μια "προβατίλα" γενικώς αλλά προτιμώ την Τσιτσιολίνα από τον Άκη.
  Ξέρεις, το να έχει χιούμορ ένας λαός και να ψηφίζει Τσιτσιολίνες και Μπέπε-Γκρίλους δείχνει μεγαλύτερη πνευματικότητα και απελευθέρωση από αυτούς που στα σοβαρά ψηφίζουν και πιστεύουν σε Άκηδες, ΓΑΠ κλπ για μην αναφέρω μερικούς σημερινούς στους οποίους έχουμε εναποθέσει τη "σωτηρία μας". Διότι η "σοβαρή" ελληνική λογοκρισία των πιστών των Μεσσιών θα... κόψει το σχόλιο!
  Η άποψή μου είναι ότι οι ηγεσίες μας είναι βγαλμένες από τα βάθη της καρδιάς μας!

  • ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
   ΓΙΩΡΓΟΣ @ Mariana 01/11/2013 14:00:54

   Αγαπητή Μαριάνα ,
   Δυστυχώς η Ιταλία εκποιείται κανονικά στους πιστωτές της όπως και τα υπόλοιπα PIIGS και η Κύπρος . Ακόμα και η Αγγλία και η Γαλλια το κάνουν οπως πάντα συγκεκαλυμμένα. Ομως και εκεί οι κοινωνικές παροχές πετσοκόβονται και μετατρέπονται σε κεφάλαιο-κέρδος-βαμπίρ των Μπάνκστερς.
   Απλά εμεις ως οι πιό φτωχοί και αδύνατοι και καθυστερημένοι της Ευρωζωνης το παθαίνουμε με πιο έντονο ρυθμό. Και αυτές οι χώρες βιάζονται απο τους ίδιους βιαστές που είναι οι ίδιοι Μπάνκστερς. Απλά κάνουν τις περικοπές που τους υποδεικνύουν οι τρόικε μόνοι τους για να τηρουν τα προσχήματα. (Αν και στην Πορτογαλλία και την Ιρλανδία έχουν την ίδια τρόικα με εμάς) Ο ρυθμός του βιασμού δεν έχει και πολύ σημασία, αλλά βεβαίως ο πιό αδύνατος τον υφίσταται και πιό βάναυσα.
   Κανένας Ελληνας δεν ψήφισε ποτέ πολιτικό από τα βάθη της καρδιάς του. Και σε μάς αν κατέβει η Τζούλια και ο Λαζόπουλος θα σαρώσουν και θα επιδείξουμε μεγαλύτερη πνευματικότητα, χιουμορ και απελευθέρωση απο τους Ιταλούς που ψηφίζουν Μπερλουσκόνι και Μόντι.

  • Mariana avatar
   Mariana @ Mariana 01/11/2013 18:57:36

   Χμμμμ.... από τα βάθη της καρδιάς του είναι βγαλμένοι, εγώ επιμένω, ακόμη κι αν δεν το ξέρει ο ίδιος ή δεν μπορεί να το πιστέψει. Είναι όμοιοι με το λαό και ο λαός είναι όμοιος τους στη νοοτροπία. Ξέρει ότι κλέβουν και κοροϊδεύουν αλλά δεν τον ενοχλεί αυτό. Τον ενοχλεί το ό,τι τον ρίχνουν στη μοιρασιά. Στη μοιρασιά ποντάρει όταν ψηφίζει όχι στο να προκύψει κάτι καλό από τη διαδικασία. Τώρα τους μισεί (τους πολιτικούς) γιατί κρατάν το φαΐ για τον εαυτό τους και τους ξένους. Για κανέναν άλλο λόγο. Επειδή δεν τολμάει να κάνει τη δική του κοινωνική δομή, δεν την ξέρει ίσως, δεν μπορεί να σκεφτεί, επιμένει στο σύστημα που του επιβάλλαν οι έχοντες πριν εκατοντάδες χρόνια. Τρέφει βλέπεις την ελπίδα ότι θα κονομήσει κι αυτός πατώντας στους πάνω στους άλλους όπως κάναν πάντα όλοι οι "ηγέτες" του, μαύροι, κόκκινοι, πράσινοι και μπλε. Τι ωραίο πράμα η ελπίδα! Σαν τη μεταθανάτια ζωή ένα πράμα! Όσοι μπάνκστερς και όσοι απατεώνες κι αν έρθουν, αν είναι πλούσιοι, ο λαός θα τους στηρίζει γιατί κάθε άτομο ελπίζει σε μια κατα μόνας οικονομική επιτυχία και οι άνθρωποι - άτομα που φαίνονται ως τέτοιοι στην πολιτική, στην τραπεζική, στην... απάτη, είναι στην ουσία πρότυπα επιτυχίας για την απαίδευτη μάζα. Γι' αυτό και τους διαιωνίζει.

  • ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
   ΓΙΩΡΓΟΣ @ Mariana 01/11/2013 22:00:44

   Aγαπητή Μαριάνα το τελευταίο σου σχόλιο είναι ενα γενικό ψυχογράφημα της ανθρώπινης φύσης που εκτός απο τους Ελληνες, ισχύει και για ΟΛΟΥΣ τους λαούς της γής. Ολοι οι πολιτικοί και όλοι οι άνθρωποι γενικώς που αποκτούν πρόσβαση στον δημόσιο κορβανά, αν αισθανθούν οτι δεν υπάρχει περίπτωση να συλληφθούν, ΚΛΕΒΟΥΝ, ακόμα και οι Νορβηγοί!!! (Αλλά να αισθανθούν πράγματι οτι κανείς δεν θα τους συλλάβει).
   Αυτή ήταν κατα την άποψή μου και η βασική αιτία κατάρρευσης του Υπαρκτού Σοσιαλισμού. Οταν οι επαναστάτες "σύντροφοι" πήραν το ταμείο στα χέρια τους και σιγουρεύτηκαν οτι κανείς δεν θα τολμήσει να τους πιάσει, το ρήμαξαν.
   Οπως είπε σε συνέντευξή του στην Αθήνα ενας σημαντικός Υπουργός της Δανίας όταν τον ρώτησαν γιατί στη χώρα του η διφθορά των πολιτικών είναι μικρή, απάντησε ξεκάθαρα : "Γιατί εμείς έχουμε καθημερινό έλεγχο απο τον οιονδήποτε, επειδή το σύστημά μας είναι επίτηδες ανοιχτό σε όλους για να υπάρχει ο φόβος, ακόμα και του γείτονα ή του καφετζή, και έτσι δεν τολμούμε να κλέψουμε όπως θα θέλαμε.
   Δεν είναι το διαφορετικό DNA oύτε η κακιά κληρονομικότητα της φυλής που κάνει τη διαφορά. Είναι ο βαθμός εξέλιξης του κάθε λαού που βασίζεται βεβαίως πρωτίστως στην οικονομική ευμάρεια, η οποία με τη σειρά της βασίζεται στα λιγώτερα βάσανα που περνάει ενας λαός. Οι πιό βασανισμένοι λαοί της γής είναι και οι λιγώτερο εξελιγμένοι και κατα κανόνα οι φτωχότεροι και με τα περισσότερα κουσούρια. Το αντίδοτο είναι η μόρφωση και σ΄αυτό, αναλογικά με τα βάσανά μας ως λαός, μέχρι σήμερα καλά τα πήγαμε, παρά τα μεγάλα εμπόδια που συναντήσαμε στην ιστορία μας.

  • Mariana avatar
   Mariana @ Mariana 02/11/2013 00:31:52

   Συνεπώς, για να υπάρχει έλεγχος της εξουσίας ισότιμα από τον οποιονδήποτε, κι απ' τον καφετζή κι απ' τον γείτονα, ποιό κοινωνικοοικονομικό μοντέλο είναι καταλληλότερο κατά τη γνώμη σου?

  • ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
   ΓΙΩΡΓΟΣ @ Mariana 02/11/2013 12:44:05

   Mariana, νομίζω οτι σου απάντησα. Για μένα απο τη δεκαετία του ΄60 μέχρι σήμερα, το μή χείρον βέλτιστον πολιτικό κοινωνικό μοντέλο ήταν και είναι το Σκανδιναυικό, αλλά για να το φτάσουμε εμείς, θα πρέπει να το φτάσουν πρώτα οι προηγούμενοι ημών, Αγγλοι,Γάλλοι, Πορτογάλοι κλπ. και μετά θα έρθει σειρά μας . Ητοι το πιό αισιόδοξο σε 30-40 χρόνια...

 17. Mariza avatar
  Mariza 03/11/2013 22:09:16

  Δεν αμφιβάλλω ότι σε πολλές σχολές γίνεται μπάχαλο αλλά από το Πολυτεχνείο που έχω εμπειρία γινόταν πολύ σοβαρή δουλειά με καθηγητές αποκλειστικά από το εξωτερικό και τα 5 χρόνια φοίτησης είχαν μεγάλη διαφορά με τα 3ετή Μπάτσελορ. Οι δε Πανελλαδικές ήταν μια απλή προθέρμανση για το διάβασμα που απαιτήθηκε στο Πολυτεχνείο για ένα αξιοπρεπές δίπλωμα που αναγνωρίστηκε και σε μεταπτυχιακό και σε επαγγελματικό επίπεδο στην Αγγλία. Στον τομέα μου οι σπουδές στην Ελλάδα ήταν επαρκέστατες, το πρόβλημα ήταν η ανύπαρκτη αγορά εργασίας στη βιομηχανία που το νιώσαμε στο πετσί μας και οδήγησε πολλούς συναδέλφους στην ετεροαπασχόληση. Αυτό όμως που επί 30 χρόνια νομίζαμε ότι ήταν μόνο δικό μας πρόβλημα τελικά οδήγησε ολόκληρη τη χώρα στη χρεωκοπία γιατί πόσους τόνους πορτοκάλια να πουλήσεις για να εισάγεις ένα βιομηχανικό προϊόν?

 18. ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
  ΓΙΩΡΓΟΣ 04/11/2013 00:05:31

  Μαρίζα, αν εμάς μας οδήγησαν στη χρεωκοπία τα πορτοκάλια που δεν επαρκούσαν για να εισάγουμε ένα βιομηχανικό προϊόν, τα υπόλοιπα PIIGS ποιός τα οδήγησε στη χρεωκοπία? Μήπως πιστεύεις οτι αν δεν υπήρχε καθόλου η Ελλάδα θα γλύτωναν αυτοί? Δεν θα έσκαγε η Ισλανδία και η Dexia και παλιότερα η Northroc bank στην Αγγλία?

  • Mariza avatar
   Mariza @ ΓΙΩΡΓΟΣ 05/11/2013 16:03:54

   Όταν τελειώνουν τα παιχνίδια, πολιτικά, οικονομικά, κλπ, αυτό που μένει είναι το know how που δεν έχουμε. Χρεωκοπημένη χώρα και είμαστε 3η σε εισαγωγές πανευρωπαϊκά? Και πρώτη σε εξαγωγές η Γερμανία με τους υψηλούς μισθούς και το κράτος πρόνοιας? Όταν φτάνεις στον πάτο και χρειάζεται να φέρεις συνάλλαγμα πως θα το κάνεις? Άσε που δεν υπάρχει αντιστοιχία της κρίσης της Ελλάδας και της κρίσης των άλλων κρατών. Εδώ φάγαμε το κεφάλι μας μόνοι μας από εξωφρενική κακοδιαχείριση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.