#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/07/2012 17:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

To νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα κρίνει την επαναδιαπραγμάτευσηΤο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα πρέπει να ψηφιστεί μέσα στο φθινόπωρο, θα είναι το πρώτο βήμα της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου με την τρόικα. Θα πρόκεται για ριζικές αλλαγές στο φορολογικό τοπίο της χώρας με βασικό στόχο την ελάφρυνση των βαρών μεγάλης μερίδας του πληθυσμού.

Το σχέδιο της κυβέρνησης έχει ήδη κατατεθεί προς ενημέρωση στους τροϊκανούς και θα αποτελέσει μεγάλο κρας τεστ για τις ευρύτερες αλλαγές που χρειάζεται το πρόγραμμα σταθερότητας. Το οικονομικό επιτελείο θα προσπαθήσει να πείσει την τρόικα για το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία δε αντέχει άλλους φόρους και θα δώσει ισοδύναμα μέτρα που δε θα θίγουν τη φιλοσοφία του προγράμματος για «συμμάζεμα».

Εδώ θα φανεί και η ικανότητα αλλά και η θέληση του κ. Σαμαρά και του κ. Στουρνάρα να κάνουν πράξη τις προεκλογικές δεσμεύσεις στους πολίτες.

Σύμφωνα με το σχέδιο για τα φορολογικά, προβλέπεται:

Μείωση ΦΠΑ= ανάσα για τα νοικοκυριά
Η κυβέρνηση θέλει να μειώσει το ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης από το 23% στο 13% και εκτιμάται πως αυτό θα φέρει μειώσεις τιμών στα σερβιριζόμενα είδη (έτοιμα φαγητά, αναψυκτικά κτλ) και αναμφίβολα θα δώσει "ανάσα" στον τουρισμό.
Σταδιακά θα επιδιωχθεί και η μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 19%, του μεσαίου από το 13% στο 9% και του χαμηλού από το 6,5% στο 5%. Επίσης, έχει συμφωνηθεί ανάμεσα σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να μειωθεί ο ΦΠΑ και στα αγροτικά προϊόντα.

Αφορολόγητο
Η προγραμματική συμφωνία προβλέπει αύξηση του αφορολόγητου ορίου στους ευρωπαϊκούς μέσους όσους, με κριτήρια κοινωνικής δικαιοσύνης, κυρίως για τους μισθωτούς. Αν η πρόταση "περάσει" από την τρόικα, τότε το αφορολόγητο θα επιστρέφει στις 8.000€ από τις 5.000€ που είναι σήμερα. Αυτό, βέβαια, δεν το καλοβλέπουν οι εκπρόσωποι των δανειστών. Γι' αυτό υπάρχει και εναλλακτικό σενάριο: να πάει στις 8.000€ ευρώ σταδιακά, έως το 2015. Αν πάρουμε το ΟΚ από την τρόικα, το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο.
Το τρίτο μέτρο της κυβέρνησης είναι η διεύρυνση της φορολογικής ταυτόχρονα με τη σταδιακή μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών. Εξετάζεται μια νέα κλίμακα, με 4 ή το πολύ 5 κλιμάκια.

Ενιαίος φόρος στα ακίνητα
Προωθείται η αντικατάσταση του ειδικού τέλους ακινήτων (χαράτσι). Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι αυτό θα γίνει από 1/1/2013. Μαζί με το χαράτσι θα καταργηθεί και ο ΦΑΠ. Στη θέση τους, θα καθιερωθεί ένα ενιαίο τέλος ακινήτων, το οποίο θα επιβαρύνει ΚΑΙ τις εκτός σχεδίου εκτάσεις αλλά και εκτάσεις που ανήκουν σε επαγγελματίες αγρότες. Το νέο ΕΤΑΚ θα έχει αφορολόγητο όριο και προοδευτική κλίμακα συντελεστών.

Ηλεκτρονικό ποθεν έσχες και περιουσιολόγιο
Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν μια αναλυτική κατάσταση των περιουσιακών τους στοιχείων και μετά κάθε χρόνο να δηλώνουν τις αλλαγές. Πρέπει να δηλωθούν ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, καταθέσεις, μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και όλα τα περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας.
Προτείνεται επίσης υποχρεωτική ηλεκτρονική αναλυτικής δήλωσης με στοιχεία για όλες τις πραγματικές δαπάνες διαβίωσης και κυρίως τις δαπάνες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας.

Φοροαπαλλαγές τέλος
Η πρόταση προβλέπει να κοπούν οι πρόσθετες φοροαπαλλαγές για ανάπηρους, όσους έχουν 1 ή 2 προστατευόμενα παιδιά, τρίτεκνους, πολύτεκνους. Προτείνεται επίσης η εξάλειψη όλων των διατάξεων που προβλέπουν έκπτωση 10% ορισμένων προσωπικών δαπανών (ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, τόκους στεγαστικών δανείων δωρεές, χορηγίες, διατροές κτλ). Στη θέση τους προτείνεται να χορηγούνται επιδόματα.

Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες
Μια από τις προτάσεις είναι να μειωθεί ο συντελεστής φορολόγησης επιχειρήσεων από το 20% στο 15%. Εξετάζεται επίσης η μείωση φορολογίας στα μερίσματα από τα 25% στο 20% ή 15%.
Προτείνεται επίσης η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και η αντικατάστασή τους με άλλους πιο απλούς κανόνες απεικόνισης των συναλλαγών. Καθιερώνεται επίσης ένα φορολογικό point system, ενώ για πρώτη φορά θεσπίζονται κίνητρα συμμόρφωσης. Το νέο ποινολόγιο φέρει ελαστικότερα μέτρα, ειδικά για τις τυπικές παραβάσεις.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται η εφαρμογή αυστηρών επαγγελματικών κριτηρίων προσδιορισμού ελάχιστου καθαρού φόρου εισοδήματος για όλους τους μικρομεσσαίους επιτηδευματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Τα κριτήρια μπορεί να είναι πραγματικές επαγγελματικές δαπάνες, το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων, η μισθωτική αξία της επαγγελματικής στέγης, τα έτη άσκησης του επαγγέλματος.
Τέλος, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την αυτοτελή φορολόγηση με ενιαίο συντελεστή (20%) όλων των εισοδημάτων που προέρχονται από ενοίκια, τόκους, μερίσματα ή υπεραξίες από πώληση περιουσιακών στοιχείων. Προτείνεται τα εισοδήματα αυτά να υπόκεινται αυτοτελώς σε φόρο από το πρώτο ευρώ, δηλαδή να μην αθροίζονται με τα υπόλοιπα εισοδήματα των ιδιοκτητών και να μη φορολογούνται με βάση την κλίμακα φόρου εισοδήματος, στην οποία προβλέπεται αφορολόγητο όριο.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 07/07/2012 17:36:07

  Μάλιστα. Δηλαδή, αν επαληθευτεί η πληροφορία, έχουμε την παρακάτω εξίσωση:

  (ΕΕΤΗΔΕ+ΦΑΠ) = ΕΤΑΚ * χέρσα αγροτεμάχια που δεν αποδίδουν = δήμευση.

  Το σχέδιο Σόιμπλε δουλεύει ρολόι...

  • Μαθηματικός avatar
   Μαθηματικός @ Αυριανιστής 09/07/2012 01:50:40

   Ας κάνουν κανένα αστείο με την ατομική ιδιοκτησία και τα λέμε......
   Το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ θα μοιάζει θρίαμβος μπροστά σε αυτό που θα εισπράξει η ΝΔ αν επιχειρήσει κάτι τέτοιο....
   Σαμαρικός-Σαμαρικός αλλά μην τολμήσετε κύριοι της συγκυβέρνησης.....
   Τον Έλληνα πάτα τον στο λαιμό !!!! Αλλά μην τολμήσεις να του πάρεις ότι με κόπο έχτισε ή όποιο χωραφάκι απέκτησε με σκοπό κάποια στιγμή να το αξιοποιήσει.
   Σας ακούν εκεί στην Συγγρού. Μεταφέρετέ τους όσα γράφουμε. Αν δεν θέλουν να βάλουν το όνομά τους δίπλα σε αυτό του "χαζού παιδιού μαμά γεμάτο" ...

  • φλεβοτόμος avatar
   φλεβοτόμος @ Αυριανιστής 09/07/2012 16:17:37

   ακριβώς... οπότε το δίλημμα είναι:
   να μας τα πάρουν όλα για πινάκιο φακής ή να τα μοιραστούμε με τους γύρω μας;
   εδω κρίνεται ο έλληνας, το τι μπορεί αλλα και το τί αξίζει!

 2. nestrom avatar
  nestrom 07/07/2012 17:47:46

  Όταν έλεγε "άμεσα" ο Σαμαράς εννοούσε από Σεμπτέμβριο?
  Χάνονται οι έννοιες...

  • Πεπόνης avatar
   Πεπόνης @ nestrom 08/07/2012 04:53:22

   Τι είναι μια στιγμή μπροστά στο άπειρο...

 3. Iωάννης33 avatar
  Iωάννης33 07/07/2012 17:51:24

  Μα πώς θα έρθει η ελάφρυνση μεγάλου μέρους του λαου όταν κόβεις τις φοροαπαλλαγές;Νομίζω η αύξηση του αφορολόγητου απο μόνη της δεν αρκεί,ειδικά αν γίνει σε βάθος χρόνου.
  Διαφωνώ με το μέτρο αυτό αφού και η χορήγηση επιδομάτων μας έχει δείξει στο παρελθόν οτι δεν γίνεται με σύνεση και ισότητα.Θυμάστε τα 3χίλιαρα του Καραμανλή;Καλύτερα να διατηρηθούν οι βασικές (σταγεστικά,γιατροί,ενοίκια,διατροφές)

 4. ApoTel avatar
  ApoTel 07/07/2012 17:55:37

  Η μείωση στον ΦΠΑ θα πρέπει να συνοδευτεί με σοβαρούς ελέγχους που να εξασφαλίζουν ότι θα περάσει και στις τιμές. Γιατί με την κουτοπονηριά που δέρνει τους περισσότερους οι τιμές θα μείνουν ίδιες. Οπότε για τον καταναλωτή δώρο άδωρον

 5. tpe avatar
  tpe 07/07/2012 19:21:18

  Σιγά μην περάσει η μείωση στην τελική τιμή. Πότε έγινε αυτό; Επίσης, το θέμα του ΕΤΑΚ θέλει προσοχή.
  Και να εξασφαλίσει με κάποιο τρόπο, την έκδοση αποδείξεων.

 6. Αντίθεσις avatar
  Αντίθεσις 07/07/2012 19:33:33

  "αυτοτελής φορολόγηση με ενιαίο συντελεστή (20%) όλων των εισοδημάτων που προέρχονται από ... τόκους"

  Ο διπλασιασμός του φόρου επί των τόκων (από το σημερινό 10%) ανήκει, φαντάζομαι, στη δέσμη μέτρων για επιστροφή των χρημάτων στις τράπεζες (απ' όπου εξαφανίσθηκαν τους τελευταίους μήνες) και αύξηση της ρευστότητας στην αγορά...

  "Για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται η εφαρμογή αυστηρών ... κριτηρίων προσδιορισμού ελάχιστου καθαρού φόρου εισοδήματος... Τα κριτήρια μπορεί να είναι πραγματικές επαγγελματικές δαπάνες, το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων, η μισθωτική αξία της επαγγελματικής στέγης, τα έτη άσκησης του επαγγέλματος."

  Αν αυτό ισχύσει προβλέπω οι ελεύθεροι επαγγελματίες:

  - να μεταφέρουν μαζικά την έδρα τους σε ανήλιαγες υπόγειες αποθήκες του Καρπενησίου. Θα ακολουθήσουν δηλαδή κάτι αντίστοιχα με τα φαιδρά του προηγούμενου αντίστοιχου νόμου, που γωνιακά εμπορικά καταστήματα έκλειναν την είσοδο επί της μεγαλύτερης σε αξία οδού και χρησιμοποιούσαν την άλλη, για να έχουν χαμηλότερο τεκμήριο και που δεκάδες εταιρείες άνοιξαν -τύποις- έδρα σε ορεινούς και παραμεθόριους νομούς, κάνοντας την πραγματική τους έδρα υποκατάστημα (ρωτήστε τις ΔΟΥ της Φωκίδας για λεπτομέρειες)

  - να μεταφέρουν καθημερινά τα τραπεζικά τους υπόλοιπα στο εξωτερικό (ακολουθώντας πιστά το σοφό παράδειγμα των -πρωτοπόρων, πρέπει να ομολογηθεί- πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στη χώρα και τόσο ενεργά συμβάλλουν στην προσπάθεια οικονομικής της ... ανόρθωσης)

  - να μην αγοράζουν τίποτε με τιμολόγιο (αν η διαφορά μεταξύ της μείωσης του κέρδους λόγω του συγκεκριμένου εξόδου και της αύξησης φόρου λόγω τεκμηρίου είναι αρνητική)

  - να προβαίνουν (ειδικά οι της βόρειας Ελλάδας) σε διακοπή των εργασιών τους και μεταφορά της έδρας σε γειτονικές (εντός Ε.Ε.) χώρες. Δείτε πώς τυπώνονται πλέον τα επιχειρηματικά έντυπα (π.χ. διαφημιστικοί κατάλογοι, τιμολόγια με λογότυπο της επιχείρησης κλπ.): τηλεφώνημα για παραγγελία στον εδώ "αντιπρόσωπο", αποστολή μέσω υπολογιστή του ψηφιακού αρχείου με τη μακέτα στη Βουλγαρία, εκτύπωση των εντύπων εκεί και αποστολή του έτοιμου εμπορεύματος εδώ. Δηλούμενο εισόδημα ελευθέρων επαγγελματιών ("αντιπροσώπου" και γραφιστών) μηδέν, εισπραττόμενοι εν Ελλάδι φόροι από γραφίστες, "αντιπρόσωπο" (και τυπογραφείο) μηδέν. Τα λουκέτα και η ανεργία στον κλάδο έχουν αυξηθεί δραματικά.

  Οι συντάκτες των παραπάνω οικονομικών προτάσεων έχουν βγει ποτέ καμμιά βόλτα να μιλήσουν με ανθρώπους της αγοράς για να δουν αν τα παραπάνω θα λειτουργήσουν;

  Αλήθεια τα σχεδιαζόμενα κριτήρια θα έχουν και πρόβλεψη για αρνητικό πρόσημο ετησίου αποτελέσματος, ή μήπως οι ζημίες, και δη σε περίοδο βαθυτάτης ύφεσης, κατακρήμνισης του ΑΕΠ, και ανεξόφλητων επιταγών (ή/και τιμολογίων), δεν προβλέπονται για το συγκεκριμένο είδος επιχειρήσεων;

  Απλούστευση του φορολογικού καθεστώτος ευαγγελίζονται, τόνωση της επιχειρηματικότητας των νέων επιχειρείται και νέα φορολόγηση με επαναφορά των κατ' ευφημισμόν αντικειμενικών κριτηρίων (γραφειοκρατικής πάντα έμπνευσης και οριζόντιας -άρα άδικης- εφαρμογής) σχεδιάζεται...

 7. Ηλίας avatar
  Ηλίας 07/07/2012 19:53:28

  Μείωση ΦΠΑ= ανάσα για τα νοικοκυριά
  Θα μου εξηγήσει κάποιος πως θα ανασάνουν τα νοικοκυριά αν μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση ??
  Ανάσα για τους επαγγελματίες του τουρισμού ίσως, αλλα τα νοικοκυριά ??

 8. giorgos avatar
  giorgos 07/07/2012 19:56:56

  Η ουσια ειναι μια.Η κυβερνηση με το μαχαιρι στο λαιμο θα πουλησει ο,τι πεταει και ο,τι κολυμπαει και μετα αντι να ακουσει ενα μπραβο,καλα κανατε, θα ακουσει τη λυπητερη.Αυτο θα ειναι και το τιμημα που θα συνοδευσει τους δειλους και μοιραιους.

 9. Morelo avatar
  Morelo 07/07/2012 23:22:25

  Για να καταλάβω το χαράτσι δεν καταργείται απλά αντικαθίσταται; Χέστηκα αν το λένε χαράτσι ή ενιαίο τέλος για ακίνητα... Πάλι θα πληρώσουμε για το 1 σπίτι που καταφέραμε και χτίσαμε γαμώ το κερατό μου; Που θα τα βρούμε ρε; Αντε και...

 10. Μανώλης avatar
  Μανώλης 08/07/2012 00:34:42

  Το περιουσιολόγιο θα είναι το βασικό εργαλείο πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η δήμευση της περιουσίας των Ελλήνων με την εφαρμογή εξοντωτικών χαρατσιών, φόρων και "εισφορών αλληλεγγύης" κατ' ευθείαν πάνω στην περιουσία και όχι στο εισόδημα. Είναι το περίφημο "λεφτά υπάρχουν" του ποδηλατιστή από την Μινεσότα. Δεν ξέρω τι σκοπό έχει ο Σαμαράς αλλά ας μην ξεχνάμε ότι περιμένει ο Αλέξης στην γωνία. Τα δηλώνουμε όλα επί Σαμαρά για να έχει μετά στην διάθεση του ο Αλέξης και ο Στρατούλης ένα εργαλείο ολοκληρωτικό ελέγχου και φορολόγησης που θα το ζήλευε και ο Κιμ Ιλ Σουγκ της Βόρειας Κορέας. Αφήστε που αυτά αναπόφευκτα θα διαρεύσουν (στην Ελλάδα ζούμε) και θα ξέρουν οι μπουκαδόροι που να μπαίνουν και ποιανού το παιδί να απαγάγουν. Εδώ μία ιατρική δαπάνη πας στον δημόσιο ασφαλιστικό σου φορέα για σε πλακώνουν στα τηλέφωνα σε μερικές μέρες μόνο μέσα πωλητές ιδιωτικών ασφαλειών ακριβώς για αυτό που σου έτυχε. Ενώ μέχρι πρότινος απήγαγαν μόνο επιχειρηματίες, τώρα με την εγκληματικότητα που υπάρχει και με τα δεδομένα αυτά στα χέρια των κακοποιών ετοιμαστείτε για απαγωγές παιδιών που ο μπαμπάς τους έχει 15 χιλιάρικα στην τράπεζα.

 11. sos avatar
  sos 08/07/2012 11:56:53

  "καταργούνται φοροαπαλλαγές για τρίτεκνους και πολύτεκνους"

  Μάλιστα. Πάντα τέτοια.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.