#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/11/2012 15:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

To εμπόριο γύρισε 14 χρόνια πίσω 

Δραματικές εικόνες στο ελληνικό εμπόριο, καταγράφει έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από λίγο από την ΕΣΕΕ. Ο εμπορικός κλάδος γυρνά 14 χρόνια πίσω, στα επίπεδα του 1998 καθώς τα σημερινά στοιχεία συγκρίνονται μόνο με εκείνη την εποχή. Τα λουκέτα φαίνεται ότι έχουν φτάσει στα όριά τους και αναμένεται μείωση της έντασης του φαινομένου κατά 20% το 2013, με βάση τις εκτιμήσεις των ίδιων των εμπόρων, αν και 63.000 επιχειρήσεις βρίσκονται στο "κόκκινο".

Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι 9 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις εμπορίου την τριετία 2010-2012 δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν καμία επένδυση κεφαλαίου λόγω έλλειψης της γενικής ρευστότητας ενώ:

Οκτώ στους 10 δηλώνουν μείωση πωλήσεων και μεικτών κερδών
Επτά στους 10 δηλώνουν ότι δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό
Έξι στους 10 δηλώνουν απαισιόδοξοι για το μέλλον της επιχείρησή τους
Πέντε στους 10 δηλώνουν στασιμότητα και μείωση απασχόλησης
Τέσσερις στους 10 βλέπουν περαιτέρω επιδείνωση της αγοράς
Τρεις στους 10 δηλώνουν εξασθενημένοι οικονομικά και ψυχολογικά χωρίς άλλες αντιστάσεις στην κρίση.

Κατά την ίδια παρουσίαση, η ερευνήτρια Βάλια Αρανίτου ανέφερε ότι, κατά μέσο όρο, κάθε μέρα το 2012 αποχωρούν οι απολύονται περίπου 1000 εργαζόμενοι.

Όπως είπε η κ. Αρανίτου ένα από τα εργαλεία που φαίνεται ότι θα χρησιμοποιήσει ένα μικρό ποσοστό εμπόρων για να αντιμετωπίσει την κρίση είναι η μείωση των τιμών, καθώς οι μικρές επιχειρήσεις έχουν φτάσει στα όριά τους ενώ υπογραμμίστηκε ότι εμφανίζεται χαμηλή ένταση στην αύξηση των λουκέτων. Τα επίπεδα κλεισίματος εμπορικών επιχειρήσεων εκτιμάται ότι θα κυμαίνονται και στο μέλλον στα ίδια επίπεδα του 2011 καθώς τα »«λουκέτα» έχουν φτάσει στα όρια τους.

Είναι πλέον παραδεκτό από όλους ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κατά κύριο λόγο ανήκουν στον εμπορικό κλάδο, βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης εξαιτίας της βουτιάς της κατανάλωσης. Φυσικά τα λάθη των εμπόρων είναι πολλά, όπως π.χ. ότι σε πολλές περιπτώσεις οι τιμές που πωλούν τα προϊόντα είναι ακόμη υψηλές αν και τα ενοίκια έχουν υποχωρήσει σημαντικά. Ωστόσο, η χώρα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση που θα συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμη και η επιβίωση των εμπορικών επιχειρήσεων τίθεται σε αμφισβήτηση. Ο κόσμος που έχει μείνει για να ψωνίσει πάει στα εμπορικά και τα εκπτωτικά κέντρα όπου οι τιμές είναι χαμηλότερες. Αποτέλεσμα είναι να έχουν ήδη δημιουργηθεί «νεκροταφεία» καταστημάτων σε όλους τους εμπορικούς δρόμους της χώρας.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 19/11/2012 18:09:13

  Αυτή η νέα επιτυχημένη αλυσίδα με την επωνυμία "ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ" είναι μάλλον franchise, έτσι δεν είναι; Πάει πακέτο με την άλλη μεγάλη αλυσίδα "ΑΓΟΡΑ ΧΡΥΣΟΥ". Ποιοι κακοπροαίρετοι λένε ότι δε γίνονται επενδύσεις;

 2. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 19/11/2012 19:32:39

  Πριν λίγο στο BBC. Τα κλειστά καταστήματα στο Η. Βασίλειο είναι το 11% του συνόλου. Σε αρκετές περιοχές το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων είναι πάνω από 20% !!!!!

 3. nikos christou avatar
  nikos christou 20/11/2012 13:52:16

  Οχι μονο θα κλεισουν ολοι,αλλα και αυτοι που θα μεινουν θα τους χωσει μεσα το ΤΕΒΕ αυτο που δεν προσφερει πλεον γιατρους και φαρμακα αλλα κατα τα αλλα θελει 5500ευρω το χρονο ,για να σου δωση οταν αν? τα φτασεις τα 67 απο τα τρια το πιο μακρυ!!!Ξυπνηστε επιτελους μην τους πληρωνη ! ΚΑΝΕΙΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.