#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/07/2010 07:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

To δυσοίωνο πολιτικό μέλλον του Don ZapateroΤο Μάρτιο του 2004, τρεις μέρες μετά τις βομβιστικές επιθέσεις της Μαδρίτης, ο Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο κέρδιζε τις εκλογές, ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά. Σήμερα, στα μισά της δεύτερης συνεχόμενης θητείας του, το πολιτικό του μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο.Μόλις πριν από δέκα ημέρες, στο πλαίσιο μίας «ειδικής, ιδιαίτερης και κατ’ εξαίρεση προσπάθειας» που στοχεύει στη μείωση των δημοσίων δαπανών, ο Ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την περικοπή των απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 5% από τον Ιούνιο, το «πάγωμα» των συντάξεων και την κατάργηση του, ύψους 2.500 ευρώ, επιδόματος γεννήσεως από τη νέα χρονιά, καθώς και τον περιορισμό των κρατικών επενδύσεων. Ηταν η δεύτερη φορά από την αρχή του χρόνου που η σοσιαλιστική κυβέρνηση ανακοίνωνε μέτρα λιτότητας, καθώς η πρώτη δέσμη περικοπών, ύψους 50 δισ. ευρώ, κρίθηκε ανεπαρκής προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιθέσεις των «αγορών» εναντίον των ισπανικών ομολόγων και να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα από το 11,2% σε 6% του ΑΕΠ το 2011. Η «απάντηση» στον Θαπατέρο και το Σοσιαλιστικό Κόμμα ήταν άμεση. Στις πρώτες δημοσκοπήσεις, μετά την ανακοίνωση των μέτρων το αντίπαλο Λαϊκό Κόμμα (PP) προηγείται των Σοσιαλιστών (PSOE) κατά 9,1%. Η διαφορά, μάλιστα, δείχνει να υπερδιπλασιάστηκε, καθώς το δημοσκοπικό προβάδισμα του PP πριν από δύο εβδομάδες αποτυπωνόταν στο 4,2%. Δύο ημέρες αργότερα, ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ, πρωθυπουργός την περίοδο 1996-2004, καλούσε την κυβέρνηση να παραιτηθεί καθώς «είναι ανίκανη να επιλύσει τα προβλήματα».
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Θαπατέρο βρίσκεται με... την πλάτη στο τοίχο. Παραμονές των εκλογών του 2004 τίποτε δεν προμήνυε ότι θα γίνει πρωθυπουργός. Ωστόσο, οι επιθέσεις με εκρηκτικά στα τρένα της Μαδρίτης ανέτρεψαν πλήρως τα πολιτικά δεδομένα. Το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο είχε αποφασίσει την αποστολή 1.300 στρατιωτών στον πόλεμο του Ιράκ, βρέθηκε «υπόλογο» ως ηθικός αυτουργός των επιθέσεων που προκάλεσαν το θάνατο 191 ανθρώπων, ενώ, παράλληλα, η βιασύνη του να «φορτώσει» το συγκεκριμένο περιστατικό στην ΕΤΑ, παρά το γεγονός ότι οι ενδείξεις «φωτογράφιζαν» την Αλ Κάιντα, προκάλεσε ένα κύμα διαμαρτυρίας της κοινής γνώμης εναντίον του, το οποίο εκτίναξε ανοδικά τα ποσοστά της συμμετοχής και του Θαπατέρο, ο οποίος είχε κρατήσει την πλέον υπεύθυνη στάση. Αλλά και αργότερα, όταν το 2007 η ΕΤΑ ήταν αυτή που αναλάμβανε την ευθύνη για την τοποθέτηση βόμβας στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης, η συγγνώμη του Ισπανού πρωθυπουργού για τις ανεκπλήρωτες προσδοκίες ειρήνευσης με τους αυτονομιστές «κέρδισαν» την κοινή γνώμη.

Μέχρι σήμερα, ο Θαπατέρο αντιμετώπιζε τις δυσκολίες επιλέγοντας το δρόμο της ειλικρινούς, σοβαρής και υπεύθυνης πολιτικής. Στην παρούσα συγκυρία, όμως, η κατάσταση στην Ισπανία -και δυστυχώς όχι μόνο εκεί- δείχνει να μην είναι πολιτικά διαχειρίσιμη. Το δημόσιο χρέος για το 2010 εκτιμάται στο 66% του ΑΕΠ και η δυναμική του «τρέχει» με 20%, ενώ το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε, πρόσφατα, στα 8 δισ. ευρώ! Την ίδια στιγμή η ανεργία στη χώρα κυμαίνεται ήδη στο 20%, η ανάπτυξη στο 0%.Η βαθύτερη μεταπολεμικά οικονομική κρίση μαστίζει τη χώρα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα πότε και αν θα σταματήσουν οι κερδοσκοπικές επιθέσεις, ούτε τι μπορεί να τις σταματήσει πέρα από νέα μέτρα σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, κάθε φορά που οι αριθμοί θα αποκλίνουν από τους στόχους.

Ο 50χρονος Θαπατέρο φαίνεται πως έχει να διαλέξει μεταξύ δύο ρόλων. Ο πρώτος είναι ενός πολιτικού, ο οποίος θα βάλει τις βάσεις προκειμένου η χώρα του να οδηγηθεί στην έξοδο του... τούνελ. Ο δεύτερος είναι ενός πολιτικού, ο οποίος θα κυνηγά τις «αγορές» όπως ο Δον Κιχώτης τους… ανεμόμυλους.

Θ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 22/07/2010 08:36:25

  άντε και στα δικά μας...

 2. TopGunZ avatar
  TopGunZ 22/07/2010 09:44:07

  Τα σημάδια φαίνονταν από νωρίς. Ο Θαπατέρο δεν "τράβαγε" στα οικονομικά. Ουσιαστικά εκμεταλλεύτηκε (δεν το λέω από αρνητική σκοπιά) τα λάθη του προκατόχου του στον τομέα της ασφάλειας/εξωτερικής πολιτικής και το γνωστό θέμα των αυτονομιστών.

 3. tiramola avatar
  tiramola 22/07/2010 09:53:17

  Δημοσκοπική πτώση ρεκόρ και για τον κυβερνητικό συνασπισμό στην Γερμανία.
  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα συγκεντρώνουν 34% με την αντιπολίτευση σοσιαλιστών και πράσινων να συγκεντρώνουν 47%, αποτέλεσμα που αν γίνονταν τώρα εκλογές θα είχαν άνετη κυβερνητική πλειοψηφία.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ tiramola 22/07/2010 10:03:21

   Τι χαρά, τιραμόλα, ε;

   Αλλά, ξέχασα, είσαι πολίτης και όχι οπαδός.

   • tiramola avatar
    tiramola @ Επώνυμος 22/07/2010 10:34:53

    Το αναφέρω σαν πληροφορία και μόνο αφού και εγώ έχω ενημερωθεί από σχολιαστές για πράγματα που έτυχε να μου διαφύγουν.
    Επί της ουσίας αν στην Ισπανία αναλάβει η κεντροδεξιά και στην Γερμανία η κεντροαριστερά τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει αφού αμφότεροι δεν μπορούν να φανταστούν άλλο μοντέλο ανάπτυξης πλην μέσω του τοκογλυφικού δανεισμού.
    Η κανιώτα που πληρώνεται κάθε φορά που μιά χώρα δανείζεται σε συνδιασμό με τον καζινοκαπιταλισμό που συνεχίζεται χωρίς φραγμούς θα υποβαθμίζει διαρκώς το επίπεδο ζωής των εργαζόμενων και συνταξιούχων πολιτών βαφτίζοντας δημοσιονομική εξυγίανση τις περικοπές μισθών και συντάξεων προκειμένου να πληρώνονται τα τοκοχρεωλύσια.
    Χθες ή προχθές, δεν θυμάμαι, στη Γαλλία η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ενέκρινε την κυβερνητική πρόταση για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια.
    Όπως έχω ξαναγράψει, τουλάχιστον όπως εγώ το αντιλαμβάνομαι, έχει έρθει τούμπα η φυσιολογική εξέλιξη καλυτέρευσης της ποιότητας ζωής κάθε νέας γενιάς.
    Πιστική απάντηση δεν έχω πάρει γιατί συμβαίνει αυτό.
    Αν πρόκειται για ενίσχυση του "επιχειρείν" όπου λόγω ανταγωνισμού πρέπει διαρκώς οι εργαζόμενοι να μειώνουν τους μισθούς τους λόγω ανέχειας που προέρχεται από την ανασφάλεια για την επόμενη μέρα τότε λέω ευθέως να πάνε να γ.... και η κεντροδεξιά και η κεντροαριστερά γιατί μιά ζωή την έχουμε και είναι κρίμα και άδικο να την περάσουμε με άγχος, αγωνία και ανασφάλεια...

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ Επώνυμος 23/07/2010 21:41:50

    Τιραμόλα, "η φυσιολογική εξέλιξη καλυτέρευσης της ποιότητας ζωής κάθε νέας γενιάς" δεν ήταν φυσιολογική, ορθολογική υπόθεση. Ιδεολόγημα ήταν.
    Η ιστορία δεν κινείται σε μονόδρομη κατεύθυνση, δεν μάς τά μαθαν όλα σωστά οι παλιοί.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ tiramola 22/07/2010 10:09:59

   Μόνο που ο (αγαπημένος σου) ΓΑΠ ήταν εκείνος τον οποίο ξένη γελοιογραφία απεικονίζει να προστρέχει στη μέρκελ γλείφοντάς της τα πόδια. Οπότε, μάλλον πρέπει να το ξεκαθαρίσεις μέσα σου. Είναι κακή ή καλή η Μέρκελ; Τι λέει ο ΓΑΠ και ο Παπακωνσταντίνου επ' αυτού, και τι ο Παπουτσής ή ο Παναγιωτακόπουλος;

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Αυριανιστής 22/07/2010 10:31:54

    Αυριανιστή, δες επ' αυτού και δύο ΚΑΤΑΠΛΗΤΙΚΕΣ γελοιογραφίες του Ιωάννου:

    http://www.ethnos.gr/summary.asp?catid=11419&subid=2&pubid=22044957

    http://www.ethnos.gr/summary.asp?catid=11419&subid=2&pubid=21594948

   • tiramola avatar
    tiramola @ Αυριανιστής 22/07/2010 10:42:09

    Η κατάντια σου και πολλών άλλων δυστηχώς σχολιαστών είναι ότι πλέον επιλέγεις μεταξύ των "ικανότερων" οικονομικών διαχειριστών όχι με την ελπίδα να ανέβεις επίπεδο αλλά με την ελπίδα να φτωχύνεις λιγότερο...

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Αυριανιστής 22/07/2010 10:46:47

    Βρε τιραμόλα, στο θεό που πιστεύεις, πες μου ειλικρινά: νομίζεις ότι οι "ικανότεροι οικονομικοί διαχειριστές" ΓΑΠ και Παπακωνσταντίνου, θα μας... ανεβάσουν επίπεδο; Και τι να το κάνω, όταν στο μεταξύ θα με έχουν εξαθλιώσει τόσο ώστε να με έχουν ρίξει... δέκα επίπεδα;

   • tiramola avatar
    tiramola @ Αυριανιστής 22/07/2010 11:29:16

    Δεν υποστήριξα ότι είναι ικανότεροι, για την κατάντια μας έκανα λόγο...

    Θέλω και ας μου επιτρέψει ο φάκτορας να επανέλθω στο θέμα Βατοπέδι όχι φυσικά για μικροκομματικούς λόγους όπως παρεξηγημένα από πολλούς μου καταλογίζεται αλλά μιλώντας καθαρά πολιτικά.
    Μία μονή που έχει έδρα στο ανεξάρτητο κρατίδιο του αγίου όρους διεκδικεί με βυζαντινά χρυσόβουλα 500 χρόνια μετά μία λίμνη και εκτάσεις γύρω από αυτήν οι οποίες καλλιεργούνται από αγρότες της περιοχής.
    Οι άνθρωποι του θεού που του αφιέρωσαν τη ζωή τους επιλέγοντας λιτό βίο και μακριά από την κατανάλωση και τους "πειρασμούς" ζητούν προκειμένου να μην εκδιώξουν τους αγρότες της περιοχής να την ανταλλάξουν με άλλη.
    Τι δικαστήριο είναι αυτό που τους δικαιώνει και ποιοί είναι οι πολιτικοί εκπρόσωποι που τρέχουν να κάνουν τις ανταλλαγές?
    Αν αυτό δεν είναι ανωμαλία στην οποία συμμετέχουν άνθρωποι του θεού , δικαστές και πολιτικοί τότε οι λέξεις έχουν χάσει τη σημασία τους.
    Γιατί τα παραθαλλάσια οικόπεδα δεν δόθηκαν στους δήμους για να φτιάξουν ας πούμε ξενοδοχεία στα οποία και ο ντόπιος πληθυσμός θα έβρισκε δουλειά και ο δήμος θα είχε έσοδα και η χώρα θα ενδυνάμωνε την βαριά της βιομηχανία που είναι ο τουρισμός?
    Για τον απλούστατο λόγο ότι κάποιοι ιδιώτες, πολιτικοί και δικαστικοί θα έβγαζαν φράγκα την ίδια ώρα που εφάρμοζαν για το λαό λιτότητα λόγω δημοσιονομικής προσαρμογής...
    Και ενώ όλη αυτή η μεθόδευση του αίσχους ήταν σε εξέλιξη αντί όλοι μας να την καταγγείλουμε απαιτώντας από τη μονή-real estate να κάτσει στα αυγά της καθόμαστε και τσακωνόμαστε ερμηνεύοντας δικαστικές αποφάσεις του τύπου αν το πρόστιμο που επεβλήθη στον Αγγέλου ήταν υψηλό και αν την κύρια ευθύνη για την εξέλιξη την έχει το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ.
    Μία ή περισσότερες επισκέψεις στη μονή για "προσευχή" από ανθρώπους-κλειδιά, όπως μέλη του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, δικαστών, πολιτικών και μερικών μεγαλοδημοσιογράφων ήταν αρκετή για να συντελεστεί η αλητεία σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και εν τέλει σε βάρος των απλών πολιτών.
    Δεν πρόκειται να ξαναεπανέλθω στο θέμα.
    Κατάλαβες Αυριανιστή τώρα γιατί φωνάζω?

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Αυριανιστής 22/07/2010 11:33:11

    Τιραμόλα δεν μπόρεσα να διαβάσω πάνω από 5-6 σειρές, μετά άρχισε η αναγούλα από τα χιλιομασημένα και χιλιειπωμένα ψευτοεπιχειρήματά του κόμματός σου.

    Αλλά πρέπει να σταθώ σε αυτή σου τη φράση: "όχι φυσικά για μικροκομματικούς λόγους όπως παρεξηγημένα από πολλούς μου καταλογίζεται".

    Και να απαντήσω:

    ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!!!

   • ataktos avatar
    ataktos @ Αυριανιστής 22/07/2010 11:39:21

    tiramola - είσαι τελικά αντικατάστατός στην παρέα μας ..στα πρωινά ..καλαμπούρια χιχχι

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ Αυριανιστής 22/07/2010 11:40:27

    τιραμόλα, για όσο χρόνο η ηρεμία σου και η ευημερία ταυτίζονται στο μυαλό σου με την ύπαρξη καλών αφεντικών (δημόσιων ή ιδιωτικών) που θα ταϊζουν τον ανέμελο εργαζόμενο χωρίς αντίρρηση, το πρόβλημα της χώρας δεν θα λύνεται. Μια ζωή ενοχοποιούμε κάποιον άλλον για τα προβλήματά μας, αντί να κυττάξουμε να τα λύσουμε μόνοι μας.

   • tiramola avatar
    tiramola @ Αυριανιστής 22/07/2010 11:43:31

    Επώνυμε είναι προφανές ότι έχεις ανάγκη την ύπαρξη ενός πασόκου σχολιαστή προκειμένου να εκτονώνεις το οπαδικό σου πάθος αλλά και για να σπάει η μονοτονία.
    Εγώ αυτόν το ρόλο δεν θα τον παίξω...

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Αυριανιστής 22/07/2010 11:44:46

    Δηλαδή εννοείς ότι δεν είσαι "πασόκος σχολιαστής";

    Ξανά:

    ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!!!

   • yangoolas avatar
    yangoolas @ Αυριανιστής 22/07/2010 11:45:47

    έλα βρε τιραμόλα, μια χαρά τον παίζεις τον ρόλο και σε αγαπάμε

 4. ΑΡΚΑΣ avatar
  ΑΡΚΑΣ 22/07/2010 18:41:30

  Τιραμόλα, των 11:29,

  τα χρυσόβουλα δεν είναι 500 ετών. Έοχυν δοθεί τομ 11ο αιώνα μ.Χ. και τον 16ο αιώνα η Μεγάλη Πύλη τα επικύρωσε και έχουν ισχύ συμβοαλίου.

  Τρανό παράδειγμα που η Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά με τα χρυσόβουλα και μόνο έχει εκτάσεις στη Συρία, την Ιορδανία, και την ΣιςΖορντανία. Εφόσον λοιπόν τα αποδέχονται αυτές οι χώρες εάν τολμήσει η μονή βατοπεδίου και πάει στο Ευρ. Δικαστήριο ή στο Δικαστήριο της Χάγης έχει δικαιωθεί περίτρανα. Συμφωνώ μαζί σου όσον αφορά το μέρος της διανομής κλήρου στους φτωχούς αγρότες. Όμως, δυστυχώς, για άλλη μία φορά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που εμπλέκονται λειτούργησαν βλακωδώς λόγω αμάθειας και για να πάρουν λίγα ψηφουλάκια παραπάνω. Αυτά πληρώνουμε.

  Το θέμα ΒΑΤΟΠΕΔΙ είναι απλό.
  Σου λένε οι παπάδες:
  "Θέλεις κύριε αυτά τα εδάφη για να πουλήσεις μούρη στους αγρότες και να βγαίνεις βουλευτής; ΜΑΛΙΣΤΑ. Εμείς το αποτιμούμε τόσο. ΄Αμα θέλεις. ΚΑΙ θέλουμε αυτά. Μπορείς έχει καλώς δεν μπορείς κρίμα για σένα.

  .....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.