To Ποτάμι έμεινε τελικά από ...νερό
04/03/2014 15:26
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

To Ποτάμι έμεινε τελικά από ...νερό

Κάνοντας επικοινωνιακό σόου, που ξέρει καλά, περπατώντας πάνω – κάτω με το χέρι στην τσέπη ή χειρονομώντας διαρκώς, αλλά χωρίς το γνωστό... σακίδιο, ο Σταύρος Θεοδωράκης, παρουσίασε το Ποτάμι του. Τους ανθρώπους που τον στηρίζουν αλλά όχι και τους υποψήφιους για την Ευρωβουλή.

Χρησιμοποιώντας όλα τα επικοινωνιακά τερτίπια που μπορεί να έχει ένα τηλεοπτικό κόμμα και με υποστηρικτές από το χώρο του τραγουδιού, της ηθοποιίας και της δημοσιογραφίας, ο αρχηγός του Ποταμιού απαντούσε συνεχώς σε ερωτήσεις αλλά ουσιαστικά δεν έλεγε και πολλά. Σε μια κατάμεστη αίθουσα εμφανίστηκε κοινότυπος και απλά επαναλάμβανε αυτά που συνήθως ακούμε στα τηλεοπτικά πάνελ και στα τηλεπαράθυρα. Χωρίς προγραμματικές δηλώσεις, χωρίς λύσεις για το μέλλον, χωρίς μια ουσιαστική πρόταση για τα αδιέξοδα της Ελλάδας. Απλά και μόνο κουβέντες εντυπωσιοθηρείας.

«Προσπαθούμε να τα κάνουμε όλα διαφορετικά. Άλλωστε είναι η πρώτη φορά που κάνουμε κόμμα», είπε και πρόσθεσε: "Το Ποτάμι υπερασπίζεται το διαφορετικό."

Όταν ρωτήθηκε σε ποια ομάδα του ευρωκοινοβουλίου θα ενταχθεί απάντησε: "Κοίταξε, θα το αποφασίσουμε όταν θα πάμε στις Βρυξέλλες. Υπάρχει ένα πρόβλημα με τις ομάδες του ευρωκοινοβουλίου." Πρόσθεσε: "Ελπίζω να βρούμε συμμάχους για μεγάλα ζητήματα".

Γιατί δεν συμμετέχουν πολιτικοί: "Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην χώρα είναι και ευθύνη των πολιτικών. Η μεγάλη ευθύνη είναι των πολιτικών. Οταν αυτός που με έχει οδηγήσει σε τόσα αδιέξοδα λέει ότι θα με οδηγήσει σε καλό δρόμο έχω αμφιβολία. Εγω δεν νοιώθω αυτήν την στιγμή μεγάλη συγγένεια με τους πολιτικούς. Πρέπει να δώσω αφορμή στον κόσμο, στον απλό πολίτη. Ας αρνηθώ εγώ την δημοσιογραφία. Ίσως έτσι δώσω την αφορμή σε κάποιους ανθρώπους να πάνε μπροστά."

Και συνέχισε: "Το Ποτάμι, θα επιδιώξει την συνεννόηση. Δεν θα κολλήσει στο παρελθόν. Και οι άλλοι το ίδιο λένε θα μου πεις. Ναι αλλά οι άλλοι έχουν το αμάρτημα του παρελθόντος. Αν μας δώσει ποσοστό ο κόσμος θα δούμε ποιοι θα έχουν την διάθεση να αλλάξει η πορεία του σκάφους."

Στο ερώτημα αν είναι με το Μνημόνιο ή όχι δεν ξεκαθάρισε και πολλά πράγματα καθώς είπε: "Υπάρχουν πολύ σοβαρότερα ερωτήματα από αυτό. Το Μνημόνιο τελειώνει τον Μάιο. Άρα ανήκει στο παρελθόν. Το μεγάλο ζήτημα αυτή την στιγμή της χώρας δεν είναι να συζητά για τις μεγάλες αποφάσεις του παρελθόντος. Η μεγάλη ανάγκη είναι αν θέλουμε ένα εθνικό σχέδιο για να βγούμε από την κρίση. Και όταν λέμε εθνικό σχέδιο, υπάρχει μια μικρή διαφορά. τα εθνικά σχέδια δεν είναι κομματικά κιτάπια. Θα δημιουργηθεί από την κοινωνία. Από τους ανθρώπους που έχουν ζήσει το αδιέξοδο και θα υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο που θα αντικαταστήσει τα Μνημόνια. Όλα αυτά που έχουν δημιουργήσει μια ανασφάλεια για το μέλλον." Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε δηλαδή.

"Είπα ότι δεν θα είμαι στο ευρωψηφοδέλτιο. Αλλά είμαι εδώ. Εγκατέλειψα την δημοσιογραφία για ν' ασχοληθώ με το Ποτάμι. Το ευρωψηφοδέλτιο, θα δοθεί στην δημοσιότητα όταν το δώσουν και τα άλλα κόμματα. Είναι υπό διαμόρφωση. Στην περιοδεία που ξεκινάω θα βρούμε και άλλους ανθρώπους."

Στο ερώτημα τι προτείνει για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος είπε: "Πρέπει να πάρουμε πολύ σοβαρά υπόψιν μας το δικαίωμα των νέων να συμμετέχουν στην πολιτική. Οι νέοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι από τα 18. Ακόμα και αν συμβολικά χρησιμοποιηθεί είναι μια καλή αφορμή για να πάμε προς τα μπρος. Η πρόταση μας θα είναι ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνονται αυστηρά κάθε 4 χρόνια. Ακόμα και αν η θέση του πρωθυπουργού "χηρέψει". Αν το αποφασίσουμε αυτό θα λύσουμε πολλα προβλήματα. Όπως το μαύρο πολιτικό χρήμα. Μερικοί σπρώχνουν για έκτακτες εκλογές και μερικοί ρίχνουν τα λεφτά τους για να γίνονται έκτακτες εκλογές. Μικρότερη Βουλή. Κάποιοι άνθρωποι σοβαροί υποτίθεται ζητούν και Γερουσία και να αλλάξουμε το εκλογικό σύστημα. Πιο κοντά στην απλή αναλογική.

Στις εκλογές θα πρέπει να έχουμε δυο κάλπες. Η μια ψηφίζω το κόμμα μου και η άλλη στην κοντινή μικρή μου περιφέρεια. Είναι ένα πολύπλοκο σύστημα αλλά εφαρμόζεται στην Γερμανία. Αυτά τα τρια πράγματα προτείνουμε για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος."

Και πρόσθεσε: "Οι ευρωεκλογές θα στείλουν μηνύματα αλλά αυτό που προέχει απ' όλους μας είναι να αποφασίσουμε όλοι μαζί ότι δεν μπορούμε να πληρώνουμε την αξία των εκλογικών διαδικασιών θέτοντας άλλα ερωτήματα πέρα από το κεντρικό ερώτημα. Τωρα το ερώτημα είναι τί ευρώπη θέλουμε."

'Οταν ρωτήθηκε τι ρόλο θα έχει απάντησε: "Εγώ θα είμαι ηγέτης. Ο άνθρωπος που θα βγαίνει μπροστά σε αυτή την υπόθεση. Είναι κάτι πλατύτερο από το protagon. Είναι κάποιοι που θεωρούν ότι έκανα λάθος. Εγώ δεν είμαι πλεον το protagon, ούτε γνώμη δεν θα έχω."

Και συνέχισε: "Εδώ είναι μια ομάδα ανθρώπων. Δεν είμαστε όλοι φίλοι. Είμαστε μια παρέα που μεγαλώνει. Κάθε μέρα μπαίνει και άλλος σε αυτήν. Πρέπει Το Ποτάμι να καλύψει όλους τους τομείς. Να έχει βοηθό τον άνθρωπο που ζει τα προβλήματα."

Όταν ρωτήθηκε ποιους αποκλείει από μελλοντική συνεργασία είπε: "Η χώρα δεν έχει ανάγκη να απολύσει δημοσίους υπαλλήλους, δεν έχουμε μεγάλο δημόσιο. Έχουμε κακό δημόσιο. Για μένα αυτό που προέχει στο Δημόσιο είναι η ανακατανομή του υλικού. Πρέπει να συνεχιστεί αυτό χωρίς παρωπίδες. Στην Ελλάδα η πολιτική αδυνατεί να ελέγξει τα πράγματα. Κάνει τα αίσχη που κάνει στην δημόσια διοίκηση και μετά τα σβήνει. Έχουμε υπαλλήλους που δουλεύουν και σκίζονται και έχουμε υπαλλήλους που δεν δουλεύουν. Είναι αδιανόητο για μένα κάποιοι να αρνούνται την αξιολόγηση στο Δημόσιο."

Στην συνέχεια ανακοίνωσε την λίστα με ανθρώπους με τους οποίος συζητάει Το Ποτάμι.

Θοδωρής Γκόνης σκηνοθέτης, στιχουργός

Μαρία Δημητρίου, τσιγγάνα επιμελήτρια Κοινωνικής Πρόνοιας

Νίκος Δήμου Συγγραφέας

Αννα Ευφραιμίδου Ογκολόγος, παθολόγος

Παναγιώτης Κακατσούλης, ο καλύτερος δημόσιος υπάλληλος, καθηγητής στην σχολή δημόσιας διοίκησης

Βάσω Κιντή καθηγήτρια φιλοσοφίας

Δημήτρης Κοντοπίδης, φοιτητής αρχιτεκτονικής

Αύγουστος Κορτώ συγγραφέας

Δημήτρης Κουρέτας αντιπρυτανης πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ολυμπία Κρασαγάκη, φωτογράφος

Δημήτρης Κυριακόπουλος Πρόεδρος Πρωτέα

Αναστασία Λαμπρία εκδότρια βιβλίων

Ζαχαρούλα Λούδα, αμπελουργός

Αννα Λιδάκη καθηγητρια κοινωνιολογιας

Χαρης Μαθιόπουλος κοινωνιολόγος

Γιώργος Μαυρωτάς πρώην αρχηγός στην εθνική πόλο

Γιούλη Μελουδάκου

Αναστασία Μήνου υδροβιολογος, διευθύντρια έρευνας στο Αρχιπέλαγος

Νίκος Ξυδάκης μουσικός

Νίκος Ορφανός ηθοποιός

Ντανα Παρασκευοπούλου, κατοικος Αγιου Αχιλλείου Πρεσπών

Ανδρεας Πετρουλάκης, σκιτσογράφος

Χριστίνα Ταχιάου, δημοσιογράφος

Τάσος Τέλογλου, δημοσιογράφος

Σταύρος Τσακυράκης καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου

Και οι δημοσιογράφοι:

Γεωργία Λινάρδου

Λίνα Παπαδάκη

Αντρη Κωνσταντίνου

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 04/03/2014 15:40:23

  Το ποτάμι δεν έμεινε από νερό,έμεινε από κοίτη,και τα νερά χάνουν τον προσανατολισμό τους και θα τα πιούν τα ξεροχώραφα...

 2. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 04/03/2014 15:47:27

  Eμένα δε με χαλάει καθόλου να πάει καλά ο Θεοδωράκης. Ενδοαριστερό θέμα είναι. Μια ακόμα συνιστώσα. Κάνω λάθος;

  • Jimakos avatar
   Jimakos @ ΣΟΝ ΠΕΝ 04/03/2014 15:56:56

   Μάλλον κάνεις λάθος, γιατί σαν light κίνημα διαμαρτυρίας είναι ευκολότερο να μαζέψει από παντού ψήφους. Καλά κάνει το antinews και τον στοχεύει καθημερινά. Οι δημοσιογραφάρες που μαζεύτηκαν στην συνέντευξη τύπου δεν σκέφτηκαν να κάνουν μια σοβαρή ερώτηση για τη χρηματοδότηση; Καταγγέλλει το μαύρο χρήμα αλλά δεν μας λέει τίποτα για το αόρατο δικό του.

   • Γιάννης Αυλακιώτης avatar
    Γιάννης Αυλακιώτης @ Jimakos 04/03/2014 16:22:33

    να μη γενικεύουμε αόριστα. το εννοείται το αόρατο δικό του; ξέρετε αν έχει κλέψει; με κάτι τέτοια εξισωθήκαμε όλοι με τους πασοκους. τέτοιες δηλώσεις ρίχνουν νερό στο μύλο της φασιστοαριστεράς και της ναζιστοδεξιάς. η ΝΔ πρέπει να τον ακολουθήσει, απλά κάνοντας πράξη τα - όσα λίγα ή πολλά - σωστά εξαγγέλει: ΝΑΙ στην μικρότερη βουλή, ΝΑΙ σε εκλογές κάθε 4 χρόνια. η σημειολογία των προσώπων που τον υποστηρίζουν δεν είναι εντελώς αριστερή.

    • Jimakos avatar
     Jimakos @ Γιάννης Αυλακιώτης 04/03/2014 16:54:22

     Στη γλώσσα μας αόρατο δε σημαίνει κλεμμένο, αλλά άγνωστης προέλευσης. Που βλέπεις τη γενίκευση; Θέλω να ξέρω ποιος τον στηρίζει οικονομικά, πειράζει;

     • Γιάννης Αυλακιώτης avatar
      Γιάννης Αυλακιώτης @ Jimakos 04/03/2014 17:04:54

      δε γνωρίζω τη γλώσσα σας. στα ελληνικά πάντως αόρατο σημαίνει μη ορατό. τα υπόλοιπα άστα. ο ψεκασμός ήταν βαρύς αυτή τη φορά φαίνεται.

     • μελιτίνη avatar
      μελιτίνη @ Γιάννης Αυλακιώτης 04/03/2014 17:32:47

      Οικονομικά ποιός τον στηρίζει;

     • Yet avatar
      Yet @ μελιτίνη 04/03/2014 18:05:31

      Καλέ, η ...αγάπη και η αναγνώριση του κόσμου τον στηρίζει, σαν κάθε λαοπρόβλητο Ηγέτη! Θέλει και ρώτημα;

     • Jimakos avatar
      Jimakos @ Γιάννης Αυλακιώτης 04/03/2014 22:14:19

      Μεγάλο ζόρυ τραβάς για την άγνωστη προέλευση των οικονομικών του. Κε Μπαμπινιώτη το αόρατη δε σας καλύπτει γιατί το μπερδεύεται με κλεμμένα, με το άγνωστη είμαστε εντάξει; Μπορώ να το κάνω χρήση; Για το ψεκασμένος σας το επιστρέφω μιας και παρουσιάζεται όλα τα συμπτώματα.

 3. Ερωτηματική avatar
  Ερωτηματική 04/03/2014 16:27:06

  Προσπαθούν να μας πείσουνε οι ...επαγγελματίες δηλαδή, οτι στην Ελλάδα των μνημονίων, του 30% ανεργίας, των χιλιάδων εκπατρισθέντων νέων, των 5.000 βιαίως αποχωρήσαντων, του 35% δεινοπαθούντος πληθυσμού, των εκατομμυρίων ανασφαλών, ανασφάλιστων, κακοπληρωμένων και νεόπτωχων, υπάρχει ακόμη και σήμερα περιθώριο να υφαρπάξουν την ψήφο με αντάλλαγμα χάντρες, καθρεφτάκια και φύκια που θα μοιάζουν με μεταξωτές κορδέλες; ΟΧΙ, αν δεν το δω να συμβαίνει, ΔΕΝ το πιστεύω, ούτε απογοητεύομαι. Αν συμβεί ΚΑΙ αυτό, δεν έχουμε πια, ούτε μιά πιθανότητα σωτηρίας..... Δε μπορεί τελικά, οι Μπομπολοψυχάρηδες κι οι κάθε είδους ανήθικοι συμμορίτες, ν΄αναδειχτούν νικητές μιας στημένης παρτίδας, που θα ανεχτούμε να χάσουμε. Ας μετρηθούμε λοιπόν. Όσο πιο γρήγορα, τόσο καλύτερα.... Να μάθουμε, ποιοί αλήθεια είμαστε.

  • Γιάννης Αυλακιώτης avatar
   Γιάννης Αυλακιώτης @ Ερωτηματική 04/03/2014 16:44:27

   αγαπητή μου με το αυτοκτονιόμετρο, εσείς έχετε υποψήφιο το λιάκο τον κασσιδιάρη και το λοιπό σύνδεσμο. γιατί σκούζεται; άλλο κοινό κυνηγάει ο Θεοδωράκης. πρέπει να έχουν βγάλει το δημοτικό και να μη βαράνε οι ψηφοφόροι του.

   • Ερωτηματική avatar
    Ερωτηματική @ Γιάννης Αυλακιώτης 04/03/2014 17:23:23

    Αγαπητέ βιρτουόζε Mr. John Avlakiotis, έχουμε ήδη καταλάβει οτι απευθύνεται ο Μπομπολαστέρας σε μανιώδεις, αυτοδίδακτους ...καλλιτέχνες μονόχορδου παλινδρομικού οργάνου σαν εσάς, απλά δεν ξέρουμε πόσοι είσαστε τελικά, γι αυτό λέμε να σας μετρήσουμε. Μόνο η παρέα σας, οι σαλεμένοι του Λιάκου δυστυχώς, δεν είσαστε.... Ξέρουν οι ''ειδικοί'' οτι υπάρχει...πηγή κι ήρθαν να δροσιστούνε.... Όπως χθές, όπως και σήμερα, σαν πάντα....

    • Γιάννης Αυλακιώτης avatar
     Γιάννης Αυλακιώτης @ Ερωτηματική 04/03/2014 18:04:45

     γελάω μαζί σας ρε παιδιά. τα ίδια λέτε με 10 ψευδώνυμα. διαταραχή προσωπικότητας... ή φύλλου;

     • Ερωτηματική avatar
      Ερωτηματική @ Γιάννης Αυλακιώτης 04/03/2014 18:15:33

      Το οτι μάλλον ''σας τη λένε'' πολλοί, δε σημαίνει οτι ....βρέχει καημένε μου άνθρωπε, όπως απελπισμένα πασχίζετε να πιστέψετε (και να μας ...πείσετε). Σημαίνει απλά, οτι σας έχουν καταλάβει αρκετοί. Με τις υγείες σας.

 4. μελιτίνη avatar
  μελιτίνη 04/03/2014 17:33:16

  Η δυστυχία του να είσαι κοκοβιός!

 5. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 04/03/2014 17:44:24

  Για protagon δεν ξερω ... Αλλα πιο πολυ μου μοιαζει με. Games of thrones

 6. ΚΜ avatar
  ΚΜ 04/03/2014 17:50:05

  Μερικοί στο ψηφοδέλτιο είναι χειρότεροι δηθενάδες από τον ίδιο!

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ ΚΜ 04/03/2014 21:49:04

   Όλη η κιτρινο-ροζ φιλελέ εθνομηδενιστική βαλκανο-επαρχιακή λούμπεν διανόηση είναι μαζεμένη εκεί. Αρκετοί από αυτούς θα έδιναν φοβερό υλικό στον Φλωμπέρ....

 7. ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ avatar
  ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 04/03/2014 22:12:44

  Ο λαός λέει "μάθανε πως πηδιόμαστε πλακώσανε και οι γύφτοι". Μόλις μαράθηκε η Ελιά, παρουσιάστηκε το Ποτάμι. Μόλις στερέψει το Ποτάμι θα μας προκύψει η "Άμπελος" κ.ο.κ. Αναμένω λοιπόν να παρουσιασθούν αμέτρητοι "γύφτοι". ΥΓ. Ο κος Θεοδωράκης έκανε ένα μεγάλο ατόπημα και άφησε εκτός Ποταμιού την... Τζούλια. Γιατί κυρ Σταύρο μας έκανες τόσο μεγάλο κακό ?

 8. aris. aold avatar
  aris. aold 04/03/2014 23:32:58

  Δεν κατέβαζαν καλύτερα την Ελενάρα τώρα που έχει σαρανταρίσει και έχει αγριέψει το μάτι της. Με λίγο μπουτάκι λίγο στηθάκι θα τα μάζευε τα καψούρια τους μπαρόβιους κλπ. Μιλάμε για γνήσιο λαικό κίνημα όχι σαν αυτό του Θεοδωράκη που έχουν μαζευτεί όσοι αναλύουν επί ώρες το πήδημα της μέλισσας.

 9. PP avatar
  PP 04/03/2014 23:38:13

  Μην καθόσαστε αμέριμνοι στην κοίτη του ποταμιού!Μη! Είναι κρίμα να σας παρασύρει!

 10. Συντηρητικός Δημοκράτης avatar
  Συντηρητικός Δημοκράτης 05/03/2014 00:27:12

  Το εχω πει πολλες φορες και θα το ξαναπω ! Το θεμα δεν ειναι το Ποταμι, το θεμα ειναι οτι η συντηρητικη (λεμε τωρα) παραταξη της ΝΔ το Μαιο βαινει σε βεβαιη συντριβη ή ακομα και συντριπτικη ηττα ! Υπαρχει ο κινδυνος για την χωρα, την εξουσια να αναλαβει η εγκληματικη συμμορια του ΣΥΡΙΖΑ με δευτερο κομμα τη Χ.Α. ! Αν κυριοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εχετε παρει την αποφαση να παραδωσετε την εξουσια στα ακρα, πειτε το μας να το ξερουμε οτι συντομα θα γινουμε Ουκρανια ! Αλλαξτε συντομα πολιτικη !

 11. Χαλκιδέος avatar
  Χαλκιδέος 05/03/2014 02:24:38

  Τι βλέπω; Δήμου, Ορφανός, Τέλογλου... Όλα τα μπουμπούκια!

 12. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 05/03/2014 04:29:34

  Ξαναδίνουν συντάξεις στις άγαμες θυγατέρες! http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=4245886&pg=2&OrderDir= Από τις άγαμες θυγατέρες ξεκινά η αναδιανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επιστρέψει μέρος ή και όλο το ποσό που αντιστοιχεί στη σύνταξη του θανόντα γονέα, που κόπηκε αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2013 στις ανύπανδρες θυγατέρες, δημοσίωνυπαλλήλων και ενστόλων. [...] Δηλ. για πόσο ηλίθιους μας περνάνε? Υπάρχει σωτηρία γι' αυτή τη χώρα? Παιδιά συγνώμη, αλλά μια χαρά είναι ο Θεοδωράκης. Ελπίζω όχι μόνο να πάει καλά στις Ευρωεκλογές, αλλά να τους εξαφανίσει όλους, να πάθουν ζημιά και οι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κι ο τΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, κι όλοι όσοι μας κοροϊδεύουν.

 13. γιωργος avatar
  γιωργος 06/03/2014 20:23:59

  οσα ( ποταμια ) και να φτιαξουν ο κοσμος τους εχει ηδη παρει μετρα για την δεξαμενη που θα πνιγουν

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.