01/02/2009 18:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

To Νταβός απέτυχε

ΣΧΟΛΙΑ

 1. KaryID avatar
  KaryID 01/02/2009 18:55:54

  Τι ωραίο κείμενο αυτό για προβληματισμό και σκέψεις πάνω σε πράγματα που ίσως δεν τα γνωρίζουμε όλα.
  Αν πάντως είναι γεγονός ότι έχει αποτύχει το Νταβός και μαζί του η παγκοσμιοποίηση έτσι όπως την εφάρμοσαν, θα χαρώ πάρα πολύ για το τέλος αυτών των εκτρωματικών υβριδίων.

 2. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 01/02/2009 19:16:11

  Πολύ καλό κείμενο. Νομίζω ότι κατά βάθος έχουν αποτύχει πολύ περισσότερα από όσα φαίνονται. Στην πραγματικότητα, με την κρατικοποίηση των τραπεζών και με προϋπόθεση ότι η πολιτική κυβέρνηση είναι (πιο) δημοκρατική σε σχέση με τους καπιταλιστές, έχουμε μια τάση επιστροφής της δημοκρατίας στην οικονομία, που δεν μπορεί κανείς παρά να τη χαρακτηρίσει ελπιδοφόρα.

  Πανικόβλητοι οι "υπερεθνικοί" θεσμοί όπως η Κομισιόν, ας πούμε, σπεύδουν να ζητήσουν σωτηρία και βοήθεια από το κράτος-έθνος και τις δημοκρατίες του πλανήτη. Οι δικτατορικής φύσεως "υπερεθνικοί" θεσμοί δεν έγιναν ποτέ δημοφιλείς στους λαούς και είναι απορίας άξιον γιατί τους υποστήριζαν οι κυβερνήσεις. Προς το παρόν σωθήκαμε από την παγκόσμια δικτατορία που μας υποσχέθηκε η κυρία Μπενάκη στο γνωστό της λόγο προς τον Παπούλια, αλλά προς το παρόν. Θα επιστρέψουν, μόλις μπορέσουν.

 3. tony avatar
  tony 01/02/2009 19:20:11

  Οχι δεν απέτυχε.Απλά περνάει μια φάση.Τρεις απόπειρες της διεθνούς.Οι δύο απέτυχαν λόγω της μικρής τεχνολογικής δυνατότητας.Σήμερα είναι δυνατόν.Και αναγκαίο.Η αληθινή παγκοσμιοποίηση θα αρχίσει τώρα με το τέλος του καπιταλισμού.Ο θαυμαστός νέος κόσμος θα οικοδομηθεί επάνω στα συντρίμμια του παλιού.Αυτό που ζούμε είναι το τέλος της ιστορίας.Το τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε.
  Διαβάστε τον ALDOUS HUXLEY <> και πείτε μου αν αξίζει ο πόνος και ο κόπος.

 4. tony avatar
  tony 01/02/2009 19:20:59

  ο θαυμαστος νέος κόσμος.

 5. donaE avatar
  donaE 01/02/2009 19:23:32

  Μενει να δουμε με ποιον τροπο τωρα ο καπιταλισμος θα δημιουργησει κερδος.Η παραγωγη και η επενδυση ειναι προηγουμενες φασεις.

 6. ange-ta avatar
  ange-ta 01/02/2009 19:26:09

  "Η παγκοσμιοποίηση ήταν τελικά μια απόπειρα συγκρότησης του χάους που έχει όμως δυο ιστορικά προηγούμενα, που καλό είναι να θυμόμαστε: Τον ναζισμό και τον κομμουνισμό, που είχαν δοκιμάσει δυο άλλες διαδρομές με τον ίδιο στόχο, την παγκόσμια αρμονία".

  Καλό είναι να ξέρουμε, ότι η ελίτ πριν το β πόλεμο, που ετοιμάστηκε τοσο στην εσπερία όσο και στον νεο κόσμο, στήριξε τις ελπίδες για μια παγκόσμια επικυριαρχία σε δύο χώρες: Την Γερμανία και την Αμερική. (περίεργα ακούγεται, αλλά για εξήγα την πολιτική μη επεμβάσεως στην Ισπανία και την πλήρη χρηματιστική υποστηριξη της Ελβετίας και του Ροκφέλλερ και την ανθηση της πολεμικής βιομηχανίας των ΗΠΑ, μετα την κρίση του 29?)

  Κάπου όμως η κατάσταση τους ξέφυγε με τους μπολσεβίκους και έτσι η παγκοσμιοποίηση μπήκε για τα καλά εμπρός μετά την κατάρρευση των δεύτερων.

 7. ange-ta avatar
  ange-ta 01/02/2009 19:33:26

  Οσο για την "συγκρότηση του χάους", θα έλεγα ότι την αποδιοργάνωση (deregulation) της αγοράς και επομένως τη εκτροπή σε χάος, (όπου με την έννοια του χάους, εννούμε ότι μία μικρή αλλαγη μεταμορφώνεται σε χιονοστιβάδα και κατάρρευση μιας φαινομενικά σταθερής κατάστασης), την δημιούργησε αυτη καθαυτη η παγκοσμιοποίηση.

  Το χάος δεν μπορεί να είναι συγκρότηση!

 8. ange-ta avatar
  ange-ta 01/02/2009 19:35:46

  Τέλος καλό να είναι να μην ξεχνάμε, ότι η κρίση του 29 διήρκησε περί τα 10 χρόνια και μετά ξέσπασε ο πολεμος. Η βιομηχανία που ξανάδωσε θέσεις εργασίας ήταν η πολεμική βιομηχανία.

 9. ataktos avatar
  ataktos 01/02/2009 19:38:14

  Φαντάζομαι να έβανε χέρι στην αποδόμηση της παγκοσμιοποίησης κανένας δικός μας συνδικαλιστής π.χ. ΓΣΕΕ ,γενοπ, ομε ,ολμε ,οσπα κλπ που μέρα νύχτα γκρεμίζουν τον καπιταλισμό ….

 10. KaryID avatar
  KaryID 01/02/2009 19:59:38

  Προϊόντα και μάρκες, χρήσιμα ή όχι, στοιβάζονται απούλητα σήμερα σε χιλιάδες κομμάτια.

  Η τσέπη χλώμιασε, είναι γεγονός, η "γοητεία" του προϊόντος και της μάρκας όμως;

  Μήπως η δημιουργία της "Second Life" είναι ένας προθάλαμος αναμονής, ώσπου να περάσουν όπως όπως (π.χ. με πόλεμο) τα δύσκολα για τον καπιταλισμό, ώστε στη συνέχεια να "επιτρέψουν" πάλι στις "στερημένες" μάζες" ένα νέο γύρο κατανάλωσης;

 11. ataktos avatar
  ataktos 01/02/2009 20:05:45

  karyID-και το grafen ετιμο ειναι!!!

 12. KaryID avatar
  KaryID 01/02/2009 20:06:48

  @άτακτε: !!!

 13. donaE avatar
  donaE 01/02/2009 20:07:15

  @11
  Η γοητεια του προιοντος ειναι μερος ενος lifestyle,γενικοτερα.Πιστευω πως ο νεος γυρος παλι θα ψαχνει για κερδος και θα εμπορευματοποιησει τα νεα ονειρα,οσο μπορει.

 14. KaryID avatar
  KaryID 01/02/2009 20:08:35

  @11: έτσι, έτσι.

 15. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 01/02/2009 20:10:10

  Ολόκληρος ο πλανήτης, ύστερα από την αποτυχία των τελευταίων - μαρξιστικής έμπνευσης - κοινωνικών πειραμάτων, φαίνεται να υιοθετεί ασυζητητί το χρυσό τρίπτυχο της καπιταλιστικής Δύσης: (ασύδοτη) ανάπτυξη – (φρενήρης) κατανάλωση – (ομογενοποιημένη) μαζικότητα. Γλώσσες και πολιτισμοί χιλιάδων ετών αφομοιώνονται κι εξαφανίζονται στην παγκόσμια χοάνη της Coca-Cola, των Αγγλικών, της pop και του ethnic mix, των μπλου-τζην, και των χολυγουντιανών παραγωγών. Το κατά Φουκουγιάμα τέλος της Ιστορίας δεν έχει ακριβώς την έννοια που του δίνει ο εμπνευστής της, δηλαδή εκείνη της παγκόσμιας επικράτησης του δυτικού οικονομικού φιλελευθερισμού και της δημοκρατίας. Η ανθρώπινη Ιστορία θα τελειώσει πραγματικά όταν εκλείψει και ο τελευταίος άνθρωπος. Στην ουσία πρόκειται για το τέλος των Ιστοριών των διαφόρων λαών, που προσδέθηκαν (εκούσια ή ακούσια) στο άρμα της Δύσης και την ακολουθούν στην τρελή και αυτοκαταστροφική πορεία της, σε μια μονόδρομη και μονοσήμαντη Ιστορία. Η περίφημη πολυ-πολιτισμικότητα στην ουσία είναι συγκαλυμμένη μονο-πολιτισμικότητα. Βέβαια, παρατηρείται παράλληλα μια παγκόσμια έξαρση των θρησκευτικών και εθνικών αντιπαραθέσεων, αλλά παρόμοιες αντιδράσεις παρατηρούνται σε κάθε εποχή μεγάλων κοινωνικών αλλαγών (π.χ. το κίνημα των «τεχνοφοβικών» λουδιτών στη βιομηχανική Αγγλία). Οι εναπομείναντες αναφομοίωτοι θύλακες αντίστασης (κίνημα αντι-παγκοσμιοποίησης, θεοκρατικά ισλαμικά καθεστώτα, σοσιαλίζουσες κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής, κ.ά.) είναι στην ουσία θέμα χρόνου να απορροφηθούν, δεδομένου ότι η παγκοσμιοποίηση βρίσκεται ακόμη μόλις στην αρχή της. Ο μοναδικός δύσκολος αντίπαλος φαίνεται να είναι προς το παρόν το Ισλάμ (δικαιώνοντας τον Χάντιγκτον και τον «πόλεμο των πολιτισμών»), αλλά είναι αμφίβολη η αντοχή του σε ένα μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Πόσο θα μπορέσουν να αντισταθούν τα θεοκρατικά καθεστώτα του τύπου Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, όταν θα εξαντληθούν τα αποθέματα του πολύτιμου πετρελαίου τους, που τους παρέχουν την οικονομική δυνατότητα να εξαιρούνται - για την ώρα - από το σαρωτικό γίγνεσθαι της παγκοσμιοποίησης; Το οικονομικό άνοιγμα σε ξένες επενδύσεις, και οι αναπόφευκτες απορρέουσες κοινωνικές, πολιτικές, και πολιτισμικές αλλαγές, θα σημάνουν και το τέλος τους. Φυσικά υπάρχει πάντα ο απρόβλεπτος παράγοντας στην Ιστορία (όπως η πολιτικά κομμουνιστική και οικονομικά καπιταλιστική Κίνα!), αλλά όλα δείχνουν πλέον ότι το μέλλον είναι μάλλον απόλυτα (και δυσοίωνα) προβλέψιμο. Μερικές δεκαετίες ύστερα από τον περίφημο «μονοδιάστατο άνθρωπο» της μεταβιομηχανικής καπιταλιστικής κοινωνίας, που περιέγραψε ο Χέρμπερτ Μαρκούζε στο ομώνυμο βιβλίο του, το 1964, άρχισε μοιραία να αναδύεται η επικράτεια του «μονοδιάστατου πολιτισμού» (ή μήπως βαρβαρότητας;). Η μακραίωνη ποικιλία περιγραφής των κάθε είδους αιώνιων κι ασάλευτων πλατωνικών Ιδεών μοιάζει να βρίσκεται πλέον στο τέλος της, κι αυτό είναι το πραγματικό Τέλος της Ιστορίας… Τι πλήξη!…

 16. donaE avatar
  donaE 01/02/2009 20:16:07

  @16
  >Οι εναπομείναντες αναφομοίωτοι θύλακες αντίστασης (κίνημα αντι-παγκοσμιοποίησης, θεοκρατικά ισλαμικά καθεστώτα, σοσιαλίζουσες κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής, κ.ά.) είναι στην ουσία θέμα χρόνου να απορροφηθούν<
  Συμφωνω απολυτα.Δεν πιστευω ομως το μελλον ειναι προβλεψιμο.

 17. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 01/02/2009 20:16:17

  Η σημερινή κρίση είναι κρίση εμπιστοσύνης. Η χειρότερη που μπορεί να υπάρξει, γιατί δεν μπορείς να πεις "κάνω αυτό και, τζουπ, επανέρχεται η εμπιστοσύνη". Είναι καθαρά ψυχολογικός παράγοντας και ξεκίνησε από το ότι οι τράπεζες δεν εμπιστεύονταν να δανείσουν η μία την άλλη. Κατέρρευσε έτσι η Lehman και μετά ήταν πια αργά. Σήμερα οι τράπεζες δεν εμπιστεύονται να δανείσουν τον κόσμο, ο κόσμος δεν εμπιστεύεται τη συγκυρία για να κάνει "ανοίγματα" όπως το να πάρει ένα σπίτι, οι κεφαλαιούχοι δεν εμπιστεύονται να δανείσουν κράτη κλπ. κλπ.

  Δεν μπορεί να λύσει αυτή την κρίση ένα New Deal. Είναι λάθος προσέγγιση. Η κρίση του 1929 ήταν μια κρίση στην οποία υπήρχε αφθονία προϊόντων, αλλά δεν υπήρχαν λεφτά για να αγοραστούν. Η σημερινή κρίση είναι μια κρίση με αφθονία προϊόντων, αφθονία χρημάτων, αλλά χωρίς διάθεση να ξοδέψεις για να τα αγοράσεις. Όσο πάει θα είναι και χειρότερα, ο κόσμος θα σφίγγεται, στο τέλος θα πάρει τα λεφτά από τις τράπεζες και θα αρχίσει να τα βάζει κάτω από το στρώμα. (Στη Γερμανία αυτό ήδη συνέβαινε και πριν την κρίση, επειδή αυστηροποιήθηκαν πολύ οι προϋποθέσεις για να σου δίνουν κοινωνικά επιδόματα αν έχεις καταθέσεις και ο κόσμος απλώς σταματάει σιγά σιγά να έχει καταθέσεις). Όταν θα γίνει κι αυτό, τότε είναι που θα γυρίσουμε σε μια μορφή οικονομίας σχεδόν προκαπιταλιστική. Δεν ξέρω τι μπορεί να επαναφέρει την εμπιστοσύνη, πάντως η εμπιστοσύνη μειώνεται και δεν αυξάνεται. Και αυτό είναι το πρόβλημα.

 18. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 01/02/2009 20:16:31

  Ναι,αλλα το πετρελαιο, που θα λειψει απο τους χαχολους της Μ.Α.,θα λειψει και απο τους Δυτικους.Οπότε;

 19. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 01/02/2009 20:22:10

  @ 19 Provocator:

  Οπότε:
  Ένα εφικτό(;) όραμα για τον Ομπάμα.

  Μπορεί να ακούγεται ως κοινοτυπία αλλά έχει κανείς μας την πραγματική διάθεση να φανταστεί το τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που απειληθεί η σημερινή «ομαλή» ροή του πετρελαίου, είτε λόγω κάποιας ανθρώπινης παρέμβασης είτε λόγω εξάντλησης των πετρελαιοπηγών; Γνωρίζουμε τις πιθανές συνέπειες; Και αν ναι ποιες είναι αυτές; Τις έχουμε σκεφτεί; Η απάντηση στα παραπάνω εξαρτάται από το κατά πόσο είμαστε έτοιμοι ως (παγκόσμια) κοινωνία να αντιμετωπίσουμε ένα παρόμοιο και απευκταίο σενάριο. Ένα σκοτεινό σενάριο που θα μπορούσε όμως να αποφευχθεί αν αποφασίζαμε σε οικουμενικό επίπεδο να κάνουμε τομές. Να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας. Να στραφούμε στα ηλεκτρικά (φερ`ειπείν) οχήματα. Ίσως τότε και η υπόλοιπη οικονομία να μη κινδυνέψει και αυτό διότι η μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου γίνεται στις μετακινήσεις των πάσης φύσεως μεταφορικών μέσων σε παγκόσμιο επίπεδο. Όσο ο κινητήρας εσωτερικής καύσης όμως ζει και βασιλεύει, άλλο τόσο θα κρέμεται από πάνω μας, εν είδη Δαμόκλειας σπάθης, ο εφιάλτης της εξάρτησης από ένα θνησιγενές μέσο ενέργειας.
  Αν η τυχόν μελλοντική έλλειψη πετρελαίου μας βρει απροετοίμαστους το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ακολουθήσει χάος. Ένα χάος βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ίσως χειρότερο και από πόλεμο καθώς τότε δεν θα υπάρχουν στρατοί και παρατεταγμένοι εχθροί. Όλοι θα είναι αντιμέτωποι με όλους. Γιατί; Διότι εν πρώτοις, χωρίς πετρέλαιο δεν υπάρχουν μεταφορές, συγκοινωνίες και το κυριότερο δεν υπάρχει γεωργία. Αυτό τα λέει όλα. Γιατί; Διότι χωρίς γεωργία δεν υπάρχουν τρόφιμα. Φανταστείτε λοιπόν να μην υπάρχουν τρόφιμα για να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες που έχουν διαμορφώσει οι δυτικές (αναπτυγμένες κοινωνίες). Δεν χρειάζεται να επεκταθούμε και στις λοιπές συνέπειες σε όλους τους τομείς της παραγωγικής και μη οικονομίας. Το προηγούμενο αρκεί από μόνο του. Το λιγότερο λοιπόν που θα μπορούσε να συμβεί σε πρώτη φάση είναι η επιβολή στρατιωτικού νόμου για να αντιμετωπισθούν οι ταραχές που θα ξεσπάσουν σε γενικευμένη μορφή.
  Η εποχή του φτηνού πετρελαίου καλώς ή κακώς πλησιάζει στο τέλος της. Το μέλλον που θα επιλέξουμε μπορεί να είναι καθαρό και μέσα στην αφθονία ή βρώμικο και βυθισμένο στο χάος. Όλα εξαρτώνται από το κατά πόσο είναι αποφασισμένες οι κυβερνώσες ελίτ να στραφούν επιτέλους προς καθαρές, εναλλακτικές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντί του παρωχημένου πλέον πετρελαίου. Το να κατασκευαστούν γεννήτριες ανέμου ή να επεκταθούν περισσότερο οι ηλιακοί θερμοσίφωνες κλπ δεν είναι αρκετό. Η λύση είναι να δοθεί το έναυσμα σε παγκόσμιο επίπεδο για άμεσης προτεραιότητας εντατική έρευνα και εφαρμογή νέων μορφών καθαρής ενεργείας. (Γεωθερμική ενέργεια, πυρηνική ενέργεια ή οτιδήποτε άλλο)
  Αυτό το σημαντικό για το μέλλον της ανθρωπότητας όραμα θα μπορούσε να είναι και το ιδανικότερο δώρο που θα μπορούσε να προσφέρει ο νέος Πρόεδρος Ομπάμα στον πλανήτη. Να φανεί αντάξιος των προσδοκιών. Να επαναλάβει την πρωτοποριακή για την εποχή του, πρωτοβουλία του Κένεντι, μόνο που αυτή τη φορά ο σκοπός θα πρέπει να είναι η απαλλαγή της ανθρωπότητας από την ανάγκη του πετρελαίου όπως ήταν παλαιότερα η προσελήνωση ανθρώπων στο φεγγάρι. Μόνο τέτοιου βεληνεκούς υπερπροσπάθεια και με τεράστια οικονομικά κόστη θα μπορούσε να φέρει αποτελέσματα. Και αν σκεφτούμε ότι σήμερα, ελλείψει ψυχρού πολέμου, θα μπορούσαν κάλλιστα να συνεργαστούν οι υπερδυνάμεις του πλανήτη… τότε θα μπορούσαμε και να ελπίζουμε. Ο προηγούμενος Πρόεδρος (όντας πετρελαιάς) δεν υπήρχε περίπτωση να αναλάβει κάτι τόσο το ριζοσπαστικό. Ας περιμένουμε λοιπόν από τον καινούργιο. Είναι η ευκαιρία που του δίνεται ώστε να χαρακτηρισθεί ως ο σύγχρονος Προμηθέας.
  Αν τα παραπάνω ακούγονται κοινότυπα, βαρετά ή ακόμη και ρομαντικά, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι κανένας δεν πρέπει να υποτιμά την εξάρτηση της κοινωνίας μας από το πετρέλαιο. Η οικονομία, τα κράτη, οι πόλεις, οι πληθυσμοί… όλα εξαρτώνται από το «φθηνό» πετρέλαιο. Οι πόλεμοι καθώς και τα περισσότερα δεινά εδώ και 100 χρόνια οφείλονται στο πετρέλαιο. Αν εκλείψει το πετρέλαιο η δυτικού στυλ κοινωνία καταρρέει κάτω από το βάρος της σε χρόνο ρεκορ. Είναι στο χέρι κάποιων μεγάλων να σώσουν την κατάσταση. Εμείς απ`τη μεριά μας μπορούμε μόνο να πιέσουμε…

  Strange Attractor

 20. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 01/02/2009 20:26:27

  Aπορω με όλους αυτούς που θεωρουσαν συνωνυμο της παγκοσμιοποιησης την επικρατηση των Δυτικων και δεν βλέπουν μερικά μαθηματικά δεδομένα.
  Αν ρίξουμε μια ματια στο χαρτη θα δουμε ότι το 1/8 του πληθυσμου και των πορων της γης είναι στο αμερικανικο ημισφαιριο και τα 7/8 στο ανατολικό.
  Θα δουμε επίσης ότι ο πληθυσμος της Ευρωπης μειωνεται ενώ στην Αφρικη και Ασια υπαρχει δημογραφικη άνοδος.
  Εάν λοιπον ο κοσμος γινει μια εναια αγορα ευνοουνται οι Κινέζοι,Ινδοι και άλλοι πρωην τριτοκοσμικοι καθως η λειτουργια της αγορας μεταφέρει θεσεις εργασίας σε χωρες χαμηλοτερου μισθου.
  Εάν πολυ περισσότερο δημιουργουνταν ενα παγκοσμιο κράτος η πρωτεουσα του θα έπρεπε να είναι κοντα στο παγκοσμιο κέντρο βαρους δηλ. μεταξυ Ινδίας και Κίνας.Αλλά γιατί να παραδωσουν την παγκοσμια εξουσια οι Αμερικανοευρωπαίοι στους Ασιάτες;
  Δεν υπήρχε λόγος.Η δημιουργια παγκοσμιας εξουσίας με βάση τη Δυση που πολλοι στην Ελλάδα προβλεπαν απλώς είναι αδυνατη καθως θα σημαινε νεα αποικιοκρατία για την οποια κανείς δεν εχει τους πορους και τη διάθεση.
  Ολα αυτά παρ ότι βγαίνουν με απλά μαθηματικά παραγνωριζονταν στην Ελλλάδα καθως στην ουσία μεταφέραμε τη δικη μας οπτικη γωνια μιας μικρης χωρας στην παγκοσμια σκηνη.
  Αλλά εάν οι Ελληνες πολιτικοι είναι υποχρεωμενοι να ζητουν βοηθεια απο τη Δυση γιατι ο Κινέζος η ο Ινδός προεδρος να ακουσε οτιδηποτε του πει ο Αμερικανος προεδρος;Σε τι τον έχει ανάγκη;
  O κοσμος βαδιζει προς ένα νεο σύστημα ανεξαρτητων κρατών που θα υποκεινται στους νομους της παγκοσμιας αγοράς και θα βρισκονται σε ανταγωνισμο μεταξυ τους.

 21. KaryID avatar
  KaryID 01/02/2009 20:28:27

  Μα ... αυτοί έχουν έτοιμες τις διαστημικές αποικίες. Πίσω τους γαία πυρί μιχθήτω.

 22. donaE avatar
  donaE 01/02/2009 20:40:46

  @21 ψυχραιμια
  Οι ανατολικοι ειναι μονο πληθυσμιακα μεγαλυτεροι,πραγμα που δεν ειναι παντα καλο,για την οικονομια (παραγοντας πεινα).Εκει που εφθασε το εμποριο μπορει ενα κρατος να ειναι ανεξαρτητο οικονομικα?

 23. Προφήτης avatar
  Προφήτης 01/02/2009 20:43:29

  Τα απολυταρχικά συστήματα συμπίπτουν και στην ανάγκη απαλοιφής της έννοιας "Θεός", της άρρητης δηλαδή εξουσίας εν ονόματι της οποίας μπορεί να "αμφισβητείται" η νομιμότητα των πράξεων της επίγειας.

  Η ναζιστική Γερμανία και η σταλινική Ρωσσία ήταν άθρησκα συστήματα. Υπήρχαν μόνο ο Fuhrer - o "Οδηγός" και ο "Πατερούλης".

  "Κατά σύμπτωση" η αθεΐα διαφημίζεται επαγγελματικά πλέον, μέχρι και στα τοιχώματα των λονδρέζικων λεωφορείων.

  Η αθεΐα δεν είναι κατ' ανάγκη κακή, αλλά η έλλειψη μιας μορφής εσωτερικής "πίστης" αποκτηνώνει τον άνθρωπο. (Τον απελευθερώνει κιόλας αλλά ξεκινάμε μεγάλη συζητηση εδώ, ας το αφήσουμε)
  Αυτό επιθυμούσε η "Παγκοσμιοποίηση", ένα αποκτηνωμένο άτομο , έρμαιο εργοδοτών-διαφήμισης-κατανάλωσης.

  Όχι τυχαία βρέθηκαν δίπλα-δίπλα, αντίθετοι στην "Παγκοσμιοποίηση" , αντισυστημικοί και παπάδες.
  Ήταν γι' αυτό που οι πληρωμένοι ακαδημαϊκοί υποστηρικτές της Παγκοσμιοποίησης, λιακορεπούσηδες και τσουκαλοβερέμηδες, προσπάθησαν να ειρωνευθούν τη "συμμαχία" για να συσκοτίσουν τον πραγματικό στόχο του "εκσυγχρονισμού".

 24. ataktos avatar
  ataktos 01/02/2009 20:54:20

  KaryID- και ο Γ.Γκαγκαρην εκει πηγε...

 25. Προφήτης avatar
  Προφήτης 01/02/2009 20:55:29

  "Η δημιουργια παγκοσμιας εξουσίας με βάση τη Δυση που πολλοι στην Ελλάδα προβλεπαν απλώς είναι αδυνατη καθως θα σημαινε νεα αποικιοκρατία για την οποια κανείς δεν εχει τους πορους και τη διάθεση".

  Ψυχραιμία
  Divide et Impera
  Οι Άγγλοι με 20.000 (στρατιώτες, αξιωματικούς και γραφειοκράτες) διοικούσαν 400.000.000 Ινδών.

  Η Ινδία διαιρέθηκε ήδη δυο φορές (Πακισταν-Μπαγκλαντες). Ακούγονται και για άλλες περιοχές. Ακούγονται και "δικαιώματα" μειονοτήτων που καταπατούνται στη Κίνα.

 26. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 01/02/2009 20:57:07

  dona
  Ναι αλλά η παγκοσμιοποιηση οδηγει αναποφευκτα στην ισχυροποιηση τους και οικονομικά.
  Οταν το ημερομισθιο στην Κινα είναι το 1/10 της Ευρωπης εφ οσον θέλεις σύστημα ελευθερων ανταλλαγών και εμποριου θα κλεισουν τα εργοστάσια στην Ευρωπη και θα πάνε στην Κίνα.Είναι αναποφευκτο σαν τον νομο των συγκοινωνουντων δοχείων.
  Αρα αυτο έγραψα : Η παγκοσμιοποιηση ενισχυει τους πολυαριθμους Ασιάτες.Από την αλλη μεριά και να σταματησει η ροη κεφαλαιων και να μπουν δασμοι πάλι η τεχνολογία θα διαχυθεί.
  Είναι θέμα χρόνου η μετατοπιση επιρροής και εξουσίας εκτός Δυσης και η κριση είναι και σύμπτωμα της μετατόπισης αυτής.
  Ανεξάρτητα κρατη : Τα κράτη θα είναι ανεξάρτητα ΠΟΛΙΤΙΚΑ.Οικονομικά θα εξαρτωνται απο την παγκοσμια αγορά.Οφείλουν να παραγουν προιοντα σε τιμες και ποιοτητα που να επιβιωνουν διεθνως.Το πως θα το κάνουν αυτο στο εσωτερικο τους ,τι μιγμα δημοσιου και ιδιωτικου τομέα θα εχουν είναι δικη τους δουλειά.

 27. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 01/02/2009 21:02:59

  @Προφητης
  Tοτε οι Ινδοι ηταν σε πρωτογονη κατασταση.Αυτο έχει ληξει προ πολλού.Ολες οι τριτοκοσμικές χωρες πλέον έχουν διοικηση,πανεπιστημια,στρατούς ,επιχειρηματικο κόσμο.Επί πλεον η Ρωσία είναι έτοιμη να πουλησει όπλα υψηλής τεχνολογίας σε όποιον τα ζητησει.
  Οσο για τα δικαιωματα μεονοτητων που καταπατουνται,πραγματι έτσι είναι.
  Και ποιος τους ρωταει αυτους που διαμαρτυρονται;
  Τι μπoρουν να κάνουν;

 28. Προφήτης avatar
  Προφήτης 01/02/2009 21:15:10

  @20 SA
  οπότε, αγοράστε βάρκες για κατοικία, πηγαίνετε κόστα-κόστα, και μάθετε να συλλέγετε τις πλούσιες πηγές πρωτεϊνών, που αφθονούν εκεί που σμίγει στεριά και θάλασσα (μαλάκια, φύκια κλπ)

  Σούσι σε χλιδάτο περιβάλλον τέρμα.

 29. Προφήτης avatar
  Προφήτης 01/02/2009 21:29:57

  @ψυχαραιμία
  δίνω το concept.

  Μέσα στην έκρηξη της τεχνολογίας οι άνθρωποι γίνονται λιγότερο αυτόνομοι και περισσότερο διοικήσιμοι.

  Όλοι τρέχουν "για δουλειές" και αλληλεπιδρούν με τον έξω κόσμο μέσω της τηλεόρασης.

  Οι διανοούμενοι που μιλούν ακόμα για πανανθρώπινες αξίες είναι 60+, αυτοί που θυμούνται τον "παλιό κόσμο"
  Την τελευταία 30ετία παρακολουθήσαμε τους Έλληνες να γίνονται από φιλότιμος λαός αμερικανάκια.
  Ο σχεδιασμός τους υπερβαίνει το ορίζοντα μιάς ανθρώπινης ζωής.

  Τα "δικαιωματα μειονοτητων" προωθούν αποσχιστικές τάσεις και δημιουργία ανίσχυρων, κυβερνήσιμων απο το Δυτικό Κεντρο με τη συνεργασία τοπικών συμμοριών, κρατιδίων.
  Βαλκανοποίηση - καντονοποίηση το μοντέλο. Κοσσυφοπέδιο, Θατσι & ΣΙΑ.

 30. KaryID avatar
  KaryID 01/02/2009 21:30:25

  Γιατί άραγε ο πυλώνας της παγκοσμιοποίησης, Bill Gates, ενδιαφέρεται τόσο για τα αρχαία ελληνικά;

 31. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 01/02/2009 21:53:20

  @Προφητης
  Τα δικαιωματα μειονοτητων επιβάλλονται σε ανισχυρες χωρες όπως η Γιουγκοσλαβία.
  Η συγκριση Κίνας και Γιουγκοσλαβίας είναι εκτός πραγματικοτητος.Σε συζητηση περι Ταιβάν Κινέζος αξιωματουχος προειδοποιησε ότι η Κινα ειναι έτοιμη να χασει μέχρι και 500 εκ. ανθρωπους σε πυρηνικο πόλεμο για την εδαφικη της ακεραιοτητα και ρωτησε αν οι Αμερικναοι είναι ετοιμοι να χασουν 40 εκ και όλη τη Δυτικη Ακτη για τα δικαιωματα της Ταιβάν η του Θιβετ.
  Ακόμη και στο απογειο της ισχυος τους από το 1991 ως το 2005 οι ΗΠΑ ποτε δεν επιτέθηκαν σε χωρα με πληθυσμό πάνω από 50 εκατομμυρια.
  Η πορεία της ελληνικής κοινωνιας εχει περισσοτερη σχεση με τη κουλτουρα της μεταπολιτευσης παρά με αμερικανικά σχέδια αλλά ετσι κι αλλιως η Ελλάδα δεν εχει σχεση με τις παγκοσμιες δυναμεις που συζηταμε.

 32. Μακρης Κωνστ. avatar
  Μακρης Κωνστ. 01/02/2009 21:54:58

  @ 31 KaryID
  Θυμησου το αρθρο του Ιταλου καθηγητη που σας μετεφερα και εδώ. Ελεγε οτι “η Γλωσσα είναι το Software της σκεψης” . Και το καλυτερο Software είναι τα Ελληνικα ,για να παραγεις σκεψη και κατ`επεκταση τεχνολογια κτλ Δυστυχως αυτό το ξερει και το αναγνωριζει ο Γκειτς αλλα εμεις ασχολουμαστε με αλλα.

 33. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 01/02/2009 21:55:13

  Kary
  Γιατι πάρα πολλοι Δυτικοι κατα καιρους ενδιαφερθηκαν για την αρχαια Ελλάδα.

 34. Μακρης Κωνστ. avatar
  Μακρης Κωνστ. 01/02/2009 22:00:35

  Καποτε εκαναν πολεμο οι Κινεζοι με τους ρωσσους. Οι Ρωσσοι κάθε μερα επιαναν και ένα εκατομμυριο αιχμαλωτους κινεζους. Μετα από μια εβδομαδα ,παιρνει τηλεφωνο ο Κινεζος Προεδρος τον Ρωσσο και τον ρωταει: Εχω άλλο 1,5 Δισεκατομμυριο από δαυτους εχεις να τους ταισης;
  Ρωσσικο αστειο.

 35. KaryID avatar
  KaryID 01/02/2009 22:04:03

  @33: βασικά εκείνο το δικό ΣΟΥ άρθρο για τις ασιατικές γλώσσες και την ασιατική τεχνολογία ήταν το έναυσμα για την ερώτησή μου. Αν πάντως υπάρχει κόκκος αλήθειας για το software και τον κώδικα που υποτίθεται ότι γράφεται, η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να απαιτήσει πνευματικά δικαιώματα για τη χρήση; Τώρα έψαξα στο διαδίκτυο και είδα ότι ο Heidegger είπε για τα ελληνικά ότι είναι η πρώτη μαθηματικά δομημένη γλώσσα και μετά τα γερμανικά.

  @34: λίγο απλουστευμένη η πεποίθηση αυτή νομίζω.

 36. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 01/02/2009 22:08:35

  @36 Πνευματικά δικαιώματα; Τι σχέση έχουμε εμείς με αυτούς που δημιούργησαν τη γλώσσα; Απλά κατοικούμε στην ίδια περιοχή.

 37. KaryID avatar
  KaryID 01/02/2009 22:11:02

  @37: Εσύ μπορεί να το βλέπεις έτσι. Σε ποια άλλη χώρα ομιλούνται τα ελληνικά σαν επίσημη γλώσσα;
  Είναι θέμα επίγνωσης vs υποτελούς θεώρησης για μένα τουλάχιστον.

 38. donaE avatar
  donaE 01/02/2009 22:14:04

  Απο την αλλη σκεφτομαι οτι ο ναζισμος δεν σκοπευε στην παγκοσμια αρμονια οπως λεει η αναρτηση.Γεννηθηκε μεσα τα οικονομικα προβληματα της Γερμανιας και ειχε εθνικο χαρακτηρα.Ο φασισμος γενικα ισως να ητανε μια ιδεολογικη πλατφορμα ασαφης ομως και σαν απαντηση στον κομμουνισμο των μπολσεβικων.

 39. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 01/02/2009 22:18:47

  @38 Στην Κύπρο;

 40. Μακρης Κωνστ. avatar
  Μακρης Κωνστ. 01/02/2009 22:21:01

  @ KaryID
  Και γιατι όχι κατι άλλο, που ειπε εδώ μια ημερα καποιος (δεν θυμαμαι ποιος) .Να τους αφαιρεσουμε απι τις γλωσσες τους ,τις ελληνικες. Οξυδερκες από μια οπτικη, εάν μπορουσε να γινει θα εμεναν χωρις πολλες επιστημες ,αλλα αυτό, επειδη δεν μπορει να γινει ,μηπως θα επρεπε να εντρυφησουμε στην ετοιμη γνωση των προγονων μας,αντι να αναζητουμε την λυση των προβληματων μας στις οξυδερκεις μας επισημανσεις;

 41. Μακρης Κωνστ. avatar
  Μακρης Κωνστ. 01/02/2009 22:21:51

  διορθωση
  ...τις ελληνικες λεξεις.

 42. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 01/02/2009 22:23:05

  Και βέβαια με αυτή τη μπακαλίστικη λογική, οι Άγγλοι θα έππεπε να τα παίρνουν από παντού και από όλους για τη χρήση της γλώσσας τους...
  Πάντως το να γνωρίζεις την πραγματική ιστορία είναι καλό και σε αμείβει ως άνθρωπο και θέλει πάρα πολύ ψάξιμο και χρόνο, άσχετα αν καταλήγεις να θεωρείσαι "υποτελούς θεώρησης" από τους συμβατικά ενημερωμένους που είναι βεβαίως και η απόλυτη πλειοψηφία. Φευ!

 43. KaryID avatar
  KaryID 01/02/2009 22:23:10

  @40: Και στην Κύπρο ναι. Λοιπόν;
  Η γλώσσα είναι η ραχοκοκκαλιά μας. Έχει έξοδα συντήρησης και διατήρησης.

  Θα "δωρηθεί" για να φτιαχτεί ο κώδικας της τεχνητής νοημοσύνης με ότι αυτό συνεπάγεται πλανητικά; (υποθετική περίπτωση πάντα).

 44. KaryID avatar
  KaryID 01/02/2009 22:25:42

  @43: Δεν μας λες κάτι όμως: ότι οι Άγγλοι "επέβαλλαν" τη χρήση της γλώσσας τους, με πλείστες όσες μεθόδους ...
  Δεν τους τη ζήτησε κανείς.

  Τα δικά μας αρχαία ελληνικά όμως φαίνεται ότι κάποιοι τα ζήτησαν.

 45. Μακρης Κωνστ. avatar
  Μακρης Κωνστ. 01/02/2009 22:28:36

  @ 40 Strange Attractor
  Μαθε να σεβεσαι τις Κυριες ,τους ανθρωπους που εχουν ένα πνευματικο επιπεδο και τους νεους επ` ευκαιρια. Σου εγραψα μια απαντηση στο «εξυπνο» αρθρο σου για την Πετρουλα και τις εξυπναδες που αμολας , δυστυχως ο FactorX το κατεβασε . Συμπαθεστατη η γραφη σου και σπιρτοζικη αλλα δεν παει παντου. Με μετρο

 46. KaryID avatar
  KaryID 01/02/2009 22:32:47

  Δεν μίλησα για υποτελείς ανθρώπους αν πρόσεξες, για υποτελή θεώρηση μίλησα, αντίστοιχα ο SA μίλησε για μπακαλίστικη θεώρηση. Δεν τρέχει τίποτα.

 47. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 01/02/2009 22:34:47

  Κήνσορα @46
  Διδαχές περί ύφους, σεβασμού και εξυπνάδων στους όποιους μαθητές σου.
  Αν έχεις κάτι συγκεκριμένο επί των διατυπωμένων απόψεών μου τότε θέσε το ελεύθερα ώστε να τα πούμε. Όχι επί προσωπικού.
  Η σοβαροφάνεια είναι το καταφύγιο όσων δεν έχουν φαντασία. (Ο.Γουάιλντ)
  ΥΓ-Και που ξέρεις αν δεν είμαι και εγώ κυρία;

 48. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 01/02/2009 22:35:49

  @47 μπακαλίστικη λογική,

 49. KaryID avatar
  KaryID 01/02/2009 22:45:40

  @49: -> @45.

 50. Μακρης Κωνστ. avatar
  Μακρης Κωνστ. 01/02/2009 23:21:16

  @ Strange Attractor
  Κυρια μου ( συ ειπας ) Ευφυεστερο του ευφυους ξερετε τι ειναι;

 51. KaryID avatar
  KaryID 01/02/2009 23:25:29

  Έτσι κι' αλλιώς οι Άγγλοι τα παίρνουν από παντού για τη χρήση της γλώσσας τους, την οποία επέβαλλαν σε όλο τον κόσμο με την παγκοσμιοποίηση.

  Οι πόροι που διοχετεύονται για την "αναγκαστική" εκμάθηση αγγλικών σε μια χώρα είναι έμμεσος κεφαλικός φόρος στην αυτοκρατορία.

 52. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 01/02/2009 23:27:58

  Όποιος έχει χρησιμοποιήσει τη Γερμανική και την Αρχαία Ελληνική καταλαβαίνει ΠΟΣΟ ΠΟΛΥ μαθηματικά δομημένες γλώσσες είναι.

  Πνευματικά δικαιώματα δεν μπορούμε να τους ζητήσουμε γιατί δεν μας ανήκει αυτή η γλώσσα. Ούτε σε κανέναν άλλον ανήκει η γλώσσα του. Το καλύτερο λεξικό της αρχαίας ελληνικής είναι των Liddell-Scott, άρα τι να λέμε για "έξοδα διατήρησης και συντήρησης";

  Άλλωστε δεν δικαιούμαστε να μιλάμε. Ο δημοτικισμός, πέραν του ότι είχε και έναν μικρό πυρήνα σωστών αιτημάτων, κατήντησε πραγματικός λαϊκισμός, που οδήγησε στο να αποκοπεί η σημερινή νέα ελληνική από τη δεξαμενή της αρχαίας. Σίγουρα η καθαρεύουσα των Απριλιανών ήταν αντιπαθητική, αλλά η γλώσσα του Παπαδιαμάντη; Η γλώσσα του Μακρυγιάννη; Πάνε τα απαρέμφατα, πάνε οι μετοχές, πάει η δοτική, ένα σωρό γραμματικοί τύποι που πλούτιζαν τη γλώσσα και τις έδιδαν εργαλεία.

  Ήρθε μετά ο Ράλλης και έκανε τη γλωσσική μεταρρύθμιση και ο Ανδρέας έδωσε τη χαριστική βολή με το μονοτονικό και με την κατάργηση της "καθαρεύουσας" και από τη νομοθεσία. Για να απαλλαγούμε απο΄την "καθαρεύουσα" καταστρέψαμε τη γλώσσα. Κάναμε τα αρχαία ελληνικά νεκρή γλώσσα. Α, ρε αυτή η χούντα, πόσα κακά έκανε στο όνομα του Ελληνισμού!... Αλλά φταίμε κι εμείς που δεν καταλάβαμε μετά πόσο πολλά έπρεπε να φυλάξουμε, χωρίς να κομπλεξαριστούμε από την προπαγάνδα των χουντικών.

  Σήμερα το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ζητάμε... πνευματικά δικαιώματα! Για μια γλώσσα που εμείς οι ίδιοι διώξαμε από την καθημερινότητά μας. Όταν οι αρχαίοι δημιουργούσαν, δεν σκέφτονταν για πνευματικά δικαιώματα, εμείς τώρα δεν έχουμε τι άλλο να κάνουμε και λέμε να πουλήσουμε στους ξένους αυτά που φτιάξαν οι πρόγονοι. Που κι αυτά λάθος τα μαθαίνουμε, με το λάθος τρόπο που τα καταλαβαίνουν οι ξένοι...

 53. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 01/02/2009 23:32:31

  Δυστυχώς οι θιασώτες της παγκοσμιοποίησης δεν απέτυχαν πουθενά. Μόνο που απεργάζονται την καταστροφικότητα. Όταν ήμουν πιο νέος και άρχισα να μπερδεύομαι στις οικοδομικές εργασίες, τα έκανα όλα μπάχαλο. Μετά την τρίτη πτώχευση με ρώτησε ένας παλιότερος: "Έχεις πολλές ικανότητες, γιατί δεν ειδικεύεσαι στις κατεδαφίσεις;"
  Το προτέρημα του Εθνικοσοσιαλισμού και του Σταλινισμού απέναντι στην παγκοσμιοποίηση αφορά την ειλικρίνεια. Ποτέ δεν έκρυψαν αυτά τα καθεστώτα ότι είναι ολοκληρωτικά. Ένα σύστημα που περιθοριοποιεί και οδηγεί κάποιον στην ολοκληρωτική κοινωνική απαξίωση, ενώ του επιτρέπει να επιλέξει τον κάδο απορριμάτων που θα τον πετάξουν, θυμίζει τον καλό χριστιανό Τζέσε Τζέιμς, που τους έβαζε να κάνουν την προσευχή τους και να σκάψουν τον τάφο τους, πριν τραβήξει την σκανδάλη. Ποιός είπε προηγουμένως ότι απέτυχε το Νταβός;

 54. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 01/02/2009 23:33:30

  @52 Κήνσορα
  Άλλο ευφυής και άλλο το αυτόκλητος θεματοφύλακας ύφους γραφής. Προτιμώ το πρώτο διότι το δεύτερο φέρνει σε σχολαρχείο.

  Ευφυία λοιπόν, είναι η γρηγοράδα στην αντίληψη εν αντιθέσει προς την "ικανότητα" που είναι η δυνατότητα να ενεργείς ευφυώς σε όσα αντιλήφθηκες.
  Άρα ευφυέστερο του ευφυούς είναι ο συνδυασμός των δύο (λέω εγώ τώρα αλλά μπορεί και να μην το αντελήφθην σωστά).

  Και δεν "είπα". Σε ρώτησα "πως ξέρεις αν...." Μην βγάζεις αυθαίρετα συμπεράσματα λέγοντας "συ είπας".

 55. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 01/02/2009 23:35:35

  @Επώνυμος
  Τα πνευματικά δικαιώματα υπάρχουν. Συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις σου είναι ο κατάλληλος τρόπος να εξαργυρωθούν αυτά δεόντως.

 56. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 01/02/2009 23:40:08

  Σωστός ο @58 όσον αφορά στο τελευταίο μέρος της τοποθέτησής του.

 57. KaryID avatar
  KaryID 01/02/2009 23:43:37

  @54: η φράση "έξοδα διατήρησης και συντήρησης" ακριβώς ήθελε να αναδείξει με χιούμορ την τιτάνια προσπάθεια διατήρησης και συντήρησης μιας γλώσσας από το λαό/τη χώρα/τους φορείς/τα σχολεία/τις επιχειρήσεις, όπου ομιλείται αυτή και διατηρείται ζωντανή χιλιάδες χρόνια και εμπλουτίζεται.

  Όσο πρέπει να υπερασπιζόμαστε το ελληνικό έδαφος άλλο τόσο πρέπει να υπερασπιζόμαστε και να προωθούμε τα ελληνικά ως γλώσσα.
  Είναι asset και -ειδικά τα αρχαία ελληνικά - και ως asset θα έπρεπε να τα προωθούμε σαν χώρα.
  Αυτό ακριβώς κάνουν οι δυνατές χώρες του πλανήτη.

  Η ανάπτυξη του software της πραγματικής αυτόματης μετάφρασης (δηλαδή στην ουσία του software της τεχνητής νοημοσύνης) είναι ένα από τα κυριότερα project των μεγαλύτερων εταιρειών λογισμικού στον κόσμο.
  Δεν είναι τυχαία η εγρήγορση του Bill Gates με τα αρχαία ελληνικά.

 58. t avatar
  t 01/02/2009 23:45:34

  Καθώς υποχωρεί η ευφορία που είχε προκαλέσει η τελετή ορκωμοσίας του Ομπάμα, οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται μια δυσάρεστη αλήθεια. Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο νέος πρόεδρος δεν ανέφερε την Ευρωπαϊκή Ενωση ούτε μια φορά.
  Ο Ομπάμα είναι στο επίκεντρο του προβληματισμού της Ευρώπης. Αλλά η Ευρώπη δεν φαίνεται να είναι στο επίκεντρο του δικού του προβληματισμού.

  Χρειάστηκε να περάσουν τρεις ημέρες για να τηλεφωνήσει ο Ομπάμα σε έναν ευρωπαίο ηγέτη. Και το τηλεφώνημα αυτό έγινε στον Γκόρντον Μπράουν, με αποτέλεσμα να απογοητευτούν όσοι περίμεναν μια λιγότερο φιλοβρετανική στάση. Μόνο την άλλη ημέρα τηλεφώνησε ο Ομπάμα στον Σαρκοζί, στη Μέρκελ και στον Μεντβέντεφ.
  Mια μόλις ημέρα αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, ήλθε σε επαφή με τους ηγέτες της Παλαιστινιακής Αρχής, της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Ιορδανίας.
  Και η πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη σε ξένο κανάλι ήταν στο αλ-Αραμπίγια.

 59. KaryID avatar
  KaryID 01/02/2009 23:46:07

  συμπληρώνω: αυτό κάνουν οι δυνατές χώρες του πλανήτη με τις γλώσσες τους.

 60. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 01/02/2009 23:47:18

  @60 Σε μια μόλις παράγραφο νεοελληνικής γλώσσας χρησιμοποίησες τουλάχιστον 3 αγγλικές λέξεις. Αρχαίες ελληνικές πόσες νομίζεις;

 61. donaE avatar
  donaE 01/02/2009 23:50:25

  Εχετε ξεφυγει.Ενα σοβαρο θεμα για την οικονομικη κριση και την παγκοσμιοποιηση το μετατρεψατε σε διενεξη για την ελληνικη γλωσσα.

 62. KaryID avatar
  KaryID 01/02/2009 23:55:44

  @63: Γράφω και μιλάω στην τρέχουσα καθομιλουμένη και έθεσα μερικούς προβληματισμούς και απορίες που έχω. Είναι απλό. Δεν ισχυρίστηκα ότι μπορώ να μιλάω στα αρχαία ελληνικά.

 63. KaryID avatar
  KaryID 01/02/2009 23:58:09

  @63: Και σε κάθε περίπτωση η donaEχει δίκιο.
  Μόνο που η γλώσσα - και συγκεκριμένα τα ΑΓΓΛΙΚΑ - είναι το κατ' εξοχήν εργαλείο της παγκοσμιοποίησης. Σε παραπέμπω στο δικό σου σχόλιο, #16:

  "Γλώσσες και πολιτισμοί χιλιάδων ετών αφομοιώνονται κι εξαφανίζονται στην παγκόσμια χοάνη της Coca-Cola, των Αγγλικών, της pop και του ethnic mix."

 64. Μακρης Κωνστ. avatar
  Μακρης Κωνστ. 02/02/2009 00:00:46

  @ 56 Strange Attractor
  ευφυέστερο του ευφυούς ,είναι να κανης επιλεκτικη χρηση της ευφυιας σου. (Μακρης Κωνστ.)
  Δεν χρειαζεται να μιλας οπωσδηποτε για όλα ,κοψε λοιπον τους τιτλους , γιατι κατά τα αλλα σε πολλα που λες ,συμφωνω μαζι σου ,δεν αμφισβητω την ευφυια σου (στο εγραψα ηδη) και το στυλ της γραφης σου, μου αρεσει ,αλλα δεν είναι ευφυες να προσπαθεις να πεις παντου κατι. Επιλογη λοιπον, Εξυπνακια= Κηνσορα

 65. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 02/02/2009 00:33:55

  ΕΡΩΤΗΣΙΣ ΚΡΙΣΕΩΣ:

  «Γιατί μεταφράστηκε κι εκδόθηκε ο «Harry Potter» της J. K. Rowling στ’ Αρχαία ελληνικά, ως «Άρειος Ποτήρ, και η του φιλοσόφου λίθος », (Ancient Greek Edition, Μετάφραση Andrew Wilson, Bloomsbury, London 2004), αφού το “target Group” ή «ομάδα στόχευσης» = οι εν δυνάμει αγοραστές του, δεν γεμίζουν ούτε ...βαγόνι σε μετρό και, συνάμα, οι πολυεθνικές δεν σπαταλούν σεντ, όχι εκατομμύρια λίρες στον αέρα»???

  Εδώ σε θέλω, ... «αναστενάρη κάβουρα»! Χμμμμμ...

  ***

  ΜΟΝΑΣ = 40 + 70 + 50 + 1 + 200 = 361 => 3 + 6 + 1 = 10 => 1 = Α

  ΑΛΦΑ = 1 + 30 + 500 + 1 = 532 => 5 + 3 + 2 = 10 => 1 = Α

  ΕΝ = 5 + 50 = 55 => 5 + 5 = 10 => 1 = Α

  ***

  «Τον Πάν-α προσκαλώ τον ισχυρό, τον ποιμενικό, το ΣΥΜΠΑΝ του ΚΟΣΜΟΥ τον ΟΥΡΑΝΟ και την ΘΑΛΑΣΣΑ και την ΓΗ (: «χθων», στο αρχαίο κείμενο) που είναι βασίλισσα των πάντων και το αθάνατο ΠΥΡ», (: Ορφικός Ύμνος «Πανός»)

  ΣΥΜΠΑΝ = 200+400+40+80+1+50 = 771 => 7+7+1 = 15 => 1+ 5 => 6 = ς

  ΚΟΣΜΟΣ = 20+70+200+40+70+200 = 600 -> 6+0+0 => 6 = ς

  ΟΥΡΑΝΟΣ + ΘΑΛΑΣΣΑ + ΧΘΩΝ + ΠΥΡ = (891) + (442) + (1459) + (580) = 3372 -> 3+3+7+2 = 15 = 1+5 => 6 = ς

  Άρα: ΣΥΜΠΑΝ = ΚΟΣΜΟΣ = ΟΥΡΑΝΟΣ + ΘΑΛΑΣΣΑ + ΧΘΩΝ + ΠΥΡ !!!

  *****

  Το να δημιουργήσεις ένα αλφάβητο, το οποίο να είναι ταυτόχρονα και αριθμοί, ενώ, συνάμα, λέξεις κι αριθμοί δηλώνουν, εκφράζουν και σημαίνουν την συγγενική σχέση μεταξύ τους, ε, αυτό υπερβαίνει και σήμερα τους καλύτερους μαθηματικούς, φιλολόγους, γλωσσολόγους, προγραμματιστές και λοιπούς ...εθελοντές, έστω κι αν όλοι αυτοί δούλευαν συλλογικά!

  Είναι «far out» και εξω-φρενικό αυτό το κατόρθωμα των αρχαίων Ελλήνων και, μάλιστα!, χιλιάδες χρόνια πριν το υψηλότατο επίπεδο του σημερινού τεχνολογικού Πολιτισμού! Χαρακτηριστικό είναι, πως υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι το ελληνικό Γένος είναι αποτέλεσμα ...εξωγήινης παρέμβασης, γιατί αυτή, ακριβώς, η μαθηματική ιδιότητα της ελληνικής Γλώσσας δικαιολογείται, λένε!, μόνον αν κάποιοι ...super-hyper-κι-υπέρ-νοήμονες πανεπιστήμονες και παντογνώστες ...Έξω-γήινοι, έδωσαν - επιλεκτικά κι ανεξήγητα - έτοιμα το αλφάβητο και την γλώσσα στους Έλληνες!?! Αλλά, αυτό, ρε ’σεις, Ελληναράδες, που, - κατά …«σύν-πτωση»!?!-, είστε ό-λ-ο-ι Ρωμηο-ορθόδοξοι και ειδικοί ...Γιαχβεδικοί, κάτι θυμίζει και, πφφ!, μυρίζει «περιούσιου λαού» πονηριά ερημική!

 66. KaryID avatar
  KaryID 02/02/2009 00:48:56

  @68Νήπιε καλησπέρα, εγώ δεν έχω ούτε αυτές τις γνώσεις ούτε τις πηγές σου.
  Η δική μου απλή λογική λέει, ότι στην εποχή μας, οποιοσδήποτε θέλει να τα "ΚΟΝΟΜΗΣΕΙ" για να ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕΙ σε "ΠΛΑΝΗΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ" πλέον, χρησιμοποιώντας τα αρχαία ελληνικά, δηλαδή τον ΠΑΠΠΟΥ της σημερινής επίσημης γλώσσας της χώρας μας και της Κύπρου επίσης φυσικά, θα πρέπει να καταβάλλει δικαιώματα χρήσης για κάθε πακέτο του λογισμικού ή εγκατάστασης που θα πουλάει με τον συγκεκριμένο κώδικα λειτουργικού.
  Είναι τόσο απλό.

  Όπου διαφωνείς ή είμαι υπερβολική θέλω να ακούσω τη γνώμη σου.

 67. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 02/02/2009 02:56:40

  @KaryID: καλησπέρα, e- φιλενάδα!

  Πρώτα απ' όλα, πρέπει να μας είναι αδιάφορη η λέξη "ΚΟΝΟΜΗΣΕΙ”! Γιατί, ας μην έχω μία, ποτέ, αν μπορώ να επι-κοινωνώ με την Γνώση της Αλήθειας τού Θείου. Δηλαδή, ο άλλος δεν χρησιμοποιεί τα φράγκα, την "κονόμα", για να απελευθερωθεί και "να είναι ο εαυτός του"; Ε, η ελληνική Παιδεία παρακάμπτει όλα τα φθοροποιά και χρονοβόρα της "κονόμας" και φθάνει στο ίδιο αποτέλεσμα: την Ελευθερία.

  Μόνο που αυτοί που "κονομάνε" πρώτα, ώστε να γίνουν "ο εαυτός τους μετά, παραμυθιάζονται. Γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερη σκλαβιά από τον ...πλούτο! "Τα ωραιότερα πράγματα είναι τζάμπα" και "Money can't buy Love", -λέει, (...ό. έ. δ.).

  Κατά τα άλλα, ΔΕΝ ισχύει αυτό με τα αρχαία και την πληροφορική. Βάλε " Hellenic Quest " στον γκούγκλη και θα δεις.

  *****

  Σήμερα, η νυν-Ελληνική γλώσσα χρησιμοποιεί στην καθημερινή της χρήση γύρω στις 7500 με 8000 (;) λέξεις της ομηρικής διαλέκτου. Αυτό σημαίνει, ότι, ΑΝ ο Αγαμέμνων, ο Αχιλλεύς, ο Οδυσσεύς ή ο Όμηρος «και τ’ άλλα παιδιά» των ομηρικών επών βρεθούν σ’ ένα ...καφενείο στην Αμαλιάδα, ή στα Περγαδίκια της Χαλκιδικής, θα συν-εννοηθούν μια χαρά με την «ομήγυρη», που παίζει πρέφα και πίνει καφεδάκι ή ουζάκι!!!

  Η ΓΛΩΣΣΑ είναι η μία, αδιαφιλονίκητη και «εξ αίματος συγγένεια», -ώπα!, λάθος! Διόρθωση: «εκ πνεύματος συγγένεια», των Νυν-Ελλήνων με τους «παλιούς των ημερών» Αρχαίους Έλληνες. Η άλλη είναι το ότι ΖΟΥΜΕ στην ΙΔΙΑ ΧΩΡΑ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και, άρα, αφού: «τύπος» = καλούπι, συνεπάγεται ότι είμαστε του ίδιου τόπου τύποι, ή το "απο-τύπωμα" του ίδιου περιβάλλοντος, επειδή είμαστε κι εμείς άνθρωποι-κάτοικοι του ίδιου χώρου. Οι συντεταγμένες μήκους και πλάτους πάνω στην Γη, α-λ-λ-ά, και οι συντεταγμένες «μήκους και πλάτους» του ...Σύμπαντος, ήταν και είναι ίδιες, όμοιες και κοινές, -ό,τι αυτό σημαίνει κι ό,τι εκ τούτου συν-επάγεται!

  Αυτά τα δύο είναι αν-αμφισβήτητα. Το αν είμαστε φυλετικά συν-γενείς με τους Αρχαίους Έλληνες, «χωράει πολύ νερό», είναι «υπό αίρεσιν». Είναι, βέβαια, πιθανό, αλλά, σίγουρα, α-βέβαιο! Οπότε, ο μη φανατικός, ο αντίπαλος «φύσει και θέσει» του αναπόδεικτου, ο αποκλείων το «αβέβαιον» εξ ορισμού, έτσι, ώστε, αυτοδίκαια να «μετέχει της ημετέρας/ελληνικής Παιδείας», ο κάθε, δηλαδή, νυν-(αυθεντικός) Έλλην, δεν είναι δυνατόν να έχει άλλη άποψη, από το να μη συμπεριλαμβάνει στα υπ’ όψιν δεδομένα - data - πληροφορίες τής Σκέψης των συλλογισμών του, τέτοια φυλετικής συν-γένειας παραδοχή κι αποδοχή.

  Τα περί κατ’ ευθείαν φυλετικής καταγωγής μας από τους Αρχαίους Έλληνες είναι, απλώς, ένα ΔΟΓΜΑ, μια αναπόδεικτη γνώμη, κι είναι πολύ γνωστή η ρήση του ...Κληντ Ηστγουντ, περί του ότι η του καθενός γνώμη είναι τόσο σεβαστή στους επαΐοντες, ό,σο και μια …“asshole”, αφού: “everybody has got one”, ή «ο καθένας έχει και μία»...

 68. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 02/02/2009 03:50:59

  @Μακρης Κωνστ (41): Kαλημέρα! Δεν θυμάσαι καλά, και θα ήθελα να το διευκρινίσω. Δεν είχα πει "να τους αφαιρέσουμε τις ελληνικές λέξεις επειδή έχουμε το ...copyright". Είχα πει "Φαντάσου τι θα γινόταν, αν αφαιρούντο: Communication breakdown"- o πολιτισμός καταρρέει". Για να δείξω το μεγαλείο και την οικουμενικότητα της ελληνικής γλώσσας, απλώς...

 69. ataktos avatar
  ataktos 02/02/2009 05:40:19

  "νήπιος γέρων"-ευτυχώς μας έμεινε ένα όπλο αξίζει να το συντηρήσουμε ,επεξεργαζόμαστε και προβάλουμε σωστά .

 70. KaryID avatar
  KaryID 02/02/2009 07:37:44

  @Nήπιε καλημέρα και σε ευχαριστώ για την απάντηση.
  Δυο τρία πράγματα μόνο:
  1. Το υποτιθέμενο hoax με το Hellenic Quest το γνωρίζω αρκετά καλά, έχει όμως προεκτάσεις το θέμα, αλλά όχι τώρα.
  2. Δεν αναφέρθηκα καθόλου σε φυλετικά ζητήματα αν πρόσεξες. Είμαστε όμως η χώρα μαζί με την Κύπρο που έχει επίσημη γλώσσα τα ελληνικά με ότι άυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη χρήση και τη διάδοσή τους. Το αντιμετωπίζω ακριβώς όπως το θέμα με τα μάρμαρα που ζητάμε να επιστραφούν.
  3. Τη λέξη "κονομήσει" την έβαλα σε εισαγωγικά όπως είδες, γιατί ήθελα να δείξω την εκμετάλλευση. Δεν μπορεί να μας είναι αδιάφορο το ποιος θα "κονομήσει" και θα κυριαρχήσει με τα δικά μας εργαλεία. Η Ελλάδα, το ελληνικό κράτος δεν "κονομάει" προς το παρόν από πουθενά, παρά μόνο πουλώντας αμφίβολου περιεχομένου τουρισμό.

 71. Μακρης Κωνστ. avatar
  Μακρης Κωνστ. 02/02/2009 10:04:05

  @ 71 "νήπιος γέρων"
  Καλημερα και σε σενα. Συγγνωμη για την λαθος μεταφορα του λογου σου, αλλα ειμαι σιγουρος ότι διακρινεις ,ότι ο λογος σου ‘στιγματιζει’ την σκεψη μου και ουδολως αδιαφορος μου είναι και ο στοχος του λογου αυτου «επιασε τοπο»
  γραφω …. μηπως θα επρεπε να εντρυφησουμε στην ετοιμη γνωση των προγονων μας,αντι να αναζητουμε την λυση των προβληματων μας στις οξυδερκεις μας επισημανσεις;

  @ 64 donaE
  Γραφεις: Εχετε ξεφυγει.Ενα σοβαρο θεμα για την οικονομικη κριση και την παγκοσμιοποιηση το μετατρεψατε σε διενεξη για την ελληνικη γλωσσα.
  Απαντηση : Επιφανειακα ναι, στην ουσια όχι. Διακρινω την αγωνια πολλων σοβουσης της τεραστιας πραγματι οικονομικης κρισης τι απαντησεις και λυσεις υπαρχουν. Καταληγουν δε, στην αυξηση του Δανεισμου και στον τσακωμο της μοιρασιας ,όπως ευκολα θα διαπιστωσης και εσυ. Να ρωτησω κατι; KAI ΜΕΤΑ ΤΙ; Προσκαιρες λυσεις ,μπαλωματα, και μετα τα προβληματα θα ερθουν παλι στην επιφανεια να ζητουν παλι λυσεις. Η μονη λυση ουσιαστικη και μακροπροθεσμη που εξασφαλιζει συνεχεια είναι να βαλουμε στις δουλειες μας ,στην οικογενεια μας, στην ζωη μας , στο δημοσιο , στην κοινωνια ,παντου, ΓΝΩΣΗ & ΠΑΙΔΕΙΑ , αυτή είναι η πραγματικη λυση και για τα οικονομικα μας προβληματα. Και επειδη δεν εχουμε μαθει να διδασκωμαστε από τις πηγες μας, τις ριζες μας ,την Ελληνικη Παιδεια, και σεβομαστε ξενα παραδειγματα, το Οικονομικο Θαυμα της Γερμανιας και η περιωπτη θεση και ο σεβασμος που καταλαμβανει παγκοσμιως , ολοι οι οικονομολογοι ξερουν, ότι τις ριζες του τις αντλει από γενναια Εκπαιδευτικη Μεταρρυθμιση που εκαναν στις Αρχες του προηγουμενου αιωνα. Ελπιζω αυτό το ξενο παραδειγμα να κανη εμφανες , ποσο σχετικο μπορει να είναι ακομη και ένα τεραστιο οικονομικο προβλημα με την Παιδεια.
  Αν θελεις να προχωρησεις και πιο βαθεια τις αναζητησεις σου , λαβε υπ`οψιν τις επισημανσεις του «νηπιου γερωντα» προσπαθησε να συγκρινεις και να συσχετησεις γεγονοτα ,καταστασεις , με αυτά τα εργαλεια σκεψης , και ισως θα ανακαλυψεις ότι δεν χρειαζοταν το παραδειγμα της Γερμανιας.

 72. ataktos avatar
  ataktos 02/02/2009 10:39:21

  @74-Αυτά μέχρι σήμερα δύστυχος είδαμε καμία εις βάθος διαγνώσει αιτιών και αποτελέσματος σε όλα …βλέπε την τελευταία προτάσσει (?) Ακαδημίας(?) Αθηνών για τον πυρηνικό αντιδραστήρα(!!!) ,παρόμοιο το θέμα παιδία(!!) ,αγροτικά (!!!),κλπ . όλα στο πόδι!!!

 73. Μακρης Κωνστ. avatar
  Μακρης Κωνστ. 02/02/2009 10:59:25

  @ 75 ataktos
  ‘Και εσυ λαε βασανισμενε’.. λεει ο ποιητης.
  Κατεβαινουν οι αγροτες με τα Τρακτερ από την Κρητη ,να «δωσουν μαχη» γιατι; Για τα 10 λεπτα !! επιδοτηση από το Γκουβερνο. Τα ευρω που χανουν συνεχως από την ανοργανωσια ,από την ελλειψη συγκροτησης της παραγωγης με την συσκευασια την εμπορια την διανομη του προιοντος τους που «σταζει» χρημα ,αυτό δεν τους προβληματιζει. Η Γνωση & η Παιδεια ,πρακτικα ετσι δεν μεταφραζεται; Τα ιδια λεμε, με τον δικο του λογο ο καθενας.

 74. ataktos avatar
  ataktos 02/02/2009 11:23:11

  ευχαριστώ !!

 75. koinos_nous avatar
  koinos_nous 02/02/2009 11:41:14

  Για να βάζουμε τα πράγματα λίγο στη θέση τους η ενδεχόμενη χρησιμοποίηση ελληνικών σε λογισμικά που θα αναπτυχθούν μελλοντικά έχει να κάνει με το ότι τα Ελληνικά είναι από τις λίγες γλώσσες που υπάρχει αντιστοιχία της λέξης και της έννοιας.Δηαλαδή μια λέξη για κάθε έννοια.Στα αγγλικά αντίθετα μια λέξη μπορεί να έχει πέντε διαφορετικές έννοιες.Αν στο μέλλον αναπτυχθεί λογισμικό που ο υπολογιστής θα εκτελεί φωνητικές εντολές(σε μεγάλο βαθος)αυτό θα βασισθεί σε αρχαία ελληνικά.
  ΥΓ. Να επαναλάβω τα περί "καυλού";

 76. koinos_nous avatar
  koinos_nous 02/02/2009 11:58:40

  Να πούμε και κάτι για την οικονομική κρίση.
  Διάβαζα ένα βιβλίο του Στριγά "Παγκόσμια σύγκρουση" εκδόθηκε το 2002 άρα γράφτηκε πιο πριν(στοίχημα ότι το έχει διαβάσει ο "μποτίλια" μιας και σε παλαιότερο post χρησιμοποίησε μια φράση για το ορνιθοτροφείο τις κότες και το καλαμπόκι).
  Εγραφε λοιπόν για την επερχόμενη οικονομική κατάρευση των ΗΠΑ στην επόμενη δεκαετία και την βάσιζε στο ότι οι τράπεζες των ΗΠΑ είχαν δανείσει προβληματικές χώρες όπως Ελλάδα Ιταλία και άλλες προκειμένου να έχουν υποχείρια τις κυβερνήσεις τους.
  Ενας γνωστός μου μου είπε επίσης για κάποιο βιβλίο του Κεραμυδά "Μετά το 20011" έκδοση του 2002 στο οποίο και αυτός έγραφε για οικονομική κρίση στην επόμενη επταετία.
  Μέχρι και ο Λιακόπουλος έχει ενα για "το επερχόμενο οικονομικό κράχ της Αμερικής".
  Γίναν οι συνωμοσιολόγοι προφήτες ;

 77. Μπουρούχας avatar
  Μπουρούχας 02/02/2009 13:47:28

  Γειάσου Σχολάρχη μου εσύ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.