Telegraph: Το ριψοκίνδυνο πόκερ του «καλογυαλισμένου» Τσίπρα
11/12/2014 14:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Telegraph: Το ριψοκίνδυνο πόκερ του «καλογυαλισμένου» Τσίπρα

«Τα γεγονότα έχουν διαψεύσει την ψευδαίσθηση ότι οι Έλληνες θα βιώσουν εύκολα μια δεκαετία αποικιακής συμπεριφοράς και υποδούλωσης εξαιτίας τους χρέους. Όπως έχουν τα πράγματα, είναι πιο πιθανό ο προκλητικός Αλέξης Τσίπρας να είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας από τα τέλη Ιανουαρίου»: Με αυτή την εισαγωγή, άρθρο της Telegraph επισημαίνει τους κινδύνους από μια πιθανή εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι καθ' οδόν προς την εξουσία και προβάλλει ως βασικό πολιτικό χαρτί του την αποπομπή της τρόικας από την Ελλάδα, γράφει η εφημερίδα. Ωστόσο, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχει πλέον εδραιωθεί η άποψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να χαλάσει τις σχέσεις του με τους δανειστές. «Ο κ Τσίπρας είναι ένας καλογυαλισμένος περφόρμερ στον κύκλο της ΕΕ. Δεν μπορεί πλέον να παρουσιάζεται ως ο μαοϊστής με τη μοτοσικλέτα» σχολιάζει ο Ambrose Evans-Pritchard. Αλλά το γεγονός παραμένει ότι εξακολουθεί να λέει στο εσωτερικό πως από την πρώτη ημέρα της θητείας του θα καταργήσει τα μνημόνια.

Το λογικό συμπέρασμα, αναφέρει το άρθρο, είναι ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να βγει εκτός ευρώ, εκτός κι αν η ΕΕ συνθηκολογήσει. Ο Τσίπρας το γνωρίζει αυτό. Είναι ένα ριψοκίνδυνο παιχνίδι που ποντάρει στο γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες -και κυρίως η Άνγκελα Μέρκελ- δεν θα τολμήσουν να πετάξουν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. Θεωρεί πως η ΕΕ δεν μπορεί να αφήσει να πάνε χαμένα τα χρήματα που έχει δώσει στην Ελλάδα για να σωθεί και έτσι να αποδεχθεί την αποτυχία της ΟΝΕ στη διαχείριση κρίσεων.

Από την άλλη, όμως, ο Τσίπρας ξέρει πως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει 6,7 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ. Γνωρίζει, επίσης, πως είναι πιθανό να λάβει σήμα από την ΕΚΤ, όταν και εφόσον αναλάβει τα ηνία, που θα υπενθυμίζει το χρέος της χώρας του. Πηγή από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα λέει πως σε αυτό το ενδεχόμενο, η αντίδρασή του θα είναι η εξής: «Βάλτε μπροστά το χειρότερο σενάριο. Δεν θα πέσουμε με το πρώτο εμπόδιο. Μια νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της να εκφοβίζεται από τον Αρμαγεδδώνα».

Αυτή τη στιγμή, πάντως, τα χρηματιστήρια πέφτουν και οι αγορές υποδέχονται με τρόμο τα γεγονότα. Η περιοδεία του ΣΥΡΙΖΑ στο Λονδίνο προς ενημέρωση των επενδυτών εξελίχθηκε φρικτά, τονίζει η εφημερίδα. Όπως αποδείχθηκε, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για μια σειρά φιλολαϊκών μέτρων που οι επενδυτές δεν ήταν σε θέση να δεχθούν. «Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι χειρότερο και από τον κομμουνισμό. Θα επιφέρει το χάος» σχολιάζει ο Jorg Sponer της Capital Group.

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται αρκετά στα λεγόμενα ομόλογα «Bisque» του Τζον Μέιναρντ Κέινς. Θα είναι νέα ελληνικά ομόλογα με πληρωμές που θα συνδέονται άμεσα με τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ. «Το σχέδιο του Τσίπρα μοιάζει με ριψοκίνδυνη παρτίδα πόκερ», αναφέρει το άρθρο. Γνωρίζουμε πως η Μέρκελ είχε φτάσει στα όρια του να πετάξει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη, υποστηρίζει, και δεν το έκανε μόλις είδε πως η κρίση θα απλωνόταν στην Ισπανία και την Ιταλία. Ωστόσο, πλέον η ΕΕ έχει μηχανισμούς άμυνας.

Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακάμψει αν είχε βγει από την αρχή της κρίσης εκτός Ευρωζώνης και είχε προσφύγει στο ΔΝΤ για να λάβει ένα κλασικό πακέτο διάσωσης. Αντ' αυτού, η Ελλάδα πήρε τη λιτότητα του ΔΝΤ δίχως τη θεραπεία για την άφεση του χρέους. Η ελάφρυνση του χρέους έχει αποκλειστεί. Το ΔΝΤ παραδέχεται τις ευθύνες του, αλλά είναι φανερό πως η Ελλάδα θυσιάστηκε για να αγοράσει χρόνο η ευρωπαϊκή συμμαχία, «όπως με τους Σπαρτιάτες στις Θερμοπύλες». Υποβλήθηκε σε ένα ανεφάρμοστο οικονομικό πείραμα, σε πείσμα των γνωστών οικονομικών επιστημών. Οι ηγέτες της Ευρώπης πρόδωσαν το καθήκον της φροντίδας προς την Ελλάδα, αλλά ενδέχεται να βρουν στο παγωμένο πρόσωπο του Τσίπρα τον άνθρωπο που τους ταιριάζει, καταλήγει το άρθρο.

www.telegraph.co.uk

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 12/12/2014 15:43:53

  Η Telegraph τονίζει, " Το ΔΝΤ παραδέχεται τις ευθύνες του, αλλά είναι φανερό πως η Ελλάδα θυσιάστηκε για να αγοράσει χρόνο η ευρωπαϊκή συμμαχία, «όπως με τους Σπαρτιάτες στις Θερμοπύλες» Και αυτή είναι η πικρή αλήθεια και είναι κάτι που το τονίζαμε μονότονα σε δεκάδες σχόλια, εδώ στο ANTINEWS, μερικοί από μας τους συνσχολιαστές! Και επειδή πιστεύουμε στον Σαμαρά, θα θέλαμε (όπως εξάλλου τονίζαμε), την πρωτοβουλία αυτή να την αναλάβει ο ίδιος, που και πείρα και γνώση και πολιτική σοφία διαθέτει! Δυστυχώς πίστεψε στους Ευρωπαίους οι οποίοι σαφώς τον ξεγέλασαν και τον ξεγέλασαν για να κερδίσουν χρόνο, να προετοιμαστούν και να οχυρωθούν για μια ενδεχόμενη έξοδο, η οποία ασφαλώς θα οδηγούσε σε διάλυση της Ευρωζώνης. Τώρα όμως που έδεσαν τον Γαιδαρό τους και έφτιαξαν γραμμές αμύνης σφυρίζουν αδιάφορα! Αλλά το μεγαλύτερο κακό είναι ότι επέτρεψε στον Τσίπρα να πάρει την πρωτοβουλία και με την απειρία του,...τις συνιστώσες του και την άκαιρη και αδόκιμη πολιτική του, θα οδηγήσει την Ελλάδα στην βέβαια και ολική καταστροφή! Και δυστυχώς για την Ελλάδα, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα δεν υπάρχει πιο αξιόπιστη λύση από αυτή του Σαμαρά! Πολύ φοβάμαι όμως ότι τώρα είναι πολύ αργά, εκτός αν ο Θεός της Ελλάδας βάλει ξανά το χέρι του!

  • Σωκράτης avatar
   Σωκράτης @ ΝΤΙΝΟΣ 12/12/2014 17:53:44

   Αγαπητέ Ντίνο Μην είσαι απαισιόδοξος, είμαστε στο μέσον ενός παζαριού, ακόμη, και στα παζάρια έχεις τα πάνω και τα κάτω. Το παιχνίδι δεν τελε'ιωσε. Ίσως ο Σαμαράς αποφάσισε να τους δείξει (όχι να γυρίσει) και το άλλο του πρόσωπο. Και πολύ καλά έκανε. Αρκεί το κόμα του και όσοι πιστεύουν σ΄αυτόν να τον ακολουθήσουν. Έχει απέναντί του το ΣΥΡΙΖΑ του 28%, και το ... χάος. Δύο στους τρεις δεν θέλουν ΣΥΡΙΖΑ. Τα άλλα κόματα ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή με 5% το καθένα δεν πάνε με κανέναν. Κανείς, σκοπιμα, δεν το προβάλει αυτό. Με ποιούς θα κυβερνήσει ο Συριζα; Ο χρόνος είναι λίγος και οι ζώνες σφίγγουν. Κανείς δεν πρόκειται να σώσει κάποιον που δεν θέλει να σωθεί

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.