26/08/2009 13:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ted Kennedy, ο τελευταίος των μεγάλων πέθανεΟ γερουσιαστής Ted Kennedy, ο  τελευταίος πατριάρχης μιας από  τις ισχυρότερες πολιτικές δυναστείες και ιστορικό φιλελεύθερο στέλεχος του δημοκρατικού κόμματος, πέθανε χθες το βράδυ στην κατοικία του στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η οικογένειά του, αναφέρουν πως «Χάσαμε το αναντικατάστατο επίκεντρο της οικογενείας μας και το φως της ζωής μας…». Ο  77χρονος γερουσιαστής, πάλευε εδώ και ένα χρόνο να νικήσει τον καρκίνο του εγκεφάλου από τον οποίο είχε προσβληθεί.

Ήταν πάντως μια μεγάλη χρονιά για αυτόν. Πρόλαβε να ζήσει ώστε να δει την ορκωμοσία του πρώτου μαύρου προέδρου των ΗΠΑ και κυρίως τα πρώτα βήματα προς τη δημιουργία ενός συστήματος  δημόσιας υγείας, το οποίο και είχε αποκαλέσει κάποτε σαν τον  μοναδικό «λόγο ύπαρξης του». Στα 46 χρόνια των συνεχόμενων θητειών του στο Κογκρέσο,  ο αποθανών, είχε κυρίως εστιάσει το ενδιαφέρον του σε θέματα υγείας, εκπαίδευσης, πολιτικών δικαιωμάτων και εργατικών ζητημάτων. Η πολιτική του συνεισφορά ήταν τόσο ευρεία που  όπως μάλιστα αναφέρει κάποιος πολιτικός αναλυτής, «Αν εξετάσει κανείς τη συνολική προσφορά των Kennedy στην αμερικανική πολιτική ζωή, θα καταλήξει στο ότι η πιο σημαντική παρουσία ήταν αυτή του Ted».

Γεννημένος σε μια από τις πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ, ο Ted Kennedy υπερασπίστηκε τους κατατρεγμένους του κόσμου, την ίδια ώρα που ο ίδιος ζούσε την άστατη και πολυτελή  ζωή ενός playboy. Αν και στην αρχή της πολιτικής του καριέρας, τον είχαν χαρακτηρίσει ως «ελαφρύ». «ετερόφωτο»  και ανάξιο συνεχιστή της πολιτικής κληρονομιάς των αδελφών του, απέδειξε με το χρόνο πως είχε και ο ίδιος το κατάλληλο πολιτικό βάρος  ώστε να σταθεί από μόνος του. Αν και οπαδός της πλούσιας ζωής, η πολιτική του εικόνα χαρακτηρίστηκε από μια αυστηρή πειθαρχία και ο τελικός απολογισμός της νομοθετικής του δράσης είναι κάτι παραπάνω από πλούσιος ειδικά σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής. Κατά τα τελευταία χρόνια της πολιτικής του ζωής, και μέχρι το θάνατό του,  χρημάτισε επικεφαλής επιτροπών του κογκρέσου σε θέματα υγείας, εκπαίδευσης, εργατικών ζητημάτων και ζητημάτων επί του συνταξιοδοτικού.

Ήταν κάτι σαν ζωντανός θρύλος των ΗΠΑ και η φυσική παρουσία του οπουδήποτε, ήταν εγγύηση για μεγάλες συγκεντρώσεις πλήθους θαυμαστών. 

NY Times

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Strange Attractor avatar
    Strange Attractor 26/08/2009 20:32:29

    Ένα μήνα πριν πεθάνει, είχε γράψει στο περιοδικό Newsweek, ότι είναι ντροπή που η Αμερική είναι το μόνο οικονομικά ισχυρό κράτος που δεν παρέχει καμιά κάλυψη υγείας σε 50% του πληθυσμού της.
    Τώρα με το θάνατό του, και λόγω συναισθηματικής φόρτισης του κόσμου, μάλλον θα ενισχυθεί η πλευρά Ομπάμα στο θέμα της καθιέρωσης επιτέλους δημόσιου συστήματος υγείας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.