#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/04/2013 17:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Tρίτο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους;Ένα άκρως αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που αν τελικά επιβεβαιωθεί θα αποτελέσει το σημαντικότερο βήμα για τη σωτηρία της χώρας και την απαλλαγή από το δυσβάσταχτο χρέος, δημοσιεύει η «Ημερησία του Σαββάτου». Σύμφωνα μ’ αυτό στους κόλπους της ΕΚΤ, της ΕΕ και του ΔΝΤ διεξάγονται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τρίτη μείωση του ελληνικού χρέους.

Το πρώτο μέσο που θα χρησιμοποιηθεί είναι μια ακόμη μείωση των επιτοκίων στα δάνεια του πρώτου πακέτου στήριξης. Επίσης, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

Πρόκειται για δύο μέτρα που θεωρούνται ανώδυνα για τους κατόχους του ελληνικού χρέους. Να θυμίσουμε ότι το χρέος στην Ελλάδα φτάνει το 175% του ΑΕΠ και το 70% αυτού βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα, δηλαδή της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Μια καθαρή απόφαση για μείωση του χρέους θα περιελάμβανε και γενναίο «κούρεμα» από την πλευρά των δανειστών, θα έβγαιναν χαμένες δηλαδή χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι και το μοναδικό σωτήριο μέσο, ωστόσο, για να υλοποιηθεί πρέπει να περάσει χρόνος και να πειστεί κυρίως η Γερμανία για τη χρησιμότητά του.

Προς το παρόν οι διαβουλεύσεις που γίνονται έχουν ως βάση της μείωση επιτοκίων και τη νέα επιμήκυνση. Η Ελλάδα δεν το θέτει επισήμως στις συζητήσεις που κάνει καθώς για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει πρώτα να παρουσιάσει συνεχή πλεονάσματα ώστε να διεκδικήσεις καλύτερη αντιμετώπισή της από τους δανειστές. Κάτι που άλλωστε προβλέπει και το Μνημόνιο με τις ρήτρες μέτρων σε περίπτωση που πάει καλύτερα η ελληνική οικονομία.

Μια πρώτη κατάθεση αιτήματος θα μπορούσε να γίνει στις διαπραγματεύσεις του Ιουνίου με την τρόικα ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για όποιες κινήσεις, μετά τις γερμανικές εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προέχει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι να συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή και η παρουσίαση πρωτογενούς πλεονάσματος και το επόμενο διάστημα.

Ως βασικό σενάριο για το πότε θα γίνει είναι η άνοιξη του 2014 ενώ κανείς δε μπορεί ακόμη να πει πόσο θα μπορούσε να φτάσει το κούρεμα του χρέους. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με το Μνημόνιο, το 2020 θα φτάσει το 124% του ΑΕΠ ενώ ο Π. Τόμσεν είπε ότι θα μπορούσε το 2022 να φτάσει και το 110% του ΑΕΠ. Ασφαλώς ένα χρέος κάτω από 100% του ΑΕΠ θα καθιστούσε αυτόματα μια οικονομία σε υγιή επίπεδα και θα μπορούσε να βγει στις αγορές χωρίς κανένα πρόβλημα.

Να θυμίσουμε επίσης ότι του χρόνου υπάρχουν οι ευρωεκλογές και στις Βρυξέλλες δε θα ήθελαν μια χώρα όπως η Ελλάδα να επιδείξει ευρωπαϊκά αντανακλαστικά. Όλα τα παραπάνω ισχύουν, βεβαίως, εφόσον δε συμβεί κάποιο ατύχημα. Για παράδειγμα να καταρρεύσει η ΕΕ για άλλους λόγους πλην της Ελλάδας. Ή ακόμη και να υπάρξουν δραματικές εξελίξεις σε Κύπρο και Ιταλία που θα επηρεάσουν άμεσα τη χώρα μας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΕΠΙΔΕΞΙΟΣ avatar
  ΕΠΙΔΕΞΙΟΣ 20/04/2013 17:29:52

  Το κουρεμα θα συνοδευεται και απο νεα μετρα;
  Θα περιλαμβανει και αντιστοιχο κουρεμα καταθεσεων(εστω και πανω απο 100.000Eu);
  Θα κουρευτει και οτι απεμεινε απ΄ τα Ασφαλιστικα Ταμεια;
  Παντως το προηγουμενο κουρεμα μεσω PSI συνοδευτηκε απο μετρα πανω των 11 δις Eu.
  Για να μην περνουν τα μυαλα μας αερα.

 2. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 20/04/2013 17:44:20

  1)... αλλά σταθερή πίεση της Ουάσιγκτον για τη λήψη πρόσθετων μέτρων ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους
  2)..Εφόσον υπάρξει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα, αυτό θα αποτελέσει «διαβατήριο» για να μπορέσει η Αθήνα να υποβάλλει επίσημο αίτημα για νέα μείωση του χρέους, «πατώντας» στη συμφωνία του Νοεμβρίου,
  3)...Το κρίσιμο ερώτημα, για όλες τις πλευρές, δεν είναι πλέον εάν θα απαιτηθεί νέο «κούρεμα» στο χρέος, αλλά το εύρος αυτού και με ποιο τρόπο θα επιτευχθεί ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο πολιτικός αντίκτυπος, κυρίως στο Βερολίνο
  4)...Η Ελλάδα απέχει ακόμη μακράν από το να μπορέσει να βγει ξανά στις αγορές για να δανειστεί, και μια νέα βελτίωση στο προφίλ του χρέους θα είναι η μόνη οδός για να διευκολυνθεί ο ούτως ή άλλως δύσκολος αυτός στόχος.

  Οι εξελίξεις δεν αφήνουν περιθώρια στο να κατανοήσει και ο πλέον αδαής πως η Ελλάδα δεν είναι ούτε Ιταλία ούτε Ισπανία ούτε Πορτογαλία και πώς δύναται να ξαναβρεί και την φερεγγυότητα της και την διαπραγματευτική της ισχύ μέσα από την έξοδο της απο την κρίση η οποία και πρέπει να πραγματωθεί με κάθε τρόπο, μέ κάθε μέσο ,με κάθε τίμημα

 3. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 20/04/2013 18:11:42

  Φίλε μου αυτά δεν τα λένε / λέμε...
  Μιλάμε μόνο για το τυράκι καθώς του χρόνου έχει κάλπες στην ΕΕ και άλλοι θα γελάσουν ενώ πολλοί θα κλάψουν καθώς συντριβές σε περιφερειακό επίπεδο δεν θα μπορούν να αποσυνδεθούν εύκολα και να είναι διαχειρίσιμες.
  Μπορεί στη δική μας μπανανία να ασχολούμαστε με τον καθρέπτη μας αυτοθαυμαζόμενοι αλλά μια πανευρωπαϊκή καταδίκη μέσο των καλπών στο τεμπέλη Νότο της πολιτικής της Ε.Ε. κάνει πολλές γραβάτες των Βρυξελλών να νοιώθουν άβολα, καθώς θα δείξει το χάσμα της ΕΕ.

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ Ο Ιθαγενής 21/04/2013 10:24:35

   "Μπορεί στη δική μας μπανανία να ασχολούμαστε με τον καθρέπτη μας αυτοθαυμαζόμενοι αλλά μια πανευρωπαϊκή καταδίκη μέσο των καλπών στο τεμπέλη Νότο......."

   Φίλε μου πολύ παράξενο τρόπο σκέψης έχεις!!!!!
   Φοβάσαι την καταδίκη του τεμπέλη νότου απο βόρειους ψηφοφόρους;;;;;;; Δεν φοβάσαι ότι δεν θα ψηφίσει μόνο ο γερμανός ψηφοφόρος αλλά και ο "τεμπέλης" Νότιος;

   Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ελλάδα δεν είναι οι μόνες χώρες της "περιφέρειας" κι εχουν όλες μαζί πάνω απο 130 εκατομμύρια πληθυσμό που θα δώσουν την ψήφο τους σε κάθε μορφής ακραίο μόρφωμα. Σε Γρύλλους, σε αγανακτισμένους, στην Χρυσή Αυγή. Μήπως θεωρείς "πανευρωπαική" καταδίκη την γερμανική ψήφο + αυτήν από 2-3 satellite states?

   Και θα συμφωνήσεις ότι η αγανάκτιση, η πίεση και η απελπισία των νοτίων ψηφοφόρων είναι σε πολύ χειρότερα επίπεδα απο αυτά των βορείων...

   • Ο Ιθαγενής avatar
    Ο Ιθαγενής @ Γιώργος Αχαιός 21/04/2013 18:42:46

    ...ειρωνικά γραμμένο
    Το καλοκαίρι του 2014 θα φανεί η συνοχή της ευρωζώνης ...με τα παντελόνια κάτω...
    Γιατί νομίζεις άρχισαν από τώρα το χάιδεμα;
    Αλλος μιλά για σταθερότητα άλλος για ξέφωτα άλλος για ΦΠΑ και άλλος για το πετρέλαιο θέρμανσης ...λες και το μνημόνιο δεν λήγει (αν πετύχει γιατί έως τώρα όλο έξω πέφτουν στις προβλέψεις) το 2025 ...αλλά τα παπαγαλάκια βλέπουν αγορές του χρόνου...

    ΥΓ

    όταν το καλοκαίρι η τρικομματική κυβέρνηση είναι ...τρίτη (ξέρω ξέρω χαλαρός ψήφος κλπ) τι λέτε να γίνει; στην Ιταλία; στην Ισπανία; ...σε όλα τα "τεμπέλικα" γουρούνια όπως μας αποκαλούν;

 4. Βαβουρας avatar
  Βαβουρας 20/04/2013 18:27:36

  Με ακομα χειροτερα μετρα αγαπητε!

 5. blue nile avatar
  blue nile 20/04/2013 23:35:03

  Στην Ισπανία θα γίνει το ξεκαθάρισμα...
  Εκεί μάλλον θα πέσει η αυλαία του ευρώ...
  Γιατί δεν υπάρχει καμιά περίπτωση σε λίγο καιρό Ισπανία και Γερμανία να μπορούν να βρίσκονται στο ίδιο νόμισμα...

 6. ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ avatar
  ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 21/04/2013 00:24:06

  Τα αδιαμφισβήτητα δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα είναι :
  1ον. Το τρέχον πρόγραμμα δεν βγαίνει. Αυτό το έχουν παραδεχτεί όλοι. Με το
  τρέχον πρόγραμμα η Ελλάδα δεν βγαίνει στις αγορές ούτε το 2050!!
  2ον. Τα μέτρα που αποφασίζονται ( και που τα περισσότερα δεν εφαρμόζονται) δεν αποσκοπούν στο να βγει το πρόγραμμα. Τα περισσότερα αφορούν διαρθρωτικές αλλαγές, που είτε με μνημόνιο είτε χωρίς έπρεπε να παρθούν (όπως πχ. μείωση δημοσιονομικών, φοροδιαφυγή, ιδιωτικοποιήσεις κλπ.).
  3ον. Ότι κάτι θα συμβεί (καλό ή κακό ?) μετά τις Γερμανικές εκλογές, και αυτό είναι σίγουρο. Γι' αυτό και ο Σαμαράς "πετάει την μπάλα εκτός γηπέδου" (πολλά από τα μέτρα είναι προς υλοποίηση τέλος ή επομένου χρόνου). Περιμένει και αυτός τις εκλογές στην Γερμανία.
  4ον. Ο μόνος αστάθμητος παράγοντας και που μάλλον βασανίζει ή και προβληματίζει τον Σαμαρά, είναι ο Αμερικάνικος. Το σενάριο που λέει "προώθηση Τσίπρα από τον Αμερικάνικο παράγοντα για να αναχαιτισθεί η λαϊκή οργή (βλ. 1981)" παίζει ?

  • billi smart avatar
   billi smart @ ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 22/04/2013 01:40:20

   τι παραμυθα εχεις φαει ρε φιλε.....νοιαζονται για λαικη οργη οι αμερικανοι...χοχοχο.....ισες αποστασεις ειναι ο χαρακας στην πλανητοχωρα.......απο ισες αποστασεις εχεις και ισους χρονους να φτασεις στοχους....ειναι δογμα.....δεν θελουν η ελλαδα να ξεπεσει σε μεγαλη διαφορα με την τουρκια.....

 7. The Camel avatar
  The Camel 21/04/2013 12:03:01

  O καθένας με τον πόνο του κι εμείς με τον δικο μας. Κούρεμα δεν είναι η μείωση του επιτοκιου και η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων της ΕΕ.
  Αναπαράγονται ιστορίες που θα έπρεπε να είναι γνωστές απο το Eurogroup του περασμενου Νοεμβριου. Εκεί μπορείτε να δείτε τι θα γίνει το 2014 αν η Ελλάδα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα φετος για να υποχωρήσει το χρέος σο 124% του ΑΕΠ το 2020, π.χ. μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση. Τι θα συμβεί τα επόμενα χρόνια για να πέσει κάτω απο το 110% το 2022 είναι μια άλλη ιστορία καθως τα μέτρα δεν προσδιορίζονται επακριβώς. Μονο για κούρεμα δεν μιλάνε πάντως. Οπότε; Σε δουλειά να βρισκόμαστε.

 8. Β.Κ.Σ. avatar
  Β.Κ.Σ. 21/04/2013 12:38:39

  Δεν θέλουμε άλλο κούρεμα. Τα 160 δις των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου απαιτούμε και έτσι θα μειώσουμε δραστικά το έλλειμά μας.
  Ή μήπως αυτό το δραστικά δημιουργεί πρόβλημα στους δανειστές μας που θέλουν να μας έχουν εσαεί με τη θηλιά στο λαιμό;;

  • chrisss avatar
   chrisss @ Β.Κ.Σ. 21/04/2013 14:31:00

   Αν μάθαινες μετά από 3-4 χρόνια κρίσης, την διαφορά ελλείμματος-χρέους, όλα θα ήταν σίγουρα καλύτερα........

   • Φοιτητης avatar
    Φοιτητης @ chrisss 21/04/2013 20:41:02

    Γιατι; Αν εισπραξεις τις αποζημιωσεις δεν θα εμφανισεις μεγαλο πλεονασμα (αλλα μονο για ενα χρονο ή αν την παρεις σε δοσεις για πολλα χρονια); Ισως αυτο εννοει ο ανθρωπος...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.