#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/04/2013 12:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Tο τέλος του χρηματοπιστωτικού συστήματος του νότουΤο τέλος του τραπεζικού συστήματος στις χώρες του νότου που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και την αρχή για το «μάζεμα» όλων των καταθέσεων σε χώρες «ασφαλείς» όπως η Γερμανία, βάζει το σχέδιο για «κούρεμα» όλων των τραπεζικών καταθέσεων πάνω από 100.000 ευρώ. Το σχέδιο πλέον δεν είναι μυστικό, ούτε απλά ένα σενάριο σε κάποιο συρτάρι των Βρυξελλών.

Μια συνέντευξη που πέρασε σχετικά απαρατήρητη ήρθε να επιβεβαιώσει τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ το οποίο ασχολήθηκε και με το «κούρεμα».

Η συνέντευξη είναι του Επιτρόπου για την εσωτερική αγορά Μισέλ Μπαρνιέ στην εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» και βάζει ένα ακόμη πολύ σοβαρό θέμα. Το ουσιαστικό «ψαλίδισμα» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, γνωστού και ως ESM. Το Ταμείο αυτό που δημιουργήθηκε προκειμένου να ενισχύει τις προβληματικές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία, η Ιταλία, στην ουσία γίνεται ένα εργαλείο που θα μπαίνει σε λειτουργία όπως θέλει η Γερμανία. «Ως ύστατη λύση» όπως είπε και ο Μπαρνιέ ο οποίος έβαλε στη σειρά αυτούς που θα πληρώνουν από το 2015 για να διασώζονται οι τράπεζες.

Μέτοχοι, επενδυτές σε ομόλογα και καταθέτες με ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Αυτή είναι η λογική σειρά για τη γερμανική πολιτική

«Πρώτα θα πληρώνουν οι μέτοχοι της τράπεζας, έπειτα οι επενδυτές, άρα και οι ομολογιούχοι. Εάν αυτό δεν είναι αρκετό, θα χρησιμοποιούνται οι καταθέτες με ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Στην συνέχεια, τα κεφάλαια θα προέρχονται από τα μελλοντικά εθνικά ταμεία εξυγίανσης των τραπεζών, στα οποία θα συνεισφέρουν όλες οι τράπεζες», τονίζει ο κ. Μπαρνιέ και διευκρινίζει ότι ο ΕΜΣ θα χρησιμοποιείται μόνο όταν θα έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα μέσα.

Όπως επισημαίνεται από την εφημερίδα, ο επίτροπος παρουσίασε την πρότασή του, στο πλαίσιο του άτυπου Συμβουλίου των 27 υπουργών Οικονομικών στο Δουβλίνο και ζήτησε την έγκρισή της το συντομότερο δυνατό και την εφαρμογή της ήδη από το 2015, αντί του 2018, που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. «Η σπουδή είναι αναγκαία προκειμένου να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα των επενδυτών», η οποία προκλήθηκε με την περίπτωση της Κύπρου, σημειώνει.

Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη αλλαγή που ανατρέπει τη μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική στην Ευρώπη. Αν μια τράπεζα έχει πρόβλημα κανείς δε θα δίνει λεφτά για να σωθεί. Αλλά θα πληρώσουν οι μέτοχοι, όσοι επένδυσαν και οι έχοντες πάνω από 100.000 ευρώ σε καταθέσεις.

Φυσικά, ποιος μας λέει ότι με μια άλλη απόφαση δεν θα σπάσει και η εγγύηση για τις κάτω των 100.000 ευρώ καταθέσεις; Ποιος μας εγγυάται ότι το δεύτερο μέρος του σχεδίου είναι να μην υπάρχει ακριβώς αυτή η εγγύηση και οι καταθέτες να βγάζουν τα λεφτά τους και να τα τοποθετούν σε άλλες χώρες, άλλες τράπεζες και διαφορετικά προϊόντα;

Δεν φανταζόμαστε ότι υπάρχουν πολλοί Έλληνες που έχουν καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ. Εκτιμάται ότι πάνω από 8 στους 10 Έλληνες δεν έχουν πάνω από αυτό το ποσό, αν και κάποιοι μπορεί να έχουν 300.000 ευρώ σε τρεις διαφορετικούς λογαριασμού. Και ποιος έχει τις καταθέσεις στην Ελλάδα θα αναρωτηθεί κανείς; Τις έχουν οι ολίγοι με μεγάλα ποσά. Εκτιμάται ότι οι ανασφάλιστες καταθέσεις στην Ελλάδα ανέρχονται σε 63 δις ευρώ οι οποίες και κινδυνεύουν με κούρεμα αν από το 2015 οι ελληνικές τράπεζες είναι προβληματικές και πρέπει να διασωθούν.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι με το σχέδιο που προτείνουν οι Βρυξέλλες όσοι έχουν πάνω από 100.000 ευρώ στις ελληνικές τράπεζες θα τρέξουν μέχρι το 2015 να τις βγάλουν και να τις τοποθετήσουν είτε σε «ασφαλή» χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Γερμανίας και της Αμερικής είτε να τα επενδύουν σε άλλα προϊόντα είτε φυσικά να τα βάζουν σε θυρίδες ή στο στρώμα.

Πάντως, κανείς νουνεχής άνθρωπος δε θα αφήσει τα λεφτά του σε τράπεζες που ήδη τις έχουν απαξιώσει οι «γνωστοί – άγνωστοι» των Βρυξελλών και του Βερολίνου.

Πρόκειται για το τέλος του χρηματοπιστωτικού συστήματος των προβληματικών χωρών, τελεία και παύλα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 15/04/2013 12:22:40

  "Πρόκειται για το τέλος του χρηματοπιστωτικού συστήματος των προβληματικών χωρών, τελεία και παύλα."
  Έτσι ακριβώς, τα λέμε εδώ και λίγο καιρό. Σε ακαδήμαϊκό επίπεδο αλλά και πέραν αυτού, αυτά συζητούνταν εδώ και καιρό
  h--p://www.antinews.gr/2013/03/27/210040/

  • Νίκος Δραγασιώτης avatar
   Νίκος Δραγασιώτης @ Νίκος Αργεάδης 15/04/2013 15:17:13

   Τὰ δικά μας θὰ τὰ θάψουμε κάπου μεταξὺ Ἀλιάκμονος καὶ Δραγασιᾶς! Ἔχει κάτι κρυψῶνες ἐκεῖ!

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Νίκος Δραγασιώτης 15/04/2013 17:52:41

    Γιάσου Νίκο!

 2. Ελπιδοφορος avatar
  Ελπιδοφορος 15/04/2013 12:34:52

  Έχει ρωτήσει κανείς κανέναν εργαζόμενο σε μια επιχείρηση τι θα προτιμούσε , εάν υποθέσουμε ότι είχε καταφέρει να έχει στην τράπεζα π.χ. 30,000 ευρώ;
  Να του πάρουν 3,000 ευρώ (10% σε όλους) η να βρει την επόμενη ημέρα την επιχείρηση στην οποία εργάζεται κλειστή λογά του κουρέματος των καταθέσεων άνω των 100,000 ευρώ;
  Ακόμα χειρότερα εάν δεν έχει ούτε ένα ευρώ σε κατάθεση και κλείσει η επιχείρηση στην οποία εργάζεται.
  Κλείσει λογω του “δίκαιου μέτρου της υφαρπαγής του μόχθου των πλουσίων για το καλό των φτωχών”.
  Αυτό το “κομμουνιστικό” μέτρο στο όποιο δήθεν δεν θίγονται οι μικροκαταθέτες θα μας εξαφανίσει όλους μαζί μια ώρα αρχύτερα.
  Συνδυάστε το με την υπέρμετρη φορολογία σε “ακίνητα και αυτοκίνητα” , την αναγκαστική Πολυπολιτισμικότητα που μας έχει επιβληθεί “άνωθεν” και ας βγάλει ο κάθε ένας τα συμπεράσματα του προς τα πού βαδίζουμε.
  Πάντως αυτός καπιταλισμός δεν είναι.

 3. pantelisd avatar
  pantelisd 15/04/2013 14:19:46

  Είναι ντροπή να υφαρπάζουν τις περιουσίες των ανθρώπων είτε φτωχών είτε πλουσίων. Συμφωνώ με τον Ελπιδοφόρο ότι πάντως αυτό δεν είναι καπιταλισμός.

  • Φοιτητης avatar
   Φοιτητης @ pantelisd 15/04/2013 16:00:07

   Ο καπιταλισμος εχει πολλες μορφες, τις οποιες αλλαζει οταν αλλαζουν οι συνθηκες, παντα με διπλο σκοπο: α) να επιβιωσει και β) να ικανοποιησει τον μοναδικο σκοπο του, δηλαδη την παραγωγη ακομη μεγαλυτερων κερδων. Οπως μεχρι πολυ προσφατα (προ 2008) η αυξηση των κερδων βασιζοταν σε αυξηση των πωλησεων, των πιστωσεων, των δανεικων, σπειροντας αρκετα χρεη για να πληρωνουν τουλαχιστον 900 γενιες, τωρα αυξανει τα κερδη του με μειωσεις δαπανων (κυριως μισθων), με επενδυση σε ανελαστικους τομεις (πχ.τροφιμα) οπου οσο κι αν αυξηθουν οι τιμες παντα θα τα αγοραζεις και σε απαιτηση των εως τωρα δανεικων που ξεπερνουν κατα πολλες φορες τον διαθεσιμο πλουτο και το τυπωμενο χρημα, εντεινοντας την προσπαθεια παραγωγης πλουτου απο εναν κοσμο με πολυ πεπερασμενους πορους. He is a bitch... But we ALL love him...

 4. Αρχιμήδης avatar
  Αρχιμήδης 15/04/2013 15:32:15

  Η χαρά των Αγγλοσαξωνικών Τρπεζών και φορολ. Παραδείσων.
  Μολις το πουλί καταλάβει τον κίνδυνο, γιατί θα σπεύσει να χωθεί στο κλουβί των χρεωκοπημένων Γερμανικών τραπεζών? Ακόμα και η Ρωσία θα γίνει φορολογικός παράδεισος σε λίγο...Η χρήσιμη ηλίθια Μέρκελ πρόσφερε στην Αγγλοσαξωνική Αυτοκρατορία του χρήματος, το Ευρωπαικό φαί στο πιάτο, περιμένοντας αλήθεια ανταλλάγματα...Σε λίγο θα τα πάρει όλα μαζί, αρχίζοντας απο την Ιταλία...

 5. blue nile avatar
  blue nile 15/04/2013 16:19:39

  To τέλος του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης βάζει και την οριστική ταφόπλακα στην ένωση του ευρώ.
  Το ευρωζωνικό οικοδόμημα δεν μπορεί να αντέξει περισσότερες κεφαλαιακές ροές από τις τράπεζες του νότου στις τράπεζες του ευρωπαϊκού πυρήνα.
  Η απορύθμιση είναι αδυσώπητη.
  Δε νομίζω να φτάσει η ευρωζώνη ούτε καν στο 2015...

  • Afroditi P. avatar
   Afroditi P. @ blue nile 17/04/2013 02:09:13

   ''περισσότερες κεφαλαιακές ροές από τις τράπεζες του νότου στις τράπεζες του ευρωπαϊκού πυρήνα''

   - Σίγουρα θα υπάρξουν μετακινήσεις κεφαλαίων από το Νότο, αλλά δεν υπαρχει καμμία ασφάλεια ΚΑΙ στις Τράπεζες του ευρωπαϊκού πυρήνα.

   Τα χάλια της Deutsche bank να δεί μόνο κανείς:

   http://www.huffingtonpost.com/2012/12/05/deutsche-bank-12-billion-losses_n_2247360.html

   Αλλωστε, και στην Ολλανδία κατέρρευσε μια Τράπεζα πρόσφατα- Τράπεζα που ούτε στους τραπεζικούς κύκλους δεν ακουγόταν ότι είχε προβλήματα.

   Επειδή λοιπόν είναι δύνατον να γνωρίζει κάποιος , και ειδικά ο απλός καταθέτης , την πραγματική οικον. κατάσταση μιάς Τράπεζας, οι τραπεζικές καταθέσεις γίνονται ''υψηλού ρίσκου'' επένδυση, ίσως μεγαλύτερου και από τα χρηματιστήρια.

 6. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 16/04/2013 16:24:53

  Άλλο "παρανομο" CD με Γερμανούς φοροφυγάδες σε Ελβετικες τράπεζες αγοράστηκε απο κυβερνήσεις Ομόσπονδων Γερμανικών κρατών (Ρηνανία - Παλατινάτο, Βάδη Βυρτεμβέργη, Έσση. Αμέσως εξαπολύθηκαν σε όλη τη χώρα τα μεικτά συνεργεία φοροτεχνικών και εισαγγελέων για να μαζέψουν διαφυγόντες φόρους πλουσίων.
  h**p://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/neue-steuer-cd-loest-bundesweite-razzien-aus-a-894609.html
  Έτσι γίνεται η δουλειά. Στην Ελλάδα τι γίνεται; "Προανακριτικές επιτροπές" του καραγκιόζη, μόνον "κόντρες και σούζες", με Βενιζέλους, Χρυσαυγίτες, Μαρκογιαννάκηδες και κληρονόμους μεγάλων δικηγορικών γραφείων...
  Φυσικά για όλα όσα συμβαίνουν στο Ελλάντα φταίνε οι "κακοί Γερμανοί"! Βλέπετε τι "φορομπήχτες" είναι και στους δικούς τους πολίτες...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.