Tο σχέδιο Σαμαρά για μείωση φόρων και ΑΟΖ
10/07/2014 21:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Tο σχέδιο Σαμαρά για μείωση φόρων και ΑΟΖ

Το σχέδιό του για την οικονομία, την μείωση των φόρων και την ΑΟΖ, περιέγραψε ο Αντώνης Σαμαράς στο συνέδριο του Economist.

Ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του χρησιμοποίησε τέσσερις λέξεις κλειδιά για να περιγράψει την πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση:

«Η πρώτη λέξη- κλειδί: Οι Μεταρρυθμίσεις. Οι μεταρρυθμίσεις, λοιπόν, είναι ζωτική ανάγκη. Δεν είναι "πολυτέλεια"… Η Ελλάδα πριν από την κρίση είχε απόλυτη ανάγκη μεταρρυθμίσεων. Αλλά δεν μπορούσε ούτε να τις αποτολμήσει. Ούτε τις πιο στοιχειώδεις… Στην Ελλάδα οι ξένες επενδύσεις παρέμεναν επί δεκαετίες… "απαγορευμένη έννοια". Αυτά αλλάζουμε τώρα. Όχι κάποια απ' αυτά. Όλα αυτά. Και καθιστούμε την Ελλάδα μια χώρα φιλική για τις επενδύσεις και φιλική για την επιχειρηματικότητα, ώστε να απελευθερώσει το αναξιοποίητο δυναμικό της, τα μεγάλα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και τα μεγάλα ταλέντα των ανθρώπων της. Τώρα ανοίγουμε τον δρόμο για να μεγαλουργούν οι Έλληνες, όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στον ίδιο τον τόπο τους».

Η δεύτερη φράση- κλειδί είναι η Δημοσιονομική εξυγίανση ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Στην Ελλάδα έγινε την τελευταία διετία, με βάση όλους τους διεθνείς οργανισμούς, η μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που υπήρξε ποτέ, στον συντομότερο χρόνο που επιχειρήθηκε ποτέ. Όσοι αντιστέκονται λυσσαλέα δεν ψήφισαν ούτε μια περικοπή σπατάλης. Τι στην ευχή; Καμία σπατάλη δεν υπήρχε στην Ελλάδα; Κι όμως, καμία περικοπή δεν βρήκαν να ψηφίσουν.

Με το πρωτογενές πλεόνασμα η χώρα θα στέκεται στα πόδια της πλήρως, θωρακίζοντας έτσι και την αξιοπρέπειά της και την ανεξαρτησία της. Την ανεξαρτησία της χώρας την υπηρετεί όποιος τη βγάζει από τα ελλείμματα και τακτοποιεί μακροπρόθεσμα τη βιωσιμότητα του χρέους της».

Επόμενος στόχος είπε ο πρωθυπουργός είναι να εξασφαλιστεί μακροπρόθεσμα και η βιωσιμότητα του χρέους: «Πράγμα που βρίσκεται ήδη κοντά, το έχουμε κατακτήσει πιάνοντας τους στόχους μας και θα το διασφαλίσουμε πλήρως ως το τέλος της χρονιάς, χωρίς νέα δάνεια, χωρίς νέα Μνημόνια, χωρίς νέο γύρο λιτότητας. Χθες ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο επικεφαλής του ESΜ, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, μίλησε από το βήμα αυτό, πολύ καθαρά, για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», επισήμανε.

Η τρίτη λέξη- κλειδί, είπε ο πρωθυπουργός, είναι η Ανάπτυξη: «Το 2014 βγαίνουμε από την ύφεση. Θετικό πρόσημο για την οικονομία μας φέτος. 2,9% ανάπτυξη το 2015 και 3,7% ανάπτυξη το 2019. Ενώ ήδη για πέντε συνεχείς μήνες η ανεργία υποχωρεί. Μετά από έξι χρόνια που ανέβαινε συνεχώς… Δεν βγαίνουμε από την κρίση, για να ξανακυλήσουμε πίσω. Πετύχαμε πολλά, αλλά ακόμα δεν τα έχουμε διασφαλίσει πλήρως. Θα τα διασφαλίσουμε, όταν μπούμε για τα καλά στην Ανάπτυξη» τόνισε.

Μίλησε ακόμη για τη σταδιακή μείωση της φορολογίας χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τα πλεονάσματα που πετύχαμε: «Αλλά κάθε χρονιά που περνάει από δω και μπρος, οι φόροι πρέπει να υποχωρούν: Για να φτάσουμε στο 15%, το flat rate tax, για τα επιχειρηματικά κέρδη. Και για να φτάσουμε στο 33% ανώτατο συντελεστή εισοδήματος, από 42% σήμερα. Και για να μειώσουμε σταδιακά τον ΦΠΑ από το 23% που είναι σήμερα στους περισσότερους κλάδους, στο 15%. Και όπου μπορέσουμε ακόμα πιο κάτω. Για να μειώσουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Για να μειωθεί και τελικά να εξαλειφθεί ο φόρος αλληλεγγύης. Για να καταργηθούν οι φόροι υπέρ τρίτων. Για να ολοκληρωθούν οι συμψηφισμοί οφειλών από και προς το δημόσιο στον ΦΠΑ -όπου ήδη άρχισαν- και να επεκταθούν πέραν του ΦΠΑ».

Τελευταία λέξη- κλειδί, ανέφερε ο κ. Σαμαράς, είναι η «Ασφάλεια. Ατομική για κάθε πολίτη ξεχωριστά. Και συλλογική- εθνική για τη χώρα ολόκληρη» την οποία επίσης συνδύασε με επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ: «Έχουμε απέναντί μας, αυτούς που υπερασπίζονται όλες τις στρεβλώσεις, όλες τις σπατάλες, όλο το σύμπλεγμα κρατισμού και συντεχνιακής αυθαιρεσίας, να υπερασπίζονται μαζί και κάθε ανομία. Υπερασπίζονταν τους κουκουλοφόρους, όταν καίγανε τις πόλεις μας. Υπερασπίζονται τους τρομοκράτες που έχουν καταδικαστεί ως δολοφόνοι και τώρα τους εμφανίζουν περίπου ως "θύματα". Ζητούν συνεχώς την αποφυλάκιση τρομοκρατών που έχουν καταδικαστεί για στυγερά εγκλήματα».

Ειδική αναφορά έκανε στην ΑΟΖ: «Μέχρι πριν λίγα χρόνια κανείς δεν τολμούσε καν να μιλήσει για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας, την ΑΟΖ. Εμείς το τολμήσαμε. Και για να γίνει σωστά, πρέπει η Ελλάδα να εξασφαλίσει τη μέγιστη στήριξη από τους εταίρους και τους συμμάχους της» τόνισε.

Κλείνοντας, επανέφερε τη Νέα Ελλάδα: «Αυτή είναι η Νέα Ελλάδα που αναγεννιέται μέσα από την κρίση, προχωράμε μπροστά. Η Ελλάδα έχει πάψει πια να είναι η τελευταία σοβιετική χώρα στον κόσμο. Η Ελλάδα έχει πάψει πια να είναι το Τζουράσικ Πάρκ της Ευρώπης. Με δύο λόγια. Η Ελλάδα τα καταφέρνει. Και η Ευρώπη απέδειξε ότι δουλεύει. Και οι δύο μαζί -Ελλάδα και Ευρώπη- βγαίνουν από την κρίση τους πιο ώριμες, πιο δυνατές, πιο ανταγωνιστικές και πιο έτοιμες για τις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος.

Χέρι- χέρι με τους χρυσαυγίτες ο ΣΥΡΙΖΑ

Εξαπέλυσε επίσης συνολική επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή τη στάση του στο θέμα της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα ανέφερε ο πρωθυπουργός: «Τώρα, λοιπόν, που η Ελλάδα προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος και σε αυτό τον τομέα, κάποιοι προσπαθούν να το αποτρέψουν. Να το εμποδίσουν. Να το ματαιώσουν... Και δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, χωρίς καν να υπάρχει περίπτωση να επιτύχουν το παραμικρό. Τέτοια τύφλωση, τέτοιος αμοραλισμός. Θαυμάστε τους τάχα «προοδευτικούς δημοκράτες», χέρι- χέρι με τους χρυσαυγίτες».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δίνοντας απάντηση και στη χθεσινή τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο ίδιο συνέδριο: «Υπάρχει η υποχρέωση της Ελλάδας να απελευθερώσει την ενεργειακή αγορά, όπως και κάθε κράτος- μέλος της Ευρώπης. Όλες οι χώρες το κάνουν. Κι όλες επωφελούνται. Δεν το κάνουν όλες με τον ίδιο τρόπο. Ούτε με τον ίδιο ρυθμό. Αλλά όλες συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει και διαλέγει η καθεμιά τον τρόπο που της ταιριάζει καλύτερα: Για να καταργήσουν το κρατικό μονοπώλιο, και να καταργήσουν και τη δεσπόζουσα θέση όπου αυτή υπάρχει… Γιατί πρέπει να γίνουν μεγάλες επενδύσεις σε μονάδες παραγωγής και υποδομές. Πώς θα γίνουν αυτές οι επενδύσεις; Όπως έγιναν στις άλλες χώρες της Ευρώπης: Με επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα μέσα από προγράμματα αποκρατικοποίησης. Που με τη σειρά τους έφεραν χαμηλότερες τιμές και καλύτερες υπηρεσίες."

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 10/07/2014 22:27:52

  προίμοιο εκλογών... το τωρινό φαυλοκρατικό κράτος κε. σαμαρά εχει χρείαν ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ. δεν μεταρυθμίζεται...γιατί έιναι πολυπλόκαμο και είναι τμήμα της διεθνοφασιστικής νομενκλατούρας που πια μας υποβάλλει σε υπερφορολόγηση. εγω και εκατομύρια άλλοι έλληνες δεν κλέψαμε, ούτε κάναμε μπαταχτσιλίκαι κε. σαμαρά, αλλά κάθε τρείς και λίγο μας ζητάτε όλο και περισσότερους φόρους...λες και τα φάγαμε εμείς... πολύ απλά χάσατε πολύτιμο χρόνο σε εσω- και διακομματικά παιχνίδια τα οποία έιναι μέρος του πλέγματος της κοινωνικοοικονομικής κατάντιας της ελλάδας... ο εσωτερικός καννιβαλισμός που συνεχίζεται μας οδηγέι σε καταστάσεις αβέβαιες και μάλλον εκρηκτικές...

  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ. avatar
   ΔΗΜΗΤΡΗΣ. @ Νίκος Αργεάδης 10/07/2014 22:56:16

   Αγαπητέ Νίκο του τάπες χύμα για λογαριασμό όλων μας. Οπως τα λές ΠΡΟΙΜΙΟ ΕΚΛΟΓΩΝ με περισσότερα ΘΑ κι απ΄τον μακαρίτη τον Ανδρέα. Το πιό ωραίο είναι αυτό τ΄ψρα , μετά απο 2,5 χρόνια ΘΑ αρχίσουμε και τις μεταρρυθμίσεις. Η δε τρόικα ψεύδεται ασυστόλως οταν λέει οτι δεν δεν κάναμε επαρκη δημοσιονομική προσαρμογή και έχουμε πάλι μεγάλα δημοσιονομικά κενά...

  • παπαδοπουλος ηλίας avatar
   παπαδοπουλος ηλίας @ Νίκος Αργεάδης 11/07/2014 01:34:56

   Μπα! δεν βλέπω εκλογές,δεν είπε τίποτα για πετρέλαια! "μιλήσαμε για την ΑΟΖ"!! ε! αφού "μιλήσαμε" πάλι καλά.

  • Ανδρεας45 avatar
   Ανδρεας45 @ Νίκος Αργεάδης 11/07/2014 08:47:30

   Η αρχή μιάς πρότασης,πάντοτε ξεκινά με κεφαλαίο γράμμα,ως επίσης και η μετά από τελεία λέξη αγαπητέ Νίκο.

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Ανδρεας45 11/07/2014 09:30:00

    αγαπητέ ανδρέα, ακολουθω την πρακτική σε ηλ.τα. και σε ηλ. φόρουμ να γράφουμε παντοτε με μικρά και ποτέ με κεφαλαία, εκτός και αν κάνω λάθος, οπότε δεκτή η διόρθωση...

    • Ανδρεας45 avatar
     Ανδρεας45 @ Νίκος Αργεάδης 11/07/2014 14:55:36

     Είσαι ο μόνος από τούς αρθρογράφους,που ακολουθεί αυτήν την τακτική.Κοίτα υπόλοιπα σχόλια.Πάντως αυτό το "ηλ.τα και σε ηλ.φόρουμ" τι είναι; Δεν το έχω ακούσει,ούτε διαβάσει πουθενά.

     • Borris avatar
      Borris @ Ανδρεας45 11/07/2014 15:19:21

      Ωχου ρε φίλε έτσι γράφει ο άνθρωπος, δεν βρίζει κανένα και είναι ευπρεπέστατος. Δεν πιστεύω να χρειάζεται και την έγκρισή σου για το στυλ που θα γράψει.

     • Ανδρεας45 avatar
      Ανδρεας45 @ Borris 11/07/2014 15:35:24

      Και εσένα τί σε νοιάζει; Δικηγόρος του είσαι;

     • Borris avatar
      Borris @ Ανδρεας45 11/07/2014 15:41:13

      Οχι, αλλά μας τά 'πρηξες. Γιατί τα γράφεις έτσι, πως τα γράφεις αλλιώς. Σημασία έχει μόνο το περιεχόμενο, με το οποίο τυχαίνει να συμφωνώ. Λογαριασμό θα σου δώσει ο καθένας πως θα γράφει;

     • Ανδρεας45 avatar
      Ανδρεας45 @ Borris 12/07/2014 04:06:58

      Μακάκες έχω δει πολλούς,μα σαν και εσένα,πρώτη φορά βλέπω,δικηγόρε του Νίκου.Και αν στά έπριξα όπως γράφεις,στό γιατρό σου.Ηλίθιε.

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ Ανδρεας45 12/07/2014 09:39:43

      παίδες, για όνομα του Θεού, δεν πρέπει να αλληλοσκοτωνόμαστε... αγαπητέ ανδρέα, ο καθένας μας γράφει με τον δικό του τρόπο. λέγεται και (sic!) "διαφορετικότητα" για να χρησιμοποιήσω τα μετανεωτερικά ελλαδοκρεολικά, όπου κυριαρχούν τα αόριστα ουσιαστικά τα οποία, όμως είναι κενά ουσιαστικού νοήματος. αν γράφαμε όλοι το ίδιο θα είμασταν βαρετοί και ανούσιοι και θα έλλειπε και η επικοινωνία. αλλά βλέπεις στην θεωρία όλοι μας λιβανίζουμε την διαφορετικότητα (άλλη μια εισαγόμενη αμερικανιά -εγώ προτιμώ να λέω ετερογένεια) από την άλλη όποιος είναι διαφορετικός τον αποβάλλουμε από το κονόν μας... καλή σου μέρα.

     • Borris avatar
      Borris @ Ανδρεας45 12/07/2014 09:54:07

      Καλά, ποιός έχει ανάγκη από γιατρό φαίνεται ξεκάθαρα από την αντίδρασή σου, πρόσεχε το έμφραγμα. Επιπλέον αν το 45 στο nick σου είναι η ηλικία σου και αισθάνεσαι την ανάγκη να εκφραστείς με ύβρεις τι να πει κανείς. Ποιός ξέρει τι συμπλέγματα και τί στέρηση κουβαλάς, you poor creature. Αλλά αυτός ο Γολγοθάς είναι δικός σου, κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Κουράγιο.

     • Ανδρεας45 avatar
      Ανδρεας45 @ Borris 12/07/2014 13:24:04

      Εσύ 'εχωσες τη μύτη σου εκεί που δεν σε σπείραν και είπες πως σου τα έπριξα.Δηλαδή το "έπριξα" δεν είναι βρισιά;

     • ΘΑΝΑΣΗΣ. avatar
      ΘΑΝΑΣΗΣ. @ Ανδρεας45 12/07/2014 11:03:38

      Επρηξα. Λάθος πολύ πιο σοβαρό απο ολα μαζί αυτά του Νίκου φίλε Ανδρέα...

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ Ανδρεας45 11/07/2014 16:52:16

      επειδή τα ελλαδικά μου είναι κατώτερα, φίλη με μύησε στα νεοελλαδοκρεολικά: ηλ.τα= ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, και στα σύγχρονα ελλαδικά, εμεϊλ. ηλ. φόρουμ=ηλεκτρονικά βήματα(;) μη με παρεξηγείς, και τα αγγλικά μου πάσχουν γι' αυτό και προσπαθώ να μαθαίνω ελλαδικά. το πιο κουφό ήταν όταν μάθαινα τις ηλ. διευθύνεις με το giorgos[παπάκι]klp, klp. αναρωτιόμουνα τι έιναι το παπάκι και σκεφτόμουν μάλλον κάποια ελληνική πατέντα για τις ηλ. επικοινωνίες, σόρρυ τις online (έτσι για να είμαστε σύγχρονοι) μέχρις ότου μου είπαν οι illuminatoi περί τα σύγχρονα ελλαδικά πως παπάκι=@. και λέω εγώ, ποιός εγκέφαλος αποφάσισε πως έιναι παπακι και όχι χηνάκι; έτσι για να δεις πόσο αυθαίρετοι με ΟΛΑ είμαστε οι νεοελλαδικοί κάτοικοι της αποικίας. Όπως λ.χ. (λόγου χάριν) κάποιος που μας θεωρούσε κατώτερους των δυτικών αποφάσισε πως δεν χρειαζόμαστε μερικά φωνήεντα στην ελληνική που βαθμιαία αντικαθίσταται από την νεολλοδοκρεολική, λίγα αγγλικά, τσα-πατ λίγα τουρκικά και ελληνικά. γιατί πως θα συννενοούμαστε με τους τουρίστες; ε, λογικό έτσι;
      ΥΓ: τίποτα το προσωπικό εναντίον σου (κόντρα σου μου το είπε ένας ιλλουμινάτος νεογραικός).

     • Κυθήριος avatar
      Κυθήριος @ Νίκος Αργεάδης 11/07/2014 20:43:11

      Φίλε Νίκο,απολαμβάνω να σε διαβάζω!!!

     • Ανδρεας45 avatar
      Ανδρεας45 @ Νίκος Αργεάδης 12/07/2014 04:14:43

      Συγγνώμη Νίκο δεν το έγγραψα το σχόλιο με στόχο να σε προσβάλω.Το ηλ.τα συνήθως χρησιμοποιείται όταν στέλνης μήνυμα με το κινητό τηλέφωνο για συντομία.Και πές σε παρακαλώ αυτού του Μπόρρις ότι είσαι ικανός να υπερασπιστής τον εαυτό σου και δεν χρειάζεσαι δικηγόρο,γιατί πραφματικά αυτός μας τα έπρηξε.

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ Ανδρεας45 12/07/2014 09:46:03

      δεν οφείλεις καμμία συγγνώμη αγαπητέ ανδρέα. ο καθένας μας πρέπει να μπορεί να λέει την άποψλη τους ΕΛΕΥΘΕΡΑ και δίχως βία. άλλωστε τα ΑΝΤΙνέα είναι μοναδικά σ' αυτό. ακόμα και όταν διαφωνούμε εγώ τουλαχιστον θέλω ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ, διότι έτσι μαθαίνουμε ο ένς από τον άλλον. σχηματίζεται μία εικόνα πιο πλήρης όταν συντίθενται αντίθετες γνώμες, αναλύσεις κλπ. γι' αυτό ΕΛΕΥΘΕΡΑ και τεκμηριωμένα. και μάλλον εγώ πρέπει να ζητήσω συμπάθεια για τον ιδιοσυγκρασιακό τρόπο γραφήε και έκφρασης. οι ποικιλία μας όμως έιναι η ισχύς μας...

     • ΘΑΝΑΣΗΣ- avatar
      ΘΑΝΑΣΗΣ- @ Ανδρεας45 12/07/2014 11:10:52

      στέλνεις, να υπερασπιστείς Πάλι σοβαρά λάθη φίλε Αντρέα. Δεν στα γράφω για να σε προσβάλλω, αλλά για τον ίδιο λόγο που κι εσύ διορθώνεις τον φίλο Νίκο, ο οποίος σαφέστατα δεν χρειάζεται δικηγόρο πολλώ δε μάλλον αφού τα λάθη του δεν είναι σοβαρά ορθογραφικά, αλλά συνειδητή επιλογή τρόπου γραφής ,που εμένα προσωπικά μου αρέσει και για τη φόρμα και κυρίως βέβαια για το περιεχόμενο των σχολίων του, που έχουν αγνή Πατριωτική κα άδολη προέλευση...

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ ΘΑΝΑΣΗΣ- 12/07/2014 20:49:31

      "οι ποικιλία..." κανονικά θα έπρεπε να με σουβλίσετε για τέτοια λάθη. ουδείς αλάθητος, ουδέ αναμάρτητος, αγαπητε θανάση. θα αναφέρω όμως κάτι για να δούμε πως τα ορθογραφικά λάθη λειτουργούν ως φάρος γνώσης για την γλώσσα μας. ελπίζω να το θυμάμαι καλά αλλά, τέλος πάντων,στο εξαίρετο βιβλίο του (Greek: H History of the Lnaguage and its Speakers) ο βρετανός γλωσσολόγος Τζεφρυ Χοροκς παραθέτει επιστολές ελλήνων της ύστερης μ.χ. αρχαιότητας, λ.χ. μετά το 200 μ.χ. σε μέλη των οικογενειών τους, και αν θυμάμαι καλά σε ένα από αυτά ένας εν ρώμη νέος έγραφε στην μητέρα του που ζούσε στην αθήνα [(φοβερό να τα διαβάζει κανείς -ξεκινούσε την επιστολή του με το "φιλτάτη μήτηρ, και τελέιωνε με το "σας φιλώ, ο υιός σας" τα υπόλοιπα μου διαφεύφουν τώρα, ακόμα και να μην έκανε ποτέ κανείς αρχαία, η γλώσσα τους έιναι τόσο σύγχρονη που θα την κατανοούσε και ένας μη γραμματισμένος (σε αντίθεση με το αγράμματος που έχει, δυστυχώς, αρνητική χροιά)] την λέξη παιδί ανορθόγραφα "πεδί", ή παίζω ως πέζω, γεγονός που μας αποκαλύπτει πως προφερόταν η λέξη "παιδί". το τόνιζα σε αμερικανούς όταν δίδασκα ελληνικά πως τα νοήματα είναι απολύτως διαφορετικά αν πείτε "παιδάκια" και (ερασμιακά) "παϊδάκια". που το πάω; πρέπει να δείχνουμε κατανόηση για τα λάθη μας, και των αλλων, και όχι μόνο στη γλωσσολογία, για να μπορούμε να μαθαίνουμε ΟΛΟΙ από όλους. ένα πράγμα που λείπει που λείπει από την εν ελλάδι δημόσια ζωή είναι αυτό που οι αγγλόφωνοι ορίζουν ως intitutional learning =ιδρυματική μάθηση(;), όπου η συντήρηση, διατήρηση και συλλογική μάθηση προωθείται μέσω των κοινωνικών θεσμών της παιδείας μας. και το λέω γιατί εδώ και δεκαετίες μας έχει πιάσει μανία καταστροφής. αναρωτηθείται, πόσες "μεταρρυθμίσεις" έγιναν στην έρμη την εκπαίδευση -που κακώνς την ονοματίζουν παιδεία μιας και είναι διαφορετικά πραγματα. γνώρισα μη γραμματισμένους έλληνες με φοβερή παιδεία και εκπαιδευμένους αγραμματους και δίχζως παιδεία, δυστυχώς. αυτό και μόνο είναι απάντηση στους ερασμιακούς που τα προφερουν ολα. κάποτε ως φοιτητή στην αμερική η καθηγήτρια των αρχαίων με πέταξε έξω από την τάξη γιατί επέμενα να τα προφέρω όπως σήμερα.

     • Κυθήριος avatar
      Κυθήριος @ Νίκος Αργεάδης 12/07/2014 21:54:56

      Ουδείς άσφαλτος Νίκο μου,μήν αγχώνεσαι...

 2. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 11/07/2014 10:01:39

  υπαρχει και κάτι άλλο για την ΑΟΖ στην ομιλία του πρωθυπουργού που κάνει εντύπωση. λέει "...Και για να γίνει σωστά, πρέπει η Ελλάδα να εξασφαλίσει τη μέγιστη στήριξη από τους εταίρους και τους συμμάχους της». αυτό είναι θεμελιώδης αντίφαση. γιατί χρειαζόμαστε "στηριξη" από τους ευρωπαίους; δεν έιναι "εταίροι"; δεν έιναι τα σύνορά μας ευρωπαϊκά σύνορα; δεν ισχύει ότι είμαστε στο κλαμπ των ισχυρών στην ευρώπη; δεν μας εξασφαλίζει η συμμετοχή μας στο ευρώ, στην εε, στο νατο; γιατί δεν τα χρησιμοποιεί ο προωθυπουργός παρά μόνο όταν είναι να συγκρουστεί με την (παραπαίουσα, ψευτοδιεθνιστική) αριστερά;

  • Κυνας avatar
   Κυνας @ Νίκος Αργεάδης 11/07/2014 19:11:15

   -δεν έιναι "εταίροι"; Eταιρος συνιστα ισοτιμια και στην €υρωφαρμα της ΕΕ ολα τα ζωα ειναι ισα , εκτος απο τα γουρουνια που ειναι πιο ισα απο τα υπολοιπα ζωα. -δεν έιναι τα σύνορά μας ευρωπαϊκά σύνορα; Ιμια "η νυχτα που τα συνορα της ΕΕ τραβηχτηκαν λιιιιιιγο πιο βορεια" , αμα δεν σου'γινε ακομα μαθημα τοτε μαθε το τωρα !! -δεν ισχύει ότι είμαστε στο κλαμπ των ισχυρών στην ευρώπη; Μα ειμαστε, φυσικα και ειμαστε......απλως οπως καθε καλο κλαμπ ετσι και αυτο χρειαζεται σερβιτορους . Ειμαστε ομως μεσα, η ΕΕ ειναι ο παραδεισος μας , τι σημασια εχει αν εισαι σκλαβος ;; Εισαι στον παραδεισο!! -δεν μας εξασφαλίζει η συμμετοχή μας στο ευρώ, στην εε, στο νατο; Ιμια ,Κυπρος ,Οτσαλαν -γιατί δεν τα χρησιμοποιεί ο προωθυπουργός παρά μόνο όταν είναι να συγκρουστεί με την (παραπαίουσα, ψευτοδιεθνιστική) αριστερά; Γιατι αυτος γνωριζει αυτο για το οποιο αυτοκοροϊδευομασταν οι υπολοιποι τοσα χρονια λεωντοποιωντας ατομα οπως ο σημερινος πρωθυπουργος. Ο'τι δηλαδη κανου απλως οτι τους πουνε αλλοι ή να το θεσω αλλιως {οι δυνατοί κάνουν όσα τους επιτρέπει η δύναμή τους κι οι αδύναμοι υποχωρούν κι αποδέχονται.} Θουκυδίδης

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Κυνας 11/07/2014 19:15:40

    αγαπητέ κύνα, με κάλυψε επαρκώς ο σαρκασμός σου...

 3. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 11/07/2014 11:07:55

  θέλω να πω πως η κριτική μου είναι καλόπιστη και πως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός πάντα έχουν περισσότερες και καλύτερες πληροφορίες αλλά η σημειολογία των ομιλιών αφήνει πολλές φορές ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων. επομένως: δεν έχουμε την στήριξή τους; βάζουν εμπόδια ενθαρρύνοντας έτσι την βουλιμική τουρκία; θέλουν υποθήκευση αυτών των πλουτοπαραγωγικών πηγών ως αντιστάθμισμα για τα δάνεια που (δεν) μας έδωσαν για να ξεπληρώσουμε το χρέος που παρά ταύτα αυξάνεται;

  • Σπαθάριος avatar
   Σπαθάριος @ Νίκος Αργεάδης 11/07/2014 16:43:52

   Αγαπητέ η αναφορά του Α. Σαμαρά έγινε γιατί ξέρει καλά ότι δεν είμαστε σε θέση να επιβάλουμε ένα statusquo με ανακηρυγμένη ΑΟΖ σε κανένα σημείο των συνόρων μας. Η μόνη μας λύση λοιπόν, με δεδομένο ότι δεν (ή δεν θέλουμε να) διαθέτουμε τους οικονομικούς πόρους για να αποκτήσουμε τέτοια δυνατότητα, είναι να την επιβάλουν για εμάς οι συνοδοιπόροι μας της ΕΕ ή οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Η ιστορία βέβαια μας διδάσκει, όσους τουλάχιστον κάνουμε τον κόπο να της αφιερώσουμε χρόνο, για την αντιμετώπιση στο παρελθόν ανάλογων Ελληνικών παρακλήσεων. Ας μείνουμε ήσυχοι λοιπόν ότι θα τύχουμε της συνδρομής και θα επιτύχουμε το στόχο. Και μετά θα ξυπνήσουμε…………………!

 4. regeneration avatar
  regeneration 11/07/2014 12:19:40

  Τι ανοησίες είναι αυτά που λέει πάλι; Καλά δεν βαρέθηκε κάθε φορά τα ίδια και τα ίδια; Ποιοι φόροι να μειωθούν και πότε είναι αυτό το σταδιακά; Δεν έχουμε να αγοράσουμε ούτε ένα κιλό πατάτες. Καμία επιχείρηση δεν λειτουργεί, έχουν κλείσει τα πάντα. Πού είναι η ανάπτυξη, πότε θα έρθει και για ποιους; Με καλούς, πατριωτικούς λόγους δε χορταίνει το στομάχι. Το έχει πάρει είδηση αυτό ο κος Σαμαράς; Σε τι θέλει να συνεχίσουμε να τον ακολουθούμε; Τι επικαλείται πάλι; Είναι αδιανόητα όλα αυτά που συμβαίνουν. Καταστράφηκε ολόκληρη η μεσαία τάξη. Δεν έκανε τίποτε για να την στηρίξει. Όλοι στην κυβέρνηση έπρεπε να λειτουργούν σαν καμικάζι, σαν τζιχαντιστές, να ξαναδώσουν πίσω πάλι στο λαό την περηφάνια και την προοπτική που χρειάζεται. Είναι όλοι ράθυμοι και αδιάφοροι. Ο κος Σαμαράς δεν είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο αυτό; Και τελικά, ναι δεν πήγαν χαμένες οι θυσίες του Ελληνικού , αλλά αναρωτιέμαι για ποιόν δεν πήγαν χαμένες. Σίγουρα οι δανειστές μας θα εκτιμήσουν αυτές τις θυσίες που τους προσέφερε ο Ελληνικός Λαός ή μήπως όχι λόγω απληστίας τους ζητάνε κι άλλα κι άλλα επειδή βρίσκουν πρόθυμους. Αλλά τώρα που τα πήρανε σχεδόν όλα, έρχεται η κυβέρνηση Σαμαρά και βάζει δήθεν κόκκινες γραμμές και το παίζει (προσπαθεί) αντιστασιακή. ΞΕΦΤΥΛΑ ΜΕΓΙΣΤΗ. Δεν ντρέπεται ο Σαμαράς που εδώ και τόσο καιρό έχει βάλει την ίδια κασέτα και λέει λέει λέει... Φως πότε θα δούμε; Στο κάποιο μέλλον; ΠΕΙΝΑΜΕ Πρωθυπουργέ, έναν ολόκληρος λαός πεινάει. Μαζί με τα ξερά (που πολύ αμφιβάλω αν τα αγγίξατε και τόσο) καήκανε περισσότερο τα χλωρά. Και μην ακούσω για λάθος επιλογή συνεργατών και άλλες τέτοιες ανοησίες, γιατί αν δεν είσαι ικανός να επιλέξεις τους ικανούς τότε φύγε και δε θα μας χρωστάς χάρη. Φύγε. Τελικά αν αποτελείς το μόνο αξιόπιστο πολιτικό κεφάλαιο της Ελλάδας και ενεργείς έτσι, τότε ας δοκιμάσουμε και κανέναν άλλο. Τι Δεξιά γεράκια, τι Αριστεροί γύπες. Προδομένος λαός όπως και να' χει.

 5. Seagull avatar
  Seagull 11/07/2014 12:38:16

  Δεν θέλω να λέω κακίες αλλά μήπως να μας έλεγε κατ΄ευθείαν τα σύνορα της Νέας Ελλάδας - αυτά ντε που θα μας επιτρέψουν-περιορίσουν οι δανειστές - να μην τα μάθουμε από αλλού. Αυτό με την ΑΟΖ και τα περί στήριξης από τους εταίρους και τους συμμάχους δεν είναι καθόλου καλό, κάτι τρέχει.

 6. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 11/07/2014 13:22:41

  Ο χρόνιος πιέζει και λιγοστεύει...Προλαβαίνει πιά η κυβέρνηση να αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία σε 2-3 μήνες? Δύσκολο αν όχι αδύνατο. Η οικονομία, όπως την αντιλαμβάνεται ο καθένας στο πορτοφόλι του και όπως την βλέπει με προοπτικές για το μέλλον θα κρίνει την τύχη κυβέρνησης και χώρας. Το φθινόπωρο με την πλειοψηφία των πολιτών, και όχι μόνο των επιχειρηματιών, να μην μπορούν να πληρώσουν την φορολογία τους όχι λόγω συμμετοχής στο κινημα "δεν πληρώνω" αλλά λόγω ουσιαστικής αδυναμίας, καθόσον δεν υπάρχει σάλιο ούτε σε τσέπες ούτε σε τράπεζες, δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα. ΔΕΗ,ΑΟΖ,και μελλοντικά σχέδια δεν επαρκούν πιά. Σε τέτοιο περιβάλλον, με τις βόμβες και τις φούσκες να πέφτουν βροχηδόν , και με αναμένα φυτίλια, οδεύομεν προς εκλογάς, όπως έλεγε και ο Θανασάκης ο πολιτευόμενος. Αυτός που κινδυνεύει να καταστραφεί πολιτικά είναι ...ο νικητής...Με τα ταμεία άδεια, τους πολίτες να γίνουν όλοι μέλη του "δεν πληρώνω", τις τράπεζες χωρίς χρήμα, το δημόσιο να είναι σε πλήρη αχρηστία και απραξία, είναι απορίας άξιο το πως θα καταφέρει η χώρα να ξεφύγει από την διαρκή ονειροπόληση και την φυγή από την πραγματικότητα. Αν δεν μας ψεκάζουν πως θα επιλέξουμε στο περιβάλλον αυτό εκλογές? Αν δεν καταφέρουν να αντέξουν τα βαρυφορτωμένα υποζύγια του ιδιωτικού τομέα την επερχόμενη θύελλα τότε θα έχουμε βίαιη και απρόσμενη ,ελπίζω να μην ξεφύγει και σε μη ελεγχόμενη κοινωνική και δομική αλλαγή. Δεν μιλάμε για ίδρυση μιας κούβας της μεσογείου, αυτά δεν γίνονται ούτε στα παραμύθια, αλλά μια βίαιη μη ελεγχόμενη διάλυση των πάντων είναι υπαρκτή..Μπορεί η χώρα να αντέξει ,όπως η κύπρος, το κλείσιμο των τραπεζών και την ελεγχόμενη χρεοκοπία του κράτους? Γιατί μέχρι τώρα καταφέραμε να το αποφύγουμε και μείναμε σε ατομικές χρεοκοπίες των πολιτών. Οι μισθοί και οι συντάξεις καταβάλλονται κανονικά έστω και μειωμένες δραματικά, από το κράτος. Τα σημάδια είναι ανησυχητικά, στερεύουν οι πηγές φορολογίας, τα έσοδα δεν μπορούν να αυξηθούν άμεσα, μόνη λύση ο δραστικός περιορισμός των εξόδων. Αυτό που αρνούμαστε να δούμε κατάματα εδώ και 4 χρόνια θα γίνει, φοβάμαι, με πολύ βίαιο τρόπο. Η ωρίμανση του πολιτικού μας προσωπικού θα είναι πολύ άτσαλη και θα παρασύρει πολλά στο διάβα της. Ας ελπίσουμε να την γλυτώσουμε ως χώρα. Οι χρήσιμοι ηλίθιοι, που είπε ο μικρός αλέξης, δεν έχουν λείψει ποτέ στην ζωή. Πάντα δε θεωρούν εαυτούς έξυπνους και αδύνατον να παίξουν τον ρόλο που τους έχουν επιφυλάξει... Βαίνομεν προς εκλογάς... Η οικονομία ηλίθιε (χωρίς χρησιμότητα εδώ) θα κρίνει το αποτέλεσμα. Και δυστυχώς για μας και οι ψεκασμοί.

 7. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 11/07/2014 13:58:53

  γιατί δεν μεταρρυθμίζετε αυτά εδώ κε. πρωθυπουργέ; τι σας εμποδίζει 2 και χρόνια; ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ - ΑΛΗΤΗΣ "Κύριε ------- καλημέρα σας Σας γνωστοποιώ ένα θέμα που δείχνει σε όλο του το μεγαλείο το "θαύμα" του Ελληνικού Κράτους και τη βλακεία όσων ήταν νομοταγείς επιχειρηματίες σ' αυτή τη "χώρα". Το 2004 αναζητώντας εναγωνίως ρευστότητα προσφύγαμε στη λύση sale and lease back των ακινήτων της εταιρείας. Ο νόμος έλεγε (3220/2004, άρθρο 6) και λέει (4110/2013) ότι η υπεραξία από την πώληση πρέπει να εμφανισθεί ως αφορολόγητο αποθεματικό της εταιρείας. Η διοίκηση δεν μπορούσε να το καταλάβει εύκολα αυτό καθώς ήξερε -έτσι έκανε όλα τα χρόνια- ότι για να δημιουργήσεις αφορολόγητο αποθεματικό, έπρεπε να έχεις κέρδη στη χρήση, τόσα όσα και το αφορολόγητο. Έτσι, ο τότε "υφυπουργός οικονομικών" κ Μπέζας, ζήτησε τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Το ΝΣΚ απάντησε -σε "απλή μετάφραση"- ότι δεν πρέπει να μας απασχολεί η χρήση κατά την οποία δημιουργήθηκε το αφορολόγητο αποθεματικό. Δεν πρέπει να μας νοιάζει εάν η εταιρεία είχε ζημιές ή κέρδη ή αν έκανε έστω και ένα ευρώ τζίρο. Το ΜΟΝΟ που πρέπει να ελέγξει η διοίκηση είναι εάν τα κτήρια κόστιζαν 100 και πουλήθηκαν 150, τα επιπλέον 50 η εταιρεία τα εμφάνισε σε ειδικό λογαριασμό αφορολόγητου αποθεματικού (γνωμοδότηση ΝΣΚ 354/2008). Έλα όμως που το υπουργείο οικονομικών αποφάσισε τότε να μην κάνει δεκτή τη γνωμοδότηση..... Αποτέλεσμα: Έρχεται η διοίκηση δέκα χρόνια μετά, για να προλάβει την παραγραφή, και επιβάλλει φόρο στο ποσό που υπερβαίνει τα κέρδη χρήσης μέχρι το ποσό του αφορολόγητου που δημιουργήθηκε, με 35% που ίσχυε το 2004 συν πρόστιμα 10 ετών!!!! -ο μισός τζίρος μας... Ο τωρινός αρμόδιος υφυπουργός ειλικρινώς μου δήλωσε ότι έχω δίκιο και θα το βρω στα δικαστήρια της μπανανίας (στα οποία για να προσφύγεις πρέπει πρώτα να πληρώσεις το 50% του φόρου...) αλλά δεν μπορεί να γίνει τίποτα εκ μέρους της διοίκησης, διότι τότε όποιος πλήρωσε έστω κι ένα ευρώ θα το διεκδικήσει, με αποτέλεσμα να πέσει έξω ο προϋπολογισμός της "χώρας". Σε απλά ελληνικά, καλούμαι να πληρώσω λεφτά που δεν έχω, για οφειλή που δεν πρέπει να υπάρξει αλλά θα υπάρξει τις επόμενες μέρες που θα έρθει ο έλεγχος, αφιερώνοντας ατελείωτες ώρες απ' τη δουλειά μου να τρέχω -και να πληρώνω- δικηγόρους, κινδυνεύοντας να καταστώ φορολογικά μη ενήμερος κλπ κλπ κλπ. Και καθώς βλάκας, ηλίθιος και κουτός, ακολούθησα το παράδειγμα και τις αρχές με τις οποίες μεγάλωσα και δεν έδινα μαύρα, δεν έπαιρνα μαύρα, έκοβα αποδείξεις, πλήρωνα ό,τι έπρεπε να πληρώσω στο προσωπικό, ήμουν νομοταγής επιχειρηματίας και άλλα πολλά, με αποτέλεσμα -εκτός του ανταγωνιστικού μειονεκτήματος απέναντι σ' όσους δεν ήταν νομοταγείς επιχειρηματίες- να μην έχω μαξιλάρι ασφαλείας για να καλύψω την αλητεία του κράτους και να κινδυνεύουν 53 εργαζόμενοι να πάνε σπίτι τους, από μια εταιρεία που συμπλήρωσε 40 έτη λειτουργίας και διοικείται από τη δεύτερη γενιά. Ευχαριστώ για την υπομονή, συγνώμη για το ύφος και την αγανάκτηση και ας φωνάξουμε όλοι μαζί, ζήτω οι επενδύσεις!" δεν έχω τίποτα να προσθέσω. όλα τα άλλα είναι απλά έκθεση γυμνασίου...

  • ΞΕΝΟΣ avatar
   ΞΕΝΟΣ @ Νίκος Αργεάδης 11/07/2014 14:23:38

   Προφανώς ο καταγγέλλων δεν είναι "ημέτερος" φίλε Νίκο, αλλοιώς δεν θα το μαθαίναμε...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.