#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/07/2012 09:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Tο μνημόνιο που οφείλουμε εμείς στον εαυτό μαςΤου Ανδρέα Δημητρίου, πρώην υπουργού Παιδείας της Κυπρου

Ο κόσμος αλλάζει ραγδαία. Η βάση της παγκόσμιας οικονομίας αναδιοργανώνεται δραστικά.


Οι αλλαγές άρχισαν ανεπαισθήτως εδώ και τριάντα περίπου χρόνια αλλά μορφοποιήθηκαν και επιταχύνθηκαν κατά την τελευταία δεκαετία. Ήδη, οι βασικές δυνάμεις της οικονομίας κατανέμονται μεταξύ δύο πόλων: (1) Της συνεχούς επινόησης νέων προϊόντων (πραγματικών αγαθών και αντικειμένων) στη βάση της επιστήμης και των νέων τεχνολογιών και (2) της παραγωγής τους. Η επινόηση και η παραγωγή, που παλιά συνυπήρχαν γεωγραφικά, έχουν, κατά μεγάλο μέρος, διαφοροποιηθεί. Η επινόηση συμβαίνει σε έναν πολύ μικρό αριθμό χωρών, με προεξάρχουσες τις ΗΠΑ και κάποιες από της χώρες της ΕΕ, κυρίως τις τρεις μεγάλες (Γερμανία, Γαλλία, ΗΒ) και, σε ορισμένους τομείς, κάποιες από τις μικρότερες χώρες (π.χ., Σουηδία). Η παραγωγή έχει βαθμιαία μετατοπιστεί στις χώρες της Άπω Ανατολής, κυρίως την Κίνα και τις Ινδίες. Η κατανομή πλούτου, κατά φυσικό τρόπο, ακολουθεί την αναδιοργάνωση αυτή. Οι χώρες που ελέγχουν την επινόηση κατέχουν και ελέγχουν τη μερίδα του λέοντος του παγκόσμιου πλούτου αλλά ένα σημαντικό του μέρος μετατοπίζεται στις χώρες της παραγωγής, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της. Η πολιτική ισχύς κατανέμεται αναλόγως. Οι κινήσεις του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος αντανακλούν αλλά και σε μεγάλο βαθμό συμβάλλουν στη διαμόρφωση των πιο πάνω τάσεων. Οι χώρες που βρίσκονται έξω από την κατανομή αυτή συνθλίβονται μεταξύ των δυνάμεων που την ορίζουν. Δεν προσελκύουν αναπτυξιακές επενδύσεις επειδή ούτε επινοούν ούτε παράγουν και αδυνατούν να δανειστούν για να καλύψουν ακόμη και τις τρέχουσες ανάγκες τους.

Η Ελλάδα είναι ένα από τα πιο τραγικά παραδείγματα των χωρών που συνθλίβονται. Η τραγική της θέση είναι αποτέλεσμα της απροθυμίας της να κατανοήσει την πορεία που ακολουθούσε ο κόσμος μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και να διαμορφώσει προσανατολισμούς στο ύψος των επιθυμιών της. Δέσμια των μύθων και των ψευδαισθήσεών της, αιχμάλωτη των φόβων της, εκπαιδεύτηκε για να αναπαράγει τους μύθους και τις ψευδαισθήσεις και να συντηρεί τους φόβους της. Πολιτεύτηκε χωρίς προσανατολισμό προς το μέλλον γιατί το παρελθόν της δεν ήταν όργανο ανάλυσης του σήμερα ούτε αφετηρία για την κατανόηση του αύριο. Ήταν ένας μεγάλος παραμορφωτικός καθρέφτης που, πολύ χειρότερα από τα τείχη του Καβάφη, έδειχνε τις σκιές των πραγμάτων που ο καθένας ήθελε να βλέπει. Στο θέατρο των σκιών όλοι είχαν ρόλο. Σήμερα που ο παραμορφωτικός καθρέφτης έπεσε όλοι βλέπουν έντρομοι όσα είχαν καταρρεύσει όταν το θέατρο σκιών ήταν σε εξέλιξη. Το πολιτικό σύστημα κονιορτοποιήθηκε. Τα Πανεπιστήμια δεν επινοούν. Τα εργοστάσια δεν παράγουν. Η γη δεν δίνει πολλά για τον τρύγο. Οι τουρίστες δεν έρχονται.

Η κατάσταση εδώ δεν είναι πολύ καλύτερη, παρά τη σχετική υπεροχή μας ως προς τους οικονομικούς δείχτες. Κι αυτοί είναι πολύ πιθανό να καταρρεύσουν προς την Ελληνική κατάσταση, αν δεν υπάρξει άμεσα αναπροσανατολισμός και βούληση να πορευτούμε προς την κατεύθυνση των αναγκαίων προσανατολισμών. Ειδικότερα, τα βασικά θέματα στα οποία πρέπει να επικεντρωθούμε, αδρώς διαγραφόμενα, έχουν ως εξής:

Η κοινωνία μας αδυνατεί να παράγει λύσεις σχετικές με το Κυπριακό πρόβλημα. Διεκδικούμε πεισματικά την Κυπριακή ιδιοκτησία της διαδικασίας λύσης αλλά, και οι δύο κοινότητες, δέσμιες των φόβων μας και της αμοιβαίας έλλειψης εμπιστοσύνης αδυνατούμε να κάνουμε τα τολμηρά μεγάλα βήματα για μια διαδικασία δημιουργικής συνύπαρξης που θα έχει την προοπτική της βαθμιαίας βελτίωσης. Επαναλαμβάνουμε τη φοβική κινδυνολογία του παρελθόντος υπό την προοπτική όλων των πολιτικών τάσεων (π.χ., θα χάσουμε την ταυτότητα μας, θα τουρκοποιηθούμε, θα χάσουμε την ευημερία μας, κλπ.) και παραγνωρίζουμε ότι μέσα από το διαιωνιζόμενο πρόβλημα η ταυτότητα βαθμιαία αναδιαμορφώνεται ενσωματώνοντας το συστατικό του ανήμπορου και του περιθωριακού, που εκτείνεται σε όλους τους τομείς . Η απώλεια της ευημερίας και της ελευθερίας θα έλθει ως μοιραία κατάληξη μιας κοινωνίας που αδυνατεί να παράγει λύσεις στα πλαίσια του σύγχρονου κόσμου.
Δέσμιοι τοπικών και πρόσκαιρων ισορροπιών, αφήσαμε τις συντηρητικές δυνάμεις του τόπου, που κυριαρχούν σε όλους τους πολιτικούς χώρους αλλά και στα ΜΜΕ, να ποδηγετούν την κοινωνία για να επιστρέφει διαρκώς στο παρελθόν αντί να χαράξει το δρόμο προς το αύριο σε κάθε τομέα δραστηριότητας. Οι πολιτικές δυνάμεις είναι παγιδευμένες στη θεματολογία και τη φρασεολογία των δυνάμεων που είναι υπεύθυνες για τα προβλήματα με αποτέλεσμα ο πολίτης σήμερα δύσκολα να ξεχωρίσει μεταξύ τους.

Οι προεδρικές εκλογές είναι ήδη πολύ κοντά μας. Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το μνημόνιο που θα επιβάλει η τρόικα για την οικονομία αλλά κανείς, ούτε οι υποψήφιοι για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν μιλούν για το μνημόνιο που οφείλουμε εμείς στον εαυτό μας. Το μνημόνιο αυτό είναι πολύ απλό και δεν χρειάζεται παρά μόνο τρία κεφάλαια.

Τερματισμός της διαίρεσης που υπονομεύει την ύπαρξή μας σε όλα τα επίπεδα. Αυτό δεν θα έρθει μέσα από τις κενές περιεχομένου μεγαλοστομίες των τελευταίων πενήντα χρόνων, αλλά από τολμηρές ιδέες που θα βασίζονται στο αξίωμα ότι όλοι οι Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι είναι δημιουργικοί συνεργάτες σε ένα κοινό σπίτι που διαμορφώνει κοινά οράματα μέσα σε μια δημοκρατική διαδικασία που τιμά τον καθένα για την προσωπική του αξία και τη δυνατότητά του να συμβάλλει στην κοινή ανάπτυξη και την ενίσχυση της διεθνούς θέσης της Κύπρου και όχι για τις προσωπικές του πεποιθήσεις η προτιμήσεις.
Δημιουργική ένταξη της Κύπρου στον κόσμο και την οικονομία της επινόησης. Είναι ο μόνος χώρος στον οποίο έχουμε μέλλον, γιατί εκεί παράγεται ο πλούτος και εκεί διασφαλίζεται η ισχύς.
Θεσμική διασφάλιση ότι οι καταστροφικές πρακτικές του παρελθόντος (πελατειακή πολιτική και πελατειακό κράτος, λαϊκισμός, ανύπαρκτη η περιορισμένη λογοδοσία των αρχόντων, βραχύχρονη και ερασιτεχνική προσέγγιση στα προβλήματα) θα εκλείψουν το ταχύτερο.

Στη συγγραφή των κεφαλαίων αυτών πρέπει να μετέχουν όλοι οι πολίτες. Εν όψει των επερχόμενων εκλογών, αναμένουμε από τους υποψήφιους προέδρους να μας που τι οι ίδιοι θα προσφέρουν στη συγγραφή των κεφαλαίων αυτών.

http://cyprusnews.eu/andreas-demetriou/404590-t-.html

ΣΧΟΛΙΑ

 1. abc avatar
  abc 17/07/2012 10:55:01

  Παρατηρεί λοιπόν ο αξότιμος καθηγητής:
  "Η Ελλάδα είναι ένα από τα πιο τραγικά παραδείγματα των χωρών που συνθλίβονται".
  To δυστύχημα κύριε καθηγητά, είναι οτι δεν συνθλίβεται μόνο το αχυροκάλυβο της Ελλάδας, αλλά και οι πολυκατοικίες και οι ουρανοξύστες ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ. Αυτή τη στιγμή, εκτός απο το κράτος-μοντέλο που χρεοκόπησε πρίν κι απο την Ελλάδα, την Ισλανδία, και τα κράτη PIIGS που προηγήθηκαν στην κρίση, τα κράτη της Βαλτικής και των Βαλκανίων που είχαν ήδη δεχτεί το ΔΝΤ, την Κύπρο και την Μάλτα, τώρα έχουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα η Αγγλία,το Βέλγιο,η ΓΑΛΛΙΑ, και η Ολλανδία, ενώ έχει σταματήσει και η Ανάπτυξη με κατακόρυφη πτώση των εξαγωγωγών και στην ΓΕΡΜΑΝΙΑ.
  Δηλαδή η τεχνητή αυτή κρίση που δημιουργήθηκε απο τις Υπερτράπεζες και τους οίκους αξιολόγησής τους, χτυπάει για πρώτη φορά κράτη που ανήκουν στην Πρώτη κατηγορία (Της συνεχούς επινόησης νέων προϊόντων)
  Αν ήταν μόνο η Ελλάδα το πρόβλημα της ΕΕ, θα είχε λυθεί σε 5 λεπτά...(Ρομάνο Πρόντι).
  Ολα αυτά άρχισαν μετά την μεταφορά της κρίσης του 2007 από τις ΗΠΑ στην ΕΕ
  με την ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΗ και ΥΠΟΠΤΗ άρνηση της ΕΚΤ και της Γερμανίας να πράξει το αυτονόητο ,όπως η FED. Δηλαδή να τυπώσει Ευρώ διευκολύνοντας την ρευστότητα. Είναι σαν να βλέπεις κα΄ποιον με μια θηλειά στο λαιμό να πνίγεται και αντί να την χαλαρώσεις να την σφίγγεις περισσότερο με μοναδική δικαιολογία ότι " οι Γερμανοί έχουν ψυχολογικά προβλήματα και δεν αντέχουν την χαλάρωση"...
  Οι υπόλοιπες ευχές και ελπίδες του κ. καθηγητή είναι ευπρόσδεκτες αν και τις ακούμε 40 χρόνια τώρα...

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ abc 17/07/2012 23:17:02

   Προφανώς ο αρθρογράφος αναφέρεται στην παγκοσμιοποίηση και στην συν αυτής αναδιαμόρφωση του παγκόσμιου καταμερισμού εργασίας.
   Οι μελέτες του φαινομένου ήταν κυρίαρχο επιστημονικό παράδειγμα σε πολλά επιπέδου πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ ήδη το δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας του 1980.
   Η όλη σχετική διαδικασία έλαβε ταχύς ρυθμούς με την κατάρρευση της Σ. Ένωσης. Όπως εξ ιδίων γνωρίζω, οι χώρες της Κ. και Β. Ευρώπης έλαβαν σκληρές αποφάσεις για μπορέσουν να προσαρμόσουν τις οικονομίες τους στα νέα δρώμενα και δεδομένα.

 2. cyprusnet avatar
  cyprusnet 17/07/2012 11:01:34

  Επι Χριστοφια υπουργοποιηθηκε και εκανε καλη δουλεια.. Τον εφαγε το παρακρατος του ΑΚΕΛ!!!

  http://www.sigmalive.com/simerini/news/police+and+courts/417215

 3. firiki2010 avatar
  firiki2010 17/07/2012 18:17:08

  Αναρωτιέμαι γιατί η διαίρεση υπονομεύει την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναρωτιέμαι γιατί είναι υποχρεωτικό - για την δημιουργική ένταξη στο καινούργιο κόσμο - Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ξαναπροσπαθήσουν να γίνουν δημιουργικοί συνεργάτες στο "κοινό σπίτι". Με τι ορους; Με τι προοπτικές; Και (κυρίως) με τι κινδύνους;

 4. Nik avatar
  Nik 18/07/2012 01:00:49

  Επινόηση, αυτό που στα ελλαδικά αποκαλούν καινοτομία, μπορεί να υπάρξει σε τεχνικά συντηρητικές κοινωνίας όπως Ελλάδα και Κύπρο; Θα μπορούσαν να ξεκινήσουν δύο άτομα, σε ένα γκαράζ του σπιτιού τους, να στήσουν μια Microsoft ή μια Hewelett Packard; Οχι, διότι το σύστημα μας δεν μπορεί να φανταστεί καν το εύρος της ελευθερίας που καθιστά δυνατή αυτού του είδους την δημιουργικότητα. Αυτό που οι αγγλοσάξωνες ονομάζουν individual empowerment. Στο δικό μας σύστημα είτε ξεκινάς ως μεγιστάνας ή παραμένεις μια ζωή ψιλικατζής. Ουδείς αρμόδιος έχει σκεφτεί ότι παντού στον κόσμο, ΟΛΕΣ οι μεγάλες επιχειρήσεις, αυτές που εκλιπαρούμε να έλθουν να επενδύσουν σε εμάς, ξεκίνησαν μικρές, μερικές με ένα ή δύο άτομα. Αν λοιπόν εμείς δεν κατανοούμε την αξία της μικρής καινοτόμας επιχείρησης τότε τι περιμένουμε. Οσο για το Κυπριακό, αρχίσαμε και παραμείναμε σε λάθος δρόμο από την αρχή, όταν δηλαδή συμφωνήσαμε στην διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία αλλά ποτέ δεν συζητήσαμε ανοικτά και δημόσια το εδαφικό. Λέμε πολλά για τα επουσιώδη, την διακυβέρνηση, τις αρμοδιότητες, αλλά για την ταμπακιέρα, το έδαφος μηδέν. Ας μη γελιόμαστε, διζωνική ίσον διχοτόμηση με ευγενικό και εύπεπτο όνομα. Λογική εδαφική διευθέτηση μας εξασφαλίζει στην μελλοντική ρήξη, κάτι που ανέλυσε ο κύριος Σοϊζάλ, σύμβουλος του Ντενκτάς, λες και ήταν αναπόφευκτη εξέλιξη. Απο τη στιγμή που διαχωρίστηκαν οι κοινότητες εδαφικά, και επιμένει η μια στον διαχωρισμό ως θεμέλιο της μελλοντικής της ύπαρξης, τότε ας μην εθελοτυφλούμε. Και καιρός είναι να τονιστεί και μια αλήθεια που όλοι ξέρουμε αλλά κανείς δεν αξιολόγησε ούτε καν ως όπλο δημοσίων σχέσεων. Το χάσμα δεν είναι μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Είναι οι Τουρκοκύπριο εναντίον ΟΛΩΝ των άλλων κοινοτήτων στο νησί: Ελλήνων, Αρμενίων, Μαρωνιτών, Λατίνων, ακόμη και αυτών των Μουσουλμάνων Ρομά. Και αυτή η επιμονή στην μελλοντική εθνική καθαρότητα του δικού τους συνιστώοτος κρατιδίου ήταν έκδηλη και στο Σχεδιο Αννάν.

  • abc avatar
   abc @ Nik 18/07/2012 21:33:02

   Nik, μην είσαι απόλυτος.
   Στήν Ελλάδα υπάρχουν και περιπτώσεις ενός ατόμου που έχει στήσει Microsoft. Tα άτομα στην Ελλάδα υπάρχουν και είναι αναλογικά μεταξύ των 5 πρώτων χωρών στον κόσμο. Το σύστημα που θα στηρίξει οικονομικά αυτά τα άτομα δεν υπάρχει τουλάχιστον μέχρι σήμερα.
   Στους Ελληνες Τραπεζίτες η έννοια του Venture capital δεν υπάρχει.
   Kαιρός να το μάθουν. Εμείς κατανοούμε την αξία της μικρής καινοτόμας επιχείρησης . Αυτοί δεν θέλουν να την κατανοήσουν γιατί έχουν το νού τους κολλημένο στό εύκολο και γρήγορο κέρδος...Οσον αφορά το Κυπριακό ,αυτό έχει λυθεί στην πράξη. Οι Τουρκοκύπριοι στην Τουρκία και οι υπόλοιποι στην Ελληνική Κύπρο. Αν δεν φύγουν ΟΛΟΙ οι Τούρκοι Πραγματικά απο το νησί, η σημερινή κατάσταση είναι η καλύτερη λύση που θα μπορούσε να έχει ποτέ το Κυπριακό...Λύση η Κύπρος θα πρέπει αναζητήσει ΟΤΑΝ βεβαιωθεί οτι δεν έμεινε κανένας Τούρκος στο νησί.
   Τότε θα βρεί αμμέσως τη λύση. Μέχρι τότε πρέπει να συζητάει αενάως...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.