#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/01/2011 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Tο Αγιο Πνεύμα να βάλει το χέρι του..Ημέρα των Φώτων σήμερα, των Θεοφανείων για όσους πιστεύουν στη Θεία παρουσία και του Αγίου Πνεύματος που υποτίθεται έρχεται να φωτίσει τους ανθρώπους. Μήπως να ελπίζουμε σε κάποια παρέμβαση από… ψηλά μήπως και η κυβέρνηση βάλει μυαλό; Κι αυτό το γράφουμε διότι απομένουν λίγες μόνο ώρες από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός, όπως έχει ανακοινωθεί, θα πάει στην Τουρκία και θα μιλήσει παρουσία και του Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια δηλαδή στιγμή που τουρκικοί σχηματισμοί αεροπλάνων κάνουν περατζάδα πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Την ώρα που συζητάμε για φράχτες και πλοία – κρατητήρια για τους μετανάστες που έρχονται κατά χιλιάδες από την Τουρκία γιατί εκεί δεν τους εμποδίζουν.

Την ώρα που φουντώνουν τα σενάρια για διεκδικήσεις μέρους του φυσικού πλούτου του Αιγαίου. Και μάλιστα, πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι έχει επέλθει συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας για συνεκμετάλλευση.

Σε μια χρονική στιγμή όπου η Τουρκία προσπαθεί να το «παίξει» καλό και δημοκρατικό παιδί, επισκέπτεται το Φανάρι, μιλά για λύση στο Κυπριακό, στηρίζει στα λόγια τις προθέσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

Αυτή την ώρα βρήκε ο κ. Παπανδρέου να πάει και να μιλήσει στη γειτονική χώρα. Να πει τι; Ότι τα τουρκικά μαχητικά κάνουν βόλτες στο Αιγαίο γιατί νομίζουν ότι τους ανήκει;

Θα συζητήσει άραγε με τον κ. Ερντογάν τα καυτά θέματα που υπάρχουν και την ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων που είναι περισσότερο γεμάτη από ποτέ;

Ή θα πάει απλά για να επιβεβαιώσει την αδυναμία ισχυρής εξωτερικής πολιτικής;

Διότι εδώ που έχουν φτάσει στα πράγματα απαιτούνται ξεκάθαρες αποφάσεις, κι όχι φωτογραφίες για τις εφημερίδες.

Η Τουρκία μπαίνει στην τελική ευθεία για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ακόμη και πληγωμένη η Ελλάδα μπορεί να υψώσει τη φωνή της και να διεκδικήσει όσα δικαιούται και τίποτε παραπάνω.

Εκτός κι αν όλα όσα έγιναν με την οικονομία ήταν απλά μια καλοστημένη παγίδα για να αρθούν όλες οι αντιρρήσεις της και η Τουρκία να «παρελάσει» χωρίς πρόβλημα για την κατάκτηση των ευρωπαϊκών αγορών.

Για να δούμε αν το Αγιο Πνεύμα θα βάλει το χέρι του. Ηδη αρκετές είναι οι φωνές που ακούγονται να μην πάει ο κ. Παπανδρέου στη γειτονική χώρα. Αν το κάνει δεν χάνει τίποτε. Αν δεν το κάνει και υποκύψει, ίσως χάσει πολλά.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νέστωρ Καλλιθεάτης avatar
  Νέστωρ Καλλιθεάτης 06/01/2011 10:26:31

  Ίσως η μοναδική ευκαιρεία αποτροπής δυσμενών εξελίξεων στο ζήτημα του Αιγαίου είναι ο άκομψος τρόπος με τον οποίο πάνε να κλείσουν το θέμα Παπανδρέου και Ερντογάν. Ο ελληνόφωνος πρωθυπουργός υποτιμά την νοημασύνη του κόσμου ή πιστεύει ότι δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις. Δεν τηρεί πλέον τα προσχήματα και αυτό ίσως του κοστίσει. Εδώ καταντήσαμε...

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Νέστωρ Καλλιθεάτης 06/01/2011 11:30:27

   Ούτε καν ελληνόφωνος δεν είναι.

 2. η Dimi avatar
  η Dimi 06/01/2011 10:47:49

  Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

  Η Τουρκία σήμερα περνά για πρώτη φορά τέτοιας έντασης και έκτασης εθνικό πρόβλημα.

  H αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων είναι η πρώτη ελληνική προσπάθεια καταγγελίας των διαδικασιών δημιουργίας του εθνικιστικού τουρκικού κράτους. Θυμίζει την ιστορική ελληνική παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα και τα δικαι¬ώματα που απορρέουν απ’ αυτήν, σε μια περίοδο που ο πολιτικός και οικονομικός χάρτης της περιοχής ξαναδημιουργείται με την προσπάθεια της Τουρκίας να ηγεμονεύσει σ’ αυτόν.

  ~Διπλωματικό Περισκόπιο
  Θεματική Κατηγορία: Η Γενοκτονία στον Μικρασιατικό Πόντο

 3. η Dimi avatar
  η Dimi 06/01/2011 11:07:15

  Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟ ΠΟΝΤΟ (Aπόσπασμα)

  Συντάκτης: ΒΛΑΣΗΣ ΑΓΤΖΙΔΗΣ, Διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας(1)
  Πέμπτη, 05 Ιουνίου 2008 13:11

  Η γενοκτονία στον Πόντο, όπως και σ΄ όλη την Ανατολή από τον τουρκικό εθνικισμό, αποτελεί μια από τις “λευκές σελίδες” της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Η αποσιώπηση είχε ηθική και πολιτική σημασία. Δεν αποτίσαμε κατ’ αρχάς τον οφειλόμενο σεβασμό στους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς που εξοντώθηκαν στον μικρασιατικό Πόντο κατά τις εκτεταμένες εθνικές εκκαθαρίσεις που έκαναν οι Νεότουρκοι σωβινιστές(2).

  Η αποσιώπηση μας στέρησε επιπλέον την δυνατότητα να κατανοήσουμε τις μεθόδους με τις οποίες δημιουργήθηκαν τα έθνη-κράτη και τον τρόπο διαμόρφωσης των σύγχρονων γεωπολιτικών ισορροπιών στην περιοχή μας με την επικράτηση της “νέας τάξης πραγμάτων του 1922“.

  Για αυτούς τους λόγους, η ομόφωνη αναγνώριση από την Βουλή των Ελλήνων της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού το 1994 και η καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης, αποτελεί την οφειλόμενη απόδοση τιμής στην ιστορική μας μνήμη.
  ++++++++++++++

  (1) Διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας. To κείμενο αυτό συντάχθηκε το 1993. Βασίστηκε σε εισήγηση που έγινε σε συνέδριο στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών για τα 70 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

  (2) Ο πρώτος που αποκάλεσε τις φοβερές σφαγές `γενοκτονία’ είναι ο Γιώργος Λαμψίδης περί το ‘65 στο βιβλίο του “Τοπάλ Οσμάν”. Στα κείμενά του από το ‘58, ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Βιέννης Πολυχρόνης Ενεπεκίδης -που είχε δημοσιεύσει τα αρχεία του Βερολίνου και της Βιέννης- χρησιμοποιούσε τον όρο ”Ολοκαύτωμα”. Νεότεροι ερευνητές του θέματος αυτού είναι ο Χάρης Τσιρκινίδης και ο Κώστας Φωτιάδης. Η ιστορική δικαίωση του ποντιακού ελληνισμού διατυπώνεται ως στόχος από τον Γεώργιο Βαλαβάνη την δεκαετία του `20. Το πολιτικό αίτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας και η κινηματική του υποστήριξη, οφείλεται σε δύο σημαντικές ομάδες που εμφανίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του `80

  19 MAIOY 1919
  Στις 19 Μαΐου 1919 (29) O αξιωματικός του Οθωμανικού στρατού Κεμάλ Πασά, ο οποίος αργότερα θα μετωνομασθή Ατατούρκ, αποβιβάζεται με την υποστήριξη των Άγγλων στην Σαμψούντα για να καταστείλει το δυναμικό ποντιακό αντάρτικο.

  Σε τηλεγράφημά του στο διοικητή του 15ου σώματος του Ερζερούμ γράφει:
  “H κατάσταση στην Σαμψούντα είναι τόσο ανησυχητική, που μπορεί να έχει θλιβερές συνέπειες. Γι’ αυτό είμαι αναγκασμένος να παραμείνω εδώ”.(30)

  Ο Κεμάλ σύντομα αυτονομείται και αρχίζει τη συγκρότηση ενός εθνικιστικού τουρκικού κινήματος, εκμεταλλευόμενος τα θρησκευτικά συναισθήματα των μουσουλμανικών εθνών. Συνεργαζόμενος με ληστρικές συμμορίες αρχίζει την συγκρότηση στρατού.

  Η τουρκική εθνοσυνέλευση δημιουργεί τον “Κεντρικό Στρατό” με έδρα την Σεβάστεια. Στα καθήκοντα αυτού του στρατού περιλαμβάνονται η εξόντωση των Ελλήνων ανταρτών του Πόντου και η καταστολή της κουρδικής εξέγερσης στο Κοτς-γκρι, ανάμεσα στη Σεβάστεια και στο Ερζινγγιάν. Δύο στρατιές του στρατού του τις ρίχνει στη μάχη για να αντιμετωπίσει τους Πόντιους αντάρτες. (31)

  Το κεμαλικό κίνημα χαρακτηρίζεται από ένα φανατικό, επιθετικό και επεκτατικό εθνικισμό. Ο Κεμάλ είναι ο εκφραστής της οθωμανικής γραφειοκρατίας και των στρατοκρατών, οι οποίοι διαφωνούν με την επίλυση του εθνικού προβλήματος με βάση τα δικαιώματα των εθνοτήτων. (32)

  Τα χαρακτηριστικά του κεμαλικού κινήματος είναι η τυραννία και η εκμετάλλευση. Ο φιλοναζισμός και άλλες αντίστοιχες ιδεολογίες είναι η νομοτέλεια του Κεμαλισμού. (33)

  Οι Πόντιοι αντάρτες ζητούν ενίσχυση από την ελληνική κυβέρνηση. Οι εκκλήσεις τους όμως για στρατιωτική βοήθεια μένουν αναπάντητες από την ελληνική κυβέρνηση. Σε επιστολή που στέλνουν τον Αύγουστο του 1919 αναφέρουν τα εξής:

  “Ενεργώντας κατόπιν εντολής των αρχηγών των αντάρτικων ομάδων της ιδιαιτέρας μας πατρίδας που αγωνίζονται για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του Πόντου σε ανεξάρτητη Ελληνική Δημοκρατία, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα: Ως γνωστόν από πενταετίας ήδη επαναστάτησαν τα τέκνα του Πόντου και αγωνίζονται κατά του τουρκισμού με δικούς τους αρχηγούς… Επιβάλλεται η ανάγκη προμήθειας σ’ αυτούς ενδυμάτων και σκεπασμάτων… Εκτός αυτού υπάρχει μεγάλη ανάγκη αποστολής φαρμάκων, επιδέσμων κ.λπ. χρειωδών για τους τραυματίες. Έχουμε επίσης μεγάλη ανάγκη όπλων, πολυβόλων και μυδραλιοβόλων με όλα τους τα εξαρτήματα. Γι αυτό δηλώνουμε ότι θέλουμε να στείλουμε με δικές μας δαπάνες εδώ δύο άνδρες για εξάσκηση…”. (34)

  Δυστυχώς το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να κατανοήσει την δυναμική που έχει ο ποντιακός αγώνας. Καμιά βοήθεια δεν αποστέλλεται στους Έλληνες αντάρτες του Πόντου την στιγμή που ο Κεμάλ Πασάς στέλνει κατά των Ποντίων ανταρτών την 3η στρατιά του τουρκικού στρατού. (35)

  Στον Πειραιά φορτώνεται ένα πλοίο με όπλα και πυρομαχικά για να αποσταλεί στην Αμισσό, το οποίο όμως δεν ξεκινά ποτέ.(36)

  Στις 14 Νοεμβρίου 1920 ο Βενιζέλος χάνει τις εκλογές. Η φιλοβασιλική παράταξη κερδίζει την εξουσία δημαγωγώντας πάνω στην κούραση του ελληνικού λαού. “Οίκαδε”, επιστροφή στην Ελλάδα από την Μικρά Ασία. Η βασιλική παράταξη κατεβαίνει στις εκλογές με το σύνθημα “Ειρήνη, αποστράτευση, επάνοδο των στρατευμένων στα σπίτια τους“. (37)

  Η βασιλική αντιβενιζελική παράταξη κερδίζει τις εκλογές με τις ψήφους των μουσουλμάνων της Βόρειας Ελλάδας και των άλλων εθνικών μειονοτήτων. Η συμπαγής ψήφος των Τούρκων, των Εβραίων κ.α. καθορίζει το μέλλον του ελληνισμού της Ανατολής. Ο Γ. Βεντήρης θεωρεί ότι η τεράστια ευθύνη του Βενιζέλου είναι ότι παραγνώρισε την αναγκαία προϋπόθεση για την εθνική ολοκλήρωση: Τον έστω και με την βία εξαναγκασμό της παλαιάς Ελλάδας να πάρει μέρος στην προσπάθεια και να καταβάλλει τις απαιτούμενες θυσίες. (38)

  Ο ελληνισμός της αντίπερα όχθης δεν αντιμετωπίζεται πια ως “Ελλάδα” και η αλυτρωτική ιδεολογία που ήταν η κινητήρια δύναμη μέχρι εκείνη τη στιγμή, αντικαθίσταται από μια καθαρή στρατιωτική αντίληψη. (39)

  Το τέλος του 1921 σφραγίζεται από τις φοβερές ωμότητες στον μικρασιατικό Πόντο από τους Τούρκους. Ο Βρετανός αρμοστής στην Κων/πολη πληροφορεί τον υπουργό εξωτερικών ότι:

  “Οι Τούρκοι φαίνεται ότι δρουν βάσει προμελετημένου σχεδίου για την εξόντωση των μειονοτήτων… Όλοι οι άνδρες ηλικίας άνω των 15 ετών της περιφερείας Τραπεζούντος και της ενδοχώρας εκτοπίστηκαν στα εργατικά τάγματα του Ερζερούμ, Καρς και Σαρήκαμις.” (40)

  Οι αντάρτες βρίσκονται σε κατάσταση απόγνωσης. Καμιά βοήθεια δεν φτάνει σε αυτούς πλέον. Οι σοβιετικοί έχουν αποκόψει τους δρόμους εφοδιασμού από τις ελληνικές κοινότητες της Ρωσίας, ενώ η ελληνική κυβέρνηση δεν απαντά στις αγωνιώδης εκκλήσεις της. Ένα πλοίο που φορτώνεται στον Πειραιά με όπλα και πυρομαχικά για αυτούς δεν ξεκινά ποτέ. (41)

  Ανεξάρτητα από την αδυναμία και την πολυδιάσπασή τους, οι Πόντιοι αντάρτες φέρνουν σε δύσκολη θέση τον τουρκικό στρατό. Παρ’ όλο που με τον αριθμό τους αντιστοιχούσαν σε μια μεραρχία, κατόρθωσαν να αντιμετωπίσουν πολλαπλάσιο τουρκικό στρατό. (42)

  O Φρούνζε, σοβιετικός απεσταλμένος στην Τουρκία, δεν μπορεί να αποκρύψει τελείως τις εγκληματικές πράξεις των συμμάχων τους και δίνει μερικές εικόνες της φρίκης:

  ”Συναντήσαμε μια μικρή ομάδα από 60-70 Έλληνες, οι οποίοι μόλις είχαν καταθέσει τα όπλα. Όλοι τους είχαν εξαντληθεί στο έπακρο… Άλλοι έμοιαζαν κυριολεκτικά με σκελετούς. Αντί για ρούχα κρέμονταν από τους ώμους τους κάτι απίθανα κουρέλια. Στο κέντρο της ομάδας βρίσκονταν ένας ψηλός κι’ αδύνατος παπάς, φορώντας το καλυμμαύχι του… Φυσούσε κρύος αέρας και όλη η ομάδα κάτω από τα σπρωξίματα των συνοδών-στρατιωτών, κατευθυνόταν με πηδηματάκια προς τη Χάβζα. Μερικοί όταν μας αντίκρισαν, άρχισαν να κλαίνε δυνατά ή μάλλον να ουρλιάζουν, μια και ο ήχος που ξέφευγε από τα στήθη τους, έμοιαζε περισσότερο με ουρλιαχτό κυνηγημένου ζώου”.(43)

  Ο Φρούνζε περιγράφει και άλλο ένα περιστατικό. Όταν περνούσαν δίπλα από μια ομάδα αιχμάλωτων Ελλήνων στη Μερζιφούντα, ένας από τους αιχμαλώτους φώναξε στην σοβιετική αντιπροσωπεία ότι είναι και αυτοί ένοχοι γιατί ενισχύουν τον Κεμάλ και τους Τούρκους. (44)

  Με το πρόσχημα της καταπολέμησης των ανταρτών και των αντιποίνων οι Τούρκοι ολοκληρώνουν τη γενοκτονία. (45)

  Βασισμένος σε μια σειρά επισήμων αναφορών ο Βρετανός πρωθυπουργός Λόϋντ Τζωρτζ προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων:
  “…(στον Πόντο) δεκάδες χιλιάδες (Ελλήνων) ανδρών, γυναικών και παιδιών απελαύνονταν και πέθαιναν. Ήταν καθαρή ηθελημένη εξολόθρευση. “Εξολόθρευση” δεν είναι δικιά μου λέξη. Είναι η λέξη που χρησιμοποιεί η Αμερικανική Αποστολή”.(46)

  Ο W. Churchill γράφει:
  “…οι φοβεροί εκτοπισμοί των Ελλήνων από την Τραπεζούντα και την Σαμψούντα που είχαν γίνει το φθινόπωρο του 1921, έφταναν τώρα για πρώτη φορά στην Ευρώπη”.(47)

  Ο Αμερικανός ταγματάρχης Γιόουελ δίνει μια εικόνα του Μικρασιατικού Πόντου το 1921: “Πτώματα, πτώματα σε όλο το μήκος της πορείας των εκτοπιζομένων… φρίκη και πτώματα.” ενώ ο Αμερικανός δημοσιογράφος Γκίμπονς γράφει: “Η πεδιάδα της Μαλάτειας ήταν στρωμένη με πτώματα Ελλήνων”(48).

  Οι διανοούμενοι και οι πρόκριτοι του Πόντου δικάζονται από το ψευδεπίγραφο “Δικαστήριο της Ανεξαρτησίας” που εδρεύει στην Αμάσεια. Με την κατηγορία ότι έγινε προσπάθεια απόσχισης από την Τουρκία, εκδόθηκαν εκατοντάδες θανατικές καταδίκες. Περίπου 450 Πόντιοι πεθαίνουν στις κρεμάλες της Αμάσειας.(49)
  ++++++++++++++++++

  (29) Aλέξης Αλεξανδρής, ο.π.,σ.432. Η “Κεντρική Εθνική Επιτροπή Ποντίων” θέτει για πρώτη φορά επίσημα στο χώρο του ελληνισμού της Ρωσίας το αίτημα της απελευθέρωσης του Πόντου και της εθνικής αποκατάστασης των ομογενών του Πόντου. Τα αιτήματα αυτά θα υιοθετηθούν λίγο αργότερα από το “Κεντρικό Συμβούλιο” του “Συνδέσμου των εν Ρωσία Ελλήνων” και θα αποτελέσουν έτσι τους κύριους άξονες πολιτικών διεκδικήσεων του ελληνισμού της Ρωσίας. (Παναγιωτίδου, Γ. Θεολόγου, ο.π., σ.24).
  (30) O. Λαμψίδη, ο.π.,σ.33.
  (31) Aκριβώς για αυτό επελέγη από ελληνικής πλευράς η 19η Μαϊου ως Ημέρα Μνήμης. Είναι η ημέρα που οι Τούρκοι εθνικιστές αποβιβάζονται στον Πόντο για να καταστείλουν το ελληνικό κίνημα για ανεξαρτησία. Την ημέρα αυτή αρχίζει η δεύτερη φάση της γενοκτονίας (Η α’ φάση πραγματοποιείται την περίοδο 1916-1918). Οι Τούρκοι θεωρούν την 19η Μαϊου ως ημέρα έναρξης του “εθνικοαπελευθερωτικού” τους αγώνα κατά των Ελλήνων και την γιορτάζουν ως ημέρα της τούρκικής νεολαίας.
  (32) Αralov, I. S., B Vaspaminania Sovietskogo Diplomata, εκδ. Institute Nexntounarontnih Atnazeni, σ. 53. Koττά Ορχάν, “Κεμαλισμός και Κουρδικό κίνημα 1919-1938″, περ.Λαοί, τ.1, Μάϊος ‘87, σ.65.
  (33) Αλεξανδρής Αλέξης, ο.π., σ.457.
  (34) Kireev, G. H., Istoria etatizma v Tourtsii, εκδ. Nauka, Μόσχα, 1991, σσ. 26-27.
  (35) Ο Ν. Ψυρρούκης γράφει: “Η προσεκτικότερη μελέτη του κεμαλισμού μας πείθει ότι πρόκειται για βαθιά αντιλαϊκή και αντιδημοκρατική θεωρία. Ο φιλοναζισμός και άλλες αντιδραστικές δοξασίες είναι νομοτελειακή εξέλιξη του κεμαλισμού… Ακόμα και οι κεμαλικές μεταρρυθμίσεις γίνονται με διοικητικές αποφάσεις από πάνω. Περιφρονούν τις πολιτιστικές παραδόσεις του τουρκικού λαού, εκφράζουν το σύμπλεγμα κατωτερότητας των Τούρκων αστών.” (Ψυρρούκης, Νίκος, ο.π., σ.224.)
  (36) Aγτζίδης Βλάσης, ο.π., σ.37.
  (37) Ilitsov, Yiakof, ο.π.
  (38) Bαλαβάνης Γεώργιος, ο.π., σελ.257.
  (39) Κουλίγκας, Βασίλης, Κίος 1912-1922, Αθήνα, Δωδώνη, 1988, σ.246.
  (40) Βεντήρη, Γ., Η Ελλάς του 1910-1922, Αθήνα, 1931, σ.362.
  (41) Μαυρογορδάτος, Γ. Θ., “Ο διχασμός ως κρίση εθνικής ολοκλήρωσης”, από Ελληνισμός Ελληνικότητα, Αθήνα, εκδ. Εστία, σ.71.
  (42) Aλεξανδρής, Αλέξης, ο.π., σ.461.
  (43) Aπό την έκθεση του Γ. Καραϊsκου. Ο Καραϊσκος, έφεδρος αξιωματικός στον ελληνικό στρατό, πηγαίνει στον Πόντο με δική του πρωτοβουλία για να οργανώσει τις αντάρτικες δυνάμεις της πατρίδας του και να μεσολαβήσει για την αποστολή βοήθειας. (Βαλαβάνης, Γεώργιος, ο.π., σ.257).
  (44) Ανθεμιδη, Αχ., “Πως είχε αντιδράσει η τουρκική διοίκηση μετά την εξέγερση των ελληνοποντίων για αυτοδιάθεση”, Ποντιακά Νέα, 30-3-1989, σ. 2.
  (45) Aralov, I. S., ο.π., σσ. 62-63.
  (46) Aralov, I. S., ο.π., σ. 65.
  (47) Την ίδια πολιτική, δηλαδή των αντιποίνων κατά του αμάχου πληθυσμού θα χρησιμοποιήσουν και οι Γερμανοί κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου πολέμου. (Ανθεμίδης, Αχ., ο.π.)
  (48) House of Commons. The Parliamentary Debates, Fifth Series, τομ. 157, σσ. 2001-2002, αναφ. Ζαπάντη, Ανδρέα, ο.π., σ. 97.
  (49) W. Churchill, The World Crisis, , τομ. V, σ. 442. αναφ. Ανδρέα Ζαπάντη, ο.π., σ.97.
  ~Διπλωματικό Περισκόπιο:
  Θεματική Κατηγορία: Η Γενοκτονία στον Μικρασιατικό Πόντο

 4. ΣΠΥΡΟΣ avatar
  ΣΠΥΡΟΣ 06/01/2011 11:19:03

  ΤΟ ΔΥΣΟΙΩΝΟ ΕΙΝΑΙ ,ΟΤΙ Ο ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΕΚΤΕΛΩΝΤΑΣ ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗ
  ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΝΑΤΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ,ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΜΠΟΥΖΟΥΡΙΕ-
  ΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ,ΝΑ ΜΗΝ ΒΛΕΠΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΘΑΡΑ ΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟ-
  ΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ.

  Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ,ΜΙΑ ΚΑΘΑΡΑ ΜΟΥ-
  ΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΧΩΡΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΕΘΝΗ.


  ΧΑΝΕΙ ΤΟ ΚΑΙΡΟ ΤΟΥ Ο ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΝΑΤΟΙΚΩΝ
  ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΓΑΛΛΟΓΕΡΜΑΝΟΙ
  ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ.

  • Misha avatar
   Misha @ ΣΠΥΡΟΣ 06/01/2011 11:37:12

   Σπύρο, ας μην έχουμε αυταπάτες .
   Τα ευρωπαϊκά κράτη έπαψαν να είναι εδώ και πολύ πολύ καιρό χριστιανικά , αν υπήρξαν ποτέ τέτοια.
   Τα περισσότερα εξ αυτών είναι άθρησκα, λαϊκά, και σε ορισμένες περιπτώσεις επιθετικώς αθεϊστικά κράτη στα οποία ακόμα και οι υπάρχουσες χριστιανικές , με πολλά «», θρησκευτικές δομές έχουν απεμπολήσει κεντρικές θέσεις της διδασκαλίας του Χριστού (πχ ο θεσμοθετημενος σοδομισμός).
   Μάλιστα κάποια από δαύτα τα πάνε να τα περάσουν και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με προκάλυμμα τα «ανθρώπινα δικαιώματα».

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Misha 06/01/2011 11:50:03

    "Τα ευρωπαϊκά κράτη έπαψαν να είναι εδώ και πολύ πολύ καιρό χριστιανικά , αν υπήρξαν ποτέ τέτοια".

    Έτσι είναι, Misha και Σπύρο.

    Κανένα κράτος που ελεγχόταν από τη διεφθαρμένη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, από την Αγγλικανική Εκκλησία - ιδιωτική θρησκεία τού Ερρίκου του Η' και από τον άσπλαχνο προτεσταντικό γνωστικισμό δεν ήταν πραγματικά χριστιανικό.

    Πιο χριστιανική είναι η αθεϊστική Γαλλία, παρά η Ισπανία των Καθολικών Βασιλέων, ή η λουθηρανική Σουηδία.

    • ΣΠΥΡΟΣ avatar
     ΣΠΥΡΟΣ @ Στέργιος 06/01/2011 18:07:03

     ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ,ΜΕ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥΣ
     ΟΡΟΥΣ,ΤΗΝ ΑΒΥΣΣΑΛΕΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΟΛΙΤΙ-
     ΣΜΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ.

     ΗΔΗ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ
     ΕΙΣΔΟΧΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΜΟΝΗ
     Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΛΕΥΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΕΕ.

 5. Προφήτης avatar
  Προφήτης 06/01/2011 11:25:05

  "Θέλει να θέλει ο Θεός, θέλει να βοηθάνε κι οι αγίοι"

  Το Άγιο Πνεύμα να κάνει ό,τι μπορεί αλλά να είμαστε ξύπνιοι όταν ψηφίζουμε.

  Το παλιοκάθαρμα δίνει σημειολογικές μαχαιριές για να "σπάει το τσαμπουκά" κάθε στοιχείου που προσδιορίζει το "εθνικό" και την ελληνικότητα.
  Πηγαίνει να προσκυνήσει στους Μογγόλους ισλαμιστές των Φώτων.

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ Προφήτης 06/01/2011 11:39:52

   Δεν πειράζει.

   Όσο ξεδιπλώνει την νεοταξίτικη νεοσουλτανική υποτακτικότητά του, τόσο αφυπνίζει χιλιάδες συμπατριώτες μας.

   Παράδειγμα προς αποφυγήν δηλαδή...

   • Προφήτης avatar
    Προφήτης @ ierofantis 06/01/2011 13:25:25

    Λες;...

    Εξαιρετική η ανάλυσή σου για συσχέτιση επιστολής προς Μπαρ.- ΑΟΖ - υδρογονανθράκων - επισκέψεων σε Κύπρο - ευρωπαϊκών εκμεταλλεύσεων.
    Να δούμε αν υπάρχει βάση.

    • ierofantis avatar
     ierofantis @ Προφήτης 06/01/2011 16:21:22

     Ευχαριστώ (για τα καλά λόγια για την ανάλυση) και οψόμεθα (για το αν θα πέσω μέσα ή όχι στην εκτίμησή μου)

 6. Στέργιος avatar
  Στέργιος 06/01/2011 11:31:24

  Αντί για το Άγιο Πνεύμα, εγώ θα προτιμούσα να έβαζε το χέρι Του ο Αρχάγγελος Μιχαήλ.

 7. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 06/01/2011 12:44:40

  gmalouchos@tovima.gr
  TO BHMA
  ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ!

  Παραμονές Χριστουγέννων και, στη συνέχεια, παραμονές Πρωτοχρονιάς, η τουρκική πολεμική αεροπορία - δηλαδή η επίσημη και έμπρακτη έκφραση της πολιτικής της τουρκικής κυβέρνησης κι όχι κάποιοι δήθεν... κακοί στρατηγοί όπως εμείς εδώ βαυκαλιζόμαστε - ξεπέρασε κάθε προηγούμενο του εαυτού της στο Αιγαίο. Μαζικές παραβιάσεις σχηματισμών πολλών αεροσκαφών έκαναν υπερπτήσεις μεγάλης διάρκειας πάνω από σειρά ελληνικών νησιών, κατοικημένων και μη, μεταξύ των οποίων και κάποια τα οποία που μπήκαν στο πρόγραμμα των τουρκικών παραβιάσεων για πρώτη φορά. Η τουρκική περιφρόνηση για την ελληνική εθνική κυριαρχία εκφράστηκε έτσι με τον πιο εύγλωττο και απροσχημάτιστο τρόπο.

  Δεν χρειάζεται να σημειωθεί ότι θα ήταν αδιανόητο για οποιαδήποτε άλλη δυτική – και όχι μόνον - χώρα να δεχθεί μια τέτοια πρόκληση και, ουσιαστικά, να σωπάσει. Κι όμως, η Ελλάδα, δείχνει να ξεπερνά και το αδιανόητο: αμέσως μετά από όλα αυτά, πριν καν περάσουν λίγες ημέρες, ο Γιώργος Παπανδρέου ταξιδεύει αύριο στο Ερζερούμ προκειμένου, μεθαύριο το πρωί, να ανοίξει, μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του τις εργασίες της ετήσιας διάσκεψης των Τούρκων πρέσβεων. Το ερώτημα είναι λοιπόν αναπόφευκτο: θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη επιβράβευση της τουρκικής προκλητικότητας από αυτή;

  Φυσικά, το ταξίδι Παπανδρέου είχε κανονιστεί νωρίτερα. Και ήταν ταξίδι ανταπόδοσης στην εδώ επίσκεψη Ερντογάν. Όμως, όλα αυτά, δεν τα ξέραμε μόνον εμείς. Τα ήξεραν και οι Τούρκοι, οι οποίοι φρόντισαν όχι μόνον να μην «μαλακώσουν» το πρόγραμμα των παραβιάσεών τους, αλλά ακριβώς το αντίθετο, να το εκτινάξουν και ποσοτικά και ποιοτικά στις παραμονές της επίσκεψης. Είναι συνεπώς βέβαιο ότι, αφού αμέσως μετά από όλα αυτά ο Παπανδρέου πάει στην Τουρκία και δη για να μιλήσει στην ετήσια σύνοδο των πρέσβεων, δικαιούνται να καταγράψουν αυτή την επίσκεψη ως μια μορφή αποδοχής, αν όχι και δικαίωσης, της πολιτικής τους. Και δεν θα την καταγράψουν έτσι μόνον αυτοί, αλλά και πολλοί άλλοι που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα και στους οποίους θα είναι αδύνατο να εξηγήσει κανείς πώς γίνεται να υφίσταται τέτοιο κουρέλιασμα η εθνική κυριαρχία και αμέσως μετά ο πρωθυπουργός να σπεύδει στο στόμα του λύκου, στην καρδιά της εκπόνησης και εφαρμογής αυτής της πολιτικής.

  Ο Γιώργος Παπανδρέου οφείλει, μετά από όσα συνέβησαν μέσα στις γιορτές, να μην πάει στην Τουρκία. Είναι πρωθυπουργός κυρίαρχου κράτους, έστω και στην κατάσταση που αυτό βρίσκεται σήμερα. Δεν λέει κανείς να απειλήσει, να ανταποδώσει τα ίδια, ή να κάνει οτιδήποτε άλλο αντίστοιχο. Όμως, δεν έχει πλέον κανένα λόγο να πάει αυτή τη στιγμή στο Ερζερούμ, ότι και να συμβαίνει στο παρασκήνιο των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων. Πρέπει με κάποιο τρόπο να προστατεύσει την υπόσταση και την αξιοπρέπεια της ελληνικής κρατικής οντότητας, για την οποία οι Ελληνες πολίτες του έχουν αναθέσει την ευθύνη. Πηγαίνοντας αύριο στην Τουρκία, όχι μόνον δεν το πράττει, αλλά επιτυγχάνει το ακριβώς αντίστροφο, αφού σιωπηρά αλλά ξεκάθαρα θα είναι σα να αποδέχεται και να αναγνωρίζει αυτή την επιθετική τακτική. Τη δική του χώρα παραβίασαν βάναυσα οι Τούρκοι. Όχι κάποιου τρίτου. Οφείλει λοιπόν, χωρίς δεύτερες σκέψεις, να ακυρώσει αυτή την επίσκεψή του.

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ αλλενάκι 06/01/2011 19:34:21

   αλλενάκι το διάβασα
   Ο δημοσιογράφος λόγω μέσου, είναι επιεικής.
   Η θέση της ΝΔ ποια είναι;

 8. karenin avatar
  karenin 06/01/2011 12:58:52

  Μόλις το 2% των Τούρκων θεωρεί εχθρούς και απειλή τους Ελληνες σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα. Το Ισραήλ και τις ΗΠΑ βλέπουν σαν κύρια απειλή, και αντιπάλους επιβεβαιώνοντας τον τιτλο μικρής υπερδύναμης, αφου επιλέγει να παιξει σε τόσο υψηλό επίπεδο, με τόσο ισχυρούς παικτες.
  Αυτή είναι σοβαρή γαιωπολιτική στρατηγική. Την ίδια στιγμή εμείς, ενω το έγκλημα συντελέστηκε στο εσωτερικό της χώρας, απο ημέτερους γνωστούς, συνεχίζουμε το παραμύθι για τον απο βορά κίνδυνο.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ karenin 06/01/2011 13:09:00

   Δε νομιζω οτι πιστευει κανεις οτι απειλειται απο βορραν.Αυτο δε σημαινει οτι χαριζεις πραγματα σε μικροτερες χωρες.Οπως οι Τουρκοι δεν φοβουνται εμας αλλα συνεχιζουν να διεκδικουν απο εμας ετσι και εμεις δεν εχουμε λογο να κατεβασουμε τις απαιτησεις μας απο τα Σκοπια εστω και αν δεν διεκδικουμε.

 9. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 06/01/2011 13:10:57

  Yπάρχει και κάτι άλλο. Η Πολεμική μας Αεροπορία "διετάχθη" να συμμετάσχει στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας!!!

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ αλλενάκι 06/01/2011 16:22:11

   Δεν ισχύει αυτό. Δεν θα πάρει μέρος η Πολεμική μας Αεροπορία.

 10. η Dimi avatar
  η Dimi 06/01/2011 13:14:48

  O Kαραγκιόζης και ο Γιωργάκης Πρωθυπουργός
  http://bit.ly/dPXscO

 11. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 06/01/2011 13:51:42

  Το ΓΑΠ πγε σε τελετη Αγισμου υδατων, Αγια Μερα σημερα, και ενας μπουφος καθησε στο κεφαλι του.
  Θαμα Θαμα φωναζε ο κοσμος. Σημαδι απ τον Θεο.

  Γυναίκα: Τι είναι αυτό;
  Άνδρας: Φλάουτο...
  Γυναίκα: Έλα, μην με κοροϊδεύεις!!!
  Άνδρας: Δεν σε κοροϊδεύω, βρε μωράκι μου...Να, κοίτα, αν το βάλεις στο στόμα σου θα αρχίσει να παίζει μουσική...
  Γυναίκα: Αλήθεια; Για να δοκιμάσω...Σλουρπ, σλουρπ...
  Άνδρας: Ντο...

  ΠΠ

 12. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 06/01/2011 14:44:40

  Υπάρχει και άλλη εξήγηση σε σχέση με τη ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Δεν νομίζω ότι θα γίνει ποτέ πλήρες μέλος της Ε.Ε. Όχι για δεν θα το θελήσει η Ελλάδα, αλλά γιατί δεν το θέλει η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, κλπ. Οι Γερμανοί θέλουν την αγορά της Τουρκίας αλλά δεν θέλουν άλλους Τούρκους στην Γερμανία. Σε αντάλλαγμα της επικείμενης φραγής της τουρκικής πορείας προς την Ευρώπη, η Τουρκία θέλει να λάβει ανταλλάγματα στο Αιγαίο. Οι ευρωπαίοι θα βολευτούν με αυτήν την κατάσταση, καθώς η Τουρκία θα επεκτείνει προς δυσμάς τον ζωτικό της χώρο, αλλά χωρίς να πληρώσουν ακριβά οι ευρωπαίοι. Θα πληρώσει το αντάλλαγμα η Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι η πόρτα της δυτικής επέκτασης της Τουρκίας. Η ευρωπαίοι μάλλον βλέπουν με ανακούφιση ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει την δυτική βαλβίδα εκτόνωσης της Τουρκίας. Η δε Τουρκία θα φροντίσει να διαφημίσει τα "μηδενικά προβλήματα" με τον γείτονα για να αποσπάσει τα μέγιστα από τις διαπραγματεύσεις σύνδεσης

  Ο συμβολισμός της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Τουρκία είναι βαρύς και προκλητικός. Φαίνεται ότι παίζεται σενάριο γραμμένο από τον Νταβούτογλου. Η Ελλάδα δεν έχει πλέον στρατηγικό, ούτε γεωπολιτικό δόγμα, ούτε αμυντικό δόγμα. Δεν έχει ούτε στοιχειώδη εθνικά αντανακλαστικά.

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Professor Moriarty 06/01/2011 15:04:43

   Δορυφόρος της Τουρκίας καθιστάμεθα Καθηγητά μου. Αργά και σταθερά. Όμως αυτό δε φαίνεται να ενοχλεί και πολλούς. Μάλλον οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι διατεθειμένοι να χάσουν και την αθλιότητά τους ακόμα, προκειμένου να έχουν το κεφαλάκι τους ΗΣΥΧΟ.

   • A.M. avatar
    A.M. @ Γιάννης Φαίλτωρ 06/01/2011 15:11:06

    Δυστυχώς.
    Ξεχνούν βέβαια ότι δεν θάχεις το κεφαλάκι σου ήσυχο όταν συνεχώς παραχωρείς δικαιώματα επειδή θα σου ζητάνε συνέχεια να παραχωρήσεις κι άλλα .. κι άλλα .. κι άλλα μέχρι που θα φτάσουν και «στο κεφαλάκι σου» και θα στο κόψουν.

    Αυτό συμβαίνει πάντα όταν ο αδύναμος δεν δείχνει την πρόθεση να τα παίξει όλα για όλα και να πουλήσει «το κεφαλάκι του» πολύ ακριβά, τόσο ακριβά που να μην συμφέρει τον ισχυρό - εν προκειμένω την Τουρκία - να θέλει να του το κόψει.

 13. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 06/01/2011 15:06:28

  Βρηκα και τον γιατρο που κατεθεσε μυνηση στην ΕΙσαγγελια Αθηνων για το μνημονιο για Εσχαστη προσοσια !! ο κ. Αντωνιου...

  http://www.youtube.com/watch?v=8X1JSfwUKlg&feature=player_embedded

  ΠΠ

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 06/01/2011 16:51:59

   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ Mε τις Θερμές Ευχές και τις Ευχαριστίες μου!
   Το εξαιρετικό video, με ταχύτητα αστραπής, έχει ήδη μεταδοθεί γιά την αφύπνηση πολλών ΣυνΕλλήνων. Υποκλίνομαι στο θάρρος, τις νομικές γνώσεις και την αποφαστικότητα του EΛΛΗΝΑ Δρα Αντωνίου.

   Υπάρχει Ελπίδα!!!
   Επειδή, δεν υπάρχει Ανάσταση χωρίς Μεγάλη Παρασκευή.

 14. αλλήθωρος avatar
  αλλήθωρος 06/01/2011 17:45:14

  Για όσους ανησυχούν,η Π.Α δεν θα συμμετάσχει στα γεννέθλια της τουρκικής αεροπορίας γιατί΄,ευτυχώς, δεν μας κάλεσαν.
  Σχετικά με την επίσκεψη,σύμφωνα με την Αλέκα:«Η συμμετοχή του κ. Παπανδρέου σε μία αμιγώς εσωτερικού χαρακτήρα σύσκεψη των Τούρκων πρεσβευτών στην Τουρκία υπό τον κ. Ερντογάν, επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει το μεγάλο, το επικίνδυνο βήμα για όλο τον ελληνικό λαό που σημαίνει συμφωνία συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου. Που σημαίνει στην πραγματικότητα ότι μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα οι αμφισβητήσεις από την Τουρκία κυριαρχικών δικαιωμάτων και οι γκρίζες ζώνες. Και πάνω από όλα φέρνει το εξής μήνυμα: Ότι η κυβέρνηση για ένα πράγμα ενδιαφέρεται, όπως και ένα πράγμα ενδιαφέρει τον κ. Ερντογάν: Να εξασφαλίσουν στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, στις αστικές τάξεις των δύο χωρών, πλούσια κερδοφορία, σε βάρος βεβαίως και των δύο λαών, και του ελληνικού και του τουρκικού, που σημαίνει ότι σημαντικές πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, όπως είναι το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα εξαιρετικά πλούσια κοιτάσματα χρυσού, ουρανίου κλπ παραδίδονται στις πολυεθνικές και μάλιστα με πλήρη αδιαφορία για το ποια είναι τα πραγματικά σύνορα της χώρας, για το ποιες είναι οι οξύτατες αντιθέσεις στην περιοχή».

 15. Σοσιαληστής avatar
  Σοσιαληστής 06/01/2011 19:22:46

  Ανίατη περίπτωση και ο μεγαλοδύναμος έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά.

 16. WY avatar
  WY 06/01/2011 19:39:55

  Σήμερα,μετά τήν λήξη τής εορτής τών Θεοφανείων στόν λιμάνι τού Πειραιά,ό αρχιθιασάρχης τού θιάσου τών μπουμπούκων,καρατζαφύρερ,ακριβώς τήν ίδια δήλωση έκανε μέσω τής NET.
  Δλδ :

  ""....Kαί τό Άγιο Πνεύμα νά βάλει τό χέρι του,στό Ερζερούμ""!!!!

  Διά άλλη μία φορά, συνελήφθη νά κλέπτει οπώρας ό αρχιθιασάρχης κωλοτούμπας,διότι ή δήλωση του έγινε, μετά τής 10:00 π.μ.,αφού δλδ είχε αναρτηθή τό σχετικό σχόλιο!!!!

 17. vassilis avatar
  vassilis 07/01/2011 11:50:05

  Επειδη μεχρι τωρα το Αγιο πνευμα ειχε αναλαβει την εξωτερικη πολιτικη της χωρας καλον θα ειναι να μην αναμιχθει ,ουτε να βαλλει το χερι του !

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.