#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/03/2010 11:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Tάδε έφη Ιωάννης Καποδίστριας

«

Ελπίζω ότι όσοι εξ' υμών συμμετάσχουν εις την Κυβέρνησιν θέλουν γνωρίσει μεθ' εμού ότι εις τας παρούσας περιπτώσεις, όσοι ευρίσκονται εις δημόσια υπουργήματα δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν μισθούς αναλόγως με τον βαθμό του υψηλού υπουργήματός των και με τας εκδουλεύσεις των, αλλ/ ότι οι μισθοί ούτοι πρέπει να αναλογούν ακριβώς με τα χρηματικά μέσα, τα οποία έχει η Κυβέρνησις εις την εξουσίαν της.» 
«.εφ'όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν». 
Ιωάννης Καποδίστριας
 
πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος, προς την Δ/ Εθνοσυνέλευση

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Anonimi avatar
  Anonimi 09/03/2010 11:36:54

  Πάρα πολύ χαίρομαι που τα λόγια του συντοπίτη μου έστω και αργά ξυπνάνε στους Έλληνες κάτι, μια υποψία μεγαλείου ψυχής. Αυτό το πορτραίτο έχω κι εγώ στο γραφείο μου εδώ και χρόνια.

  • Feax avatar
   Feax @ Anonimi 11/03/2010 08:51:50

   Μάλλον δεν έχετε καταλάβει οτι ο συντοπίτης μας, συγχωριανός μου και γείτονάς μου, όπως και όλοι μας από "εκεί" είχαμε κα συνεχίζουμε να έχουμε πολύ λίγα κοινά με τους για 400 χρόνια Τουρκοκρατούμενους αδελφούς μας.
   Όταν εκλείψει η νοοτροπία του Τουρκικου πλιάτσικου, των "κλεφτών και α(ρ)μαρτωλών", ίσως γίνουμε χώρα όπως την είχαν ορματισεί οι επαναστάτες της Φιλομούσου Εταιρείας της Βιέννης....

 2. ataktos avatar
  ataktos 09/03/2010 11:37:58

  http://antigoldgreece.wordpress.com/2010/03/09/tremo%E2%80%93stratoni/

 3. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 09/03/2010 11:53:35

  Τότε δεν υπήρχαν ακόμη golden boys, καπιταλισμός των ακρίδων, offshore, μανατζαραίοι, τιμημένα ομόλογα και οι συναφείς συμπεριφορές των πολιτικών. Άλλες εποχές. Μια επισήμανση ίσως αξίζει αναφοράς:
  Η ορθόδοξη οικογένεια των Καποδίστρια μετακινήθηκε στην Κέρκυρα (εντός της Ενετικής επικράτειας) από το ακρωτήριο της Ιστρίας (Capo d'Istria) της Αδριατικής (σημερινή Σλοβενία) όπου όμως το όνομα τους ήταν Βιτόρι (Vittori - λατινική εκδοχή του Βυζαντινού τους ονόματος Νικηφορόπουλοι). Όταν εγκαταστάθηκαν στην Κέρκυρα δεν είχαν τίτλο ευγενείας. Ο τίτλος του Κόμη (Comte) τους απονεμήθηκε από τον Δούκα της Σαβοΐας, Κάρολο Εμμανουήλ (Carlo Emanuele II di Savoia)το 1669.
  Έτσι ο κόμης Ιωάννης Καποδίστριας, όταν έφθασε στην Αγία Πετρούπολη ήταν "γαλαζοαίματος" λόγω οικογενειακής καταγωγής. Δεν του έδωσε τον τίτλο ευγενείας η τσαρίνα Μεγάλη Αικατερίνη, ως λέγεται συνήθως.
  Αρχίζω να πιστεύω ότι ο καπιταλισμός των ακρίδων, συγκρινόμενος με τη φεουδαρχία των τσάρων, αυτοκρατόρων, κομήτων και μαρκησίων, αποτελεί ριζική ιστορική οπισθοδρόμηση προς την προ-φεουδαρχική βαρβαρότητα της δουλείας. Γιατι τί άλλο είναι πολλοί σημερινοί πολιτικοί, εκτός από δούλους που φυλάνε και υπηρετούν τ' αφεντικά τους;

  • Μάρκο Τ avatar
   Μάρκο Τ @ Sic transit gloria mundi 09/03/2010 13:27:10

   Καλά, εγώ ως δεξιός, φλερτάρω και με τον Joseph de Maistre - κατά βάση είμαι Τοκβιλλικός, αλλά κλείνω το μάτι μου και προς την "κάργα" αντίδραση -. Αλλά εσύ STGM να λες τέτοια;
   Τον Νοέμβριο που ήμουν στο Παρίσι αγόρασα και τη "Μαύρη Βίβλο της Γαλλικής Επανάστασης", εκδόθηκε πρόσφατα από mainstream εκδοτικό οίκο. Πρώτη μούρη στη βιβλιοθήκη μου την έχω. Δυστυχώς δεν είναι μεταφρασμένη στα ελληνικά.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 09/03/2010 13:45:34

   Φίλε μου Μάρκο, αν αρχίσω να γράφω για το Ροβεσπιέρο, εκεί να δείς τι "αντιδραστικός" που είμαι και πόσο λίγο πιστεύω στη γραμμική, συνεχή πρόοδο. Κι εμένα μου αρέσει πολύ ο Τοκβίλλ. Ισάξιος με εντελώς διαφορετικούς μεταγενέστερους πολιτικούς και κοινωνικούς επιστήμονες, όπως Μάξ Βέμπερ, Αντόνιο Γκράμσι. Έχει κάτι "Αριστοτελικής" ποιότητας στη σκέψη του.
   Ο de Maistre είναι πολύ οξύνους μοναρχικός, έχει ισχυρά επιχειρήματα, πρώτης τάξεως αντίπαλος για να γυμνάζει τη σκέψη του ένας δημοκρατικός, μετριοπαθής αριστερός, τον εκτιμώ.
   Για τη Γαλλική επανάσταση, Δαντών, Ροβεσπιέρο κτλ - και τα φιλοσοφικά - ηθικά - ψυχολογικά συνεπαγόμενα, αξίζει κατά τη γνώμη μου πολύ και ένα θεατρικό έργο: Ο "Θάνατος του Δαντών" γραμμένο το 1835, του Γκέοργκ Μπύχνερ. Ιατρός, συγγραφέας και επαναστάτης που πέθανε πολύ νέος, όψιμος αναγεννησιακός, πρώιμος μοντέρνος.

  • Μάρκο Τ avatar
   Μάρκο Τ @ Sic transit gloria mundi 09/03/2010 16:40:21

   Το έργο "Ο θάνατος του Νταντόν" το έχω ακούσει, δεν το έχω διαβάσει και δεν ξέρω αν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά.
   Πάντως, αν θες να διαβάσεις κάτι από υψηλής ποιότητας "αντιδραστική" γαλλική λογοτεχνία, σου συστήνω Barbey d'Aurevilly (και αυτός δεν έχει μεταφραστεί). Μυστήριο τραίνο ο τύπος, αντιδραστικός, χριστιανός και δανδής σε ένα πακέτο: Καθολικισμός, νοσταλγία της μοναρχίας, δηλητήριο κατά της Επανάστασης, αλλά και κριτική της προ-επαναστατικής κοινωνίας και...αισθησιασμός ("Οι Διαβολικές" είναι συλλογή αφηγημάτων, ο τίτλος τα λέει όλα). Φοβερό γράψιμο, αντιστοιχο του Μπαλζάκ.

  • Μάρκο Τ avatar
   Μάρκο Τ @ Sic transit gloria mundi 09/03/2010 16:43:04

   Mήπως τελικά δεν είσαι αριστερός και είσαι "πεπλανημένος" δεξιός; (πλάκα κάνω).
   Εγώ που έχω ψηφίσει επανειλημμένα στο παρελθόν ΣΥΝ θα πρέπει να δικαιούμαι μάλλον τον τίτλο αυτό.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 10/03/2010 10:55:08

   @Μάρκο,
   Ο Θάνατος του Δαντών. Από το Εθνικό Θέατρο:
   h**p://www.nt-archive.gr/playMaterial.aspx?playID=316
   Το βιβλίο στα Ελληνικά:
   Eκδ. Νεφέλη, πολύ καλή μετάφραση Γ. Δεπάστας, 2003.

   Επίσης του Georg Büchner:
   1. Βόυτσεκ (θεατρικό, εκδότες Νέα Σκηνή Τέχνης, Γρηγόρης).
   Μεταφερμένο στην όπερα τού Aban Berg:
   A. Berg: Wozzeck & Lulu - Karl Böhm & Orchester der Deutschen Oper με τον Dietrich Fischer-Dieskau, 1992 Deutsche Grammophon (εξαιρετικό, άν σου αρέσει η νεότερη, Μετα-μαλερική μουσική, σε εξαιρετική ηχογράφηση)
   2. Λέντς (νουβέλα, εκδ. Ευθύνη, Άγρα, Νήσος)
   3. Λεόντιος και Λένα (θεατρικό εκδ. Δωδώνη, Ergo)
   Άν διαβάζεις Γερμανικά, τα Άπαντα (λογοτεχνικά + ιατρικά):
   Georg Büchner - Sämtliche Werke, Briefe und Dokumente in 2 Bänden - Deutscher Klassiker Verlag.

   ΥΓ. Συνήθως ψήφιζα ΣΥΝ. Έχω ψηφίσει πάντως μια φορά ΝΔ, σε ευρωεκλογές, για ευνοήτους λόγους (σε φάση που η γραμμή του ΣΥΝ στα Ευρωπαικά δεν ήταν αρκετά καθαρή, και μη πούμε τι έλεγαν τότε οι πάσοκες).

 4. maquis avatar
  maquis 09/03/2010 12:00:31

  Ε και ο Πετσάλινκος θα δώσει το δώρο Πάσχα όπως είπε (των Χριστουγέννων το είχε ξοδέψει). Ας πούμε ότι είναι 2000 ευρώ, αναλογεί 2300/9000000 (περιπου οι φορολογούμενοι στην Ελλάδα) απο 0,00025 ευρώ στον καθένα. Τέτοα θυσία δεν τη δέχομαι. Αν του λείψουν; Πως θα ασκεί τα καθήκοντά του; Παω λοιπόν στο Παρακαταθηκών & Δανείων να καταθέσω τα 0,00025 επ΄ονόματί του και παρακαλώ όλους να κάνουν το ίδιο. Μάλιστα σε ομάδες των 10 ατόμων καλύτερα (10Χ0,00025= 25λεπτά) για να μην ταλαιπωρούμε τους υπαλλήλους του ΤΠΚΔ.

 5. Kὀριννα avatar
  Kὀριννα 09/03/2010 13:03:28

  Τί Εθνάρχες καί τρίχες μάς λένε;Αυτός ήταν μέχρι σήμερα Ελληνας πολιτικός τής χώρας.Αν είχε ασφάλεια γύρω του,τό σήμερά μας,θά ήταν διαφορετικό.Πού νά ξαναβρεθή πιά τέτοιος Κυβερνήτης.

 6. redteam avatar
  redteam 09/03/2010 14:49:52

  Το θέμα είναι όμως ότι δολοφονήθηκε από Ελληναράδες (σαν μερικούς από εσάς) γιατί ήρθε απ' έξω, όπως έλεγαν για να μας δείξει, ενώ εμείς μια χαρά τα καταφέρναμε με τους Οθωμανούς. Οι Μαυρομιχαλαίοι, Μανιάτες και Ελληναράδες της εποχής μετά τη σύγκρουση του Κυβερνήτη με τους κοτζαμπάσηδες και τους πλοιοκτήτες πήραν το νόμο στα χέρια τους. Σαν μερικούς μερικούς εδώ.

  • πολίτης avatar
   πολίτης @ redteam 09/03/2010 19:04:30

   Περίμενε, εννοείς ότι έχουμε έναν πρωθυπουργό αντάξιο του Καποδίστρια, που εμείς οι "ελληναράδες", δεν αποδεχόμαστε γιατί ήλθε από έξω και απειλούμε να πάρουμε το νόμο στα χέρια μας;

 7. alterego avatar
  alterego 09/03/2010 15:08:51

  Ελληνικό Δίκαιο που ίσχυε κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα, δηλαδή του Χρυσού Αιώνα της Δημοκρατίας της ...Ελλάδα ΜΑΣ.

  Αναφέρεται εδώ η περίπτωση του πολίτη που ήθελε να γίνει βουλευτής.
  Ο νόμος απαιτούσε τα εξής:
  1) Να είναι Έλλην πολίτης
  2) να κατέχει την Ελληνική θρησκεία και παιδεία
  3) να ΜΗΝ είναι κίναιδος και
  4) να καταγραφεί ΟΛΗ η περιουσία του κυρίου, μέχρι και τα σανδάλια που φοράει,καθώς και η οικογενειακή του περιουσία.

  Εάν τηρούνταν όλα αυτά τότε ο εν λόγω κύριος, μπορούσε να γίνει βουλευτής.
  Αν ο κύριος αυτός πρότεινε και περνούσε νόμο ο οποίος αποδεικνυόταν οικονομικά ζημιογόνος για την Αθήνα τότε έπρεπε να κατασχεθεί από την καταγεγραμμένη περιουσία του, όλο το ποσόν κατά το οποίο ζημιώθηκε οικονομικά η Αθήνα.
  Αν δεν έφθανε η περιουσία του τότε έπρεπε να κατασχεθεί ΟΛΗ η περιουσία του (μέχρι και τα σανδάλια που κατεγράφησαν) και το υπόλοιπο που αδυνατεί να καλύψει να το εξοφλήσει ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ.

  Αν ο νόμος που πρότεινε και πέρασε ο κύριος αυτός, ζημίωνε ΗΘΙΚΑ την Αθήνα η ποινή ήταν : ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ ΤΕΛΕΥΘΗΣΑΤΩ!!!!!!!

  5ος π.Χ. ΑΙΩΝΑΣ -- ΧΡΥΣΟΣ ΑΙΩΝ

  21ος μ.Χ. ΑΙΩΝΑΣ -- ????

  • redteam avatar
   redteam @ alterego 09/03/2010 16:03:45

   Ναι αλλά η γυναίκα του Περικλή ήταν από τη Μίλητο. Εντάξει δεν θα τα χαλάσουμε σ' αυτό, αλλά δεν είναι διάλογος αυτός γιατί και εγώ μπορώ να αντιπαραθέσω του Ίωνες, του Αχαιούς, του Πελασγούς και τις λοιπές φυλές που πέρασαν (έμειναν ή έφυγαν) από την Ελλάδα και δεν θα βρούμε άκρη. Αλλωστε οι Τούρκοι μα ονομάζουν Ίωνες (Γιουνάν). Εσύ τι λες είμαστε Αχαιοί, Δωριείς ή κάτι άλλο.

  • Μάρκο Τ avatar
   Μάρκο Τ @ alterego 09/03/2010 16:48:02

   Το "κίναιδος", ξέρεις, στην Αρχαία Ελλάδα σήμαινε γενικά τον έκφυλο. Διότι το να έχει ο ενήλικος έναν μελλέφηβο ή έφηβο εραστή, ήταν αποδεκτό. Το λέει άλλωστε και ο Ξενοφών, που καταδικάζει μόνο τους Ηλείους και τους Βοιωτούς που παραπλανούσαν τα αγοράκια με λεφτά. Χωρίς λεφτά, ήταν αποδεκτό, μας αρέσει δεν μας αρέσει. Τα έγραψε και ο Συκουτρής στην Εισαγωγή του στο Συμπόσιο του Πλάτωνος και είχαν πάει να του πάρουν το κεφάλι.

  • alterego avatar
   alterego @ alterego 09/03/2010 19:01:29

   @redteam
   Με μπέρδεψες ή μπερδεύτηκες ούτως ή άλλως οι Αθηναίοι Ίωνες ήταν...;)
   το θέμα είναι ότι όσοι ήθελαν να πολιτευτούν είχαν ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο που έπρεπε να κινηθούν διαφορετικά τους έπαιρναν και τα σωβρ...συγνώμη τα σανδάλια ήθελα να γράψω...

   @ Μαρκο Τ
   Η σεξουαλική ζωή των Ελλήνων είναι πολυσυζητημένη και παρερμηνευμένη όπως και να έχει όμως ήταν πολύ πιο ελεύθεροι από εμάς και δεν είχαν πρόβλημα να διακοσμούν το σπίτι τους και τα σκεύη τους με θέματα που αφορούσαν το σεξ αλλά στο Δίκαιο ήταν αυστηροί

 8. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 09/03/2010 16:09:04

  Ο άνθρωπος που οργάνωσε την Ελβετία δεν είναι τυχαίο ότι πέθανε από χέρι Ελληνικό ως Κυβερνήτης.

 9. Swell avatar
  Swell 09/03/2010 17:05:36

  Ρε μπας και το little George boy, θεωρεί ότι το όνομα Καποδίστριας αναφέρεται στo ακρωτήριο της Ιστριας;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.