29/06/2008 22:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Shiimensu jiken» θα πει «σκάνδαλο Ζήμενς» στα ιαπωνικά

Τον Ιανουάριο του 1914 ξέσπασε το σκάνδαλο που ήταν ένα από τα σημαντικότερα της ύστερης περιόδου Meiji (σ.σ. ο μεταρρυθμιστής αυτοκράτορας που έβαλε την Ιαπωνία στον 20ο αιώνα) και συγκλόνισε την ιαπωνική πολιτική σκηνή. Αφορούσε μίζες που πλήρωσε ο γερμανικός βιομηχανικός κολοσσός Siemens AG σε υψηλόβαθμους ιάπωνες πολιτικούς και αξιωματούχους. Το ιαπωνικό ναυτικό που είχε υιοθετήσει ένα τεράστιο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και οι μεγάλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες κονταροχτυπιόταν για το ποια θα πάρει το “μεγάλο πακέτο”. Η Siemens τελικά κατάφερε να κατοχυρώσει ουσιαστικά το μονοπώλιο των συμβολαίων προσφέροντας απροκάλυπτα “επιστροφή” (μίζα) 15 % στους υπεύθυνους παράγοντες. Η Βρετανική Vickers δεν έκατσε με σταυρωμένα τα χέρια αλλά έκανε δυνατή ρελάνς προσφέροντας αντίστοιχα “επιστροφές” 25%. Μέσα στην αναμπουμπούλα, ο Karl Richter, γερμανός υπάλληλος της Siemens-Tokyo, διέρρευσε ενοχοποιητικά έγγραφα που αποδείκνυαν τα λαδώματα και τη διαφθορά στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Το σκάνδαλο έγινε πρωτοσέλιδο στις ιαπωνικές εφημερίδες, και βασικό θέμα για καιρό στην Δίαιτα (ιαπωνική βουλή) αφού εμφανιζόταν να εμπλέκονται με διάφορους τρόπους ο τότε πρωθυπουργός (πρώην ναύαρχος) Yamamoto Gonnohyoe, ενώ ο (αντίπαλος) ναύαρχος Fuji παραδέχτηκε στον εισαγγελέα ότι “αποδέχτηκε χρηματοδοτήσεις” από την βρετανική Vickers ύψους 210.000 yen από το 1911 μέχρι το 1912 . Έγινε χαμός, ο ιαπωνικός λαός έφριξε με τη διαφθορά των κυβερνώντων και ξέσπασαν μαζικές διαδηλώσεις στο Τόκιο τον Φεβρουάριο του 1914, οι οποίες από τις 10 μέχρι τις 14 Φεβρουάριου 1914 έγιναν εξαιρετικά βίαιες. Η κοινή γνώμη μάλιστα είχε γίνει έξαλλη διότι σαν να μην έφτανε η διαφθορά και η κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, από τις αποκαλύψεις των εφημερίδων προέκυπτε και η πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τους φόρους γιατί δεν μπορούσε να εκτελεστεί ο προϋπολογισμός!

Αποτέλεσμα της κατακραυγής ήταν στη Δίαιτα να μην περάσουν οι αυξήσεις στη φορολογία αλλά ούτε ο προϋπολογισμός του 1914. Στις 24 Μαρτίου παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Yamamoto και αυτός και ο προκάτοχος του ναύαρχος Saito Makoto, δικάστηκαν, καταδικάστηκαν, τους υποβαθμίστηκαν στρατιωτικά και οι δυο εταιρίες, Vickers και Siemens «αποκλείσθηκαν δια παντός από συμμετοχή σε διαγωνισμούς για κρατικές προμήθειες». Ύστερα από δυο εβδομάδες όμως ξέσπασε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος το θέμα ξεχάστηκε τελείως, η Vickers (σ.σ. η Ιαπωνία ήταν σύμμαχος της Βρετανίας στον ΠΠΠ) κλήθηκε να αναβαθμίσει τεχνικά το ιαπωνικό ναυτικό και όλοι οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο συγχωρέθηκαν σεμνά και σιωπηλά και αποκαταστάθηκαν. Αντίθετα ο Karl Richter, ο άνθρωπος που διέρρευσε τα στοιχεία για το σκάνδαλο, συνελήφθη στην Γερμανία επειδή “έκλεψε απόρρητα έγγραφα” και φυλακίστηκε για δυο χρόνια.

Φιδίας

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Lara avatar
  Lara 29/06/2008 22:49:33

  Ενας εδω μεσα ξερει Γιαπωνεζικα.
  Δε θα εκανα κακο, αν το προδιδα.
  Εξαλλου προσον ειναι μεγα και αποφερει plus Punkte.
  Πελια, Σαγιοναρα
  λαρα

 2. Φιδίας avatar
  Φιδίας 29/06/2008 23:40:17

  Factorx τι πω, ευχαριστώ για την τιμή...
  :)

 3. νικος avatar
  νικος 30/06/2008 11:48:47

  μας "εφυγε" ο Ηλιας ΚΟΡΔΑΣ λαμπρος αρχιτεκτων Μηχανικος ΔΕΗ που ασχολητηκε με την ρυπανσυ στην Περιοχη μας .Εμεις που το ζησαμε δεν θα τον ξεχασουμε .Ν.Δ.Σ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.