#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/06/2009 15:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Scripta Manet

 Φυσικά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει όσα γράφουμε στο προηγούμενο post. Στην περίπτωση πάντως που κάποιος διανοηθεί να τα αμφισβητήσει επισημαίνουμε ότι και αυτά και πολλά άλλα έχουν καταγραφεί σε επιστολή που έστειλε στις 18.3.1996 ο Β. Ζήσης προς τα τότε μέλη του  Δ.Σ. του «Ιδρύματος Λίαν Βουδούρη»: κ.κ. Αναστασάκο Γ, Βαρβιτσιώτη Ι, Βουδούρη Δ, Έβερτ Μ, Ζωϊδου Π, Θεοφιλόπουλο Γ, Καραμάνο Σ, Κατσαντώνη Αλ, Κύρτσο Γ, Λάγιο Χ, Μαθιόπουλο Ηρ, Μαρκουλάκη Ρ, Μαύρο Γ, Παπαρηγόπουλο Κ, Σαρρή Μ, Τριανταφυλλίδου Ελ, Τριβυζά Λ. (Μόνο το Παρόν είχε αναδημοσιεύσει τότε την επιστολή)

Αναφέρει μεταξύ άλλων η επιτολή εκείνη:

Όταν ανέλαβε την διεύθυνση της εφημερίδας, το Καλοκαίρι του 1994,ο κ. Σαρρής μου ζήτησε να τον βοηθήσω, με αυξημένες αρμοδιότητες, στο χώρο του ρεπορτάζ και των ερευνών και στη γενικότερη προσπάθεια που ανέλαβε για να βγει η εφημερίδα από τα αδιέξοδα στα οποία είχε οδηγηθεί από τις γνωστές σε όλους καταστάσεις .  Δέχθηκα, κυρίως επειδή με διαβεβαίωσε ότι η εφημερίδα «θα επιστρέψει στην γραμμή Βουδούρη» στις μεγάλες δηλαδή αποκαλύψεις και στη μαχητική δημοσιογραφία.

Έτσι, ανέλαβα, με τη βοήθεια εσωτερικών και εξωτερικών συνεργατών, τις έρευνες για τα μεγάλα σκάνδαλα, με την εντολή , «να μην φεισθω κανενός, όπως και να λέγεται, όσο ισχυρός κι αν είναι».Θέλω στο σημείο αυτό να τονίσω πόσο εναγωνίως περίμεναν τότε πολλοί από εσάς «τι θα γράψω την επόμενη» και πόσο με παρότρυναν να στηλιτεύω τις γνωστές σε όλους καταστάσεις. Πόσο εύκολα άλλαξαν τα πράγματα μέσα σε λίγους μόνο μήνες. Από «αιχμή του δόρατος» έγινα «μαύρο πρόβατο» μόνο και μόνο επειδή εγώ παρέμεινα πιστός στη μαχητική δημοσιογραφία.

Από το Σεπτέμβριο του 1994 μέχρι την ημέρα της απόλυσής μου δημοσιεύθηκαν στον «Ελεύθερο Τύπο» και στον «Τύπο της Κυριακής» περισσότερα από 200 ρεπορτάζ (τα περισσότερα από τα οποία «αποκλειστικά») για δράση των λεγομένων «διαπλεκομένων συμφερόντων» σε διάφορους τομείς της πολιτικής και οικονομικής ζωής και κυρίως τις προμήθειες και τα μεγάλα έργα. Πολλά από τα δημοσιεύματα αυτά έκαναν αίσθηση και ορισμένα προκάλεσαν το ενδιαφέρον των δικαστικών αρχών  (όπως οι προμήθειες στη ΔΕΗ, η αποστολή πετρελαιοειδών στα Σκόπια την εποχή του «εμπάργκο», οι ψηφιακές παροχές, η χρηματοδότηση των ΜΜΕ κλπ).

Αλλά η απόπειρα επανόδου των εφημερίδων  του Ιδρύματος στη μαχητική δημοσιογραφία της εποχής Βουδούρη ενόχλησε, όπως ήταν φυσικό, πολλούς. Και τότε άρχισαν οι πιέσεις, οι εκβιασμοί και η «λάσπη».

Άρχισαν έτσι οι μεγάλες εσωτερικές συγκρούσεις και οι συγκαλύψεις. Τα ρεπορτάζ για την παραβίαση του «εμπάργκο» στα Σκόπια σταμάτησαν επειδή ενοχλήθηκαν γνωστοί επιχειρηματίες, φίλα προσκείμενοι σε υπευθύνους της εφημερίδας. Οι αποκαλύψεις για το τεράστιο θέμα του αγωγού Φυσικού Αερίου και τις προμήθειες στη ΔΕΗ μπήκαν στο συρτάρι επειδή «δεν μπορούμε να τα βάζουμε με δικούς μας ανθρώπους». Τα ρεπορτάζ για το «σκάνδαλο των σκανδάλων», την κατανομή δηλαδή του Πακέτου Ντελόρ» «ξεχνιόντουσαν» στο συρτάρι κάποιου «υλατζη»,η θάβονταν στις πίσω σελίδες για να μην ενοχληθούν τα γνωστά διαπλεκόμενα συμφέροντα που εξουσιάζουν τον Τύπο, εκμαυλίζοντας συνειδήσεις και εξαγοράζοντας κονδυλοφόρους. Μεγάλα θέματα έμεναν αδημοσίευτα, ή τα δημοσίευσαν άλλοι, επειδή κάποιοι ήθελαν να προστατεύσουν τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω τους. Παράδειγμα, η ιδιωτικοποίηση της «Πειραϊκής - Πατραϊκής», το ξεπούλημα των έργων του ΟΣΕ , τα σκάνδαλα στις ιδιωτικές ασφαλίσεις και το «πόρισμα Ζορμπά» για το σκάνδαλο των ψηφιακών του Ο.Τ.Ε....

Την πραγματική εικόνα στην οποία κατάντησαν τις εφημερίδες του Βουδούρη οι διασυνδέσεις των υπευθύνων της με τα μεγάλα συμφέροντα την περιγράφουν σωρεία περιστατικών, που ίσως έχουν πέσει στην αντίληψη σας και δύναμαι ανά πάσα στιγμή να σας εκθέσω. Λέγονται επίσης και ακούγονται πολλά για τις πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από τις εκάστοτε επιλογές των υπευθύνων της εφημερίδας. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που οι υπεύθυνοι της εφημερίδας κλήθηκαν επειγόντως στην Ρηγίλλης για να τους δοθούν «παραινέσεις» του τύπου «τι πάτε να κάνετε», «δεν μπορείτε να τα βάλετε με όλους» κλπ. Δεν θέλω προς το παρόν να αναφερθώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αλλά αν χρειαστεί θα το κάνω. Σας επισημαίνω  μόνο ότι όλα αυτά έχουν δημιουργήσει την εντύπωση ότι ο «Ελεύθερος Τύπος» ασκεί «επιλεκτική δημοσιογραφία», για να χρησιμοποιήσω την ηπιότερη έκφραση από αυτές που ακούγονται...

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Swell avatar
  Swell 28/06/2009 15:31:50

  H πλάκα είναι ότι ο Κύρτσος από τη συχνότητα του Flash έχει πει επανειλημένως ότι ένας λόγος για το τέλος του Ε.Τ ήταν ο τρόπος που κατανέμεται η κρατική διαφήμιση στις εφημερίδες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, το μεγαλύτερο μερίδιο το είχε η εφημερίδα του Κύρτσου...

 2. Hase avatar
  Hase 28/06/2009 16:04:42

  Δικιο εχει ο Κυρτσος, αφου το μεγαλυτερο μερος της πιτας το παιρνει ο Κυρτσος πως να επιζησουν οι αλλοι. Βαλε και τον Τραγκα, με τα 1000 φυλλα. Ποσα παιρνει αυτος;; Η κρατικη διαφημιση οπως την δινει η ΝΔ εγινε στο τελος το σχοινι με το οποιο θα κρεμασουν τον ΚΚ.

 3. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 28/06/2009 16:30:01

  Ειδικά το θέμα με το σπάσιμο του εμπάργκο πετρελαίου προς τα Σκόπια από μεγαλοεπιχειρηματίες κολλητούς του επίτιμου, είναι όλα τα λεφτά. Δήθεν Ελληναράδες τροφοδοτούσαν με πετρέλαιο τα Σκόπια και απ την άλλη ξιφουλκούσαν εναντίον του Γκλικόρωφ και υπέρ του εμπάργκο. Το οπίο μάλλον έγινε για αυτό το λόγο, δηλαδή για να πλουτισουν τα λαμόγια. Υπήρχαν και πασοκτσηδες στο κόλπο. Όλα τα λέσια επι σκηνής μη τυχόν και δεν φάνε....

 4. Προφήτης avatar
  Προφήτης 28/06/2009 17:25:16

  Για τους κολλητούς του Μαμιδάκηδες, το τέρας (Μητσοτάκης) πούλησε τη Μακεδονία.
  Φόλα.

 5. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 28/06/2009 17:37:49

  Νάτανε μόνο οι μαμιδάκηδες... υπήρξαν κι`άλλοι που έχουν και συγγένεια λόγω γαμου με δελφίνο του ΠΑΣΟΚ! Θυμάστε που και κάποια πασόκια έστελναν λαθραία βυτία από θεσσαλονίκη; Όλα για τη μαρμίτα.

 6. Greco avatar
  Greco 28/06/2009 17:46:43

  νομιζω ειναι manent οχι manet...γ πληθυντικο!

 7. γάιδαρος avatar
  γάιδαρος 28/06/2009 18:10:04

  Η πλάκα είναι αυτές τις μέρες ασχολήθηκαν με τις κουκούλες από τα μπουφάν. Με αυτές τις κουκούλες πότε θα ασχοληθούν ;

 8. anonymous avatar
  anonymous 28/06/2009 21:30:34

  @3,4,5
  Ναι αλλα το εμπάργκο ο Αντρέας το επέβαλλε μόλις έγινε κυβέρνηση. Τι δηλαδή ήταν και αυτός στο κόλπο με το Μητσοτάκη...μη τρελαθούμε τελείως.

 9. kanis avatar
  kanis 28/06/2009 22:28:16

  @8

  Οι μπίζνες δεν είχαν ήδη κλειστεί από το 90-93;

 10. ataktos avatar
  ataktos 29/06/2009 11:26:17

  Anonymous – όχι και τέτοια συμπεράσματα αγαπητέ .Αυτοί “εχθροί” ήταν μια ζωή ...χαχαχ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.