#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/08/2013 22:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Reuters: Στα ενδότερα των νέων βίαιων αναρχικών ομάδων της Ελλάδας

           «Κοντά στα αθηναϊκά ερείπια όπου γεννήθηκε η δημοκρατία πριν από 2.500 χρόνια, νέοι αναρχικοί προτίθενται να ανατρέψουν το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα. Συζητούν σε ένα καφέ, όπου η μπύρα είναι φθηνή και τα έργα τέχνης απεικονίζουν αυτοκίνητα της αστυνομίας που πυρπολούνται»: έτσι αρχίζει το Reuters το αφιέρωμά του στα ενδότερα των «βίαιων νέων αναρχικών ομάδων της Ελλάδας». «Με μια πρώτη ματιά» γράφει το άρθρο «το K*Vox που άνοιξε πριν από ένα χρόνο από αναρχικούς μοιάζει με οποιοδήποτε άλλο καφέ στην μποέμικη γειτονιά της Αθήνας, τα Εξάρχεια. Αλλά μέσα οι αφίσες δείχνουν αντάρτες με όπλα και έναν κύκλο με το γράμμα Α. Πρόσφατα, μια καλοκαιρινή μέρα, το καφέ ήταν γεμάτο όταν κάποιος εισέβαλε καλώντας σε βοήθεια, διότι σε παρακείμενο κατάστημα επιτίθεντο ακροδεξιοί ακτιβιστές. ‘Είναι τώρα ή ποτέ. Εάν δεν κάνουμε κάτι τώρα, τίποτα δεν θα αλλάξει’, λέει ένας αναρχικός».

Και συνεχίζει: «Τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα έχoυν επικεντρωθεί στο ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής, η οποία έχει αυξήσει τη δύναμή της στο 14%. Ωστόσο, η οικονομική κρίση της χώρας είναι η κινητήρια δύναμη και για τον εξτρεμισμό από τα αριστερά. Οι αναρχικές ομάδες έχουν ως στόχο να ανατρέψουν το πολιτικό σύστημα, λέγοντας ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα μόνο των πλουσίων, και κερδίζουν ολοένα και περισσότερη δημόσια υποστήριξη. Πολλοί αυτοαποκαλούμενοι αναρχικοί - η λέξη προέρχεται από το ελληνικό ‘Αναρχία’ ή την απουσία της αρχής - λένε ότι είναι ειρηνιστές, αλλά ορισμένες ομάδες έχουν τύψεις σχετικά με τη χρήση βίας».

Το άρθρο αναφέρεται και στην ανατίναξη του αυτοκινήτου της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού Μαρίας Στέφη, στις 7 Ιουνίου στη Δάφνη, μια επίθεση της οποίας την ευθύνη ανέλαβε η Συνωμοσία των Πυρήνων Φωτιάς, όπως και τη βόμβα στο εμπορικό κέντρο Αμαρουσίου, την επίθεση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, τα γκαζάκια σε σπίτια και γραφεία πολιτικών. Όπως γράφει, 527 εμπρηστικές και βομβιστικές επιθέσεις έγιναν το 2012 και 254 κατά τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους. «Οι αρχές κατηγορούν τους περισσότερες αναρχικούς και αριστερές εξτρεμιστικές ομάδες», γράφει. Οι αριθμοί αυτοί  συγκρίνονται με τις 542 εμπρηστικές και βομβιστικές επιθέσεις σε 12 χρόνια, από το 1974 έως το 1986, «όταν η Ελλάδα είχε μια φήμη για την εκτεταμένη βία από αριστερούς αγωνιστές, αν και οι επιθέσεις κατά την περίοδο αυτή είχαν πιο αιματηρά αποτελέσματα».

Η ομάδα με την μεγαλύτερη δράση κατά το δημοσίευμα, είναι οι Συνωμοσίες των Πυρήνων της Φωτιάς, που κατηγορούνται από την αστυνομία για 150 εγκληματικές πράξεις από το 2009. Όπως γράφει, «έχουν συλληφθεί πάνω από 30 ύποπτα μέλη από το 2009». «Οι αναλυτές λένε ότι η νεότερη γενιά των αναρχικών προέρχεται από πλούσιες οικογένειες και αδιαφορεί για την ιδεολογία. Πολλοί είναι μορφωμένοι, δυσαρεστημένοι νέους που περιγράφουν συχνά τον εαυτό τους ως ‘μηδενιστές’, σε αντίθεση με τους μαρξιστικής έμπνευσης μαχητές της άκρας αριστεράς του παρελθόντος […]

Μία ένδειξη της φιλοσοφίας της ομάδας είναι το φυλλάδιο του 2011 που αποδίδεται στις Συνωμοσίες. Γράφει: ‘Ο καθένας μπορεί να μάθει και να επινοήσει τρόπους για να κλέψει αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, να κατασκευάσει πινακίδες, δελτία ταυτότητας, επίσημα έγγραφα, να απαλλοτριώσει αγαθά και χρήματα, να μάθει την χρήση πυροβόλων όπλων και εκρηκτικών’».

Ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι με κάποιους τρόπους οι Συνωμοσίες είναι πιο επικίνδυνες από τον Επαναστατικό Αγώνα, που εμφανίστηκε το 2003. Τρία αυτοαποκαλούμενα μέλη του συνελήφθησαν το 2010 και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Οι αρχές λένε ότι η ομάδα, η οποία κατηγόρησε το καπιταλιστικό σύστημα και τους διεφθαρμένους πολιτικούς ότι βύθισαν τη χώρα σε κρίση, έχει διαλυθεί. ‘Ο Επαναστατικός Αγώνας δεν είχε καμία πρόθεση να σκοτώσει’, λέει ο πρώην αξιωματούχος. ‘Η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς είναι πιο άγρια, πιο επιπόλαιη και θα μπορούσε να προκαλέσει ατύχημα. Δεν πρέπει να υποτιμούμε ότι η οργάνωση αποτελείται από πολύ θυμωμένος νέους που δεν έχουν τίποτα να ελπίζουν’, καταλήγει».

Αναφορά γίνεται και στη δολοφονία του Γρηγορόπουλου. «Για πολλούς νεότερους Έλληνες αναρχικούς, το σημείο καμπής ήταν το 2008, όταν από πυρά αστυνομικού έπεσε νεκρός ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος στα Εξάρχεια. Η δολοφονία του γιου ενός κοσμηματοπώλη που μεγάλωσε στην αριστοκρατική αθηναϊκή συνοικία Ψυχικό προκάλεσε ταραχές επί σειρά εβδομάδων. Ο αστυνομικός που τον πυροβόλησε καταδικάστηκε για φόνο. Ο Νίκος Ρωμανός, στενός φίλος του Γρηγορόπουλου που ήταν μαζί του τη νύχτα που σκοτώθηκε, συνελήφθη τον περασμένο Φεβρουάριο μαζί με άλλους τρεις υπόπτους για ληστεία σε τράπεζα. Δήλωσε ότι είναι αναρχικός, αν και αρνείται ότι είναι μέρος μιας ένοπλης ομάδας.
Δημόσια αντίδραση, μεγάλη, προκλήθηκε από αυτό που πολλοί ονόμασαν photoshop της αστυνομίας στους μώλωπες των συλληφθέντων. Οι τέσσερις έγιναν ήρωες και η αστυνομία αρνήθηκε τον ξυλοδαρμό, λέγοντας ότι οι τραυματισμοί προήλθαν από την αντίσταση που πρόβαλαν οι ύποπτοι κατά τη σύλληψη».

«Η συμπάθεια του πολιτών ήταν εμφανής και για το φερόμενο ως μέλος της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς Κώστα Σακκά, που αρνείται πάντως ότι είναι μέλος» συνεχίζει το άρθρο. «Λέει ότι είναι αναρχικός και ξεκίνησε απεργία πείνας τον περασμένο Ιούνιο για να διαμαρτυρηθεί για την επί 31 μήνες κράτησή του χωρίς δίκη. Τον Ιούλιο, ένα δικαστικό συμβούλιο αποφάνθηκε ότι Σακκάς είναι ελεύθερος με εγγύηση για λόγους υγείας. Η υποστήριξη για τους αναρχικούς ήταν εμφανής και τον Ιανουάριο, όταν η αστυνομία εισέβαλε στη Βίλα Αμαλία που τελούσε χρόνια υπό κατάληψη. Η επιδρομή έφερε 10.000 διαδηλωτές στους δρόμους».

«’Ξέρουμε τι θα μας προτείνουν και δεν μας νοιάζει’, λέει ο 34χρονος Χρήστος Τσάκαλος, αυτοαποκαλούμενο μέλος των Πυρήνων. ‘Έχουμε πει ότι είμαστε μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων Φωτιάς, ώστε να προχωρήσουν και να μας καταδικάσουν’. Ο Τσάκαλος είναι, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ηγέτης των Πυρήνων, αν και η αναρχική ομάδα αρνείται ότι έχει ηγέτες. Πέρυσι καταδικάστηκε σε επτά χρόνια στη φυλακή για συμμετοχή σε ‘τρομοκρατική’ ομάδα. Σε δήλωσή του που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο, είπε ότι η ποινή ήταν τόσο μικρή που τον κορόιδευαν οι ‘σύντροφοί’ του».

http://www.reuters.com/article/2013/08/14/us-greece-anarchists-specialreport-idUSBRE97D0AK20130814

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. popaia avatar
  popaia 15/08/2013 11:07:12

  Είπα να μην κολαστώ χρονιάρα μέρα αλλά πάτε καλά εκεί στο Ρόϋτερ; Ποιοί είν' αυτοί οι λαοφιλείς ήρωες που περιγράφετε; Τα τσόλια του Σόρος; Αυτούς τους φονιάδες, τους εκτελεστές συμβολαίων υποστηρίζει τάχα ο κόσμος; Ναι, άλλη έννοια δεν είχαμε εδώ, τη βίλα Αμαλία!...
  Για να μην κουράζεστε, ότι είναι οι ισλαμοφασίστες στις αραβικές χώρες είναι κι αυτά τα κατακάθια εδώ. Ίδιος ρόλος, ίδιοι χρηματοδότες.
  Δεν ήξερες δε ρώταγες κι εσύ καϋμένο αθώο ειδησεογραφικό πρακτορείο :)

  • Παντσο avatar
   Παντσο @ popaia 15/08/2013 18:20:20

   Βλακεία έπρεπε να ρωτήσει εσένα το reuters που τα ξέρεις τα πράγματα από μέσα. Ξέχασες όμως να πεις ότι εκτός απ τον Σόρος τους χρηματοδοτούν οι Τούρκοι πράκτορες, το ουράνιο τόξο και σύμφωνα με φήμες και ο ίδιος ο σατανάς. Αλλά εκτός από αυτά έχουν και αμύθητες περιουσίες επειδή είναι παιδιά των βορείων προαστίων.

   • airman avatar
    airman @ Παντσο 15/08/2013 19:41:54

    Πάντως ξέρουν από ''επιχειρήσεις'' ή τουλάχιστον από ''επιχειρηματική δράση''! Φιλώτας Φλώρινας, Βελβεντό Κοζάνης και - ίσως - Βελεστίνο!
    Όσο για τις περιουσίες των βορείων προαστίων κι αυτές - για όσους τυχόν είναι γόνοι - έπαιξαν το ρόλο τους έμμεσα. Εκτός κι αν αποδειχθεί κάτι διαφορετικό.

 2. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 15/08/2013 13:36:48

  «Η συμπάθεια του πολιτών ήταν εμφανής και για το φερόμενο ως μέλος της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς Κώστα Σακκά, που αρνείται πάντως ότι είναι μέλος» συνεχίζει το άρθρο. «Λέει ότι είναι αναρχικός και ξεκίνησε απεργία πείνας τον περασμένο Ιούνιο για να διαμαρτυρηθεί για την επί 31 μήνες κράτησή του χωρίς δίκη. Τον Ιούλιο, ένα δικαστικό συμβούλιο αποφάνθηκε ότι Σακκάς είναι ελεύθερος με εγγύηση για λόγους υγείας. Η υποστήριξη για τους αναρχικούς ήταν εμφανής και τον Ιανουάριο, όταν η αστυνομία εισέβαλε στη Βίλα Αμαλία που τελούσε χρόνια υπό κατάληψη. Η επιδρομή έφερε 10.000 διαδηλωτές στους δρόμους».

  Συμπάθεια; Από ποιους; Τους ανταρσίες και τους συριζαίους 2 συνιστωσών; Αν δεν είναι αυτό εντεταλμένη γραφή με καθορισμένα πορίσματα προ της έρευνας, τότε ο αρθρογράφος έχει IQ ραδικιού...

  • ΠΕΡΟΚΟΣ ΕΥΤΥΧΗΣ avatar
   ΠΕΡΟΚΟΣ ΕΥΤΥΧΗΣ @ Γεώργιος Τ. 16/08/2013 04:36:20

   ΕΛΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟ 80% ΤΩΝ ''ΕΛΛΗΝΩΝ'' ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ. ΠΟΥ ΜΑΖΕΥΤΗΚΑΝ 20.000 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΚΚΑ ΚΑΙ ΒΓΗΚΑΝ ΠΟΣΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΛΑ ΑΜΑΛΛΙΑΣ.
   ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ''ΟΙ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΜΑΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΙ.''
   ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΝΟΧΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ.ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ.ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΦΤΑΝΑΜΕ ΕΔΩ ΣΗΜΕΡΑ

 3. αναγνώστης avatar
  αναγνώστης 15/08/2013 15:59:52

  σωστός

 4. airman avatar
  airman 15/08/2013 17:15:38

  Το Reuters αφιερώνει χώρο στις βίαιες ομάδες στην Ελλάδα.
  Κάποιοι ''ψάχνουν'' για άλλον ''Αλέξη'' και καπηλευόμενοι ένα τραγικό συμβάν καλούν σε συγκεντρώσεις.
  Κάπου στο βάθος φαίνεται κάτι να αλλάζει ή τουλάχιστον η προοπτική να αλλάξει.
  Βρε λες να .....
  Καλού-κακού .....
  Το 2007 ήταν όλα τυχαία ή .....
  Η Παναγιά μαζί μας μέρα που είναι σήμερα!

 5. καρ avatar
  καρ 15/08/2013 22:09:44

  Γιατί δεν διεκδικούνε να τους δωθεί μια έκταση γης κάπου στην ύπαιθρο για να στηθεί ένα αναρχικό χωριό; Ή σε έναν ερειπωμένο πια οικισμό που θα μπορούσε να ξαναφτιαχτεί; Θα ήταν ένα ενδιαφέρον πείραμα και φαντάζομαι θα έδινε μια μοναδική αίσθηση ελευθερίας. Άσε που πολλές φορές το αστικό περιβάλλον παρά είναι επιβαρυμένο και αλλοτροιωτικό, φαντάζομαι θα είναι καλό το τσεκάρισμα των θεωριών και σε ένα πιο φυσικό περιβάλλον, με λιγότερο αλλοτροιωτικές μορφές εργασίας.

 6. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 16/08/2013 12:37:09

  Mια χαρά πατρονάρει το Reuters τους αναρχικούς, που όλως τυχαίως οι περισσότεροι είναι κρατικοδίαιτοι, τζαμπατζήδες (μόνο στο κράτος, γιατί τα ξενοδοχεία και τα camping και τους μπυροφραπέδες τα πληρώνουν και λένε και ένα τραγουδάκι...) ή απλά άεργοι, κολλημένοι τύποι με καμμένο μυαλό που ζουν από τα λεφτά των γονιών τους, που έκαναν τα παιδιά που τους άξιζε.... Εχει τύχει να έχω γνωρίσει τέτοια άχρηστα ρεμάλια και το λέω. "Επανάσταση" εν όψει, αλλά μετά τις 1 το μεσημέρι, να έχουμε ανοίξει το μάτι μας και να έχουμε πιει τον πρώτο φραπέ της ημέρας....

 7. μπραντεφέρης avatar
  μπραντεφέρης 20/08/2013 23:38:57

  Αυτό με τον Σόρος που το βλέπω και το ξαναβλέπω, πώς τεκμηριώνεται;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.