#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/10/2011 22:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Reuters: Πιθανόν το Νοέμβριο η πτώχευση της Ελλάδας!(Ανανεωμένο). «Νομίζω ότι είναι πιθανό να συμβεί η πτώχευση από τη στιγμή που θα ισχύσει ο νέος EFSF και θα αλλάξει ο επικεφαλής της ΕΚΤ, δηλαδή από το Νοέμβριο» δήλωσε στο Reuters ο αναπληρωτής διευθυντής του ινστιτούτου ερευνών Bruegel Γκούντραμ Γουλφ.

«Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές» προσθέτει το πρακτορείο και υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα είχε ήδη οδηγηθεί σε πτώχευση εάν οι δανειστές της, ιδίως η Γερμανία και η Γαλλία, ως κάτοχοι του μεγαλύτερου μέρους του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας, ήταν έτοιμοι για μια τέτοια εξέλιξη.

Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα του Reuters, τα δεδομένα θα αλλάξουν σύντομα καθώς πριν η ελληνική κυβέρνηση λάβει την επόμενη δόση του δανείου «οι κανόνες του παιχνιδιού θα έχουν αλλάξει».

Για την ακρίβεια θεωρούν ότι η διεύρυνση του EFSF θα επιτρέψει στις τράπεζες Γαλλίας και Γερμανίας να θωρακιστούν επαρκώς ώστε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις ενός ελληνικού credit event με αποτέλεσμα η 29η Νοεμβρίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Εurogroup στις Κάνες της Γαλλίας να φαντάζει ως μια πιθανή ημερομηνία για την ανακοίνωση της πτώχευσης της Ελλάδας.

Και η CITIGROUP αναμένει χρεοκοπία της Ελλάδας

Στα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου τοποθετούν, εξάλλου,  την χρονική στιγμή που η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει οι αναλυτές της Citigroup, όταν δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση του νέου ρόλου του EFSF από τα εθνικά κοινοβούλια. Αυτά αναφέρουν στην τελευταία έκθεση τους για την πορεία της ευρωζώνης, την οποία και αναμένουν να υποχωρήσει σε ύφεση από το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τη Citigroup, η έξοδος από την ευρωζώνη για την Ελλάδα είναι σχεδόν απίθανη, αφού οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για την παγκόσμια οικονομία.

Ωστόσο, ακόμη και να μην υπάρξει αυτή η εξέλιξη, η Citi τονίζει ότι θα υπάρξει μεγάλη αβεβαιότητα στην αγορά εξαιτίας της απειλής μετάδοσης της κρίσης στην Ισπανία και την Ιταλία. Η αμερικανική επενδυτική αναμένει η Ιρλανδία και η Πορτογαλία να ακολουθήσουν την Ελλάδα στην αναδιάρθρωση του χρέους σύντομα, κυρίως λόγω της «πολιτικής επιδημία». Μια ελληνική χρεοκοπία θα ενισχύσει περισσότερο την εκτίμηση της αγοράς ότι η πιθανότητα αθέτησης των υποχρεώσεων από τις άλλες δύο χώρες, καθώς οι φορολογούμενοι αυτών των χωρών θα ζητήσουν άμεσα ελάφρυνση του χρέους και περαιτέρω χρηματοδότηση ως αντάλλαγμα για τις προσπάθειές λιτότητας, όπως άλλωστε και η Ελλάδα.

Μέχρι να προχωρήσουν αυτές οι διαδικασίες, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να έχουν προετοιμαστεί για την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση των τραπεζών αυτών των τριών χωρών, καθώς και των τραπεζών της Ευρώπη που είναι εκτεθειμένες στην ευρωπαϊκή περιφέρεια. Πρόωρη αναδιάρθρωση είναι πιθανό να είναι πολύ αποδιοργανωτικές για τις οικονομίες και τις αγορές, γι’ αυτό και η Citi αναμένει ότι η ζώνη του ευρώ να πέσει σε μια νέα ύφεση κατά τα επόμενα τρίμηνα.

Moody’s: επιταχύνεται η αναδιάρθρωση

Τουλάχιστον 44 δισ. ευρώ ενδέχεται να χρειαστούν για την κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με τη Moody’s. Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης EFSF ενδέχεται να επιταχύνουν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, εκτιμά ο οίκος.

Όπως προβλέπουν οι αναλυτές του, ο κλάδος θα συνεχίσει να ταλαιπωρείται από την εκροή καταθέσεων, με αποτέλεσμα τα δίκτυα να συρρικνώνονται σε δύναμη και μέγεθος.

Άποψη της Moody’s είναι ότι μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα έπρεπε να επιβάλει haircut τουλάχιστον 60%, αν και οι αναλυτές της τονίζουν ότι ένα τέτοιο haircut θα εξανέμιζε τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών.

“Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει”

Η Ελλάδα έχει «χρεοκοπήσει» και θα χρειαστεί ένα «κούρεμα» του χρέους της κατά 50%, υποστήριξε ένα ηγετικό στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, σε δηλώσεις του.

Ο Μίκαελ Φουκς, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Μέρκελ, δήλωσε στην εφημερίδα Rheinische Post ότι η Ελλάδα έχει «χρεοκοπήσει» παρ’ όλη την οικονομική βοήθεια που της παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει. Πιθανώς δεν υπάρχει άλλος δρόμος για εμάς πέραν του να αποδεχθούμε μια παραγραφή του 50% των χρεών της», υποστήριξε ο Φουκς.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 03/10/2011 16:26:03

  Η Ελλάδα χρεοκόπησε ήδη, απλά δεν το ξέρουν οι ξένοι, διότι συνεχίζουν να πληρώνονται τους τόκους απ τα δάνεια μας.
  Στο εσωτερικό όμως, όπου οι Δ.Υ. πληρώθηκαν €200-300 το τελευταίο 15θήμερο, και όπου το δημόσιο ανέστειλε ακόμη και τις δαπάνες για αγορά χαρτιού υγείας, μελάνης, γραμματοσήμων, κλπ. η χρεοκοπία είναι εμφανής!

 2. Φακ Κωστας avatar
  Φακ Κωστας 03/10/2011 16:35:56

  H Ελλάδα έχει χρεωκοπήσει εδώ και 1,5 χρόνο...τώρα το μαθαίνουν οι ΔΥ...σε λίγο καιρό θα το μάθουν και οι Δανειστές...

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 03/10/2011 16:36:07

  να κάνω μία πρόβλεψη; Μπορεί το αρχικό κούρεμα να είναι της τάξεως του 50%, αλλά 70% είναι το απαραίτητο. Εκτός εάν το μαγειρέψουν με "αύξηση κεφαλαίου στην Ελλάδα, με εισφορά σε είδος, τα περιουσιακά στοιχεία που θα πάρει η "Treuhand", σε φουσκωμένες τιμές, έναντι ομολόγων" Για απορίες, στην Τράπεζα Χ.

 4. Θοδωρής avatar
  Θοδωρής 03/10/2011 16:38:27

  Ω του θαύματος, αυτό που προέβλεπαν οι περισσότεροι οικονομολόγοι στον κόσμο και την Ελλάδα από το 2009 θα γίνει πράξη σε λίγες μέρες και δεν αναφέρομαι στην χρεοκωπία αλλά στην ανάγκη κουρέματος του χρέους κατά 50%.
  Αν αυτό είχε γίνει εδώ και δύο χρόνια η χώρα θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση τώρα.
  Τώρα πάμε από την αρχή και χωρίς αντοχές πια.

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ Θοδωρής 03/10/2011 19:17:00

   Το πρότειναν αρκετοί οικονομολόγοι, κυρίως αριστεροί, αλλά ποιος άκουγε. Μάλιστα "προφήτευαν" και όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα με μεγάλη ακρίβεια.

  • abyssus avatar
   abyssus @ Θοδωρής 04/10/2011 11:38:25

   Φυσικά και θα ήταν καλύτερα, καλύτερα για τους Έλληνες. Δεν κυβερνούν όμως οι Έλληνες... αλλά ούτε και να το συνειδητοποιήσουν θέλουν. Οι συμπλεγματικοί Έλληνες (εμείς) ψηφίζουμε όποιον μας υπόσχεται γλυκύτερη διαφθορά.
   2 χρόνια τώρα όμως αυτοί έχουν "νοικοκυρέψει" πολλά. Πρώτα απ' όλα το νομικό καθεστώς μεγάλου μέρους του χρέους μας. Έπειτα έχουν αρμέξει τόσα δις σε τόκους που θα τα έχαναν. Ακόμη έχουν φορτώσει σε άλλους φορολούμενους ευρωπαίους ένα μεγάλο κομμάτι από αυτά τα χρέη. Και βέβαια είναι και τα φιλέτα Ελλάδας που θέλουν να εξασφαλίσουν ο καθένας για πάρτη του.
   Το μόνο που μπορούμε να "ελπίζουμε" είναι κάτι λάθος να υπάρχει στους υπολογισμούς τους... κάποιον αστάθμητο παράγοντα...

 5. manos avatar
  manos 03/10/2011 16:54:21

  Απίστευτο. Αφού το είπε η citigroup αλήθεια θα είναι.
  Αλλά αφού ο εθνάρχης νο 2 λέει ότι είναι σε καλό δρόμο. Τελικά τι γίνεται?
  Να φύγω για Αυστραλία ή όχι?

  • ΕΥΑ avatar
   ΕΥΑ @ manos 03/10/2011 17:03:07

   Μα καλά, δεν πιστεύεις το νούμερο; (2) Πώς θα πορευτείς στη ζωή χωρίς βασικές αξίες;

   • manos avatar
    manos @ ΕΥΑ 03/10/2011 17:17:01

    Είχα αξίες. Μου τις πήρε η χούντα.
    Και μια μικρή διόρθωση για τις μέρες τη κατοχής:

    Νούμερο 2 στα Γερμανικά = Zwei
    Νούμερο 2 στα Γαλλικά = Deux
    Στα κινέζικα δεν ξέρω. Η μισθοδοσία στα κινέζοποιημένα εργοστάσια δεν θα φτάνει μέχρι το δύο. :-)

  • popolaros avatar
   popolaros @ manos 03/10/2011 22:03:19

   Γίνετε να μην φύγουμε εμείς και να φύγουνε οι δοσίλογοι ;;;

   • tsiftsidis elefterios avatar
    tsiftsidis elefterios @ popolaros 03/10/2011 22:50:10

    οι δοσιλογοι δεν εχουν να παθε πουθενα.θα μεινουν να λογοδοτησουν. οτι αξιζει ο καθενας θα το παρει.

 6. st.takis avatar
  st.takis 03/10/2011 18:44:28

  ΑΝ ΑΝΑΘΕΣΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΔΥΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑΔΕΣ ΘΑ ΣΩΘΟΥΜΕ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ..

 7. juliet avatar
  juliet 03/10/2011 19:55:26

  Μη φύγεις ....εκεί έχει καγκουρώ .Μάρσιπο έχει και ο Μπένυ ..τι να τρέχει στην άκρη του κόσμου.

  • juliet avatar
   juliet @ juliet 03/10/2011 19:56:02

   η απάντηση στο Μάνο.

  • manos avatar
   manos @ juliet 03/10/2011 20:02:27

   Αν πάω Καναδά μήπως?
   Εκεί όμως έχει αρκούδες.
   Εχουμε τίποτα σε αρκουδοειδές εδώ στην νότια Δανία Juliet?

   • juliet avatar
    juliet @ manos 03/10/2011 20:33:19

    μη....και απ' αυτά έχουμε!

    • juliet avatar
     juliet @ juliet 03/10/2011 20:35:06

     Το τσίρκο έχει απ΄όλα,εμείς πότε θα γίνουμε οι θηριοδαμαστές και τότε θα δεις ........

 8. βροντόσαυρος avatar
  βροντόσαυρος 03/10/2011 22:41:16

  μιλάει και η σίτιμπανκ που δεν έχει σάλιο εδω και δυο τρια χρόνια

 9. Pluto avatar
  Pluto 04/10/2011 01:02:49

  Να που οι αριστεροί οικονομολόγοι,φίλτατε Αρματιστή, δεν λένε κατ`ανάγκην ανοησίες.Πράγματι αν είχε παραγραφεί κατα 50% το χρέος προ διετίας ,τώρα θα είχαμε ξεπεράσει το σόκ καί θα είμαστε σε πορεία ανάκαμψης.
  Βέβαια,η αλήθεια είναι ότι δεν το πρότειναν μόνο οι αριστεροί αλλά κάθε οξυδερκής οικονομολόγος που δεν υπάκουε σε σκοπιμότητες καί δη στις οιμωγές των τραπεζιτών.Αρα, οι αριστεροί πιό εύκολα...
  Το πρόβλημα ωστόσο της αντιμετώπισης της αναπόφευκτης χρεοκοπίας μας,δεν επιδέχεται ιδεολογικά πρόσημα.Αριστεροί καί δεξιοί που πονάνε την Πατρίδα πρέπει να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι καί να βρούνε λύση, δίχως έριδες γιά την πρωτοκαθεδρία.Αν είναι ο λάκκος μας πολύ βαθύς ,χρέος να βγούμε μόνοι μας...

 10. Απορία avatar
  Απορία 04/10/2011 01:32:36

  Τι 50% κούρεμα και τρίχες κατσαρές. Και με 50% πάλι θα μπουμε σε φαύλο κύκλο. Δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε μακροπρόθεσμα ούτε το 50% ίσως ούτε και το 30% του χρέους μας.

  Τι διαφορά έχει δηλαδή το κούρεμα του 50% από ότι του 80%. Επί της ουσίας καμμία για τις αγορές, χρεωκοπημένοι θα είμαστε και αφερέγγυοι θα θεωρούμαστε.

  Τίποτα πάει, βαρέσαμε κανόνι. Sorry investors you lost your money. Απλά πράγματα. Κούρεμα γύρω στο 80-90% για τα μάτια του κόσμου και αρχή νέας αναπτυξιακής πολιτικής για να βγει ο τόπος απ'το τέλμα. Είτε μέσα στο ευρώ, είτε έξω, η πολιτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί θα είναι πάνω-κάτω η ίδια.

  Για να συνοψίσουμε, κούρεμα στο 50% θα είναι καταστροφικό για τη χώρα αφού επί της ουσίας θα μας φέρει παλι στα επίπεδα χρέους του 2009-2010. Δεν έχει νόημα να ξαναπερνάμε πάλι τα ίδια για να ικανοιποιήσουμε τους ούτως ή άλλως ανικανοποίητους "δανειστές" μας.

  Κούρεμα λοιπόν ...γουλί, μπας και φυτρώσει δυνατότερο μαλλί από ότι είχαμε πριν...

  • abyssus avatar
   abyssus @ Απορία 04/10/2011 16:49:23

   Σωστά! το κουρεμα ήταν για πέρσι. Πλέον πάμε ξύρισμα!
   Τώρα το τι θα πάρει το ξυράφι μαζί του...

 11. βαγγελης avatar
  βαγγελης 04/10/2011 12:06:14

  μετα το κουρεμα θα ερθουν επενδυσεις απο εξω σε μια ελλαδα με κινεζοποιημενους εργατες, σε μικροτερο και υποτιθεται αποτελεσματικοτερο κρατος, και με εναν λαο εξαθλιωμενο με ψυχολογια στο ναδιρ... Ετσι θα εξυπηρετησουμε και μια λανθανουσα λειτουργια της ολης διαδικασιας! Να γιουμε το παραδειγμα προς αποφυγη σε ολη την ευρωπη

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.