#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/04/2013 14:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Reuters: Η Ελλάδα θα τη "σκαπουλάρει"Η Ελλάδα δεν πέρασε ακόμα την κρίσιμη φάση. Αλλά υπάρχει μια αξιόπιστη πορεία που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα ξανά στο φως του ήλιου. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει ο οικονομικός αναλυτής του Reuters Hugo Dixon, έπειτα από μια εβδομάδα στην χώρα μας και σχολιάζει:

Παρά το γεγονός ότι η οικονομία θα είναι χάλια το 2013, το επόμενο έτος θα πρέπει να είναι καλύτερη. Αλλά οι προοπτικές είναι εύθραυστες: η  πολιτική κρίση θα μπορούσε ακόμα να δείξει την άσχημη πλευρά της, η φοροδιαφυγή είναι διαδεδομένη και υπάρχει και ο κίνδυνος των εξωτερικών κλυδωνισμών.

Ας δούμε πρώτα τα καλά νέα. Η κυβέρνηση συνασπισμού του Αντώνη Σαμαρά τα πήγε πολύ καλά αφότου ήρθε στην εξουσία τον περασμένο Ιούνιο, μετά από μια περίοδο πολιτικού χάους, παρά το γεγονός ότι προωθεί εξαιρετικά αντιλαϊκά μέτρα. Η Νέα Δημοκρατία, το κεντροδεξιό κόμμα του Σαμαρά, έρχεται σώμα με σώμα στις δημοσκοπήσεις με τη ριζοσπαστική αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Σαμαράς δεν έχει υποστεί την μειωμένη δημοτικότητα του Μαριάνο Ραχόι στην Ισπανία ή του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία. Εξαιτίας της αποτελεσματικής κυβέρνησης Σαμαρά, σε μεγάλο βαθμό, η τρόικα ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα την τελευταία έκθεση προόδου της Ελλάδας. Έτσι, περισσότερα κεφάλαια διάσωσης, τα οποία μέχρι στιγμής συνολικά ανέρχονται στα 200 δις ευρώ, θα εκταμιευθούν.

Η περσινή χρονιά ήταν τραυματική, καθώς φάνηκε ότι η Ελλάδα μπορεί να εγκαταλείψει το ευρώ και η συνεχιζόμενη λιτότητα να προκαλέσει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 5% επιπλέον φέτος, φτάνοντας την συνολική μείωση σε περίπου 25%. Η ανεργία πιθανότατα θα ανέλθει σε περίπου 30 τοις εκατό. Αυτά είναι ζοφερά στοιχεία. Φαίνεται όμως πως η Αθήνα βαδίζει προς την επίτευξη «πρωτογενούς ισοζυγίου» αυτό το έτος. Με άλλα λόγια, δεν θα έχει έλλειμμα του προϋπολογισμού πριν από τις πληρωμές τόκων. Αυτό σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα πρέπει να εφαρμόσει ένα νέο γύρο λιτότητας το επόμενο έτος, έτσι ώστε και η οικονομία δεν θα πάει κόντρα στον άνεμο.

Εν τω μεταξύ, χρησιμοποιούνται έως και 50 δις ευρώ μετρητά για την ανακεφαλαιοποίηση των βιώσιμων τραπεζών και το κλείσιμο των μη βιώσιμων. Τα χρήματα αυτά έχουν στόχο να καλύψουν την τρύπα που άφησαν οι απότομες απώλειες των κρατικών ομολόγων και η χιονοστιβάδα των κακών δανείων του ιδιωτικού τομέα. Είναι τραγικό το ότι αυτή η επιχείρηση δεν έγινε κατά την έναρξη της κρίσης, καθώς το τραπεζικό σύστημα- ζόμπι έχει επιδεινώσει την ύφεση. Αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ.
Η εξάρτηση των τραπεζών από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) από την Ελληνική κεντρική τράπεζα έχει επίσης μειωθεί. Είναι τώρα 22 δις ευρώ, κάτω από τη μέγιστη τιμή των περίπου 120 δις ευρώ. Το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών έχει πέσει, επιτρέποντάς τους θεωρητικά να περάσουν το όφελος στους πελάτες.

Άλλα 8,2 δις ευρώ από τα μετρητά της διάσωσης χρησιμοποιήθηκαν για να πληρώσουν τους λογαριασμούς της κυβέρνησης. Και πάλι, είναι τρομερό ότι αυτό δεν έγινε νωρίτερα. Η αποτυχία της Αθήνας να πληρώσει τους λογαριασμούς της έχει συνθλίψει πολλές επιχειρήσεις. Αλλά και πάλι, αν τα χρήματα που εκταμιεύθηκαν προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς, ο ιδιωτικός τομέας θα πάρει μια ανάσα.

Η προσπάθεια για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, κυρίως μέσω του πολύ χαμηλότερου κόστους εργασίας, έχει τελικά αποδώσει. Αυτό είναι πιο ορατό στον τομέα του τουρισμού, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 17% του ΑΕΠ. Τα έσοδα αναμένεται να αυξηθούν 9-10% φέτος, σύμφωνα με τη βιομηχανία.

Εάν η Αθήνα παραμείνει σταθερή, υπάρχει επίσης μια καλή πιθανότητα η ευρωζώνη να ελαφρύνει κι άλλο το φορτίο του χρέους της, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 160% του ΑΕΠ, μειώνοντας τα επιτόκια και επιμηκύνοντας τις προθεσμίες λήξης των επίσημων δανείων. Αυτό αναφέρεται ρητά στην τελευταία έκθεση της τρόικας. Η ελάφρυνση του χρέους θα επιτρέψει στην Αθήνα να αποφύγει περαιτέρω δημοσιονομική πίεση.
Ωστόσο, δεν είναι όλες οι προοπτικές ρόδινες. Κατ’ αρχήν, η πολιτική κατάσταση παραμένει εύθραυστη. Ακόμη και αν ο κυβερνητικός συνασπισμός παραμείνει, οι εκλογές κατά πάσα πιθανότητα θα κηρυχθούν για τις αρχές του 2015 το αργότερο. Αυτό επειδή η Ελλάδα πρέπει να επιλέξει ένα νέο πρόεδρο και το σύνταγμα ορίζει ότι αν μια υπερ-πλειοψηφία βουλευτών δεν συμφωνήσει στον υποψήφιο – κάτι που φαίνεται πιθανό – θα πρέπει να κηρυχθούν εκλογές.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι ο Σαμαράς θα μπορούσε να μπει στον πειρασμό να κηρύξει εκλογές νωρίτερα, ειδικά αν νομίζει ότι μπορεί να κερδίσει. Αλλά ένα τέτοιο παιχνίδι μπορεί να αποτύχει. Εν τω μεταξύ, μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα τριβή με την τρόικα και στη μείωση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων.

Έτσι ο Σαμαράς δεν θα πρέπει να εφησυχάζει για τα οικονομικά της χώρας. Μπορεί η Αθήνα να πετυχαίνει τους στόχους του ελλείμματος, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή οι δαπάνες είναι κάτω από το στόχο. Τα έσοδα είναι επίσης κάτω από το στόχο, μια συνέπεια της συνεχιζόμενης επαρκούς αποτυχίας όσον αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής. Κάτι τέτοιο είναι ζωτικής σημασίας, αν μη τι άλλο για να μην αυξηθούν περαιτέρω οι φόροι στους έντιμους πολίτες.

Γενικότερα, ο Σαμαράς δεν φαίνεται να κάνει αρκετά για την καταπολέμηση των ολιγοπωλιακών πρακτικών - ίσως επειδή το κόμμα του είναι στενά συνδεδεμένο με κάποιους από τους ολιγάρχες της χώρας. Η τρόικα θα έπρεπε να κάνει σαφές ότι η απελευθέρωση των αγορών είναι απαραίτητη για την ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα και η πρόοδος στο μέτωπο αυτό θα αποτελέσει βασικό παράγοντα για το αν θα υπάρξει περεταίρω ελάφρυνση.

Τέλος, υπάρχει ο κίνδυνος των εξωτερικών κλυδωνισμών. Η Αθήνα έχει μέχρι στιγμής αποφύγει «τη σφαίρα» από την Κύπρο, αφού τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα αποκόπηκαν από το κούρεμα των καταθέσεων στη Λευκωσία. Ακόμα κι έτσι, το εμπόριο με την Κύπρο θα πέσει κατακόρυφα και η εμπιστοσύνη των ελλήνων καταθετών έχει κάπως κλονιστεί. Ο πραγματικός κίνδυνος θα ήταν αν η κρίση στην Κύπρο χειροτερεύσει σε βαθμό που η Λευκωσία θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ. Τότε, η αλυσιδωτή αντίδραση στην Ελλάδα θα είναι δυσκολότερο να αποφευχθεί. Κατόπιν τούτων, οι προοπτικές για την Ελλάδα φαίνονται πολύ καλύτερες από ό,τι ήταν εδώ και χρόνια. Η χώρα θα τα καταφέρει κατά πάσα πιθανότητα.

reuters

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 22/04/2013 14:55:45

  Και βέβαια θα τα καταφέρει, αν συνεεχίσουμε να δείχνουμε ως έθνος την υπεύθυνότητα που δείχνει παρά τις αδυναμίες της η κυβέρνηση.

  Το κύριο πρόβλημα της Ελλάδος δεν είναι το λογιστικό, αλλά η έλλειψη σοβαρότητας και υπευθυνότητας από την πλευρά της Πολιτεείας.

  • euagelos avatar
   euagelos @ Μανιάτης 22/04/2013 17:53:26

   Καλό! "Η υπεύθυνη κυβέρνηση κυβερνάει την ανεύθυνη Πολιτεία"!

 2. Nik avatar
  Nik 22/04/2013 16:21:02

  Η παλιά καραμέλα της φοροδιαφυγής που όλοι έμαθαν να πιπιλάνε. Κάποτε θα φανεί ότι η φοροδιαφυγή είναι πολύ κάτω από ότι νομίζουμε, πως το πρόβλημα είναι η μη παραγωγή πλούτου διότι υπάρχει πάντα κάποιος με το αθάνατο "δεν γίνεται" για να σκοτώνει την πρόοδο.

 3. Διογένης avatar
  Διογένης 22/04/2013 16:54:24

  Δύσκολα κρύβεται η τσαντίλα τους που θα την σκαπουλάρει η Ελλάδα. Αλλά το ότι το παραδέχονται, δείχνει ότι σχεδιάζουν πια την επόμενη ημέρα με αυτο το δεδομένο.

 4. B.Q avatar
  B.Q 22/04/2013 18:08:10

  Τα ''ήξεις αφήξεις'' των ....ειδικών και τριγύρω ΤΟ ΧΑΟΣ !!!
  .....Πάντως εμένα μου ήρθε στη μνήμη το ποίημα του Μπόρχες :
  ΤΟ ΣΚΑΚΙ
  Ασθενικός βασιλιάς, λοξός αξιωματικός, φρενιασμένη
  βασίλισσα, πύργος ευθύς, πολυμήχανος στρατιώτης
  απάνω στην ασπρόμαυρη πορεία
  ψάχνει ο ένας τον άλλο και συγκρούονται σ’ επίμονη μάχη.
  Δεν ξέρουν πως το σίγουρο χέρι
  του παίχτη τους ρυθμίζει τη μοίρα,
  δεν ξέρουν πως μια τρομαχτική νομοτέλεια
  ελέγχει τις αποφάσεις και τη διαδρομή τους.
  Αλλά κι ο ίδιος ο παίχτης είναι αιχμάλωτος
  (η έκφραση είναι του Ομάρ) μιας άλλης σκακιέρας
  με μαύρες νύχτες και άσπρες μέρες.
  Ο Θεός κινάει τον παίχτη κι ο παίχτης τα πιόνια.
  Μα άραγε ποιος Θεός, πίσω από το Θεό, κινάει το νήμα
  της σκόνης και του χρόνου, του ονείρου και της αγωνίας;

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ B.Q 22/04/2013 22:06:35

   Εγώ κρύβομαι πίσω απόλα. Κινώ τα νήματα κι αλλάζω την τροχιά των πλανητών για την πλάκα μου. Δεν έχω σχέδιο συγκεκριμένο.

 5. Aρχιμήδης avatar
  Aρχιμήδης 22/04/2013 19:27:26

  "Γενικότερα, ο Σαμαράς δεν φαίνεται να κάνει αρκετά για την καταπολέμηση των ολιγοπωλιακών πρακτικών – ίσως επειδή το κόμμα του είναι στενά συνδεδεμένο με κάποιους από τους ολιγάρχες της χώρας."
  Μας πήρανε χαμπάρι και οι "κουτόφραγκοι"...
  Βεβαίως αν τη σκαπουλάρει η Ελλάδα, θα την έχει σκαπουλάρει και η ΕΕ και αντιστρόφως...Το ενα χωρις το άλλο δεν γίνεται. Ολα τα υπόλοιπα είναι αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε...

 6. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 22/04/2013 20:58:59

  Από σταθερότητα σε ξέφωτο πάμε, γύρω - γύρω ...ξεχνώντας ότι γύρω γύρω από το ξέφωτο υπάρχει πάντα δάσος...για να δούμε λοιπόν τις ειδήσεις της ημέρας:

  -Eurostat: Δεύτερη σε έλλειμμα (κρίμα μας πέρασαν), πρώτη σε χρέος η Ελλάδα....Το έλλειμμα της Ελλάδα το 2012 έκλεισε στο 10%, κυρίως λόγω της επιβάρυνσης της διάσωσης των τραπεζών....αλλά ο κ Σταικούρας το βγάζει 6% μάλλον γιατί το υπόλοιπο 4% δεν θα το γυρίσουμε...που ήταν για τις Τράπεζες.
  -πάμε καλά όμως..Το δεύτερο υψηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα στην ευρωζωνη και το υψηλότερο χρέος κατέχει η Ελλάδα για το 2012, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat....
  -Η Eurobank δεν κατορθώνει να αντλήσει τουλάχιστον το 10% του κόστους ανακεφαλαιοποίησης της από ιδιώτες επενδυτές, και συνεπώς η διαδικασία θα χρηματοδοτηθεί από το ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας....κύριε Στουρνάραααααααατο άτιμο το διαδίκτυο κρατά στη μνήμη τις δηλώσεις.

  Δεν ξανά λέμε τα χιλιοειπωμένα...ανεργία, ύφεση, υπεφορολόγηση, ακρίβεια (το καλάθι της νοικοκυράς και η σύνθεσή του με το έτος βάσης καλά κρατούν...), ανεργία κλπ...αν είμαστε καλά παιδιά θα ....δεχτούν να μας πουν πόσο θα είναι ο ΦΠΑ και πόσο το πετρέλαιο ...με κανόνες αγορά βεβαίως βεβαίως ...αν είμαστε καλύτερα παιδιά θα κουρέψουν το χρέος ...χωρίς άλλα μέτρα ...εδώ θα ξανά πέσει κόσμος από τα σύννεφα...και μην ανησυχεί κανένας έχουμε και πρωτογενές πλεόνασμα απλά αυξάνοντας τα ληξιπρόθεσμα....ΘΕΟΙ.

  Αλλά δόξα το Θεό καλά πάμε...το γράφουν τα ΜΜΕ και ο Τόμσεν ζητά φραπέ.

 7. dim avatar
  dim 22/04/2013 22:38:23

  Η Ελλάδα θα τη σκαπουλάρει γιατί είχε την ευτυχία να αναλάβει το τιμόνι της ένας ηγέτης υπεύθυνος τη κατάλληλη στιγμή, που με τεράστιο πολιτικό κόστος (διότι αν «λαϊκιζε» το Νοέμβριο του 2011 θα έπαιρνε 45%, αλλά θα ήταν πρωθυπουργός της δραχμής) έκανε το πατριωτικό του καθήκον, μη δεχόμενος να παίξει το μέλλον των επόμενων γενεών σε μια ζαριά... Και φυσικά θα τη σκαπουλάρει γιατί τον Ιούνη του 2012, 49,8% του πληθυσμού δεν ενέδωσε στις σειρήνες του λαϊκισμού και των άκρων, και ψήφισε ευρώ και θυσίες, επιλέγοντας σχηματισμούς πέριξ του κέντρου με πυλώνα την κεντροδεξιά... Το 32% που επέλεξε ακρα αριστερά, και το 16% που επέλεξε άκρα και λαϊκίστικη δεξιά, έπαιξε τη ζαριά του για αποσταθεροποίηση της χώρας, και εξυπηρέτηση του λόμπυ της δραχμής, αλλά έχασε...

 8. Κυθήριος Τ. avatar
  Κυθήριος Τ. 22/04/2013 22:43:02

  Τελικά δέν θά κρατηθῶ καί θά ἀναρωτηθῶ τό τετριμμένο:
  ἡ Ἑλλάδα θά τή σκαπουλάρει,ἀλλά πόσοι Ἕλληνες θά τή σκαπουλάρουν μαζί της...

  • euagelos avatar
   euagelos @ Κυθήριος Τ. 23/04/2013 09:03:46

   Θα τη σκαπουλάρουν αυτοί που τη σκαπουλάρουν συνήθως και μιλούν εξ ονόματος της Ελλάδας αλλά εννοούν τον εαυτό τους.

   • Κυθήριος Τ. avatar
    Κυθήριος Τ. @ euagelos 23/04/2013 09:37:13

    Συμφωνῶ.

    • Σχετικά Ασχετος avatar
     Σχετικά Ασχετος @ Κυθήριος Τ. 23/04/2013 11:31:24

     Επίσης θα την σκαπουλάρουν οι Ελληνες του μέτρου και του μόχθου.

     • B.Q avatar
      B.Q @ Σχετικά Ασχετος 23/04/2013 11:38:25

      Οι του...μέτρου και του....μόχθου θα τη...σκαπουλάρουν οπωσδήποτε, αλλά ...διαφεύγοντες εις τόπον χλοερόν, εις τόπον αναψύξεως και καταψύξεως. Μονόδρομος.

     • Σχετικά Ασχετος avatar
      Σχετικά Ασχετος @ B.Q 23/04/2013 13:42:35

      Αγαπητή βασίλισσα,σας κατανοώ πλήρως.Μαθημένη στο παντεσπάνι,σας φαίνεται αδιανόητο ότι υπάρχουν άνθρωποι που τρέφονται με ψωμί....

     • Κυθήριος Τ. avatar
      Κυθήριος Τ. @ Σχετικά Ασχετος 23/04/2013 13:51:26

      Ἀγωνιζόμαστε κι ἐλπίζουμε,δέ σηκώνουμε τά χέρια ψηλά,ἡ ἀγωνία ὅμως ὑπάρχει...

  • Kostas nikolaou avatar
   Kostas nikolaou @ Κυθήριος Τ. 23/04/2013 11:41:32

   μην στεναχωριέσαι αγαπητέ κυθήριε, '' Ελληνες υπάρχουν''. Ο δένδιας νομιμοποίησε 200 σε μια μέρα, με αυτούς τους ρυθμούς σε ένα χρόνο θα έχουμε βρει 10.000.000 '' έλληνες''. Βέβαια θα είναι λίγο πιο σκούροι από το φυσιολογικό αλλά δεν πειράζει

 9. Περικλής avatar
  Περικλής 22/04/2013 22:48:49

  Τι στο καλό γράφεις; Όποιος θέλει ευρώ θέλει θυσίες και όποιος θέλει δραχμή όχι; Το ενδεχόμενο δραχμή και θυσίες πέρασε από το μυαλό σου;

  • dim avatar
   dim @ Περικλής 22/04/2013 23:02:19

   Το ευρώ πάει πακέτο με τις θυσίες..

   Η δραχμή δε πάει πακέτο με θυσίες... Πάει πακέτο με την εξαθλίωση, την εθνική καταστροφή...

   • Περικλής avatar
    Περικλής @ dim 22/04/2013 23:05:45

    Σιγά τις θυσίες του ευρώ. Μείωση μισθών 10-30% και αύξηση στη βενζίνη. Εύκολη λύση, με tradeoff την απώλεια εθνικής κυριαρχίας.

    Με δραχμή θα ζεις με εγχώρια προϊόντα αναγκαστικά, με ελάχιστες εισαγωγές (=αυτοκίνητο κάθε 20 χρόνια και όχι κάθε 5, άντε 10 λόγω κρίσης με ευρώ), ρούχα ντόπια, λαχανικά ντόπια κλπ.

    Εκεί που με ευρώ ζούσες με 15 και τώρα καλείσαι να ζήσεις με 10 εκ των οποίων τα 5 εισαγόμενα, με δραχμή θα ζήσεις με 7, εκ των οποίων μάλιστα τα 6 θα είναι ντόπια προϊόντα.

    • Περικλής avatar
     Περικλής @ Περικλής 22/04/2013 23:07:55

     Αλλά προτιμάμε την εύκολη λύση και την απώλεια εθνικής κυριαρχίας, λογικό και το κατανοώ. Απλά μη βαπτίζουμε την απροθυμία μας να ζήσουμε λιτά και με εθνική κυριαρχία ως τον """δύσκολο!!""" δρόμο του ευρώ. Δύσκολος είναι ο δρόμος της δραχμής, απλά για τους περισσότερους παραείναι δύσκολος και προτιμούν την άνεση του ευρώ και τις χαλαρές, σχεδόν μηδαμινές μειώσεις μισθών του ευρώ.

     • Σχετικά Ασχετος avatar
      Σχετικά Ασχετος @ Περικλής 23/04/2013 11:25:09

      Σχολή..............Εμβέρ Χότζα!!!!!!!

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ dim 22/04/2013 23:06:12

    Αντιθέτως, το αντίθετο συμβαίνει και εμμέσως το επιβεβαιώνετε. Η δραχμή είχε περισσότερες θυσίες, αλλά και καλύτερο μέλλον. Το ευρώ είχε φαινομενικά λιγότερες θυσίες σήμερα, αλλά ένα εξαρτημένο αύριο και μια αποδυναμωμένη οικονομία εσαεί.

    Μακάρι να είχαμε αναγκαστεί από κάποιο "ατύχημα" στα αμέσως προηγούμενα χρόνια να είχαμε γυρίσει στη δραχμή. Τα αρχικά προβλήματα ήδη θα είχαν περάσει και θα ατενίζαμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Κρίμα που χάσαμε μια ευκαιρία για θυσίες με νόημα και προοπτική.

 10. nikos avatar
  nikos 23/04/2013 06:49:19

  Θα την σκαπουλάρει; Ο βάτραχος 5 χρόνια στην κατσαρόλα έχει αρχίσει και βράζει!

  • Φοιτητης avatar
   Φοιτητης @ nikos 23/04/2013 21:01:09

   Καντε το 30, 40 ή και 90 χρονια.

 11. B.Q avatar
  B.Q 23/04/2013 09:09:19

  :-) Αχ! Τι ωραία!! Πείτε το επί τέλους. Τώρα αισθάνομαι ασφαλής, καθαρίζω πάραυτα το διάδρομο απογείωσης, φοράω και τα... φτερά μου, να μη σας πω πως τώρα βλέπω επί τέλους το φώς στην άκρη του τούνελ αλλά διακρίνω αμυδρά ΚΑΙ το ...ξέφωτο!!
  Με τη δική σας ειδικά παρέμβαση, ίσως να έχουμε κάποιαν ελπίδα.... Ζήτω η θαυμαστή ισορροπία του Χάους!
  Δε χρειάζεται σχέδιο. Στο σωστό δρόμο πάμε. Στα τυφλά :-) !

 12. euagelos avatar
  euagelos 23/04/2013 09:15:21

  @dim , Στο "πρωθυπουργός της δραχμής", μη ξεχνάς να προσθέτεις το "και της μιζέριας". Έτσι πάει ολοκληρωμένο: "πρωθυπουργός της δραχμής και της μιζέριας". Διότι ο άλλος, ο τσομπάνος που δεν καταλαβαίνει το μεγαλείο του ευρώ, θα σου πει: "και τι κακό έχει ο πρωθυπουργός της δραχμής"? Αν δει και το "μιζέριας" δίπλα θα καταλάβει. Δραχμή=κακό πράμα.

 13. nikos avatar
  nikos 23/04/2013 09:35:45

  Το 1989 οι Ornstein και Ehrich ανέδειξαν τους κινδύνους από την αδυναμία κατανόησης των νέων δεδομένων μέσα από ένα εικονικό πείραμα («σύνδρομο του βάτραχου στο βραστό νερό»). Τοποθέτησαν ένα βάτραχο σε ένα δοχείο με νερό και άρχισαν σταδιακά να αυξάνουν τη θερμοκρασία. Ο βάτραχος, μη μπορώντας να αντιληφθεί τα νέα δεδομένα (αύξηση της θερμοκρασίας), παρέμεινε μέσα στο καυτό νερό και βρήκε φρικτό θάνατο. Θα μπορούσε να είχε σωθεί πηδώντας απλά έξω από το δοχείο.

  • MAYRO XABIARI avatar
   MAYRO XABIARI @ nikos 23/04/2013 11:47:35

   Τι είναι το "εικονικό πείραμα"; Αυτό δεν ακούγεται σαν οξύμωρον; Βασικά τέτοιο πείραμα δεν έγινε, μια ιδέα είναι.

 14. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 23/04/2013 11:48:42

  Το αν θα τη σκαπουλάρει εξαρτάται και πάντα θα εξαρτάται από τους Έλληνες.

 15. nikos avatar
  nikos 23/04/2013 13:18:20

  Συμφωνώ! Θα την σκαπουλάρουμε αν πηδήξουμε έξω από την "κατσαρόλα"! Τώρα τι θα συναντήσουμε εκεί έξω κανείς δεν ξέρει. Είμαστε Έλληνες! Ζωντανοί θα το παλέψουμε αν δεν καταφέρουν να μας βράσουν οι φίλοι μας οι ζηλόφθονοι Ευρωπαίοι! Θέλουν να μας κάνουν σαν τα μούτρα τους! Δουλοπάροικους! Φραγκοκρατία... Προτιμώ το τούρκικο σαρίκι!

  • mixalis avatar
   mixalis @ nikos 25/04/2013 00:12:11

   Ερχεται κι αυτο οσονουπω.

 16. B.Q avatar
  B.Q 23/04/2013 14:10:37

  Καλέ μου ΣχετικοΆσχετε, τώρα με την κρίση από το παντεσπάνι, οι ..Βασιλείς, πέσαμε στην ανάγκη του...ξεροκόμματου, όμως μην αυτοκοροϊδεύεστε!! Όταν σου αφαιρούν το παντεσπάνι αλλά σιγά-σιγά και το ψωμί, ΔΕΝ υπάρχει...σκαπουλάρισμα...Μην κρίνετε εξ ιδίων.....
  Οι ...επιστάτες στις φυτείες, πάντα είχαν καλύτερη μοίρα σε σχέση με τους ''άθλιους'' εργάτες της γης....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.