08/02/2009 01:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Re-branding America, act 1


_____________________________________________________________________________________________
Την εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση Ομπάμα περιέγραψε ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε ομιλία του στη 45η Διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια που διεξάγεται στο Μόναχο. Υποσχέθηκε πλήρη διαφοροποίηση από τις «go-it-alone» πολιτικές του Μπους, τόνισε ότι είναι καιρός για μια επαναδιευθέτηση («reset») των σχέσεων της Ουάσιγκτον με τη Ρωσία και το Ιράν και έδωσε έμφαση στην διπλωματία αντί της στρατιωτικής δύναμης.  Μεταξύ άλλων είπε:

«Θα εμπλακούμε. Θα ακούσουμε. Θα συμβουλευτούμε. Η Αμερική χρειάζεται τον κόσμο όπως, πιστεύω, και ο κόσμος χρειάζεται τις ΗΠΑ»

Οι ΗΠΑ «είναι έτοιμες να συνομιλήσουν» με το Ιράν και να του προσφέρουν «μία σαφή επιλογή» ανάμεσα στην απομόνωση, εάν διατηρήσει την ίδια στάση, και σε «σημαντικά αντισταθμιστικά οφέλη», εάν την μεταβάλλει.

Ζήτησε τη συμμετοχή όλων για την αντιμετώπιση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

Είναι ώρα να πατήσουμε το κουμπί της επαναρύθμισης στις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας Η Αμερική κι η Ρωσία μπορούν ταυτόχρονα να διαφωνούν και να συνεργάζονται όπου συμπίπτουν τα συμφέροντά τους-και αυτά συμπίπτουν σε πολλά σημεία.

Αλλά οι ΗΠΑ δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψουν στη Ρωσία να διεκδικήσει «μία σφαίρα επιρροής» στην Ανατολική Ευρώπη, ούτε ν' αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτόνομων γεωργιανών περιοχών της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.

Οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη από τη βοήθεια των εταίρων τους για να κλείσουν τις φυλακές στο Γκουαντάναμο. «Ζητούμε κι από τους άλλους ν' αναλάβουν μέρος της ευθύνης όσον αφορά ορισμένους φυλακισμένους στο Γουαντάναμο».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ υποστήριξε παράλληλα την ιδέα συμμετοχής της Ρωσίας στη δημιουργία ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας.

Άνοιγμα προς τη Μόσχα έκανε και ο Νικολά Σαρκοζί , ο οποίος υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν αποτελεί στρατιωτική απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση ή το ΝΑΤΟ, και η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο εταίρων θα πρέπει να αποκατασταθεί.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Προφήτης avatar
  Προφήτης 08/02/2009 01:42:15

  Φοβού τους Αμερικανούς και δώρα φέροντες

 2. Προφήτης avatar
  Προφήτης 08/02/2009 01:53:01

  Δηλαδή, η Ρωσσία δεν έχει δικαίωμα "σφαίρας επιρροής" στην Ουκρανία, στο "κατώφλι" της, με τον μισό πληθυσμό ρωσσικής καταγωγής και γλώσσας.
  Αλλά η Αμερική έχει δικαίωμα κατοχής στο Αφγανιστάν, 17.000 χλμ από τα σύνορά της.
  Το να αλλάζει η Αυτοκρατορία τακτική και προσωπείο, γιατί ζορίζεται, κατανοητό.
  Το να μάς θεωρεί ηλίθιους είναι που δεν χωνεύεται.

 3. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 08/02/2009 02:25:18

  "Ζήτησε τη συμμετοχή ΟΛΩΝ για την αντιμετώπιση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν":

  Ποιος είναι, ρε, παιδιά, ο προϋπολογισμός για στρατιωτικές δαπάνες των Ταλιμπάν; Ποιος της Αμερικής και ποιος των "ΟΛΩΝ"; Για να δούμε, τελικά, και "τι" είναι αυτό που κάνει τους Αφγανούς μαχητές άτρωτους*.

  MONET CAN'T BUY LOVE & WIN WARS, -δηλαδή!

  Έστειλαν "αδιάβαστους" τους Σοβιετικούς και, τώρα, η άλλη υπερδύναμη δηλώνει ΑΔΥΝΑΜΙΑ να τους καθυποτάξει μόνη της! Αρχηγός τους; ένας πάμπτωχος, απλοϊκός μονόφθαλμος "αόρατος" μουλάς- παπάς! Μόνο ένα πλάνο υπάρχει απ' αυτόν τον τυπά! Και μία ή δυο φωτογραφίες. Έχει, ΟΜΩΣ, τον μανδύα του Μωάμεθ, τιμής ένεκεν, ως αρχηγός της Τζιχάντ! Γιατί και ο Μωχάμεντ ίππευε και χειριζόταν το γιαταγάνι άριστα. Δεν ήξερε και τίποτα άλλο, -ο άνθρωπος!  -----------
  * Και ο Μέγας των Μεγάλων απέφυγε να πολεμήσει μαζί τους. Και οι Βρετανοί ΠΟΤΕ δεν τους κατέλαβαν. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν υποδουλωθεί, ΠΟΤΈ και σε ΚΑΝΕΝΑΝ! Και είναι Άρειοι, -έτσι; Αρχαιότατος λαός. Μπράβο τους!

 4. Περαστική αναγνώστρια avatar
  Περαστική αναγνώστρια 08/02/2009 06:04:10

  το Αφγανισταν είναι δημιούργημα δύο ιμπεριαλισμών τον 19ο αιώνα. Η Ρωσσία και η Μ. Βρεταννια δημιούργησαν ενα κράτος ταμπον μεταξύ τους. Δεν είναι κράτος με ολοκληρβμένεη εθνική συνείδηση ούτε κοινή γλώασσα και πολιτισμό. Η πλειψηφία ειναι οι Παχτούν οι οοιόι θεωρούν τους εαυτούς τους ως τους μόνο πραγαμτικος Αφγανούσ. Μετά είναι οι Τατζιγκ που ειναι απογονοι των αρχαίων Περσών και πιο εξευρωπαϊσμένοι και μορφωμένοι, οι Χαζαρά οι οποίοι είναι ισμαιλιτες και θεωρούντια απογονοι των Μογκόλων εισβολεων για αυτό είναι θλυματα κοινωνικού αποκλεισμου και διώξεων και μετά υπαρχει μια πανσεπρμία φυλών και γλωσσών.Όι Αμερικάνοι στην δεκαετία του 80 υποστήριξαν τους ισλαμιστές και κατα ορισμένους Αφγανούς ο φονταμενταλισμός στην χώρα τους είναι δημιούργημα των αμερικανικών μυστκών υπηρεσιών. Οι δυτικές χώρες κατά την διάρκεια του 20 αιώνα βοήθησαν πολυ το Αφγανιστάν αλλά η βοήθεια δημιο΄θργησε μαι δυτικότροπη ελιτ και βάθυνε πιο πολυ τις αποστάσεις αναάμεσα στις πόλεις και στην ύπαιθρο, και ανάμεσα στις δια΄φορες κοινωνικές ομάδες. Ναυ ποθ΄σουμε ότι μέρος του προβλήματος είναι η εξέγερση της παραδοσιακής υπάιθρου απέναντι στις δυτικοτροπες ελίτ της Καμπούλ?
  Αλλοι υποστηρίζουν ότι παραδοσιακά οι κοινωνικές ισοροποίες κρατιόταν αναμεσα στις μεγάλε; οικογένειες κάθε περιοχής. Ο τριαντάχρονος πόλεμος κατέστρεψε τον κοινωνικό ιστό και οι καινούργιες ελιτ δημιοργήθηκαν απο τους πολέμαρχουσ και τους μεγαλοπαραγωγούς του όποιου. Η κατασταση είναι πολυ περίπλοκη για ρομαντικές και αφέλειες

 5. tony avatar
  tony 08/02/2009 09:26:39

  Τι ειναι το Αφγανιστάν?
  Πεδίο βολής όπου η νέα συμμαχία ΗΠΑ Ρωσία ΕΕ θα δοκιμάσει τις δυνάμεις της ενάντια στην νεα στρατιωτική υπερδύναμη την συμμαχία Κίνας Ινδίας.
  Αυτό το σενάριο είναι το ποιο φρικτό από όλα άρα και το επικρατέστερο.
  Έχει και ένα ακόμη ελάττωμα.Στέκει λογικά.Σε όλους τους τομείς υψηλής τεχνολογίας οι Κινέζοι και οι Ινδοί είναι πολλά χρόνια μπροστά από τους δυτικούς.
  Στο μέσο της γης θα συγκρουστεί η ανατολή με την Δύση.Το ιδανικό μέρος για την πρώτη μάχη είναι το σεληνιακό τοπίο του Αφγανιστάν.Την συνέχεια δεν μπορώ να την υποθέσω.Πάντως βρίσκω εντελώς παράλογο το σενάριο του να αλωνίζει ανενόχλητη η δυτική συμμαχία στο κέντρο της γης και η μεγάλη ανατολική συμμαχία να κάνει την πάπια.

 6. KaryID avatar
  KaryID 08/02/2009 10:26:34

  Και γιατί ζητά τη συνδρομή όλων για να κλείσουν τις φυλακές. Μήπως εννοεί να διασκορπίσει τους έγκλειστους και σε άλλες χώρες-συμμάχους; Για να κινδυνεύουν και άλλες χώρες που θα "φιλοξενούν" εγκλείστους από τρομοκρατικό χτύπημα;

  Ρεαλιστικός ο Σαρκοζί. Ευρώπη και Ρωσία, Ρωσία και Ευρώπη, η μία φυσική προέκταση της άλλης.

 7. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 08/02/2009 10:35:34

  Ριμπεντροπ-Μολότωφ, KaryID... Παλιά η εκδοχή

 8. ataktos avatar
  ataktos 08/02/2009 10:47:24

  kary ID -meta tin simerini simfonia Henry Kissinger kai Jewgienij Primakow tou dekembriou tha doume polla

 9. ataktos avatar
  ataktos 08/02/2009 11:24:32

  tin idisi metedose i „Daily Telegraph” ke ehi shesi me tin palia simfonia START pou ligi fetos ke aforouse tous diaipirotikous pirablous to idietero endiaferon ine i energi simetohi tou 85 hronou Kissinger

 10. KaryID avatar
  KaryID 08/02/2009 12:17:22

  Εμείς ποιον έχουμε να παρατάξουμε ως ανάστημα απέναντι σε αυτά τα αναστήματα ή "αναστήματα";

 11. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 09/02/2009 20:38:15

  @11 Τον Αβραμό.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.