12/03/2009 11:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Put the semiology down


_____________________________________________________________________________________________
Για ξαναδείτε τον «Αυριανιστή» (προ μηνών):

«Τραγουδούσες; Μπράβο σου! Χοροπήδα, λοιπόν, τώρα»
Και μετά δείτε κι αυτό το άρθρο (σημερινό) στο Βήμα:

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artid=258812 (Τα δάνεια και η λογική του τζίτζικα)
Εκπληκτικό! Είδατε πώς αντιγράφουν όχι μόνο την ουσία, αλλά και τη σημειολογία των blogs, ακόμα και οι εφημερίδες που υποτίθεται ότι τα αποκηρύσσουν μετά βδελυγμίας;

Αυριανιστής

ΣΧΟΛΙΑ

 1. aris53m avatar
  aris53m 12/03/2009 13:07:35

  Φάκτορα,

  Αντέγραψε. Όμως κι αν αντέγραψε κάτι από τα blogs (και δη το συγκεκριμένο) δεν αισθάνεσαι μια δικαίωση ρε παιδί μου? Ότι όχι μόνο συμφωνούν με αυτά που γράφεις αλλά τα θεωρούν αρκετά σπουδαία να τα αναδημοσιεύσουν σε εφημερίδα. Μην ξεχνάς ότι πολλοί διαβάζουν το ΒΗΜΑ στο Καπνοχώρι Κοζάνης :) (και άλλα χωριά ανά την Ελλάδα) αλλά δεν έχουν ιδέα από internet και ούτε πρόκειται. Άρα η γραπτή σου γνώμη δεν διαδοθεί στην επαρχία ή μάλλον στα χωριά. Ενώ έτσι μέσω Λώρης ή εισαγγελάτου (αν θυμάσαι το περιστατικό με τη γελοιογραφία του Hakis Hakis) ή όποιου, Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ταξιδεύει σε μεγαλύτερο κοινό.

  Προσωπικά νομίζω είναι πολύ καλή η Λώρη. Έχει γνώμη! Πιάνει πολύ περισσότερο από Γιωρίκα και Κωστίκα το "κλίμα" .

  Δεν ξέρω αν τα έχει βρει αυτά σε blogs αλλά προσωπικά τα βρήκα πολύ ενδιαφέροντα άρθρα (όσον αφορά το «κλίμα»)

  1. Πόσο ανεπιτήδευτος είναι ο Γιώργος;
  http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=257731&ct=6

  2. Συμβασιούχοι σε απόγνωση
  http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=258415&ct=6

  Τι λές?
  ΥΓ:

  1. Κακώς δεν έχει ένα feed να μην αναγκαζόμαστε να "τρέχουμε" στο ΒΗΜΑ να τα διαβάζουμε.

  2. Βέβαια, απορώ πως την αφήνουν (ΔΟΛ) και γράφει τέτοια στο ΒΗΜΑ αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

 2. Factorx avatar
  Factorx 12/03/2009 13:09:45

  @aris53m το post υπογραφεται απο τον 'αυριανιστη"

 3. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 12/03/2009 13:19:39

  @aris53m

  Το πρώτο άρθρο από τα δύο που αναφέρεις, μάλλον φέρει μόνο την... υπογραφή της "Λώρης", αφού... άλλος ήταν εκείνος που συνταξίδευε στο αεροπλάνο με τον Γιώργο.

 4. hello avatar
  hello 12/03/2009 13:33:28

  Υπάρχει κανένας τρόπος για να αποδειχτεί ότι αντέγραψε τη λογική έστω από το ποστ του Αυριανιστή; Ή ότι ο Αυριανιστής δεν το εμπνεύστηκε και αυτός από αλλού;

  Όχι και όχι.

  Στο Ίντερνετ είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο να μιλάς για παρθενογένεση.

 5. Factorx avatar
  Factorx 12/03/2009 13:36:07

  @hello: σωστός. Αλλά ο αυριανιστής θέλει να επισημάνει μόνο οτι δεν μπορεί να αντιγράφουν ασύστολα ιδέες και ειδήσεις απο όλα τα καλλα μπλογκς και μετά να ζητάνε μέτρα εναντίον τους !!!

 6. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 12/03/2009 13:58:48

  Το ποστ του αυριανιστή ήταν δομημένο και περιεκτικό. Το άρθρο της εφημερίδας είναι ψιλοαδιάφορο και άναρχο, γενικόλογο. Δεν εντάσσεται ίσως σε μια λογική αντιγραφής, αλλά μάλλον σε μια λογική επηρεασμού.

  Τα μπλογκ δεν χρειάζεται να ακολουθούν την πεπατημένη της συμβατικής δημοσιογραφίας, ούτε να σύρονται στο ρόλο του σχολιαστή των καθημερινών ειδήσεων, ούτε να παρακολουθούν αναγκαστικά ότι δημοσιεύεται και να δομούνται βάσει αυτού. Ετσι γίνονται ουραγοί. Όμως εξ ορισμού πρέπει να είναι πλοηγοί. Να μην "πλάθουν" το συμβάν, αλλά να το παραθέτουν ανεπεξέργαστο ως έχει, έτσι όπως τους στέλνεται, όχι από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αλλά από το δρόμο στην κυριολεξία. Να σύρουν και όχι να σύρονται.
  Αν λειτουργούν συμπληρωματικά προς τα μμε θα χάσουν το αρχικό μομέντουμ. Και θα καταλήξουν μία από τα ίδια.

 7. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 12/03/2009 14:15:37

  @αλλενάκι

  Κρίσιμη είναι και η στάση των ιδίων των blogs. Που θα πρέπει να καταστεί σαφής με -πρώτα απ' όλα- περιορισμό των ημερήσιων αναρτήσεων σε λογικά επίπεδα για ένα blog λόγου (και όχι blog ποσότητας).

  Κάποιο πασίγνωστο blog -δεν έχει σημασία ποιο, και παρακαλώ να μη μπούμε σε ονοματολογία-, από αποκαλυπτικό κατάντησε τους τελευταίους μήνες να αναπαράγει δελτία τύπου, ανακοινώσεις, ακόμα και "γκρίζες διαφημίσεις". Κάποιο άλλο που, όταν το πρώτο αντιμετώπισε μια νομικής φύσης "πίεση" πέρυσι τέτοια εποχή, βρήκε ευκαιρία να ξεπεταχτεί, ξεκίνησε από την αρχή με τη λογική της χοάνης ανακοινώσεων κάθε πικραμένου. Αμφότερα σημειώνουν τρομακτικές επισκεψιμότητες αλλά, κατά τη γνώμη μου, ήδη κούρασαν όσους στα blogs ψάχνουν τη "διαφορετική" ανάλυση που τα παραδοσιακά ΜΜΕ δεν μας δίνουν πια.

 8. hello avatar
  hello 12/03/2009 14:39:41

  Τα μπλογκ δεν χρειάζεται να ακολουθούν την πεπατημένη της συμβατικής δημοσιογραφίας, ούτε να σύρονται στο ρόλο του σχολιαστή των καθημερινών ειδήσεων[...]

  @αλλενάκι

  Η δημοσιογραφία είναι μία και ενιαία και είναι ανεξάρτητη από τον φορέα όπου μεταδίδεται (χαρτί, ραδιόφωνο, τηλεόραση, μπλογκ, κλπ) οπότε είναι τουλάχιστον παραπειστικό να χαρακτηρίζεις "συμβατική" της, ας πούμε, εκτός μπλογκ δημοσιογραφία.

  Έχουμε δει ορισμένα πολύ καλά δείγματα δημοσιογραφίας σε εφημερίδες, πχ, και ακόμα βλέπουμε κατά καιρούς, αλλά δυστυχώς όλο και σπανιότερα. Η δημοσιογραφία που παράγουν τα μπλογκ δεν είναι κατ'ανάγκη και εξ'ορισμού ποιοτική ή ανεξάρτητη αλλά έχει όλα τα φόντα να γίνει. Το ότι τα ελληνικά πραγματικά δημοσιογραφικά μπλογκ είναι ακόμα ελάχιστα ελπίζω ότι είναι σημείο των καιρών και μόνο. Οι παρατηρήσεις του Αυριανιστή στο #7 είναι ενδεικτικές--να πω μήπως ότι τα φαινόμενα που περιγράφει προέρχονται ευθέως από την αγοραία τηλεδημοσιογραφία?

  Έχουμε ανάγκη πολλά περισσότερα και έχουμε ανάγκη την καλή δημοσιογραφία από όπου και αν προέρχεται.

 9. hello avatar
  hello 12/03/2009 14:42:45

  Έχουμε ανάγκη πολλά περισσότερα, ενν. δημοσιογραφικά μπλογκ

 10. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 12/03/2009 14:56:39

  Ανεξάρτητα δημοσιογραφικά μπλογκς (με προυπόθεση της ανωνυμία των διαχειριστών για προφανείς λόγους) ναι , δημοσιογραφικά μπλογκς τηλεμαιντανών (παπαγάλων,τσιρακίων κτλ) όχι .

 11. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 12/03/2009 15:30:40

  @Hello, δεν ειναι παραπειστικός ο όρος συμβατική, είναι η πραγματικότητα. Το στάτους που κυριαρχεί ως τώρα, καλό, μέτριο, κακό, χείριστο, δώσε εσύ τα ποσοστά.
  Η εμφάνιση των πλογ διεύρυνε το τοπίο και τη συμμετοχή. Πότε άλλοτε με τα συμβατικά μέσα τόσες δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν αυτή τη δυνατότητα ανάρτησης είδησης, έκφρασης γνώμης, πληροφόρησης; Ποτέ μέχρι σήμερα. Μπορεί ένα πλογ να είναι αμιγώς ειδησεογραφικό ή διακινητικό ιδεών ή μικτό, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ποιος πλοηγεί και πως πλοηγεί. Αν το πλογ λειτουργεί με τη ΔΥΣΕΥΡΕΤΗ είδηση και άποψη, τότε περνά μπροστά. Αν όχι, μία από τα ίδια.
  Βλέπεις εσύ στα τρέχοντα μέσα κάποια πνοή, κάποια δυναμική; (εδώ δεν θίγουμε την καλή δουλειά των ατόμων, μεμονωμενων αρθρογράφων,εργαζομένων. Αυτή όμως θάβεται όταν εντάσσεται στις σκοπιμότητες του οποιουδήποτε συνόλου).
  Ο αυριανιστής νομίζω το τοποθετεί πολύ σωστά και συμφωνούμε όλοι.

 12. Προφήτης avatar
  Προφήτης 12/03/2009 17:12:40

  Αυριανιστή
  καταπληκτικό κείμενο.
  Το είχα χάσει.
  Και όπως λέει το αλλενάκι δομημένο, σε αντίθεση με αυτό της "Λώρη Κέζα". Μάλλον πήρε το κείμενό σου, το έκανε τότε "ψυγείο" και το έβγαλε τώρα.
  (Είναι πραγματικό όνομα αυτό; Τόσο αρμονικά συμμετρικό;)
  Πρέπει να πω όμως κάτι, παρακαλώ μην το θεωρήσεις προσπάθεια μείωσης.
  Αν έγραφα κάτι σχετικό θα έγραφα ακριβώς τα ίδια. Προφανώς έχει να κάνει με κοινές εμπειρίες, βίωση των ίδιων ιστορικών συγκυριών, επήρεια από κοινές καταβολές, κοινά διαβάσματα, που διαμόρφωσαν ταυτόσημη οπτική αντιμετώπισης των θεμάτων.
  Το διαπιστώνω και στα σχόλια. Φαίνεται αυτός που πιστεύει grosso modo τα ίδια με σένα.
  Είμαστε δημιουργήματα των εποχών.

 13. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 12/03/2009 17:45:50

  Factorx, Σημειολογία = Semantics

 14. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 12/03/2009 18:25:06

  πουτ δε κοτ νταουν

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.