#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/08/2011 17:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Proton Bank: Όταν ο υπουργός παρακάμπτει τη νομιμότητα θυμίζει ...Κοσκωτά



"Όταν ο υπουργός παρακάμπτει τη νομιμότητα"

Αυτός είναι ο τίτλος του σημερινού πρωτοσέλιδου της «Ελευθεροτυπίας».

Και αναφέρεται στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο.

Ο οποίος μάλιστα είναι και Νομικός, εξέχων Συνταγματολόγος.

Η εφημερίδα αναφέρεται σε χειρισμούς του κ. Βενιζέλου σχετικά με την Proton Bank.

Φιλοξενεί μάλιστα και επιστολή του Αντιπροέδρου, ο οποίος δεν φαίνεται να απαντά επί της ουσίας.

Επειδή η  καταγγελία είναι πολύ σοβαρή, αναρωτιέμαι,  θα περάσει έτσι;

Αν ήταν υπουργός της Ν.Δ. είμαι βέβαιος ότι ήδη θα ζητείτο η παραίτησή του, ενώ ο κ. Καρχιμάκης θα …..κατασκήνωνε στα σκαλιά του Αρείου Πάγου για να κάνει δηλώσεις…

ΚΡ

ΥΓ.1 - Χωρίς να κάνω τον παντογνώστη: αυτά που γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ για την PROTON και τον Βενιζέλο, δεν σας θυμίζουν λίγο Κοσκωτά; Κάπως έτσι δεν ξεκίνησε το σκάνδαλο, όταν η ΚΡΗΤΗΣ έπαιρνε νύχτα μεγάλα ποσά από την διατραπεζική αγορά επειδή κάθε μέρα είχε ελλείμματα;

ΥΓ.2 (18:20) Πριν από λίγο ο Βενιζέλος κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιό του προφανώς για να δώσει νόμιμη επίφαση στις ενέργειές του. Η τροπολογία λέει: «όταν συντρέχουν λόγοι γενικού συμφέροντος, και ειδικότερα λόγοι σχετικοί με τη συστημική ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος, και ανάλογα με την κατάσταση και τις πρακτικές της διατραπεζικής αγοράς, μπορεί να τοποθετεί για τον αναγκαίο χρόνο τα διαθέσιμα κατά τρόπο που να διασφαλίζει την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και τα στρατηγικά χρηματοοικονομικά συμφέροντα του δημοσίου».

Το ερώτημα είναι: αφού δεν υπήρχε νομικό πρόβλημα, σύμφωνα με τον Βενιζέλο, γιατί έφερε την τροπολογία;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. factorx avatar
  factorx 03/08/2011 18:21:20

  Πριν από λίγο ο Βενιζέλος κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιό του προφανώς για να δώσει νόμιμη επίφαση στις ενέργειές του. Η τροπολογία λέει: «όταν συντρέχουν λόγοι γενικού συμφέροντος, και ειδικότερα λόγοι σχετικοί με τη συστημική ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος, και ανάλογα με την κατάσταση και τις πρακτικές της διατραπεζικής αγοράς, μπορεί να τοποθετεί για τον αναγκαίο χρόνο τα διαθέσιμα κατά τρόπο που να διασφαλίζει την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και τα στρατηγικά χρηματοοικονομικά συμφέροντα του δημοσίου».
  Το ερώτημα είναι: αφού δεν υπήρχε νομικό πρόβλημα, σύμφωνα με τον Βενιζέλο, γιατί έφερε την τροπολογία;

  • 3birdssitting avatar
   3birdssitting @ factorx 03/08/2011 18:42:40

   Αυτά που αναφέρει η τροπολογία μοίαζουν πομπόδεις βενιζελογίες (σαν να τον ακούω να μιλάει ).

   Πρεπει να ορίσει ΝΟΜΙΚΩΣ και ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ τα κάτωθι:

   (α) ποιοί ειναι οι "λόγοι γενικου συμφέροντος" ;;
   (β) πως επιρρεάζουν ή συνδέουν την "ευστάθεια του τραπεζικου συστηματος" ;;
   (γ) πως ορίζεται η "ευστάθεια του τραπεζικου συστηματος" ;;
   (δ) ποια ειναι αυτά τα στρατηγικά χρηματοοικονομικά συμφέροντα του Δημισιου" και ΠΩΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ;;

   Εαν δεν υπάρχει ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ κατοχυρωμένη ερμηνεία ολων των παραπάνω, τότε η τροπολογία ΣΥΝΙΣΤΑ νομική παρέμβαση επι της αγοράς (= κρατική παρέμβαση επι ιδιοτικής τραπεζας).

   Με ποιό δικαίομα το δημόσιο δια του ΥπΟικ διασώζει ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣΑ τραπεζα και ΣΥΓΚΑΛΥΠΤΕΙ τον ιδιοκτήτη της ;;;;;

   Στην ΕΕ μαθαίνουν αυτά τα νέα ;;

 2. factorx avatar
  factorx 03/08/2011 18:30:26

  Πού πήγαν τα λεφτά της Proton Bank
  Ένας υπάλληλος της εταιρίας Alapis, συμφερόντων του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, είναι σύμφωνα με το πόρισμα της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, που παραδόθηκε στον εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, ο άνθρωπος που “σήκωσε” τα 51 εκατομμύρια ευρώ τα οποία είχαν εκταμιευθεί ως δάνεια από την Proton Bank.

  Το συγκεκριμένο πρόσωπο, η ταυτότητα του οποίου δεν είναι άγνωστη στον εισαγγελέα, φέρεται να εισέπραξε (ως τελικός παραλήπτης) τα 51 εκατομμύρια ευρώ που είχαν ληφθεί ως δάνεια από την τράπεζα με την ιδιότητα του υπαλλήλου της εταιρίας Αlapis. Τα χρήματα αυτά προηγουμένως διακινήθηκαν από λογαριασμό σε λογαριασμό κάνοντας μια πολυδαίδαλη διαδρομή και σύμφωνα με πηγές της Αρχής τράβηξαν την προσοχή, καθώς θεωρήθηκαν προϊόντα ύποπτων συναλλαγών μεταξύ εταιρειών, ανάμεσα στις οποίες και κάποιες που ανήκουν στον εκ των ιδιοκτητών της τράπεζας, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

  Δάνεια

  Το επίμαχο ποσό, που αποτελεί και το αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας, φέρεται να αποτελεί μέρος υπέρογκου δανείου το οποίο δόθηκε από την τράπεζα κυρίως σε εταιρίες που έλεγχε (έμμεσα ή άμεσα) ο επιχειρηματίας Λαυρεντιάδης. Εκτιμήσεις φέρουν αυτά τα δάνεια να εμπεριέχουν υψηλή επισφάλεια ελλείψει εγγυήσεων, ενώ το εισαγγελικό ενδιαφέρον τραβάει το γεγονός ότι αυτά τα χρήματα δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ για τους σκοπούς που ελήφθησαν. Η κατάληξή τους δε, ήταν σε λογαριασμούς δυο ουσιαστικά ανενεργών εταιρών του ομίλου Λαυρεντιάδη, ώσπου εμφανίστηκε ο υπάλληλος της Alapis για να τα εισπράξει.

  Μάρτυρες

  Ο εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης, θα διερευνήσει αν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της απιστίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Η έρευνα όμως θα ξεκινήσει με καταθέσεις στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδας ώστε να διαπιστωθούν οι ενέργειες που έγιναν απο την πλευρά της εποπτικής αρχής. Ο κ. Δραγάτσης πάντως ήδη διερευνά εδώ και δύο μήνες σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ, τη διάπραξη τυχόν φορολογικών ή χρηματιστηριακών παραβάσεων και σε άλλες εταιρίες συμφερόντων Λ. Λαυρεντιάδη.


  Πηγή:www.capital.gr

 3. factorx avatar
  factorx 03/08/2011 18:38:47

  Για διαδικασία παράνομων πράξεων, με όμοιό τους μόνο την πολύκροτη υπόθεση Κοσκωτά, κάνουν λόγο οι Γ. Δημαράς και Β. Οικονόμου. Αναφέρουν μάλιστα πληροφορίες, βάσει των οποίων η ΤτΕ και το ΥΠΟ ενέκριναν, καθ'υπέρβαση των ορίων του νόμου, καταθέσεις κρατικών διαθεσίμων στην εν λόγω τράπεζα ύψους 135 εκατ. ευρώ, λήξεως 15/7/2011 και 160 εκατ. ευρώ στις 14 Ιουλίου.

  «Η νομιμότητα είναι νομιμότητα, αυτή υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και δεν μπορεί να προκύπτει συγκυριακά. Να αναζητηθούν οι ευθύνες και να εφαρμοστεί ο νόμος χωρίς συμψηφισμούς», σχολίασε εκ μέρους της Δημοκρατικής Αριστεράς ο βουλευτής Ν. Τσούκαλης, αναφερόμενος στην αιτιολογία - απάντηση Βενιζέλου.

  • ό παγωτατζής avatar
   ό παγωτατζής @ factorx 03/08/2011 21:27:38

   Φάκτορα ο Μάνος ξερει….

   Επί υπουργίας Μάνου μεγαλούργησαν οι Ηλίας Λιανός που τοτε εκπροσωπούσε την τράπεζα Mitsubishi, και ως δια μαγιας ο δανεισμός του κράτους άρχισε να μετατοπίζετε από την δραχμή στο γιεν. Η ιστορια της Proton Bank ξεκινα εκεινη την περιοδο. Η πρωτη δουλεια της ηταν η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ.
   Ο υπουργός Μάνος σαν συμβούλους αποκρατικοποιήσεων είχε τους:
   Γιώργος Παπαμαρκακης[Ακρόπολις χρηματιστηριακή],κουμπάρος του Μητσοτάκη, (αλλοίμονο αν έλειπε...!!)
   Αντώνης Αθανασόγλου [PROTON BANK] με αντιπρόεδρο τον Λιανό,
   Χ Αδαμοπουλος[JP Morgan]
   Πετρος Δουκας υφυπουργός και ....
   Γιώργος Αλογοσκουφης ταπεινός σύμβουλος.(βρε!βρε!)

   Μακρύ τό χέρι της διαπλοκής Φάκτορα
   Φούστηδες και παλληκάρια.....

 4. armagedon avatar
  armagedon 03/08/2011 19:20:32

  ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΩ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΜΕΝΙΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 3-8-1988...ΜΑΖΙ ΤΗΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΜΕΝΙΟΥ-ΑΛΙΚΗΣ-ΥΙΟΥ...

 5. Δημήτριος Κοκκαλάκης avatar
  Δημήτριος Κοκκαλάκης 03/08/2011 19:27:36

  Τί πάει να πεί "στρατηγικά χρηματοοικονομικά συμφέροντα του δημοσίου" στην τοποθέτηση χρημάτων; Η κατάθεση χρημάτων, διότι περί αυτού πρόκειται, έχει ως μοναδικά κριτήρια την ασφάλεια και την απόδοση της καταθέσεως. Ολα τα άλλα είναι επιβλαβή γιά τα συμφέροντα του δημοσίου.

 6. Orestios avatar
  Orestios 04/08/2011 12:06:39

  Το θέμα με τον Βενιζέλο και την τράπεζα είναι παρά πολύ σοβαρό

 7. tpe avatar
  tpe 04/08/2011 14:48:54

  Κι ως τέτοιο, θα μείνει μονόστηλο κι αν...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.