#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/01/2011 12:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Portugal - Italy - Greece - Spain (PIGS)O χαρακτηρισμός των Ελλήνων ως απατεώνων, προδοτών και άλλων τινών δεν είναι παρά μία ακόμα περίπτωση του κοινωνιολογικού φαινομένου της επικλήσεως αρνητικών εθνικών στερεοτύπων σε περιπτώσεις κρίσεων. Αντί να κρίνονται και να κατακρίνονται αποφάσεις ή ενέργειες συγκεκριμένων ατόμων, στιγματίζεται συλλήβδην  ένας  ολόκληρoς λαός. Το πιο επικίνδυνο στερεότυπο είναι η αμφισβήτηση της ανθρώπινης φύσης φυλών και εθνών.

Το αρκτικόλεξο «ΡΙGS» (ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ), το οποίο χρησιμοποιούν Δυτικοευρωπαίοι και Αγγλοσάξονες επενδυτές και σχολιαστές, ως συνοπτικό τρόπο αναφοράς στους λαούς της Νότιας Ευρώπης και τις οικονομίες τους, δεν είναι μόνο μια κακόγουστη προσβολή. Είναι μια σύγχρονη εκδοχή του ιστορικού φαινομένου της αμφισβήτησης της ανθρώπινης φύσης του συνανθρώπου, της διαδικασίας κατά την οποία μέλη μιας εθνικής ομάδας υποβιβάζουν τα μέλη μιας άλλης στο επίπεδο των ζώων, μεταδίδοντας έμμεσα το μήνυμα ότι είναι άξια να τύχουν παρόμοια με αυτά μεταχείρισης.

Αν και ορισμένα έντυπα, όπως οι «Financial Τimes», και τράπεζες, όπως η Βarclays, κατόπιν καταγγελιών, όπως εκείνη του Πορτογάλου υπουργού Οικονομικών, απαγόρευσαν τη χρήση του, ο όρος κινδυνεύει να καθιερωθεί. Όσοι εξακολουθούν να τον χρησιμοποιούν δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα μιας τέτοιας πρακτικής. Λησμονούν ότι παρόμοιες μειωτικές εκφράσεις είχαν χρησιμοποιηθεί συστηματικά κατά το παρελθόν για να απευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη, να αναστείλουν τυχόν ενδοιασμούς, να απενεργοποιήσουν τη συναισθηματική ταύτιση και να διευκολύνουν διωγμούς, σφαγές, ακόμα και γενοκτονίες.

Της γενοκτονίας της Ρουάντας για παράδειγμα είχε προηγηθεί μια κυβερνητικά συντονισμένη εκστρατεία λεκτικής «αποκτήνωσης» των θυμάτων και κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πόλεμου η ιαπωνική προπαγάνδα είχε χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο εναντίον των Αμερικανών.

Η πιο ακραία, βέβαια περίπτωση, ήταν εκείνη του Τρίτου Ράιχ. Ένα από τα σκευάσματα που χρησιμοποιήθηκαν για τη γενοκτονία των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως, ήταν το παρασιτοκτόνο Ζyclon Β. Πολύ πριν, όμως, οι κρατούμενοι εξοντωθούν με παρασιτοκτόνα, είχε προηγηθεί η απομείωση της ανθρώπινης φύσης τους από τον ναζιστικό μηχανισμό προπαγάνδας.

Εκφράσεις όπως «αρουραίοι», «μολυσματικά ζωύφια» είχαν χρησιμοποιηθεί συστηματικά για τον χαρακτηρισμό τους. Και φυσικά όταν εκλαμβάνεις τους αντιπάλους σου όχι ως ανθρώπους αλλά ως κτήνη ή παράσιτα, δεν έχεις και πολλούς ενδοιασμούς για να τους εξοντώσεις προκειμένου να ανακυκλώσεις τις τρίχες ή το λίπος τους.

Η λεκτική «αποκτηνωτική» βία αποτελεί συχνά τον προθάλαμο πραγματικής και όχι μόνο στη διεθνή σκηνή.

Σε έρευνά μου για τα εγκλήματα του όχλου είχα κάνει διάκριση μεταξύ δύο κατηγοριών υβριστικών εκφράσεων, εκείνων οι οποίοι αρνούνται τον ανδρισμό του αντιπάλου και εκείνων οι οποίοι αρνούνται την ανθρώπινη φύση του και είχα διαπιστώσει ότι η πρώτη ανοίγει τον δρόμο σε ριτουαλιστική και η δεύτερη σε πραγματική βία. Οι τραγικές συνέπειες της λεκτικής «αποκτήνωσης» είναι ο λόγος για τον οποίο οι ανθρωπολόγοι Μontagu και Μatson θεωρούν ότι οι διαδικασίες άρνησης της ανθρώπινης υπόστασης συνανθρώπων είναι «ο πέμπτος καβαλάρης της Αποκαλύψεως» . Θα ήταν υπερβολικό, βέβαια, να ισχυριστεί κανείς ότι οι χρήστες του όρου «ΡΙGS» προετοιμάζουν το έδαφος για την οικονομική κατακρεούργηση των άσωτων «γουρουνιών» του Νότου.

Είναι όμως απορίας άξιο το ότι πολιτισμένοι άνθρωποι φτάνουν στο σημείο να διαδίδουν μειωτικές εκφράσεις που τόσα δεινά έχουν προκαλέσει κατά το παρελθόν. Όταν δεν αντιμετωπίζουμε τους άλλους ως άτομα, αλλά ως εκπροσώπους στερεοτύπων, όταν μία εθνότητα θεωρείται ότι ενσαρκώνει το έντιμο και το ηθικό και ο αντίπαλος το δόλιο και το ανήθικο, τότε ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για κάθε λογής βαρβαρότητα. Ούτε οι Νότιοι είναι «γουρούνια», ούτε οι Έλληνες είναι εκ γενετής απατεώνες, ούτε οι Γερμανοί επιρρεπείς σε γενοκτονίες.

Το καλό και το κακό ενυπάρχει στον καθένα και το δεύτερο μπορεί εύκολα να πυροδοτηθεί από λεκτικές κοινωνικές διαδράσεις. Ας ελπίσουμε ότι ο «πέμπτος καβαλάρης της Αποκαλύψεως», προτού συνεχίσει τη νέα του επέλαση, θα σκοντάψει στους βράχους της λογικής και της κοινής μας ανθρωπιάς.


Ευγένιος Τριβιζάς (καθηγητής εγκληματολογίας στην Μ. Βρεττανία και συγγραφέα παιδικών βιβλίων)

Danaos (για την αντιγραφή)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 05/01/2011 12:56:55

  Ξεχάσατε τη Σερβία...

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ αλλενάκι 05/01/2011 13:07:07

   Πριν από τους βομβαρδισμούς της Σερβίας, αλλά και μετά, είχαν γυριστεί από την προπαγανδιστική μηχανή του Χόλιγουντ δεκάδες εμετικά φιλμς, που παρουσίαζαν τους Σέρβους ως τρομοκράτες της υφηλίου.

   Η κυκλοφορία των αφισών στο μετρό του Λονδίνου, τα εξώφυλλα του Φοκους, είναι μια πρόγευση για το τι ενδέχεται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα.

   Η τραγωδία η δική μας είναι ότι αυτή τη στιγμή κυβερνώμεθα από εκείνους που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν λαβές σε ξένους ανθέλληνες να μας δαιμονοποιήσουν ως διεφθαρμένους, κοπρίτες, λαμόγια [βλ. συνεχείς και αλλεπάλληλες δηλώσεις πρωθυπουργού σε όλα τα ξένα μέσα, δηλώσεις αντιπροέδρου στην Οξφόρδη]. Και ένας Θεός ξέρει τι άλλο έχει ειπωθεί που δεν ξέρουμε, που δεν υπέπεσε στην αντίληψή μας...

   Κάτι παθαίνουν οι Έλληνες αξιωματούχοι όταν βρίσκονται μαζί με ευρωπαίους, δεν εξηγείται διαφορετικά...

   Αντίθετα, δεν έχω ακούσει ΚΑΝΕΝΑ Πορτογάλο, ΚΑΝΕΝΑ Ισπανό, ΚΑΝΕΝΑ Ιταλό πρόεδρο και κρατικό αξιωματούχο να κατηγορεί τους συμπατριώτες του.

   • Orestios avatar
    Orestios @ αλλενάκι 05/01/2011 17:03:27

    Μα δεν δίνουν λαβές σε ξένους. Από εκείνους παίρνουν εντολές και πράττουν ανάλογα.

    • αλλενάκι avatar
     αλλενάκι @ Orestios 05/01/2011 19:05:08

     σωστό!

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ αλλενάκι 06/01/2011 01:03:00

    Ευρωλιγουρισμό παθαίνουν, αλλενάκι. Και όχι μόνο όταν βρίσκονται μαζί με ξένους αξιωματούχους. Είναι μόνιμη ασθένεια και ανίατη. Συνυπάρχει με το κόμπλεξ και τον ραγιαδισμό.

 2. Μιχαήλ Μανωλόπουλος avatar
  Μιχαήλ Μανωλόπουλος 05/01/2011 13:26:03

  Οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν αντιδράσει καθόλου σε αυτό το ρατσιστικό χαρακτηρισμό; Οποιαδήποτε πληροφορία δεκτή.

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Μιχαήλ Μανωλόπουλος 06/01/2011 01:12:43

   Η τωρινή πάντως τον υιοθέτησε περιχαρής.

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 05/01/2011 13:39:39

  Οι Πορτογάλοι αντέδρασαν. Ψάχνω, μάταια, να βρω από που ξεκίνησε ο όρος. Έχει παραλλαγές που περιλαμβάνουν και την Αγγλία (χρωστάει πολλά) και την Ουγγαρία. Αυτό (h--p://www.cafebabel.co.uk/article/32688/piigs-pigs-idioms-eurozone-greek-press-criticism.html) ας πούμε είναι αγγλοφωνο, μοιάζει από Αγγλία, αλλά είναι Γαλλικό. Τρέχα γύρευε.

  Επί της ουσίας, από το 1981, ξοδεύουμε περισσότερα από ότι έχουμε. Κοινωνική πολιτική με δανεικά. Έργα βιτρίνα, με δανεικά. Ολυμπιακοί αγώνες, με δανεικά. Κατανάλωση με δανεικά. Αλλά ΠΡΙΝ μας πιάσουν ενοχές εμάς σαν λαό, ΠΟΙΟΙ μας χάϊδεψαν να το κάνουμε;;;; Ποιός μας πλήρωσε να καταργήσουμε πρωτογενή παραγωγή; Τον Αντρέα ποιός τον έβαλε; O Μητσοτάκης, ποιόν χάϊδεψε; Ο Σημίτης; Πότε φτιάχτηκε η ελεύθερη τηλεόραση; Ποιόν εξυπηρετεί;

  Καλό είναι την προσβολή που αισθανόμαστε να την στρέψουμε εναντίον των υπευθύνων.

  • sawas avatar
   sawas @ archaeopteryx 05/01/2011 13:45:05

   "Καλό είναι την προσβολή που αισθανόμαστε να την στρέψουμε εναντίον των υπευθύνων."

   +2011

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ archaeopteryx 05/01/2011 14:10:59

   *Μέσα σε μία τριετία το ελληνικό χρηματιστήριο έχασε 141,455 δισ. ευρώ σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης. Στα τέλη του 2007 η αποτίμηση του ελληνικού χρηματιστηρίου ήταν στα 196,390 δισ. ευρώ, ενώ στα τέλη του 2010 η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει υποχωρήσει στα 54,935 δισ. ευρώ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς, το 2010 μειώθηκε κατά 29,037 δισ. ευρώ.

   Ο Γιαννος που ειναι??? οεο

   ΠΠ

  • Nikitas avatar
   Nikitas @ archaeopteryx 05/01/2011 17:51:06

   "Ψάχνω, μάταια, να βρω από που ξεκίνησε ο όρος."

   Ο όρος PIGS εμφανίστηκε για πρώτη ίσως φορά σε κείμενο το 2000, στο βιβλίο "The European Union: from Jean Monnet to the Euro" του Dean Kotlowski. Ψάξε στο Google με βάση τον τίτλο και τον όρο και θα βρεις και τη συγκεκριμένη παράγραφο του βιβλίου.

   Αυτά όσο αφορά τον γραπτό λόγο. Στον προφορικό λόγο, ο όρος PIGS είχε ήδη εισαχθεί πριν από το 2000 σε διάφορους ακαδημαϊκούς και οικονομικούς κύκλους.

  • A.M. avatar
   A.M. @ archaeopteryx 05/01/2011 18:16:39

   @archaeopteryx
   Αυτά που γράφεις μπορεί να είναι σωστά
   αλλά είναι εκτός αντικειμένου του άρθρου.
   Ο κύριος Τριβιζάς - αν σωστά κατάλαβα, αν όχι διορθώστε με παρακαλώ - επισημαίνει την σοβαρότητα μιάς λεκτικής απαξίωσης ενός ολόκληρου λαού (λαών) που δεν είναι μόνο ένας προσβλητικός χαρακτηρισμός αλλά μια εν δυνάμει [b]όχι μόνον λεκτική βία[/b] προς τους λαούς που χαρακτηρίζονται απαξιωτικά.
   Το να αποδώσουμε ευθύνες σε κάποια πρόσωπα για κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες και να χαρακτηρίσουμε αυτές τις ενέργειες απαξιωτικά είναι - πάντα κατά την γνώμη μου - και ορθό αλλά και επιβαλλόμενο.
   Το να χαρακτηρίζουμε όμως έναν ολόκληρο λαό σαν «γουρούνια» εξ αιτίας των αποφάσεω και των ενεργειών κάποιων κυβερνώντων είναι ο ορισμός της συλλογικής ευθύνης.
   Και το θλιβερό είναι πως αυτήν την συλλογική ευθύνη δεν την αποδίδουν στα «γουρούνια» μόνον οι άλλοι εταίροι της ΕΕ αλλά και πρόσωπα της ελληνικής κυβέρνησης, που σημαίνει πως ούτε λίγο ούτε πολύ ΤΑ γουρούνια της κυβέρνησης θέλουν να μας πείσουν - προφανώς επειδή αισθάνονται ενοχικά σύνδρομα και ..μοναξιά σαν μοναχικά γουρούνια που είναι - ότι όλοι είμαστε γουρούνια («όλοι μαζί τα φάγαμε» δλδ)

   Η λεκτική απαξίωση - όπως σωστά επισημαίνει ο αρθρογράφος - οδηγεί και στην ανάλογη συμπεριφορά αυτών που χαρακτηρίζουν προς όσους έχουν χαρακτηρίσει απαξιωτικά.

   «Γουρούνια» - αν δεν με απατά η μνήμη μου - χαρακτηρίζουν και οι σιωνιστές - ΌΧΙ οι εβραίοι κατά το θρήσκευμα ούτε οι Ισραηλινοί πολίτες! οι σιωνιστές! και ΔΕΝ ταυτίζονται μεταξύ τους αυτά - κάθε μή σιωνιστή. Τυχαίο; δε νομίζω!

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ A.M. 06/01/2011 01:18:48

    ε... αλλους τους λένε αδερφές, αλλους έτσι, άλλους αλλιώς. Γιατί να θιγώ τι με λένε στο Βέλγιο (αυτοί είναι με τα παιδάκια). Εχω τον Πάγκαλο να μου ανεβάζει το σελφ ίματζ και την Μπιρμπίλη να μου προσβάλει την νοημοσύνη. Καλός φαίνεται ο κύριος Τριβιζας, αλλά ζούμε περίεργες μέρες.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ A.M. 06/01/2011 01:20:03

    Τι τους μπλέκεις τους σιωνιστές. Αυτοί με την βοήθεια του πλούσιου θείου και το νιονιό τους έχουν ΑΜΥΝΑ. Εμείς έχουμε καφετέριες.

 4. zackii avatar
  zackii 05/01/2011 14:01:51

  Αμγιβάλλετε ότι άμα δουν τα σκούρα με 2-3 βομβιστικές επιθέσεις σε μετρό η σε κανένα νησί το καλοκαίρι μας βγάζουν τρομοκράτες, διαλύουν τον τουρισμό μας, και μας κάνουν και επίθεση άμα λάχει-με τις ευλογίες των γιουσουφακίων τους φυσικά της ΕΕ- και μας εξαφανίζουν από το χάρτη? Εδώ μιά στρακαστρούκα σκάει στην Αθήνα και αμέσως το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ μας χαρακτηρίζει επικίνδυνη χώρα και εκδίδει ταξιδιωτική οδηγία. Στη Μαδρίτη,Κων/πολη, Άγκυρα, Αίγυπτο που μετετρέπουν μέρα μεσημέρι πλατείες γεμάτες κόσμο σε σφαγιαστήρια, δεν λένε τίποτα. Ποιός Έλληνας μη Χατζηαβάτης πολιτικός όμως μπορεί να βγει στο βήμα του ΟΗΕ να τους τα πει όπως βγήκε ο ΕΡΝΤΟΓΆΝ που έχει @@@ίδια και τα είπε στους Ισραηλινούς? Κανένας τους , γιατί αν δεν πάρουν το ΟΚ από το θείο Σαμ πρωθυπουργοί δεν γίνονται...

  • anonymous avatar
   anonymous @ zackii 05/01/2011 16:34:00

   Τα έχουμε ξαναζήσει αυτά σε άλλο επίπεδο βέβαια αλλά είναι τα ίδια. Τόσο ο Αθηναγόρας όσο και ο Ιάκωβος επελέγησαν με περίεργα κριτήρια διότι έτσι ήθελαν κάποιοι τότε. Το ίδιο συμβαίνει και στα πολιτικά και στην ίδια την υπόσταση του έθνους.

   Εχτές το βράδυ έβλεπα ένα ντοκιμαντέρ για τη μικρασιατική καταστροφή. Προκλήθηκε επειδή τα πράγματα έγιναν έτσι όπως περιγράφεις. Μίλησε και ο πρώην πρέσβης της Αγγλίας στην Ελλάδα και τα μάσαγε. Όπως και τότε έτσι και τώρα η Ελλάδα δε μπορούσε να σταθεί στα πόδια της. Δεν είχε τις δυνάμεις. Τότε ήταν ένα νεογνό, σήμερα είναι με το ένα πόδι στον τάφο.

 5. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 05/01/2011 14:56:57

  Κατ' αρχήν το αναθεωρημένο ακρωνύμιο είναι piigs, περιλαμβάνει και την Ιρλανδία που δεν είναι νότια, μεσογειακή χώρα. Επομένως δεν στρέφεται αποκλειστικά εναντίον των νότιων.

  Υπερβολικές οι αναφορές στα zyclon b, και σε ολοκαυτώματα. Δείχνουν μία υπεραντίδραση, ίσως και έλλειψη χιούμορ. Αν η greece, χωρίς πασοκική εικοσαετία, ήταν νοικοκυρεμένη οικονομία (λέω), και αν, λέω, η slovenia, ή η slovakia, ήταν στην θέση μας μαζί με τους υπόλοιπους μεσογειακούς, τότε το ακρωνύμιο θα ήταν piss.

  Εξ άλλου, ο συγγραφέας του κειμένου διαμαρτυρίας ξεχνάει ότι και μεταξύ τους οι κεντροευρωπαίοι ανταλλάσσουν με τους αγγλοσάξονες διάφορες φυτικές και ζωϊκές φιλοφρονήσεις: οι αγγλοσάξονες αποκαλούν ακόμα τους Γερμανούς krauts (ή, sauerkrauts, λάχανα τουρσί), οι Άγγλοι λένε τους Γάλλους frogs, οι Γάλλοι τους Άγγλους roste beuf και πάει λέγοντας.

  Όσο για μας του ελληναράδες δεν χρειαζόταν οι "φιλοφρονήσεις" του focus για να αρχίσουμε να βρίζουμε τους Γερμανούς. Μην μου πείτε ότι και πριν δεν τους φιλοδωρούσαμε με χαρακτηρισμούς "γουρούνια", "ναζήδες", "χασάπηδες", wurst, τριχωτές γερμανίδες κλπ.

  Τους αμερικανούς τους λέμε συλλογικά "φονιάδες των λαών", "αμερικανάκια" .

  Τους Άγγλους πότε "δολοφόνους αποικιοκράτες", πότε "αδερφάρες" (μας είχαν καβάλα οι "αδερφάρες" δηλαδή μέχρι μεταπολεμικά).

  Τους Ιταλούς "φλώρους", τους Γάλλους "φλερήδες" και "ντιντήδες".

  Για τους Εβραίους περιττό να αναφερθώ στην σχιζοφρενική περιποίηση που τους επιφυλάσσουμε παραδοσιακά - αν και είναι αστείο που οι ίδιοι που βρίζουν τους Γερμανούς ως χασάπηδες ναζήδες του Άουσβιτς, οι ίδιοι χαρακτηρίζουν και τους Εβραίους ως διεθνή παράσιτα, υπερ-συνομώτες και βδέλλες προς άμεση εξολόθρευση. Ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποδεικνύονται με δηλώσεις εβραϊκότεροι των Εβραίων όταν ακούσουν την λέξη "σιωνισμός".

  Και τώρα τελευταία πρωθυπουργοί και υπουργοί οι οποίοι θα έπρεπε να υπερασπίζονται τα ελληνικά συμφέροντα διεθνώς, επιδίδονται στο σπορ της δυσφήμισης του κράτους που διοικούν και αυτών που τους ψήφισαν, εντός και εκτός επικρατείας: "κράτος διεφθαρμένων", "κοπρίτες", κλπ.

  Θα πρότεινα, αντί της συγγραφής τέτοιων μεμψίμοιρων κειμένων, την ομαδική μας, εθνική ψυχανάλυση.

  • χρηχα avatar
   χρηχα @ Professor Moriarty 05/01/2011 15:24:15

   καλησπέρα.....

   Ο Ευγένιος Τριβιζάς δεν είναι κανένας τυχαίος σχολιαστής....είναι καθηγητής εγκληματολογίας και ταυτόχρονα είναι ο συγγραφέας των πιό ευρηματικών και ευφάνταστων - χιουμοριστικών παιδικών βιβλίων.....τα βιβλία του είναι το μέσον που χρησιμοποίησα στα παιδιά μου για να τα κάνω να αγαπήσουν το διάβασμα.....

   Οπότε σχόλια που υπονοούν έλλειψη σοβαρότητας ή και χιούμορ είναι αβάσιμα και άτοπα....

   Καλύτερα να δώσουμε βάση στα λεγόμενά του με περισσότερη προσοχή και να δούμε ΤΙ τελικά μας λέει.....γιατί τίποτε απ'ότι διάβασα δεν στερείται βάσης ........

   • Professor Moriarty avatar
    Professor Moriarty @ χρηχα 05/01/2011 16:51:41

    Ευχαριστώ για την προτροπή. Αλλά, επίτρεψέ μου και εμένα να εκφράζω ως "τυχαίος" σχολιαστής την..."τυχαία" άποψή μου, με κάποια "τυχαία" επιχειρήματα που νομίζω ότι δεν στερούνται "βάσης"...

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Professor Moriarty 05/01/2011 19:28:43

   Αναγνωρίζω αγαπητέ μου καθηγητά τα συμπλέγματα κατωτερότητας που μπορεί να σας δημιούργησε η μακρόχρονη παραμονή σας υπό των αδένων του φλεγματώδους βρετανού ντεντέκτιβ, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι υπόλοιποι ασπαζόμαστε την αλληλοπροσδιορίζουσα βωμολοχία, της οποίας πλείστα παραδείγματα αναφέρατε, ως φυσιολογικής φύσεως χιούμορ.

   Κοινώς, εάν ο όρος "γουρούνι" σας εκφράζει, με γειά σας και χαρά σας.

   • Professor Moriarty avatar
    Professor Moriarty @ TopGunZ 05/01/2011 20:10:39

    Καλά, εσύ μάλλον είσαι στην φάση του μαθητή δημοτικού που γράφει κακές λέξεις στην σχολική τουαλέτα. Σου εύχομαι καλή ενηλικίωση...

 6. ruddock avatar
  ruddock 05/01/2011 16:04:07

  Εγώ δεν κατάλαβα το σημείο όπου αναφέρεται στις μορφές απαξίωσης και λέει ότι όταν κάποιος αμφισβητεί τον ανδρισμό του άλλου,τότε επέρχεται η ριτουαλιστική βία.

  Τι σημαίνει αυτό ?
  Ότι αν κάποιος μου αμφισβητήσει τον ανδρισμό θα αρχίσουμε τις τελετές ?
  Και για ποιο λόγο ?
  Προσωπικά δεν το έχω δει σε καμμία ανάλογη περίπτωση,έχω να δει να "κατεβαίνουν μάπες" στο άψε σβήσε,αλλά τελετή δεν έχω δει ποτέ.

 7. danaos avatar
  danaos 05/01/2011 17:11:25

  Professora μου, τυχαία είναι η θέση σας: "Θα πρότεινα, αντί της συγγραφής τέτοιων μεμψίμοιρων κειμένων, την ομαδική μας, εθνική ψυχανάλυση."; Γιατί αν δεν είναι τυχαία επιτρέψτε μου να αρνηθώ να μπω στον κλωβό της ομαδικής εθνικής ψυχανάλυσης! Εσείς μπορεί να τη βρίσκετε έτσι ομαδικά,αλλά εγώ ευχαριστώ,δε θα πάρω.

  • Professor Moriarty avatar
   Professor Moriarty @ danaos 05/01/2011 17:41:57

   Δαναέ, το αν είναι τυχαία, ή αναγκαία, είναι στην κρίση του οποιουδήποτε.

   (Όσον αφορά τα "ομαδικά", υπάρχουν διάφορες παραλλαγές: όπως, π.χ. η ομαδική αυτοϊκανοποίηση να ρίχνουμε κανένα φτηνό μπινελίκι στους Αμερικανούς, στους Γερμανούς, ή στους Εβραίους για να φτάσουμε σε εθνική... έκσταση. Προτιμώ πιο υγιείς διαδικασίες.)

   • Professor Moriarty avatar
    Professor Moriarty @ Professor Moriarty 05/01/2011 19:27:34

    Δαναέ, πού είδες ότι προσπάθησα να σου απαγορεύσω κάποια άποψη, ή κάποια κρίση; Το αντίθετο μάλιστα. Υπεραμύνθηκα και του δικού σου δικαιώματος, ως "τυχαίου" Δαναού, αλλά και του δικού μου δικαιώματος ως "τυχαίου" professor, να σχολιάζουμε, να συμφωνούμε, ή να διαφωνούμε με τις απόψεις του κου καθηγητού της εγκληματολογίας.

    Τα άλλα που γράφεις εμπίπτουν στο de gustibus... non disputandum και δεν μου πέφτει λόγος.

    • danaos avatar
     danaos @ Professor Moriarty 05/01/2011 20:17:37

     Α!Τώρα αρχίζω να καταλαβαίνω!Παρανοήσατε το "ομαδικά", που έγραψα στο πρώτο σχόλιο, εννοώντας την ομαδική ψυχανάλυση που προτείνατε!

 8. Μιχαήλ Μανωλόπουλος avatar
  Μιχαήλ Μανωλόπουλος 05/01/2011 18:30:01

  Προς
  Professor Moriarty
  Αν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι βρίζονται μεταξύ τους και τη βρίσκουν (πολύ αμφιβάλλω αν αυτό γίνεται σε σοβαρά έντυπα) δικαίωμά τους. Εμείς έχουμε κάθε δικαίωμα να αρνηθούμε. Επίσης δεν νομίζω ότι οι χαρακτηρισμοί του ελληνικού καφενείου για τους Αμερικάνους κλπ έχουν συνέχεια, μάλλον σταματούν εκεί.

  • Professor Moriarty avatar
   Professor Moriarty @ Μιχαήλ Μανωλόπουλος 05/01/2011 19:39:56

   Δεν νομίζω ότι οι χαρακτηρισμοί εναντίον των Αμερικανών σταματούν στην πόρτα του καφενείου. Η 17η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα δημόσιου αναθεματισμού του αμερικανικού λαού με πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία όπου όλοι όλοι εν χορώ ψάλλουν το γνωστό τροπάριο "φονιάδες των λαών...". Παλιότερα υπήρχαν και άλλες παραλλαγές, όπως "Ελλάδα, Κύπρος, Παλαιστίνη, Αμερικάνος δεν θα μείνει..."

   (Να μην υπενθυμίσω και τις δημαγωγίες του δόκτορος με το ζιβάγκο εναντίον των αμερικανών στην μεταπολίτευση, αλλά και όταν έβαλε γραβάτα...)

   Δεν σου κάνει επίσης εντύπωση ότι ο κύριος αυτός που σήμερα μιλάει για "κοπρίτες", απεκάλεσε, όταν ήταν υπουργός εξωτερικών, την Γερμανία "γίγαντα με μυαλό νάνου", για να απολογηθεί ύστερα;

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ Professor Moriarty 06/01/2011 15:42:01

    Έλα τώρα, άφες αυτοίς! Αλλοιώς είναι να πετάς εσύ τον χαρακτηρισμό για άλλους και αλλοιώς να σου τον επιστρέφουν.
    Στην Ελλάδα ζούμε. Δεν έχουμε ΟΥΤΕ χιούμορ.
    Ο Τριβιζάς, βέβαια, έχει βάσιμες αντιρρήσεις.

 9. danaos avatar
  danaos 05/01/2011 18:43:30

  Αφού λοιπόν είναι στην κρίση του οποιουδήποτε,αφήστε στο χρηχρα, σ'εμένα, και σ'άλλους,να έχουμε την κρίση μας!Μπορεί να είναι και λανθασμένη.Και λανθασμένα να αρνηθούμε και χαρακτηρισμούς(συγγνώμη χρηχρα που κάνω χρήση του ονόματός σου). Όσο δε για τις παραλλαγές των ομαδικών, για να το λέτε, κάτι θα ξέρετε εσείς καθηγητής άνθρωπος!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.