#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/08/2010 09:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Organization Before Automation και άλλες καθημερινές ιστορίες ….Τα παλιά χρόνια, όταν η πληροφορική ήταν προέκταση των μαθηματικών και τα πληροφοριακά συστήματα τα λέγανε μηχανοργάνωση, οι δάσκαλοι της εποχής (πραγματικοί και όχι δάσκαλοι ασκήσεων επί χάρτου), ξεκινούσαν τη μετάδοση των εμπειριών τους με το κανόνα του O.B.A.  Νέοι και ενθουσιώδεις τότε, δεν καταλαβαίναμε τη σημασία του Ο.Β.Α. Εμείς θέλαμε να κάτσουμε όσο γίνεται γρηγορότερα στο τερματικό (το σημερινό PC) και να αρχίσουμε να ‘γράφουμε’, να ‘χτίζουμε’ και να ‘μεγαλουργούμε’.

Ήρθε κάποτε η ώρα να δώσω τις προσωπικές μου εξετάσεις, στη ζωή πλέον και τότε κατάλαβα τη σημασία του O.B.A. Κατάλαβα καλά τι σημαίνει, πριν αποφασίσεις να δαπανήσεις έστω μια δραχμή (τότε) για computers, δίκτυα, εφαρμογές, υπηρεσίες, συμβόλαια συντήρησης, κ.λ.π. κ.λ.π., το να έχεις οργανώσει πλήρως τι θέλεις να κάνεις, πως θέλεις να το κάνεις, με ποιους θα το κάνεις και για ποιόν θα το κάνεις.

Παρακολουθώ από καιρό, όλα τα τεκταινόμενα για το θέμα της περιβόητης ‘’ηλεκτρονικής συνταγογράφησης’’ και προσπαθώ να καταλάβω τι θέλουν να κάνουν, ποιοι θέλουν να το κάνουν και πως θέλουν να το κάνουν.

Θυμάμαι ότι στις 17/02/2010 διάβαζα τη πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου  για δημόσια διαβούλευση και υποβολή προτάσεων με σκοπό τον καλύτερο σχεδιασμό και υλοποίηση του Ηλεκτρονικού Συστήματος Συνταγογράφησης.

Θυμάμαι μετά ότι στις 19/02/2010 διάβασα ότι ‘’ Πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου η πρώτη διευρυμένη σύσκεψη για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την επίσπευση των έργων Πληροφορικής. Συμμετείχαν συναρμόδιοι Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς, Σύμβουλοι και εκπρόσωποι της αγοράς. Σε πορεία υλοποίησης η «Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση», η «Κάρτα του πολίτη» και η διαλειτουργικότητα μεταξύ Υπηρεσιών και Φορέων.’’

Μετά  θυμάμαι ότι στις 04/03/2010 διάβασα ότι  ‘’Ο  Κορίνθιος γιατρός Μιχάλης Κούτρας ανέλαβε σήμερα το έργο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στην Ελλάδα αφού η πρόταση την οποία είχε υποβάλλει προκρίθηκε ανάμεσα σε άλλες 4 από το Υπουργείο Εργασίας. Το έργο θεωρείται ιδιαιτέρως φιλόδοξο και αναμένεται να βοηθήσει το Δημόσιο να εξοικονομήσει περί το 1 δισ. ευρώ.’’

Μετά πάλι, στις 19/04/2010 διάβασα ότι,  ‘’Η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με τη συνεργασία του γραφείου του Πρωθυπουργού και μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης από την ΓΓΕ, ανέλαβε το σχεδιασμό του έργου της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, στο πλαίσιο εφαρμογής του Επιχειρησιακού Σχεδίου Μηχανοργάνωσης της ΓΓΚΑ’’

Στις 14/07/2010 ανοίγοντας τις αυτοματοποιημένες ενημερώσεις μου είδα δυο προκλήσεις της ΚτΠ Α.Ε.  Μία για ‘’Μελέτες προετοιμασίας και ωρίμανσης για τις συνολικές ενέργειες της δράσης Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση ‘’ και μια  ‘’Ανάπτυξη και διαχείριση εφαρμογής ηλεκτρονικής καταχώρησης και εκτέλεσης συνταγών – Πιλοτικό για τον Οργανισμό Απασχόλησης Ελευθέρων Επαγγελματιών’’.

Εδώ είπα να δείξω εμπιστοσύνη και να ασχοληθώ λίγο σοβαρά με το θέμα, από καθαρά επαγγελματική άποψη. Προδιαγραφές, απαιτήσεις, χρονοδιαγράμματα, όλα έδειχναν ότι, πιθανόν από τις αρχές του νέου χρόνου, κάτι τουλάχιστον θα κινείται.

Έλα ντε !!! Από τις 14/08/2010 διαβάζω και ακούω κάθε ημέρα ότι, από τις 15/10/2010 ‘’αρχίζει το προσωπικό στοίχημα των Λοβέρδου, Κουτρουμάνη και Δρέττα, με την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, από τον Οργανισμό Απασχόλησης Ελευθέρων Επαγγελματιών, από όπου υπό την εποπτεία του νέου διοικητή Γερ. Βουδούρη, στοχεύεται να εξοικονομηθούν το ταχύτερο, χιλιάδες / εκατομμύρια ευρώ, κ.λ.π. κ.λ.π. ‘’

Ξανακοίταξα τη πρόσκληση του έργου της ΚτΠ Α.Ε., ξανακοίταξα τις απαιτήσεις του, ξανακοίταξα τα προαπαιτούμενα για όλους τους εμπλεκόμενους και κάτι δε μου πήγε καλά.

Μέχρις σήμερα δεν έχει συμβασιοποιηθεί το έργο, το έργο έχει καθορισμένο χρονοδιάγραμμα και η πρώτη φάση του, διάρκειας 3 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης, είναι η ανάπτυξη της σχετικής μηχανογραφικής εφαρμογής. Στη καλύτερη δηλαδή των περιπτώσεων, τα όποια αποτελέσματα πρέπει να αναμένονται από το νέο χρόνο. Και τότε μου ήρθε στιγμιαία στο μυαλό το O.B.A.  Για λίγο όμως,  γιατί τρία ερωτήματα  δεν με άφησαν να αναπολήσω παλιές εποχές.

(1). Εάν οι εξαγγελίες του Υπουργείου Εργασίας είναι απλώς για επικοινωνιακούς λόγους, κανένα πρόβλημα. Η Κυβέρνηση δείχνει έτσι στη τρόικα ότι κάνει και κάτι προς αυτή την κατεύθυνση.

(2). Εάν οι εξαγγελίες οφείλονται σε απουσία συνεννόησης μεταξύ της Υπουργείου Εργασίας, Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. μικρό το πρόβλημα. Ευκαιρία να αρχίσουν να συντονίζονται και επί της ουσίας οι διάφοροι φορείς της Δημόσιας Διοίκησης.

(3).  Εάν όμως οι εξαγγελίες έχουν βάση, τότε υπάρχει πρόβλημα. Κάποιοι εκτός από τους Πολίτες ‘’κοροϊδεύουν’’ και τις Επιχειρήσεις, βάζοντας αυτές να δουλεύουν για να καταθέσουν προτάσεις και προσφορές για ένα έργο το οποίο από ότι φαίνεται,  έχει ήδη δρομολογηθεί, άγνωστο από ποιους , με ποιο τεχνολογικό σχεδιασμό και με ποιες διαδικασίες. Και εδώ όντως υπάρχει μεγάλο θέμα.

Θ.Α.

Επιστήμων Πληροφορικής Msc

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Asterix avatar
  Asterix 26/08/2010 10:04:38

  Μην ανησυχείς αγαπητέ Θ.Α. Και στο δικό μου κλάδο τα ίδια συμβαίνουν. Μας καλούν να καταθέσουμε προτάσεις ή να συμμετάσχουμε σε διαγωνισμούς για το θεαθήναι.
  Κακά τα ψέματα. Από ένα ποσό προϋπολογισμού και πάνω, ο ανάδοχος είναι συνήθως προαποφασισμένος και το μόνο που μένει, είναι να διενεργηθεί ένας τυπικός διαγωνισμός για να επισφραγίσει το αποτέλεσμα.
  Το πρόβλημα για τις διευθύνουσες υπηρεσίες είναι να μην ανθιστεί την φάση κάποιος από τους διαγωνιζόμενους και να αρχίσει τα τσιφτετέλια. Δηλαδή προσφυγές στο ΣτΕ, καταγγελία στον Συνήγορο, επιστολή στον Ρακιντζή κ.λπ. Σ' αυτή τη περίπτωση καλούν τον γκρινιάρη και του τάζουν έργα.

  Έλα τώρα! του λένε. Σταμάτα τα αυτά. Πας να τινάξεις το διαγωνισμό στον αέρα. Και τον έχει πολύ μεράκι ο υπουργός. Δεν είναι σωστό αυτό που κάνεις... Η επόμενη δουλειά είναι δική σου. Αμα θες, κάτσε και γράψε μας τα τεύχη του διαγωνισμού και φέρ' τα να στήσουμε το σκηνικό. Τι ανησυχείς.

  Οταν γίνονται τέτοια στησίματα, ο διαγωνισμός μοιραία απλώνεται στο χρόνο. Καθυστερεί. Για χίλιους λόγους. Για αυτό το λόγο λέμε: Καράβι που αργεί, σκατά είναι φορτωμένο.

 2. Paranoia avatar
  Paranoia 26/08/2010 11:12:35

  Τι είναι το Ο.Β.Α.;

  • Asterix avatar
   Asterix @ Paranoia 26/08/2010 13:32:06

   To έχει στον τίτλο: Organization Before Automation

 3. Ριτα Μελα avatar
  Ριτα Μελα 31/08/2010 17:49:02

  Αγαπητέ κ. Θ.Α παρακαλώ στείλτε μου το e-mail σας

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.